Talous

Kokoomus väläyttää Alkon monopolin purkamista – THL:n pääjohtaja varoittaa seurauksista

Alkolla on väkevien alkoholijuomien monopolin vastineeksi säädetty velvollisuus alkoholihaittojen ehkäisyyn. KUVA: Eriika Ahopelto
Talous 5.5.2018 12:21
Jussi Orell

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola pitäisi Alkon monopolin purkamista merkittävänä riskinä kansanterveydelle. Kokoomus tiedotti lauantaina, että sen puoluehallitus esittää kesäkuussa kokoontuvalle puoluekokoukselle Alkon monopolin purkamista vaativan kokoomusnuorten aloitteen hyväksymistä.

– Kokoomus on ottamassa merkittävän askeleen kohti eurooppalaisempaa alkoholipolitiikkaa. Alkoholiuudistus oli hyvä alku, mutta paljon jäi vielä kesken. Alkon monopolin purkaminen on seuraava askel siinä, että suomalaisten ylenpalttista holhousta päästään vähentämään, iloitsi kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos tiedotteessa.

Puolueen sisäisessä jäsenkyselyssä yli 80 prosenttia vastanneista tuki viinamonopolin purkamista.

THL:n Eskola kuitenkin pitäisi kiinni Alkon monopoliasemasta. Eskola istuu Alkon hallituksessa sosiaali- ja terveysministeriön nimeämänä jäsenenä. Hän muistuttaa, että monopolin myötä Alkolla on myös vastuu alkoholihaittojen ehkäisemisessä. Tämän vastuun toteuttaminen voisi vaikeutua, jos yksinoikeusasema purettaisiin. Myös hintakilpailusta tulisi Eskolan mukaan aggressiivista.

– Monopoliasemaan liittyvä saatavuuden kontrollointi, mainonnan rajoittaminen ja hintasääntely ovat yksi tapa alkoholihaittojen vähentämisessä. Tämän purkaminen olisi iso riski kansanterveydelle. Näkemykseni on sama sekä THL:n pääjohtajana että Alkon hallituksen jäsenenä, Eskola sanoo Lännen Medialle.

Eskola näkee kokoomuksen avauksen jatkumona tänä vuonna voimaan tulleelle alkoholilain uudistukselle, joka toi muun muassa aiempaa vahvemmat oluet päivittäistavarakauppoihin.

– Kyseessä on selkeä jatkumo, jossa alkoholilain uudistus oli ensimmäinen askel. Siirtymän täytyisi kuitenkin olla hallittua. Alkoholilain uudistuksen kaikkia seurauksia ei vielä ole nähty, koska alan toimijat hakevat vielä asemiaan. Hintakilpailua nelosoluella ei vielä ole ollut, mutta varmasti sellainen vielä tulee, Eskola arvioi.

Kokoomusnuoret puolestaan katsovat aloitteessaan, ettei Alko toimi tälläkään hetkellä esimerkiksi saatavuuden rajoittamiseksi, kuten sen lakisääteinen tehtävä edellyttäisi.

– Alko osakeyhtiönä pyrkii oman voittonsa maksimointiin, mahdollisimman laajaan ja kattavaan valikoimaan sekä myymäläverkostoon. Alko on myös aggressiivinen omien etujensa lobbaaja, aloitteessa kirjoitetaan.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (88)

Hyvä ratkaisu olisi viini ja olut kauppojen salliminen joista saisi enintään esim. 16% juomia.

Alkojen myynnin vähentyessä myös myymälöiden määrä tulisi vähentymään jolloin vahvoja alkoholijuomia saisi vain harvoista Alkoista. Tällöin kuluttaminen siirtyisi enemmän mietoihin juomiin koska kukaan ei viitsisi hakea kirkkaita juomia kaupungin ainoasta Alkosta, joka olisi kaiken lisäksi auki vain klo 9-16.

Tämä voisi olla jopa kansanterveydellisesti parempi kun nykyinen tilanne. Luulen että Alkon liikevoitot ovat poliitikoille niin tärkeitä että Alkon monopolista ei haluta luopua. Ainakin Alkon liikevoitot ylläpitävät poliitikkojen kaksinaismoraalista juupas eipäs väittelyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä nappaa sitten tipan tippaa yksityistäminen. Jos tarvitsen viinaa, ostan sen mistä sitä saa sillä kertaa, mutta en ole vielä 60-vuoteen sitä tarvinnut, joten se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyseinen asia oli Monopolin purkaminen. Ei yksityistäminen.
Älkää nyt heti sotkeko kahta eri asiaa toisiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun suomalaisia halutaan harhauttaa ja nyt sekoomus laukaisi ilmoille kaikkien aikojen harhautuksen, Alkon yksityistämisen.
Kannattaa olla tarkkana Sote ja EU päätöksissä, nimittäin jotain käsittämätöntä päätöstä yritetään nyt ajaa läpi mahdollisimman pienellä huomiolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tässä olla alkoa yksityistämässä, vaan purkamassa alkoholin vähittäismyyntimonopoli. Se ois pitänyt tehdä jo aikoja sitten. Kaikki alkoholit ruokakauppoihin ja alkoholiverot saksan tasolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella typerä ja paljastavasti aliarvioiva temppu - yrittää kääntää puhetta tällaiseen kaluttavaksi nakattuu pikkuruiseen luuhun että voisi rauhassa viedä petoksellisen soten maaliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

