Talous

Kommentti: Saksan talouden jarrutus heijastuu Suomeen – Täyteen paniikkiin ei silti ole aihetta

Toimittaja Visa Noronen
Talous 15.8.2019 18:06
Visa Noronen

Saksan tilanne tarkoittaa ennen kaikkea sitä, ettei Suomessa voida luottaa, että ruususenunet Suomen talouskasvusta, työttömyyden laskusta ja valtionvelan laskusta toteutuisivat viennin ansiosta.

Toimittaja Visa Noronen. 

Saksan tilastotoimisto kertoi eilen huonoja uutisia: Saksan talous supistui huhti- ja kesäkuun välisenä aikana.

Saksa elää viennistä ja sen talous alkaa jarruttaa, kun vienti muualle ei enää käy. Kun Kiina ja USA käyvät kauppasotaa, talouskasvu hidastuu kummassakin maassa eikä niissä ole varaa ostaa saksalaisia tavaroita kuten aiemmin. Brexitillä voi olla pian sama vaikutus. Oma lukunsa on Saksan suuri autoteollisuus, joka tiukentaa kukkaronsa nyörejä maksaakseen korvauksia pakokaasuhuijauksista.

Saksan jarrutus iskee myös Suomeen. Suomi vie Saksaan nyt enemmän kuin mihinkään muuhun maahan, vuosittain noin 10 miljardin euron arvosta. Suomi-tuotteita löytää helposti Saksasta. Esimerkiksi berliiniläisessä lähikaupassamme on usein suomalaisia hapankorppuja. Mutta jos rahaa ei ole, hapankorput jäävät ostamatta.

Merkittävää on kuitenkin Saksan ongelmien iskeminen erilaisiin arvoketjuihin. Suomen vienti Saksaan on usein vientiä mutkan kautta aivan muualle kuin saksalaiskaupan hyllyihin. Kun saksalaiset myyvät Kiinaan autoja, autoissa saattaa hyvinkin olla suomalaisosia. Kun Saksan vienti Kiinaan ei käy, jäävät myös osat suomalaistehtaissa valmistamatta.

Täyteen paniikkiin ei silti ole aihetta. Saksan talous pieneni nyt hyvin vähän, 0,1 prosenttia. Vaikka Saksan vienti ei kasva, Saksa vie edelleen paljon. Saksan tilanne tarkoittaa ennen kaikkea sitä, ettei Suomessa voida luottaa, että ruususenunet Suomen talouskasvusta, työttömyyden laskusta ja valtionvelan laskusta toteutuisivat viennin ansiosta.

Saksalla on mennyt taloudessa lujaa melkein vuosikymmenen ajan. Tunnelman käänteen huomaa siitä, että yhtäkkiä lehdissä on alettu keskustella ennenkuulumattomasta aiheesta, pitäisikö Saksan ottaa velkaa. Saksa on jo pitkään antanut ennemmin vaikka tiensä rapistua kuin lainannut rahaa. Velka on pienentynyt vuosia. Ranskalla on valtionvelkaa henkeä kohden puolet enemmän kuin Saksalla ja Italialla yli kaksi kertaa enemmän.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on nytkin torjunut velan ottamisen talouden vauhdittamiseksi: niin huonosti ei sentään mene, että ruvettaisiin lainaamaan rahaa muilta.

Saksan tiukkuus tarkoittaa suomalaisille tiettyyn pisteeseen asti hyviä uutisia. Jos tilanne menee Euroopassa todella hankalaksi, Saksalla on varaa elvyttää. Jos Saksa haluaa lainata muualta, ovella on sijoittajia jonoksi asti ja todennäköisesti Saksa voi tällöin edelleen vaatia sijoittajia maksamaan Saksalle, että maa suostuu lainaamaan niiltä rahaa. Se tulee pitämään Suomenkin Saksan vientiä yllä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näin sitä sanottiin myös viimeksi 2008, että ei hätiä mitiä. Sitten kävi kuitenkin niinkuin kävi. Kyllähän se vaan niin on, että jos vienti sakkaa niin ei auta mikään taantuma ainakin tulee ellei peräti se kuuluisa lama. Ei auta meitä kaikkia, että täällä keskenään vaihdetaan rahoja taskusta toiseen. Viennistä se kaikki hyvinvointi loppujen lopuksi kumpuaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vielä lisäyksenä tuohon hyvinvoinnin rahoitukseen. Vihreille, vasureille ja demareille se hyvinvointi tulee tietenkin valtion budjetista, jota rahoitetaan jatkossa entistä enemmän velkarahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, eihän tässä paniikkia - ainakaan sijoittajille. Olli-poika jo vähän raotti ovea, jonka takana odottaa suuri sinko valmiina syytämään mannaa pääomapiireille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taloudessa huonot uutiset kertautuvat koska kaikki vaikuttaa kaikkeen. Yritys ei saa tavaroita kaupaksi jolloin yritys joutuu lomautuksiin, lomautetut vähentävät menoja kun ei ole rahaa. Autokauppa ja moni muu kauppa hyytyy jolloin kaupan alalla alkaa irtisanomiset. Kertautuminen jatkuu niin kauan kunnes talous vahvistuu.

