Talous

Kommentti: Enemmän kuin suuri kateuspäivä – Verotietojen julkisuus mahdollistaa tuloerojen käsittelyn

Verotietojen laaja julkisuus mahdollistaa yhteiskunnan tulonjaon tarkastelemisen. Tulotiedoilla on toki myös viihdearvonsa.
Talous 4.11.2019 18:16
Jussi Orell

Suuri tirkistely- ja kateuspäivä. Muun muassa näin on kuvailtu hetkeä, jolloin suomalaisten verotiedot tulevat julkisiksi. Veropäivällä on viihdearvonsa, mutta ennen kaikkea siinä on kyse yhteiskunnallisista kysymyksistä, kirjoittaa Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Päivää, jolloin verottaja julkaisee tiedot suomalaisten viime vuoden tuloista, kuvaillaan suureksi kateuspäiväksi. Olisi naiivia väittää, ettei kyseiseen päivään, totta vieköön, liittyisi myös viihteellinen näkökulma semminkin, kun tiedotusvälineet rummuttavat tietoja julki aamusta alkaen.

Tulotietojen julkisuudessa on kuitenkin kyse pääosin muusta. Ensinnäkin se on osoitus suomalaisen yhteiskunnan avoimuudesta. Tulotietoja ei ole pidetty sellaisena yksityisyyden piiriin lukeutuvana tietona kuin esimerkiksi terveystietoja, joiden pitää kuulua vain henkilölle itselleen ja häntä hoitaville lääkäreille. Jos joku haluaa julkisesti avautua terveydestään, se on oma päätös.

Miksi meidän sitten pitäisi saada tietää muiden tuloista? Muun muassa siksi, että vain tietojen julkisuuden ansiosta voidaan saada kattavasti tietoa siitä, millainen tulonjako yhteiskunnassa vallitsee.

On perusteltua tietää, miten esimerkiksi keskeiset päättäjät, valtionyhtiöiden johtajat tai muiden työehtoja määrittelevät työmarkkinapomot ansaitsevat. Tietojen perusteella voidaan tarkastella myös sitä, rikastutaanko Suomessa palkka- vai pääomatuloilla. Tieto toimii taustana muun muassa veropolitiikalle.

Myös tällä kerralla tulokärjestä löytyy sekä tuttuja nimiä että yllätysnousijoita. Pääomatulojen merkitys kärkeen nousemisessa on iso, ja peliala tuottaa yhä hyvin.

Tuoreimmat tiedot paljastavat myös sen, että pääosa hyvätuloisista on taas miehiä. Tälläkin tiedolla on painavaa yhteiskunnallista merkitystä.

Suomalaisista noin kolmella viidestä vuositulot jäävät alle 30 000 euroon, selviää Tilastokeskuksen verovuoden 2017 yhteenvedosta. Suomalaisen keskimääräinen tulo on 29 500 euroa vuodessa.

Miesten keskitulo on huomattavasti naisia suurempi, 34 200 euroa. Naisten keskimääräinen vuositulo jää 25 000 euroon. Paljon tätä tarkempaa tietoa emme saisi ilman tulotietojen laajaa julkisuutta.

Se, kuinka julkisia verotiedot ovat tulevina vuosina, on vielä epäselvää. Verottaja suostui tänä vuonna 231 verovelvollisen pyyntöön siitä, ettei näiden tietoja julkaistaisi medialle toimitettavissa koontilistoissa. Pyyntöön vaadittiin perustelu, mutta verottaja suostui käytännössä kaikkiin pyyntöihin.

Tiedot ovat kiellon hakeneiden osalta yhä julkisia, mutta tiedot on haettava erikseen täsmähakuina.

Verottaja perustelee koontilistojen rajausta tietosuoja-asetuksella. Linjaukseen ottaa kantaa seuraavaksi oikeuskansleri. Saattaa olla, että verottajan ratkaisua testataan aikanaan myös oikeudessa. Jos niin käy, asian ripeä käsittely on tärkeää, jotta epätietoisuus jatkosta hälvenee.

Yksilön kannalta omien tulotietojen käsittely julkisuudessa voi ymmärrettävästi tuntua kiusalliselta. Kenen tahansa tietoja ei kuitenkaan julkisuuteen tuoda vaan kyse on rajatusta, eri tavoin perustellusta ryhmästä.

