Talous

Kollaja kuohuttaa Pudasjärven valtuustossa - katso val­tuu­tet­tu­jen mielipiteitä

Kollaja KUVA: Heikki Ketola
Talous 18.3.2015 6:16
Anna Leinonen

Vuosia vellonut Kollaja-keskustelu hyrskähti uudelleen käyntiin, kun Kollajan allasta ajavan PVO-vesivoiman tekemä Kollaja-raportti valmistui helmikuussa.

Pudasjärven kaupunginhallitus otti viime viikolla kielteisen kannan Kollajan altaaseen. Tämän viikon torstaina asiasta päätetään Pudasjärven kaupunginvaltuustossa. Tiedossa on tiukka vääntö, sillä Kalevan tekemän kyselyn perusteella valtuutettujen mielipiteet jakautuvat asiassa aikalailla tasan.

Kollajan allas tulisi Iijoen vesistöön, ja sen olisi tarkoitus lisätä vesivoiman hyödyntämistä Iijoessa.

Kalevan kyselyn vastauksista käy ilmi, että vastustajat kantavat huolta erityisesti Iijoen vedenlaadusta ja kalastuksesta. Lisäksi altaan tuoman taloudellisen hyödyn ei uskota olevan merkittävä, ja Kollajan rakentamista pidetään kaupungin imagolle haitallisena.

Puolustajat ovat sen sijaan sitä mieltä, että allas tuo työtä ja verotuloja. Säännöstelyn uskotaan vähentävän myös tulvahaittoja.

Kollajan vastustajien perusteita:

Rakentamisella tuhottaisiin niin paljon ja pysyvästi, etteivät hyödyt pystyisi niitä peittoamaan.
Paula Manninen (kesk.)

Iijoki lähes tuhoutuu 40 kilometrin matkalta koska talvella joki on lähes kuiva ja jäätyy umpeen. Vakituiset ja mökkiasukkaat haitan kärsijöinä. Vaelluskalojen nousuhaaveet kariutuvat vuosikymmeniksi altaan likavesien takia. Huuhteleva ja puhdistava ravinteikas kevättulva jää pois.
Jari Jussila (kesk.)

Jokiuoma kuivuu 40 kilometrin matkalta, ja veden laatu heikkenee. Lohen palauttaminen jokeen ei kyllä onnistu enää altaan teon jälkeen. Iijoki on koskilailla suojeltu. Miksi PVO:lla pitää jatkuvasti tämä joen rakentaminen esillä? Antaisivat jo ihmisten olla rauhassa.
Juho Kellolampi (ps.)

Haittoja enemmän kuin hyötyjä. Työllisyyteen vain pieni vaikutus ja sekin vain noin 4 vuotta.
Tuula Kuukasjärvi (sd.)


Kollajan kannattajien perusteita:

Ensinäkin työpaikkoja korkean työttömyyden aleelle. Iso investointi joka vaikuttaa laajalle alueelle. 5-6 vuoden rakennusaikana satoja työpaikkoja. Iijoki säilyy entisellään, ja saadaan puhdasta energiaa lisäämällä turbiineja jo olemassa oleviin voimalaitoksiin. Pudasjärven kaupungille miljoonan euron kiinteistövero on tarpeeseen, kun valtion avut pienenevät. Yleensä vielä myöhemmin altaat ovat kala-aittoja, joissa voi olla jopa ammattikalastajille töitä. Haitoista en tiedä muuta kuin joku hillasuo jää veden alle. Asun suunnitellun altaan lähellä, ja täällä enemmistö on altaan rakentamisen kannalla.
Hannu Hiltula (kesk.)

Hyötynä pidän ensinnäkin työtä ja siitä seuraavaa positiivista virettä kaikkeen tekemiseen.  Nyt on vallalla valtavan negatiivinen "mitä se hyvejää" -mieliala, joka pitää saada positiiviseksi uskoksi, että täällä voi elää ja kasvattaa lapsia. Mehän ei sitä rakenneta vaan yritys, joka ei kaipaa tuekseen yhteiskunnan takuurahaa vaan signaalin, että saa suunnitella  hyvässä yhteistyössä eri tahojen kanssa uuden järven ja voimalaitoksen meidän alueelle.
Mitä se veisi? Alle prosentin Pudasjärven pinta-alasta.
Taina Vainio (kesk.)

