Talous

Kone ei hiiskunut sanaakaan mahdollisesta Thyssen-kaupasta – Hissiyhtiön tilaukset kasvoivat alkuvuonna lähes kym­me­ne­so­sal­la

Koneen kiinnostuksesta Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa kohtaan on pitkään liikkunut huhuja. Torstaina niihin ei vastausta saatu. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 18.7.2019 14:25
Tanja Nuotio

Koneen puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2019 kertoo, että saadut tilaukset ovat edelleen vahvat ja yritys on hyvällä polulla loppuvuoden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Hissejä ja liukuportaita valmistava suomalainen Kone julkaisi torstaina puolivuosikatsauksensa, mutta ei hiiskunut sanaakaan mahdollisesta Thyssen-kaupasta.

Koneen kiinnostuksesta saksalaisen monialakonsernin Thyssenkruppin hissiliiketoimintaa kohtaan on pitkään liikkunut huhuja. Äskettäin uutistoimisto Bloomberg kertoi Thyssenkruppin valmistelevan hissiliiketoimintojensa myyntiä.

Koneesta ei ole kommentoitu näitä nimettömiin lähteisiin nojaavia tietoja, eikä torstaina asiaan saatu siis mitään uutta tietoa. Kesäkuun lopussa uutistoimisto Bloomberg tiesi kertoa, että hissioston rahoitus olisi jo järjestynyt.

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju kuvasi Koneen mahdollisen Thyssenkruppin hissiliiketoimintojen oston mittakaavaa Lännen Medialle 11.7. näin:

– Se vetäisi vertoja Suomen tähän saakka suurimmalle yrityskaupalle eli Nokian Alcatel-Lucent -hankinnalle.

Saadut tilaukset ovat edelleen vahvat

Koneen puolivuosikatsaus tammi-kesäkuulta 2019 kertoo, että saadut tilaukset ovat edelleen vahvat ja yritys on hyvällä polulla loppuvuoden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Saadut tilaukset kasvoivat 9,4 prosenttia 4 404 miljoonaan euroon, kun luku vuosi sitten oli 4 027. Vertailukelpoisin valuuttakurssein laskettuna tilaukset kasvoivat 8,0 prosenttia.

Liikevaihto kasvoi 9,2 prosenttia 4 740 miljoonaan euroon, kun luku oli vuosi sitten 4 339. Vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto kasvoi 7,7 prosenttia. Liikevoitto oli 521,8 miljoonaa euroa eli 11,0 prosenttia liikevaihdosta.

Vuonna 2019 Koneen liikevaihdon kasvun arvioidaan olevan 4 prosentin ja 7 prosentin välillä vertailukelpoisin valuuttakurssein verrattuna vuoden 2018 liikevaihtoon.

Oikaistun liikevoiton arvioidaan olevan 1 170–1 250 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakurssit pysyisivät heinäkuun 2019 tasolla. Valuuttakursseilla arvioidaan olevan noin 20 miljoonan euron positiivinen vaikutus liikevoittoon.

"Kehitys hyvää monella saralla"

Toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth totesi torstaina, että toisella vuosineljänneksellä yrityksen kehitys oli hyvää monella saralla.

– Olen erityisen tyytyväinen, että saadut tilauksemme jatkoivat erittäin hyvää kasvua, ja nyt myös tilausten marginaali parantui. Liikevaihdon kasvu tuli tasapainoisesti kaikista liiketoiminnoista ja kaikilta maantieteellisiltä alueilta. Kaiken kaikkiaan tulos oli linjassa odotustemme ja koko vuoden tavoitteiden kanssa, Ehrnrooth kertoi tiedotteessa.

Koneen globaali uuslaitemarkkina kasvoi hieman tilatuissa yksiköissä mitattuna vuoden 2018 ensimmäiseen vuosipuoliskoon verrattuna. Aasian ja Tyynenmeren alueella uuslaitemarkkina kasvoi hieman.

Kiinassa infrastruktuurisegmentti kehittyi positiivisesti, kun taas asuinrakentamisen segmentti oli melko vakaa ja kaupallinen segmentti laski. Valtio jatkoi tasapainottelua taloudellisen aktiviteetin tukemisen ja asuntomarkkinan spekulaation hillitsemisen välillä. Kaiken kaikkiaan Kiinan uuslaitemarkkina kasvoi hieman yksiköissä mitattuna.

Muualla Aasian ja Tyynenmeren alueella uuslaitemarkkina oli vakaa joidenkin Kaakkois-Aasian maiden ja Intian kasvaessa ja Australian laskiessa. Uuslaitemarkkina Keski- ja Pohjois-Euroopassa kasvoi hieman korkealta tasolta. Etelä-Euroopassa markkina oli vakaa. Lähi-idässä markkinoiden lasku jatkui. Pohjois-Amerikassa uuslaitemarkkina oli vakaa korkealla tasolla.

Globaalin palvelumarkkinan positiivinen kehitys jatkui. Sekä huolto- että modernisointimarkkinan kasvu jatkui kautta alueiden. Kasvu oli vahvinta Aasian ja Tyynenmeren alueella, kun taas Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kehitys oli vakaampaa.

MAINOS

Kommentoi

Ei Koneen kannata ostaa Thysseniä, sillä on resursseja rakentaa vastaava bisnes itse.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14.12.
Erikoiskuljetus liikkuu Oulun seudulla sunnuntain vastaisena yönä, liikenne pysäytetään ajoittain
14.12.
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
14.12.
BBC:n dokumentti Iistä kiinnosti kansalaisia
14.12.
BBC:n tuore dokumentti Iin ilmastoteoista kiinnosti kuntalaisia Huilingin näyttämöllä – "Kyllä se varmaan ihan oikean ja tasapuolisen kuvan antoi" Tilaajille
14.12.
Raviurheilun supertähti oli voitokkaana Rovaniemellä ja ehti myös poroajelulle – "Porolla ajaminen poikkesi ravihevosista siinä, etten löytänyt mistään jarrua"
14.12.
Tuomas Kettunen, 27, taituroi klassisen saralla – elokuva ja musiikki kulkevat sulassa liitossa oululaislähtöisen säveltäjän matkassa
14.12.
Norwichin päävalmentaja: Teemu Pukilta luultavasti murtui varvas

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image