Talous

Kiinan ko­ro­na­vi­ruse­pi­de­mia näkyy Suomessa matkailussa, ilmailussa ja teol­li­suu­des­sa – yrityksillä ongelmia ali­han­kin­ta­ver­kos­tois­sa ja logistiikassa

Foxconnin tehdas Kiinan Guiyangissa valmistaa osia Applen ja muiden johtavien IT-yritysten laitteisiin. Tuotantoketjut voivat häiriintyä, kun Foxconn saattaa pidentää tehtaiden sulkua käynnissä olevan koronavirusepidemian takia. KUVA: ALEKSANDAR PLAVEVSKI
Talous 17.2.2020 6:00
Vanessa Valkama

Koronavirusepidemian vaikutukset laajenevat Kiinasta muihin maihin, koska teollisuusjätti valmistaa paljon materiaaleja ja tuotteita koko maailman tarpeisiin. Kun viruksen leviäminen yritetään saada kuriin, myös matkailu ja logistiikka kärsivät. Business Finlandin teettämän yrityskyselyn vastaajista yli joka kolmas arvioi, että epidemia vaikuttaa liiketoimintaan kielteisesti.

Kiinan koronavirusepidemia tuntuu yrityksissä ympäri maailmaa. Suomalaisyrityksissä se on osunut ensimmäisenä matkailuun, kun varsinkin Lapissa tähän vuodenaikaan ahkerasti käyvät kiinalaisturistit ovat joutuneet jäämään kotiin.

Toinen häviäjä on ilmailu, kun reittilentoyhtiöt ovat joutuneet perumaan lentoja.

– Kolmantena vaikutukset osuvat ainakin kaikkeen kokoonpanoon, tuotantoteollisuuteen ja elektroniikkaan. Niissä tyypillisesti materiaalin ja osien alkuperä on Kiinasta, sanoo johtaja Kalle Kivekäs Business Finlandista.

Lisäksi koronavirusepidemiasta kärsii erityisesti logistiikkatoimiala, koska varotoimet ovat sulkeneet esimerkiksi kiinalaisia satamia sekä kokonaisia alueita ja kaupunkeja.

– Kiinalaisten kanssa kauppaa tekeville suomalaisille yrityksille epidemia tulee todennäköisesti vaikuttamaan niin, että voimassaolevissa sopimuksissa rahoitus- ja maksuehdoista tullaan hakemaan joustoa, Kivekäs toteaa.

Vaikutuksia tuotantoketjuihin myös epidemian jälkeen

Kivekkään mukaan koronavirusepidemia vaikuttaa laajasti esimerkiksi kemianteollisuuteen.

– Kiinasta lähtee valtavan paljon perusraaka-ainevirtoja, joilla tulee olemaan heijastusvaikutuksia lukuisiin jalostusketjuihin. Sellaisillakin toimialoilla, mitä emme näe vielä ollenkaan.

Kivekäs uskoo, että koronaviruksen vaikutukset näkyvät tuotantoketjuissa myös pitkään sen jälkeen, kun pahin epidemia on ohi.

– Tässä on potentiaalia vastaavaan kuin Japanin vuoden 2011 maanjäristyksen jälkipyykissä. Sitä pestiin vielä kuukausia ja kuukausia tapahtuneen jälkeen, jolloin globaaleista tuotantoketjuista löytyi koko ajan uutta.

Kivekkään mielestä tilannetta ei kannata kuitenkaan ylidramatisoida. Hän uskoo, että tällä viikolla monet tehtaat voivat käynnistää tuotantoja uudestaan, kun työntekijöitä palaa karanteeneista.

– Jos epidemia tästä venyy paljon, sitten on ihmettelemistä. Nykyiselläänkin saattaa tulla isompi närästys kuin aikaisemmista luonnonkatastrofeista tai muista mullistuksista, joihin liittyy tuotantoketjujen hetkellisiä tai tilapäisiä halvaantumisia. Kiinan merkitys maailmantaloudessa ja teollisuudessa on kasvanut, Kivekäs toteaa.

