
Haluatko olla himoittu asiakas? Katsele suoratoistopalveluita. Töllön kiinnostavin uusjako tapahtuu maksullisten tv-sarjojen ja elokuvien markkinoilla.
Viimeksi teknologiajätti Apple perusti oman suoratoistopalvelunsa. Sitä sopi odottaa: rahat olivat päätymässä toisiin taskuihin. Eihän niin saa käydä.

Palvelu mullisti Apple tv -boksin käyttäjän näkymän marraskuun alusta.
Kun ennen Applen monitoimisen digipalvelualustan etusivulla olivat asiakkaan valitsemat ja usein Applen kanssa kilpailevien yhtiöiden sovellukset, nyt ylivallan otti alustan omistaja. Ennen kaikkia muita palveluita, kuten Netflixiä tai Ruutua, silmille hyppäävät takuuvarmasti trailerit palvelusta Apple TV+.
Tarjolla on vielä suppea valikoima originaalisarjoja, kuten The Morning Show pääosassa Jennifer Aniston tai avaruuden valloituksesta kertova For All Mankind. Valikoima kasvanee pian.
Applen erikoisuutena tekstityksen voi valita kymmenillä kielillä.
Vetonaulana on hinnoittelu: aloitustariffi on 5,95 euroa kuussa ja katseluoikeuden voi jakaa perheen kesken laajemmin kuin Netflixillä, jonka perussopimus maksaa nykyään jo 7,99 ja perheversio 15,99 euroa kuussa.
Apple-yhtiön näkökulmasta ideana on vallata siivu kasvavista maailmanlaajuisista tulovirroista.
Kaliforniassa perustetun ja suoratoiston 2010-luvun alussa aloittaneen Netflixin suosio on nostanut yhtiön osakkeiden arvon pilviin. Asiakasmäärä huitelee kaukana sadan miljoonan paremmalla puolella.
Katsojien suosikki Netflix on Suomessakin. Kannoilla kilvoittelevat amerikkalaishaastaja HBO Nordic ja ruotsalaisten Viaplay sekä tietenkin Googlen YouTube. Kotimainen, verorahoitettu Yle Areena on ollut meillä myös suoratoiston katsotuin palvelu, kun muissa pohjoismaissa ja Britanniassa Netflix on ohittanut yleisradion.
Apple tuskin murtaa markkinoiden suomalaista erikoispiirrettä, mutta Netflixin raivaamalle reitille se iskee rahastamaan siivunsa.
Tietenkin myös suuryhtiö Amazonilla on oma Prime-palvelunsa.
Voi olla, että yhden suoratoistotilauksen sijasta moni maksaa kaksi, kolme tai neljä.
Suomen suoratoisto- markkinoilla on yksi erikoispiirre. Yle Areena pärjää hyvin kilpailussa Netflixille.
Kommentoi ()
Asia on mielenkiintoinen erityisesti elokuvien ystäville. Periaatteessa kilpailu voi lisätä tarjonnan vaihtoehtoja, jos eri kilpailijat tarjoavat erilaista materiaalia nähtäväksi. Itse kaipaisin laatuelokuvia ja koetan löytää niitä eri kanavilta.
Yle Areenaa katson aika paljon. Erityisesti seuraan uutisia, kiinnostavia historian dokumentteja ja musiikkia.
Youtube kanavasta maksan kuukausittain, jolloin pääsin eroon mainoksista. Nykyään käytän sitä päivittäin, koska olen musiikin harrastaja.
Muista palveluista olen kuullut ja tiedän henkilöitä, jotka käyttävät niitä.
Olen itse suosinut maksullisia kaapelikanavia, jota ei mainita yleensä tässä yhteydessä. Minulle ne ovat järkevä tapa saada uusia näköaloja mm. musiikkiin, elokuviin, uutisiin, historiaan ja luontofilmeihin. Tarjonta on monipuolista. Nykyään samoja kaapelikanavia saa myös liikkuvan laajakaistan avulla iPadiin ja vastaaviin laitteisiin vuokrattuna. Nimeltään ne ovat dna tv, Telia tv jne.
areena ja ulkolaiset vastineensa riittävät - muuta ei tarvitse.
Maailma nytkähti taas eteenpäin kun Apple keksi Netflix suoratoistopalvelun, eläköön Aplle.
Vältän ostamasta mitään mikä tulee Yhdysvalloista. Maailman sotaintoisin ja vakoilevin yhteiskunta ei saa minulta mitään tukea missään muodossa.
Jostain syystä klikkasin ja luin. Ja ollen tuttu suoratoistopalveluiden, myös kirjoittajan mainitseman Applen palvelun kanssa, jäin pohtimaan Applen rahastuksen sijaan Kalevan ja muiden verkkojulkaisujen rahastusta. Huonoa journalismia, tämän kirjoituksen perusteella ainakin, turhaa moskaa joka vie tilan tärkeiltä asioilta. Ihan kuten kirjoittajan telkussa omppupalvelu.
Vae niin, elokuvat on ainaskin turhan hönttösiä, ei huvita katella.