Voimalaitoksen valmistuttua kaupungin saama kiinteistöverotuotto voimassa olevan kiinteistöverolain ja tämänhetkisen kiinteisöveroprosentun mukaan on noin miljoona euroa vuodessa. Tulvahaitat pienenesivät huomattavasti Pudasjärven ja Kipinän välisellä alueella. Tämä näkyisi erityisesti mökkiasutukselle hyötynä. Rakentamisen jälkeen, ympäristöntilanteen vakiinnuttua tekojärvi ja uudet vesistöväylät yhdessä vanhan jokiväylän ja Pudasjärven Natura-alueen kanssa muodostaisivat uuden ja kiinnostavan virkistysalueen kalastuksen, veneilyn ja luontomatkailun osalta.
Vesa Riekki (kesk.)

 

 

 

 

 

Lue lisää 18.03.2015 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (92)

Käykääpä kattoon kuivaniemen myllykankaalla,kuinka monta työpaikkaa on tullut tuulivoimaloista.Kaikki työmiehet on Puolalaisia.Mihinkähän ne veroeurot juoksee?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ajaako maakuntamme etua parhaiten puolue, jonka pääargumentti on aina muutama työpaikka? Sama homma kuin Pyhäjoen ydinvoiman kanssa. Eikö muita arvoja kaaliin mahdu? Pohjoisessa on ainoa ilo koskematon luonto, ihmiset kun olemme näinkin matalaotsaisia. Lieroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PVO:lta hyvä oivallus hyväksyttää Kollaja-hanke valtuustolla. Kun sitten huomataan, ei mennyt niinkuin piti. PVO sanoo itsehhän tilasitte.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätähän ei rakenneta ja pilata mahdollisuutta palauttaa vaelluskalat Iijokeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myytiin koillispohjan sähkö onneksi aikoinaan että saadaan kepulipotkuraivarit jos allasta ei tule.
Muutama milli sinne tai tänne vuodessa meni ko.firman myynissä mutta pääasia on että kansa unohtaa ja kepu päättää näistä PIKKUasioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhukaa mitä puhutte, haaveilkaa mitä haluatte. Altaan vaikutusalueen vesissä ei pvon kuokka käy
ennenkin ollaan kaikki mullan alla. Jälkeemme storaenso ja muut pvon omistajat tuovat sitä työllisyyttä venkaan kairaan. Eu: n kilpailu säännösten mukaan kaikki yli 5k€ tilaukset kilpailutetaan.
Siinä saa pudasjärven yrittäjät virolaisella työvoimalla veroäyrejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen allas on profiililtaan matala. Säännöstely aiheuttaa rannan pakenemisen kauas, josta aiheutuu voimakas rannan eroosio ja huuhtoutuminen. Tämä eroosio liuottaa hyvin paljon ravinteita alapuoliseen vesistöön ja perämereen. Kyseessä on suuri ympäristökatastrofi. Milloin metsien ojittjat ja vesivoimarakestajat pääsevät sopimukseen soiden ennallistamisesta. Joidenkin soiden pohjaveden pintaa voisi nostaa, jolloin syntyisi lintukosteikoita ja vesi imeytisi pohjaveden kautta vesistöihin pitkällä aikavälillä, erityisesti talvisin. Kollaja on tarpeeton kun suot ennallistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten tämä tuo työpaikkoja? Ei sitä suomipoika rakenna ja laatukin varmasti sen mukaista. koko alapuoleinen osa on tämän jälkeen kuollut monta vuotta. Altaan osa vielä kauemin. lohi sinne ei tämänjälkeen nouse ainakaan seuraavaan sataan vuoteen. Kaikki saatu raha menee päätäjien ja pvo:n taskuun. Toimivalla ekosysteemillä joki saattaisi oikein hoidettuna tuottaa jokivarren asukkaille sievoisen summan rahaa. Älkää nyt perkeleessä kuvitelko tämän olevan hyvä asia. Puhumattakaan siitä että koskiensuojelulaki pitäisi purkaa ja näitä paskalaitoksia alkaisi kasaantua loppuihinkin vapaisiin jokiin. Pitäsikö tornionjoki ja tenokin padota?
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/taalta-paras-saalis---vaylan-lohisuma-koukutti-turistit/SDbbJKcG