– Myös se on mielenkiintoista, miten epidemia tulee vaikuttamaan kiinalaisiin pankkeihin, koska rahoituksen ja tavaran kiertäminen on maassa yleensä nopeaa

Kysely: Yritykset epävarmoja vaikutuksista pitkällä aikavälillä

Business Finlandin tuoreeseen kyselyyn vastanneilla suomalaisyrityksillä on epävarmuutta siitä, miten koronavirusepidemia vaikuttaa liiketoimintaan pitkällä aikavälillä.

Kielteisen arvion vaikutuksista antaa noin viidesosa vastaajista ja noin kolmasosa ei osaa arvioida vaikutuksia.

Lyhyellä aikavälillä yli kolmasosa vastaajista arvioi, että vaikutukset ovat joko kielteisiä tai hyvin kielteisiä. Kuitenkin noin puolet oli sitä mieltä, ettei epidemia juurikaan vaikuta liikevaihtoon.

Business Finlandin teettämään kyselyyn koronavirusepidemian vaikutuksista suomalaisyritysten liiketoimintaan vastasi 299 yritystä, ja vastausprosentti oli 10.

Lähes 80 prosenttia vastaajista on pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Siksi Business Finlandin mukaan on yllättävää, että noin joka neljäs on jo tehnyt tai on tekemässä muutoksia alihankintaverkostoonsa. Muutokset eivät ole välttämättä helppoja tai nopeita, joten tämä voi olla merkittävä haitta liiketoiminnalle.

Suurten kansainvälisten yritysten alihankintaverkoston ongelmat Kiinassa koskevat kyselyn perusteella nyt myös suomalaisia pk- ja mikroyrityksiä.

Monella yrityksellä on Suomessa vain tuotekehitys, mutta kaikki valmistus on Kiinassa tai muualla Aasiassa. Valmistuksen tai alihankinnan ongelmat näkyvät tällä toimintamallilla välittömästi tuotteiden markkinoille saamisessa ja liikevaihdossa.

Henkilöstön kansainvälinen liikkuvuus vaikeutuu

Yli puolet kyselyyn vastanneista on sitä mieltä, että epidemian vaikutukset vientiin ovat hyvin pieniä. Kuitenkin niistä, joilla Aasia kuuluu markkina- tai toiminta-alueeseen, lähes puolet on sitä mieltä, että epidemia vaikuttaa vientiin kielteisesti tai hyvin kielteisesti lyhyellä aikavälillä. Pitkällä aikavälillä lähes kolmasosa ei osaa arvioida vaikutuksia.

Vastaajista noin 80 prosenttia arvioi, ettei epidemia merkittävästi vaikuta organisaation työpaikkojen määrään. Jos Aasia kuuluu yrityksen markkina- tai toiminta-alueeseen, lähes 80 prosenttia näkee vaikutukset henkilöstön kansainväliseen liikkuvuuteen kielteisinä. Kaikista vastaajista näin arvioi lyhyellä aikavälillä 60 prosenttia.

Yli puolet vastaajista arvioi, ettei epidemialla ole juurikaan vaikutusta kansainväliseen kasvuun tai kansainvälistymissuunnitelmiin. Kuitenkin noin kolmasosa on sitä mieltä, että vaikutus on lyhyellä aikavälillä kielteinen tai hyvin kielteinen.

Pidemmällä aikavälillä vaikutuksen arvioi kielteiseksi tai hyvin kielteiseksi hiukan alle joka viides, mutta lähes joka neljäs vastaajista ei osaa arvioida vaikutusta.

Joka neljännellä ongelmia logistiikassa ja pulaa komponenteista

Virusepidemian aiheuttamia uusia ulkomaankaupan rajoituksia kokee kohdanneensa noin neljäsosa kyselyn vastaajista, mutta noin puolet ei tunnistanut tällaista ongelmaa lainkaan. Tilanne on samanlainen raakaaine- tai komponenttipulan osalta.

Logistiikkaongelmia on kokenut myös noin neljäsosa kaikista vastaajista, mutta Aasiassa toimivista yrityksistä yli kolmasosa.

Epidemia ei toistaiseksi ole kovin voimakkaasti pienentänyt tilauskantaa, kun vain alle viidesosa on tästä väittämästä samaa tai täysin samaa mieltä.

