Talous

Kolumni: Apple saapuu rahastamaan Netflixin suosiolla

Talous 16.11.2019 7:00
Matti Posio

Haluatko olla himoittu asiakas? Katsele suoratoistopalveluita. Töllön kiinnostavin uusjako tapahtuu maksullisten tv-sarjojen ja elokuvien markkinoilla.

Viimeksi teknologiajätti Apple perusti oman suoratoistopalvelunsa. Sitä sopi odottaa: rahat olivat päätymässä toisiin taskuihin. Eihän niin saa käydä.

Palvelu mullisti Apple tv -boksin käyttäjän näkymän marraskuun alusta.

Kun ennen Applen monitoimisen digipalvelualustan etusivulla olivat asiakkaan valitsemat ja usein Applen kanssa kilpailevien yhtiöiden sovellukset, nyt ylivallan otti alustan omistaja. Ennen kaikkia muita palveluita, kuten Netflixiä tai Ruutua, silmille hyppäävät takuuvarmasti trailerit palvelusta Apple TV+.

Tarjolla on vielä suppea valikoima originaalisarjoja, kuten The Morning Show pääosassa Jennifer Aniston tai avaruuden valloituksesta kertova For All Mankind. Valikoima kasvanee pian.

Applen erikoisuutena tekstityksen voi valita kymmenillä kielillä.

Vetonaulana on hinnoittelu: aloitustariffi on 5,95 euroa kuussa ja katseluoikeuden voi jakaa perheen kesken laajemmin kuin Netflixillä, jonka perussopimus maksaa nykyään jo 7,99 ja perheversio 15,99 euroa kuussa.

Apple-yhtiön näkökulmasta ideana on vallata siivu kasvavista maailmanlaajuisista tulovirroista.

Kaliforniassa perustetun ja suoratoiston 2010-luvun alussa aloittaneen Netflixin suosio on nostanut yhtiön osakkeiden arvon pilviin. Asiakasmäärä huitelee kaukana sadan miljoonan paremmalla puolella.

Katsojien suosikki Netflix on Suomessakin. Kannoilla kilvoittelevat amerikkalaishaastaja HBO Nordic ja ruotsalaisten Viaplay sekä tietenkin Googlen YouTube. Kotimainen, verorahoitettu Yle Areena on ollut meillä myös suoratoiston katsotuin palvelu, kun muissa pohjoismaissa ja Britanniassa Netflix on ohittanut yleisradion.

Apple tuskin murtaa markkinoiden suomalaista erikoispiirrettä, mutta Netflixin raivaamalle reitille se iskee rahastamaan siivunsa.

Tietenkin myös suuryhtiö Amazonilla on oma Prime-palvelunsa.

Voi olla, että yhden suoratoistotilauksen sijasta moni maksaa kaksi, kolme tai neljä.

Suomen suoratoisto- markkinoilla on yksi erikoispiirre. Yle Areena pärjää hyvin kilpailussa Netflixille.

MAINOS

Kommentoi

Asia on mielenkiintoinen erityisesti elokuvien ystäville. Periaatteessa kilpailu voi lisätä tarjonnan vaihtoehtoja, jos eri kilpailijat tarjoavat erilaista materiaalia nähtäväksi. Itse kaipaisin laatuelokuvia ja koetan löytää niitä eri kanavilta.

Yle Areenaa katson aika paljon. Erityisesti seuraan uutisia, kiinnostavia historian dokumentteja ja musiikkia.

Youtube kanavasta maksan kuukausittain, jolloin pääsin eroon mainoksista. Nykyään käytän sitä päivittäin, koska olen musiikin harrastaja.

Muista palveluista olen kuullut ja tiedän henkilöitä, jotka käyttävät niitä.

Olen itse suosinut maksullisia kaapelikanavia, jota ei mainita yleensä tässä yhteydessä. Minulle ne ovat järkevä tapa saada uusia näköaloja mm. musiikkiin, elokuviin, uutisiin, historiaan ja luontofilmeihin. Tarjonta on monipuolista. Nykyään samoja kaapelikanavia saa myös liikkuvan laajakaistan avulla iPadiin ja vastaaviin laitteisiin vuokrattuna. Nimeltään ne ovat dna tv, Telia tv jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailma nytkähti taas eteenpäin kun Apple keksi Netflix suoratoistopalvelun, eläköön Aplle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vältän ostamasta mitään mikä tulee Yhdysvalloista. Maailman sotaintoisin ja vakoilevin yhteiskunta ei saa minulta mitään tukea missään muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jostain syystä klikkasin ja luin. Ja ollen tuttu suoratoistopalveluiden, myös kirjoittajan mainitseman Applen palvelun kanssa, jäin pohtimaan Applen rahastuksen sijaan Kalevan ja muiden verkkojulkaisujen rahastusta. Huonoa journalismia, tämän kirjoituksen perusteella ainakin, turhaa moskaa joka vie tilan tärkeiltä asioilta. Ihan kuten kirjoittajan telkussa omppupalvelu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
25
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
10
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
9
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image