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirveä poru altaasta keskellä ei mitään. Paikka on oikein hyvä tämän tyyppiselle projektille. Jos luonnon ystävät tämän maan asioista päättäisi, koko maa olisi kansallispuistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama se sille suolle jota jäisi kymmeniä neliökilometriä tekoaltaan pohjalle. Ikävämpi homma olisi se Iijoen kohtalo joka kuivattaisiin koskineen 40 kilometrin matkalta. Kyseessähän on vielä Pudasjärven osa joka sijaitsee lähimpänä Oulun kaupunkia. Matkaa Oulun kaupungin itärajalle kuivattavalta Iijoelta olsi alle 10 kiometriä. Monethan kulkevat kyseiseltä alueelta Oulussa töissä kun alle tunnissa ajaa talvellakin Oulun keskustaan töihin. Taitaa olla Oulun läheisyyden ja vapaan suurjoen vuoksi ainoa alue Pudasjärvellä jonka asukasmäärä on kasvussa.

Itämereen ja Perämereen laskevia merkittäviä lohijokia oli Suomessa 23 kappaletta alle sata vuotta sitten. Enää niitä on noin kaksi kappaletta jäljellä. Se että pari viimeistä lohijokea jätetään suojelluksi ei ole sama kuin se että koko maa olisi kansallispuistoa. Suomen koskista ja virtavesistäkin yli 90 prosenttia on tuhottu jo vesivoimaloilla ja tekoaltailla. Niistä Suomen kaikista vesivoimaloista saadaan noin 14 prosenttia Suomessa kulututettavasta sähköstä. Kyllä ne viimeiset vapaat virtavedet ja kosket pitää säilyttää eikä niitä saa tuhota sen vuoksi että ahne voimayhtiön omistaja saa ne tuhoamalla pari prosenttia tuotettua Suomen sähköstä ja itselleen hyvät rahat osinkoina jaettavaksi. Laitonta Kollajan tekoallasta ajavan PVO-firman suurimmat omistajat ovat UPM ja StoraEnso. Niiden suurimmat osakkeenomistajat ovat taas lähinnä amerikkalaisia eläkefirmoja ja muita vastaavia. Kyllä siinä mahtaa Floridan eläkeläismummoa naurattaa makeasti kun saa pari taalaa eläkettä lisää kun jossain Suomessa suojeltu joki pistetään sileäksi.

Tekoaltaan virkistyskäyttöarvokin oisi kyllä melkoisen olematon. Tekoaltaassa kun vedenpinnan korkeus vaihtelisi 9 metriä pörssisähkön hinnan tahdissa ja tekoallas olisi rakennettu tasamaalle suolle, niin siinähän saisi rannalla olevalta mökiltä kävellä suonpohjaa ja vesijättömaata kilometrikaupalla ennen kuin saunasta uimaan pääsisi kun tekoaltaan pinta olisi laskettu alas. En tiedä edes oikein miten se kävely siinä mustaa mutavelliä olevassa entisessä suonpohjassa onnistuisi ilman että olisi pian uponnut sinne itse sinne mutaan kaulaa myöten ja jäisi sinne jumiin odottamaan apua.

Yli-Iissä ja Iissä voi "ihailla" niitä jokiuomia jotka PVO on kuivannut jo vuosikymmeniä sitten ja muuttanut sarjaksi kauneusaltaita. Oulussakin kaupungin kupeessa Merikoski on hyvä esimerkki siitä miltä se kuivaksi vedetty jokiuoma ja koski näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muutako voimala pystyyn vain ! Joki on pilattu aikoja sitten . Vaelluskaloja on sinne turha ootella ! Niitä ei tule ikinä . Joen vesimäärä pysyisi entisellään ei juuri vähene . Täällä alajuoksulla on voimaloihin totuttu jo hyvin ei mitään ongelmia . Kalaa saapi ku kehtaa pyytää löytyy haukea ahventa kirjolohta ym ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on vapaana enää kolme suurjokea maan rajojen sisäpuolella. Nämä ovat Ounasjoki ja Yli-Kemijoki Kemijoen vesistössä ja Iijoen keski- ja yläjuoksu. Kollajan tekoallas tuhoaisi noista Iijoen keskijuoksun 40 km matkalta. Vuotoksen tekoallas taas tuhoaisi Yli-Kemijoen. Jäisihän sitä vielä Ounasjoki, mutta Kemijoki Oy on ilmaissut halunsa senkin rakentamiseksi täyteen vesivoimaloita ja tekoaltaita.