Rinteen hallitus tekee virheen kun korottaa veroja ja vähentää ostovoimaa sadoilla miljoonilla. Erityisesti kirpaisee polttoaineverojen korotus joka korottaa kuljetuskustannuksia jolloin hinnat nousevat ja samaan ihmisten ostovoima heikkenee, seurauksena on kulutuksen vähentyminen. Suomen talous tuskin kestää ostovoiman ja Saksan talouden heikennystä joten työttömyys alkaa kasvamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, ja yritykset on vielä paapottu hallituksen toimesta lähes kyvyttömiksi kehittämään tuotteita joilla olisi oikeasti kysyntää.

On kikyt, verohelpotukset sekä ilmaset työkokeilijat ja muut mutta tuotteet puuttuu joilla käydä kauppaa.

EK ja Suomen yrittäjät on tehnyt järjettömän kokoisen virheen jota ei todellakaan paikata duunari syyllistämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyttömyyden tuonti, moniongelmahiekan lisääminen oman kansatalouskoneistomme öljyyn ja teollisuuden toimintaedellytysten säätäminen hurmoshenkisen hallintoomme putkahtaneen maailmapelastuskomiternin opein eivät ainakaan maallikkoa vakuuta siitä, että talous riistäytyisi hallitsemattomaan kiitoon, joten voinemme antaa hyvinkin ison panoksen maailman pelastamiseen kulutustamme vähentämällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin huonosti Sakslla ei mene että velkaa otettaisiin,Suomella ei mitään hätää vaikka velkaa otetaan lisää.Onkohan tosi kun sanotaa Suomessa ,ei mitään hätää ei syytä panikoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hysteria ja paniikki päällä, pelastukoon ken voi, viekäää edes taulut Hagelstamille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myykää ne muutaman tonnin osakejämäsalkut, kun saatte niistä vielä jotain. Syksyllä tuulee..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täyteen paniikkiin ei ole aihetta, mutta täydellinen vanhan systeemi nollaus on tulossa. Se tulee kaikki alkamaan Deutsche Bankin romahtamisesta enkä usko, että tuolla roskapankilla on aikaa enää kuin kuukausi. Sitä en sano, että Deutsche Bank yhdessä yössä kaatuu, mutta sen sanon, että massiivinen vanhan systeemin hajoamisen aalto käynnistyy yhdessä yössä. Siitä tulee kiistaton uutispäivä kun se tapahtuu eikä kukaan asiaa enää arvuuttele.

Aikaisemminhan ihmiskunta on verorahoilla pelastanut nämä eliitin omistamat hirviöt maksamalla heille jopa satoja miljardeja rahaa. Nyt tällä kertaa kun se tapahtuu, niin ihmiskunta ei eliittiä pelasta, sillä meillä on rinnalla jo vuosikymmenen täysin moitteetta toiminut systeemi nimittäin kryptovaluutat Bitcoin ja Litecoin. Ryntääminen kryptovaluuttoihin tulee olemaan huikea, sillä me tunnemme sen selkänahoissamme, että ennennäkemätön muutos on tulossa ja kun se aamu koittaa, niin kukaan ei tule haikailemaan vanhan systeemin perään. Me tiedämme sen intuitiivisesti ja kollektiivisesti, että on aika siirtyä ihmisten omaan rahajärjestelmään.

Tämän vuoden syyskuuta seuraavan kymmenen vuoden aikana siirrymme kryptovaluuttoihin kokonaan. Vanha systeemi siinä rinnalla vielä kituuttaa, mutta siitä tulee täysi hylkiö jota kukaan ei halua käyttää. Me tulemme pitämään jatkossa aivan sietämättömänä ideana sitä, että me todellakin matkasimme ihmiskuntana satoja vuosia niin, että suostuimme pitämään pienen eliitin virittämää pankki-vero-loputon_ankeus -järjestelmää ainoana mahdollisena rahajärjestelmänä. Siitä tulee meille kaikille hämmästyttävä kokemus, sillä kun olet tulevaisuudessa vuoden töissä ja saat kaiken palkasi kryptovaluuttoina suoraan itsellesi verottomana, lyhentämättömänä ja ilman inflaatiota, niin voit jokaista tekemääsi työvuotta kohden olemaan kaksi vuotta vapaalla ja tulemaan täysin hyvin toimeen koko perheesi kanssa. Meidän ihmiskunnan varallisuus on mittaamaton ja kun se lopulta kaikille selviää, niin luulette aluksi tulleenne ihanaan päiväuneen, mutta se onkin totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka kumma tämä määrittelemätön eliitti on? Ja mitä populistilahkoa tämä edustaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa - Kainuu saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
9:34
Saudi-Arabian johtama koalitio pysäytti ja tuhosi huthien lähettämän räjähdealuksen Punaisellamerellä
9:11
Raahen Reiponkadulle suunniteltu kolmen salin elokuvateatteri ei toteudu, kaupunki vetäytyi hank­keesta – nyt harkinnassa Fregatti-sali
25
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaan, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
18
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
7
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
7
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta
6
Oulun poliisi nappasi kiinni Rotuaarilla häiriköineen pyörävarkaan – toinen pyörää vohkinut jäi kiinni itse teossa Myllytullissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image