Epidemian riskejä lievittääkseen yli 80 prosenttia vastaajista aikoo vähentää tai lykätä Aasian matkustamista, ja noin viidesosa kannustaa henkilöstöä enemmän etätyöhön. Vain noin 10 prosenttia vastaajista aikoo sulkea tai on sulkenut Aasian toimipisteitä tai siirtää henkilöstöä pois suurimman riskin alueilta.

Kysely

Koronaviruskuolemia jo yli 1 600

Viimeisimmän tiedon mukaan koronavirustartuntoja on todettu Kiinassa yhteensä 68 500.

Sunnuntaina uusia tapauksia oli 2 009, kun lauantaina niitä oli 2 641.

Terveysvirnaomaisten mukaan karanteenit ja muut varotoimenpiteet ovat vähentäneet uusien tartuntojen määrää.

Koronavirukseen on kuollut Kiinassa 1 665 ihmistä. Uusia kuolemantapauksia oli sunnuntaina 142.

Kiinan ulkopuolella on todettu yli 500 tartuntaa ja viisi kuolemantapausta. Suurin osa on ihmisiä, jotka ovat tulleet Kiinasta.

Sekä kuolleista että tartunnan saaneista useimmat ovat Hubein maakunnasta, jonka pääkaupungista Wuhanista virus sai alkunsa.

Alue on ollut käytännössä suljettuina tammikuun 23. päivästä lähtien, jotta viruksen leviäminen saataisiin pysäytettyä.

Kysely

Rahoitusta ja vienninedistämistä yrityksille tarjoava Business Finland toteutti 7.–14. helmikuuta kyselyn, jonka tarkoituksena oli kerätä tietoa meneillään olevan koronavirusepidemian vaikutuksista Business Finlandin asiakkaiden liiketoimintaan.

Kysely tehtiin verkkokyselynä ja lähetettiin noin kolmelle tuhannelle henkilölle. Kyselyyn saatiin 299 vastausta, eli vastausprosentti oli 10.

Vastaajista lähes 80% oli pk- tai mikroyrityksiä ja lähes 20% suuria tai pieniä suuryrityksiä (midcap). Business Finlandin asiakkaista suurin osa on pk-yrityksiä.

Toiminta- ja markkina-alue kattaa valtaosalla vastaajista (yli 70%) ainakin Euroopan, yli puolella (56%) Aasian sekä noin puolella (49%) Pohjois-Amerikan.

Lähteet: Reuters, Business Finland

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Pahimmillaan tällainen vastaava virus voi aiheuttaa kaiken tuonnin kieltämisen ulkomailta. Ollaanko riittävän omavaraisia? Mikä päivittäinen tarvike meiltä loppuu jos tulisi totaalinen rajat kiinni tilanne? Ruoka, vaatteet, pesuaineet, wc-paperi yms. Ei ole ihan hullu ajatus hamstrata vaikkapa parin viikon tai kuukauden tarpeita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ymmärrä Suomalaisten viranomaisten vähättelyä olise ydinturma(ukraina),sähkökatkot(etä-savo),vesihuolto(nokia)jätevesi(talvivaara)jauhelia(pahvia)tosiasi on se meillä ole kriisivalmiuta ruoka,energia ja liikenne.Suomessa kaikki verorahat palaneet virkamiskoneiston ylläpitämiseen ja ministeriöiden tuottamattoman työpaikkojen ylläpitämiseen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:47
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
16:16
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
15:55
Puolustusministeriö: Varusmiehille maksetaan ruokarahaa vapaajaksojen aikana
15:48
Taivalkoskella terveyskeskuksessa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdollista vankeutta – nainen vetosi olleensa teon aikana alkoholipsykoosissa
15:36
Koronakriisi uhkaa monen toimeentuloa – mikä neuvoksi, jos työttömyyskassa ruuhkautuu ja rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa? Tilaajille
15:33
Kainuussa yhteensä kuusi todettua koronatartuntaa – Ristijärven terveysaseman vastaanotto suljetaan
15:12
AC Oulun pelaajat hakevat maaseudulle kausitöihin – "valmiita tekemään raskastakin työtä"
25
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
23
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
23
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
21
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
18
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Kohti huomista
Esa Kauppi

Uusin lukijakuva

Jonxku

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

320 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image