Iijoen pituus on 370 kilometriä. Lisäksi Iijoessa on useita sivujokia kuten LIvojoki (130 km), Siuruanjoki (120 km) ja Kostonjoki (25 km). Alajuoksulta Iijoki on pilattu PVO:n toimesta 40 kilometrin matkalta viidellä vesivoimalla jotka rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla. Eli joesta on pilattu muutama kymmenen kilometriä ja satoja kilometrejä jokea virtaa vapaana.

"Jusani" nimerkin väite siitä ettei vesimäärä juuri vähenisi Iijoesta Kollajan tekoaltaan vuoksi on erikoinen. Todellisuudessa 80-85 prosenttia Iijoen vesistä vietäisiin tekoaltaaseen ja sen voimalaan ja joki käytännössä kuivattaisiin 40 kilometrin matkalta ennen kuin vedet palaisivat tekoaltaan voimalan alakanavasta jokiuomaan.

Iijoessa on vielä yhtä paljon lohikalojen poikastuotantoalueita koskissa jäljellä kuin Tenojoessa. Lohi ei kuitenkaan osaa lentää kymmenen metriä korkeiden voimalaitospatojen yli vaan lohen paluuta varten tarvitaan kalaportaat voimaloihin. Nehän kalaportaat on jo suunniteltu ja enää odotellaan sitä että joen padonnut PVO voimayhtiö maksaa ne kalaportaat. Nehän kalaportaat saisi rakennettua sillä viidessä vuodessa kun PVO sijoittaisi niiden rakentamiseen vuosittain sen tuoton mitä saa vesivoimaloista kuukaudessa voittoa. Lohen paluu Iijokeen tulee tuomaan miljoonia euroja joka vuosi Iijokivarteen rahaa pelkästään matkailun muodossa ja tuo runsaasti pysyviä kaivattuja työpaikkoja alueelle. Niitä haukia ja kirjolohia jokainen kiinnostunut voi pyytää mistä tahansa lammikosta Suomesta. Vähän kuitenkin epäilen ettei kalaturisteja juuri kirjolohen onginta altaasta kiinnosta vaan se on se villi lohi polskimassa vapaissa virtavesissä ja koskissa joka ne paikalle houkuttelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehei finski rakentaa mielummin ydinvoimaloita ja niitä maan perusteellisen "vihreitä tuulimyllyjä" jotka pyörii hyötysuhteella 20 ja rapiat päälle siis hyvällä säkällä. Raijataan näitä peltikasoja huitsin kuusesta ja viedään pois 10 vuoden päästä metalliromuna kun eihän se mekaaninen laite toiminut mutta tuet tuli siitä ajasta kun sattui pyörimään. Kivihiiltäkin on kiva polttaa ja öljyä. Mutta älkää unta nähkö että rakennettaisiin vesivoimaa tänne kun se on niin ?? Eikai kukaan järkevä tätä oikeasti vastusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Useat tuntuvat olevan sitä mieltä että altaan rakentaminen toisi ikuisen onnen Pudasjärvelle. Onko kukaan todella selvittänyt paljonko hanke työllistää paikallisia. En tarkoita PVO:n mainoskampanioissaan käyttämiä tarkoitushakuisita selvityksiä. Samoin kiinnostaa houkuttimena mainostettu kiinteistöveron tulo esim. 20 vuoden jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HUOM! En ole Keskustapuolueen edustaja, vaan Pudasjärven Puolesta valtuustoryhmän edustaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan ehtottomasti Kollajan tekojärveä. Uudella tekniikalla vedestä voidaan ottaa sähkö talteen ilman että joesta pitää vettä ohjata voimalaan ja vesivoimala tehdä kymmenien km päähän joesta. Tämän ansiosta kosket säilyvät koskina eikä litraakaan niiden vettä tarvi ottaa pois. Vettä voidaan päinvastoin lisätä joessa kun tekojärvestä saadaan lisää vettä jokeen. Pudasjärven kuntaan on myös tervetullut Kollaja-paketin osana sovittu Turvevoimala jollaisen Iijoen Voima on luvannut rakentaa Pudasjärvelle. Hanke toisi myös ensi vuonna alkaen tuhansittain työpaikkoja alueen työttömille lapiokaivuu töistä aina turpiinin valamiseen ja tupakan myyntiin työmiehille. Työtä riittäisi sen valmistuttua alueelta pysyvästi vielä paljon enemmän. Voimayhtiön Asiantuntijan tutkimuksessa on selvinnyt että Iijoessa on luonnostaan liikaa vettä lohille ja lohien katoaminen Iijoesta 1960-luvun jälkeen johtuu siitä. Muistan kuinka sitä ennen saatiin satojen lohien saaliita päivässä mutta ilmasto muuttui ja alkoi sataa enemmän vettä ja lohille on sen vuoksi vettä Ii-joessa. Kun liika vesi poistettaan nyt koskista esim. tekoaltaaseen niin lohien asuinpaikat lisääntyisivät koskissa monta kertaa isommiksi ja Iijoesta tulisi taas monta kertaa Tenojokea parempi lohijoki. Nyt on vain se liika vesi haittoina lohille ja se estää niiden kasvun isoiksi. Lisäksi Iijoen Voima/PVO lahjoittaisi Pudasjärveläisille asukkaille ylimääräisen sähkön maksutta ja maksaisi vähintään miljoonia veroja joka vuosi Pudasjärvelle. Lisäksi tekojärvi olisi suositumpi nähtävyys kuin Ruka kun tuhansia turisteja tulisi joka päivä tutustumaan siihen ja sen uuteen tekniikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käytöstä poistuneet turvesuot pukkaavat puuta. montako kollajaa tarvitaan korvaamaan Talvivaarassa menetetty metsä pinta-ala. Ja jos meiltä paikallisilta kysytään. niin on kaino toivomus päättäjille. Jos Iijoesta vielä löytyy tulvavesiä antakaa niiden tulla omia aikojaan parantamaan Jongun järven ja Nuorittajoen vedenlaatua. Aikaisemmat rakennelmat ovat olleet suureksi haitaksi, eikä sitä jonkulaista tulvaa ole näkynyt odotuksista huolimatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää, että jokainen eduskunta haluaa repiä auki kerran päätetyn koskiensuojelun. Paljonko oulujokivarressa voimalat tänäpäivänä työllistää jokivarren ihmisiä? Vastaus on ei kovinkaan monta. Kollajan rakentaminen antaa lyhytaikaisen hyvinvoinnin, se on vähän sama juttu kun pakkasella housuun pissaan ni se hetken lämmittää mutta kohta paleltaa entistä enemmän. Annetaan iijoen olla nyt sellainen kun se on tänään, se on jo riittävästi valjastettu. Pitää tässä ahneuden maailmassa olla jotain pysyvää. Ei kaikkia voi tai tarvi eurolla arvostaa. Kollajalle jyrkkä ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne paikalliset Kollajaa rakentaisi. Urakkakilpailutus vie koko projektin pois paikkakuntalaisten ulottuvilta. Verotulot menevät muualle ja paikallisille jää jäljelle ainoastaan haitat. Kollajalle jyrkkä EI!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkille "Jääkarhu". Oulujoen kaikki voimalaitokset kauko-ohjataan Espoon Keilaniemestä ja hoidetaan siellä seitsemän (7) henkilön toimesta kolmivuorotyönä. Eli vastaus on nolla (0) henkilöä Oulujokivarressa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (92)