NUORILLA AINA KIIRE KAIKKEEN

Kokoomuksen nuoret ovat kyllä oikeassa ja kyllähän Alko on yhteiskunnan ja asiakaspaineen alla muuttunut jarruttavasta jakelupisteestä kauppapaikaksi. Maailma muuttuu Eskoni ja kyllä se Eskokin pikkuhiljaa muuttuu. Annetaan muutokselle kumminkin aikaa. Sanoihan ennenvanhaan joupottelevat äijät, että "viinan kanssa ei hosuta". Mennään terveys edellä, vaikka onkin kyse alkoholista, viisasten juomasta.
Eurooppalainen tuulahdus on tuonut meille vähäalkopitoiset viinit, joilla saadaan alkoholin kertakulutus ja kokonaiskulutus laskemaan. Näillä tuotteilla olisi paikka "maitokaupan" hyllymetreillä, Alkon valikoimiin niiden runsaampi kattavuus lienee mahdottomuus, jo myymälöiden pienentymisenkin vuoksi. Tällä tuoteryhmällä jaettaisiin vastuuta yksityisen ja monopilin välillä. Alkolle jäisi edelleen ns aidommat jalojuomat. Mennään eteenpäin, yhtä jalkaa ja pullo takataskussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL:n huolen ymmärtää jos käy samalla tavoin kuin vahvempi en oluiden vapauttamisessa monopolimyynnistä , alkaa THL:n suojatyöpaikat olla llopettamisuhan alla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Petteri Orpo moittii Antti Rinnettä populistiksi, kun Rinne haluaa korottaa pieniä eläkkeitä. - Mitäs tämä tämmöinen Alkon monopolin purkamispuhe sitten on, jos ei populismia? Vastaan itse: Se on populismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinkin alkaa järjen valo hehkumaan. On jo korkea aika lopettaa moinen monopoli Alko, joka on lukuisten veteraanipoliitikkojen runsaspalkkainen
suojatyöpaikka. Yksityiset kaupat varmasti huolehtivat tuotevalikoimasta, ja tuotteiden saatavuus olisi aivan eri luokkaa kuin nykyisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokoomus haluaa yksityistää kaiken, jotta julkinen sektori kaventuisi olemattomiin ja sen myötä kansanvalta menettäisi merkityksensä. Puolue pitää liike-elämän, ei Suomen kansan etua. Aina. Ja tiedän kyllä tasan tarkkaan, että yritykset ovat taloutemme moottori. Päätäntävalta tulee kuitenkin säilyttää vaaleissa valitulla eduskunnalla ja tämä ei ole mahdollista, jos julkinen sektori ajetaan alas mitättömäksi. Alko ei tietenkään ole varsinaisesti ”julkista sektoria”, mutta tässä tapauksessa vaikutus rahavirtoihin on sama. Kenellä valta rahavirtoihin, se päättää maan asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Monopoliasemaan liittyvä saatavuuden kontrollointi, mainonnan rajoittaminen ja hintasääntely ovat yksi tapa alkoholihaittojen vähentämisessä..."

Alko ei tee yhtään mitään asioihin vaikuttavaa alkoholihaittojen vähentämiseksi, vaan kaikki on vain tyhjää propagandaa monopolin säilyttämiseksi. Suomalaisten keskiansio on jo tasolla, joka mahdollistaa lähes jokaiselle terveyden tuhoamisen viinaa juomalla. Viinakaupan aukiolojen rajoittaminenkaan ei estä viinan hamstrausta eikä kossua tarvitse mainostaa.