Tulonjakoon liittyvät kysymykset ansaitsevat muutakin kuin ylätason keskustelua. Perusteellinen pureutuminen asiaan taas ei ole mahdollista ilman tietoa. Tietoa ei puolestaan ole tarjolla ilman avoimuutta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On välttämätöntä tämän kehittäminen siten että jatkossa julkaistaan aivan kaikki tulot riippumatta niiden läöhteestä tai verokohtelusta.
Vain siten on mahdollista päästä selville 'asiattomista' toimista mm. verojen minimoimisessa muiden kustannuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekemällä tilaston yli 100t tienanneista voi yllätys olla suuri kuinka paljon %-alisesti heistä on valtion sekä kuntien palveluksessa, puhumattakaan "valtion määräysvalta"-yhtiöistä. Loppuisi ruikutus valtion pienistä palkoista ja kääntyisi katse "hallinto"-kuluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julkisuuslaki säätää yksityisyyden suojasta muun muassa viranomaisen asiakirjan tai tiedon salassa pidettävyydestä eli salassapitovelvoitteesta sekä viranomaisen vaitiolovelvollisuudesta niistä sisältävistä tiedoista. Tällaisen tiedon hyväksikäyttö on myös kielletty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Pystytään seuraamaan hiukan verotulojen kehitystä.” Näin sanoi useampikin asiantuntija. On tämä kyylävaltio! Kuinka te kehtaatte? Ja kyllä te kehtaatte! Toivottavasti EU poistaa tämän kyyläämisen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikään noista toimittajan perusteluista ei ole pätevä. Tulotietojen pitää olla yhtä lailla yksityisyyden piiriin lukeutuvana tietona kuin terveystietojen. Julkaisulla viedään vain yhteiskuntaa kohti sosialismia ja samapalkkaisuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jopa Kreikkakin pärjäisi jos avustuksien ehdoksi asetetaan verotettavien tulojen julkisuus, kuten Suomessa.

IMF:n maaraportit viimeisen kymmenen vuoden ajalta kertovat, että Kreikan ainoa ongelma on toimimaton veronkanto: veronkantoaste on tippunut vuoden 2010 75 prosentista vuoden 2015 45 prosenttiin, eikä ole vieläkään tavoittanut 50 prosenttia.
Jo 80 – 85 prosenttia olisi siellä kuulemma budjettitasapainon (cash flow – menot/tulot) raja. Troikka taas päätti korottaa veroja niiltä muutamalta rehelliseltä kreikkalaiselta.

Miksi harvaanasutuissa Pohjoismaissa veronkanto onnistuu korkeasta veroasteesta huolimatta?
– Olemmeko rehellisempiä kuin kaikki muut maailman kansat?
– Vai avittaako verotulojen julkisuuden aiheuttama sosiaalinen paine rehellisyyteen?

Eikö yhdellekään päättäjälle ole välähtänyt edelleenkään tarjota Kreikan ongelman ratkaisuksi verokalenteria?

Olisiko kreikkalainen kuukausia leikkausjonossa odottava syöpäpotilas kiinnostunut tietämään onko Ateenan luksusalueella Larisassa asuva jahdilleen kruisaileva Porsche Cayenne -kuljettaja maksanut verojaan ilmoittamastaan 8’000 euron vuositulostaan?
– Miksiköhän Ateenan Larisassa on enemmän Porsche Cayenne -merkkisiä autoja, kuin siellä on yli 50’000 euroa vuodessa tuloikseen verotuksessa ilmoittavaa?
– Moniko läpinäkyvä suomalainen veronmaksaja edes tietää mikä on Porsche Cayenne?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huolestuttavaa on se, miksi suurin osa kansasta ansaitsee niin pientä palkkaa? Koko kansan etu olisi se, jos jokainen palkansaaja ansaitsisi enemmän. Ja tämä ei ollut sarkasmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos nyt yksi vuosi onkin julkinen, mutta mikä oikeus eräällä valtamedialla on julkaista henkilön tiedot kerättynä 20 vuoden ajalta? Siinä loukataan selkeästi yksityisyyttä kun ihan tavallisten hyvätuloisten ihmisten ansiotulojen historia löytyy koko ajan yhdellä klikkauksella kaikille rikollisillekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi vain yli 100k tulot ovat julkisia? Eikö noilla listatuilla avoimuus- ja läpinäkyvyysperiaatteilla pitäisi julkaista yhtä lailla kaikki? On vaikea löytää mitään järkimotiivia tällaiselle rajaukselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin hyvin näkee että ketkä 170000 euroa tienaavat sopeutumisrahaa ottavat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image