Uutisvirta

15:38
Nallikarissa ihailtiin lumiveistoksia, kisa toi paikalle kansainvälisiä vieraita
15:13
Ulkoministeri Pekka Haavisto kiitteli vihreiden puolueväkeä peukutuksista – ei ottanut lainkaan kantaa joutumisestaan esitutkintaan
15:05
Suomi 11:s naisten ampumahiihtoviestissä, Mäkäräinen kuvasi viestiä "ehjäksi suoritukseksi kaikilta"
14:50
Tykkäätkö napakoista tulppaaneista vai annatko niiden taipua ja rönsyillä vapaasti? Näin saat loihdittua boheemin ja trendikkään kimpun Tilaajille
14:05
Auto syttyi tuleen ajon aikana Rovaniemellä – mat­kus­ta­jat ehtivät tyh­jen­tää mat­ka­ta­va­roi­ta turvaan, auto tuhoutui
13:52
Nivalan VPK on jokilaaksojen vuoden 2019 sopimuspalokunta, perustettu jo vuonna 1914
13:26
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
66
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
59
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
56
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
48
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
22
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
19
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
16
Hietasaaren hakkuut alkavat ensi viikolla – hakkuilla raivataan uusia palstaviljelyalueita, sillä vanhat ovat jääässä huvipuiston alle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image