Alko voisi mennä pörssiin, jolloin valtio saisi rahaa aitoon alkoholin vastaiseen valistustyöhön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkeehän sen jo nyt kuinka marketit hinaa 5 prosentin oluet Alkon hintoihin.
Alkosta saa 6-8 prosentin oluet, ja valikoimaa riittää. Muutama tölkki riittää niille, jotka pitävät niiden mausta. Ne joiden on päästävä aina känniin, nähkööt hieman vaivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokakaupat jakelisivat alkoholin pienemmillä kustannuksilla kuin alko. Erotus voitaisiin lisätä alkoholiveroon, eli valtion verotulot kasvaisivat. Toivottavasti kokoomus tukee muidenkin välistävetäjien toiminnan lopettamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kannatan poliisin monopoliaseman lopettamista
kaikki halukkaat saa mennä tutkaamaan tien varteen ja rahat
puoliksi valtion kans.
Taatusti loppuu kolarit ja ylinopeudet

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vedit mutkat liian suoriksi.Monopolin purkaminen tarkoittaa useammalla yrittäjällä on mahdollisuus toimijana niin viinan myyjänä ja poliisina.Viinaa ei sais myydä kuka vaan vaan asetetut ehdot täyttävä saa toiminta luvan,luvan puitteissa toimia vaikkei ole alkon palveluksessa ja vaikkei ole poliisin palveluksessa.Ehtojen eli raamien sisällä pitää olla liikkumatilaa yrittäjällä.Esim myydä koskenkorvaa ja rasvasilliä samassa tilassa ,tai uusia perunoita ja konjakkia tietysti vanhoja perunoita kyytipoikana ja viskiä.Poliisista pukeutuu siviiliksi ja kysyy poliisilta onko myytävää ja käräuttää poliisin kiellettyjen aineitten myynnistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikeistohallituksen puolueet ovat ottaneet suorastaan elämäntehtäväkseen yksityistää kaikki mahdollinen ja valtion liiketoiminnastaan aiemmin hyödykseen saamat tulot halutaan siirtää täysmittaisesti yksityisille. Yksityissektorin tulevaisuus näyttääkin lupaavalta. Julkisen sektorin toteuttamat palvelut halutaan siirtää kaikki yksityisille ja ennenkaiklkea ne veroeurot, joilla ne on kustannettu. Yksityisyrittäjät saavat vielä kaikkiaan yli kahdeksan miljardin euron vuosittaiset tuet, joten yksityissektorilla on juhla-ajat tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (88)

Uutisvirta

20:31
Ministeriö sai Trafilta ja Viestintävirastolta selvitykset, voiko joitain Trafin palveluja avata – johtopäätöksiä pian
20:29
Merkillinen tapaus jääkiekko-ottelussa Raahessa: Peli keskeytettiin, ja loput ottelusta pelataan Pyhäjoella vielä samana iltana
20:15
Pamela Tola ohjasi ihmissuhdekomedian parinvaihtoviikonlopusta – halu päästä tekemään pitkää elokuvaa oli kova
19:58
Terrorismin uhkaa ei voi poliittisilla päätöksillä kokonaan poistaa, sanoo Sirpa Pietikäinen – EU-parlamentti haluaa eurooppalaisen CIA:n
19:49
Röllimetsä sai uuden ilmeen – Rajakylässä juhlittiin asukkaiden aloitteesta siistittyä ostarin aluetta
19:47
Veikko Lesonen vie taas menestysyhtiötä pörssiin, sijoittanut Proventiaan jopa kymmeniä miljoonia euroja – "Hiomaton timantti vielä" Tilaajille
19:23
Lontoon joulutorilla terrorismi ei pelota – ”Jos sellaista tapahtuisi, ei sille sillä hetkellä mitään voisi”
67
Oulun jättiruuhkassa mateli niin paljon autoja peräkanaa, ettei liikennelaskuri erottanut niitä toisistaan – "Varmasti tuhansia autoja enemmän kuin tavallisesti"
61
Coca-Colan joulurekka villitsi oululaiset – tuhannet jonottivat ilmaista limsaa, liikenne ruuhkautui
61
Usealle Oulun keskustan katuosuudelle saa jatkossa pysäköidä vain toiselle puolelle katua – taustalla katujen kapeus
46
Pohjantien liikenne takkusi tuntikausia etelään päin menevillä kaistoilla – "Koin tänään pahimmat ruuhkat Oulussa ikinä"
45
Keskusta ei halua kieltää dieseliä – jyrkkää dieselpolttoaineen hinnannousua puolue ei pysty estämään
39
Uutissuomalainen: Oikeusministeri selvityttää lapsiasiavaltuutetun taksikulut - oululaistaustainen Tuomas Kurttila perustelee taksin käyttöään sujuvuudella ja työhyvinvoinnilla
33
Yhdyskuntalautakunta päätti: Oululaisten jätemaksuihin kolmen prosentin korotus

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Järjetön veropolitiikka

Väittääkö aloittaja että sosiaaliturvan taso on nyt alempi kuin ennen? Olisiko edes jotain lukuja tai muita todisteita e... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

11.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image