Talous

Kemera-tukea maksettiin met­sä­no­mis­ta­jil­le lähes 50 miljoonaa euroa – määräaikaiset suojelualueet lisääntyivät

Valtaosa Kemera-tuesta käytettiin nuorten metsien hoitoon. KUVA: Jouni Porsanger
Talous 10.1.2019 19:42
Anna Leinonen

Suomen metsäkeskus maksoi viime vuonna metsänomistajille 49,1 miljoonaa euroa puuntuotantoon tarkoitettua kestävän metsätalouden rahoitustukea eli Kemera-tukea. Valtion talousarviossa Kemera-tukeen oli osoitettu 56,2 miljoonaa euroa.

Valtaosa Kemera-tuesta, noin 37,9 miljoonaa euroa, käytettiin nuorten metsien hoitoon. Pienpuun korjuuala kasvoi 41 prosenttia edellisvuodesta. Taimikoiden varhaishoidon ala pieneni puolestaan noin kolmanneksella.

Taimikon varhaishoito on metsikön ensimmäinen hoitotyö, ja se tehdään noin viiden vuoden kuluttua taimikon perustamisesta.

Metsätietöitä tehtiin Kemera-tuella 42 prosenttia edellisvuotta vähemmän ja suometsiä hoidettiin kolmannes vähemmän. Työmäärät ovat lähes puolittuneet vuosikymmenen alun määristä. Asiaan ovat vaikuttaneet osaltaan tukisäädösten muutos kesällä 2015 sekä toimijakentän murros. Henkilöstöä on siirtynyt toisiin tehtäviin ja eläkkeelle.

Kemera-tukea käytettiin puuntuotannon lisäksi metsäluonnon hoitoon ympäristötukena 4,4 miljoonaa euroa ja luonnonhoitohankkeisiin 0,7 miljoonaa euroa. Ympäristötuen käyttö kasvoi 37 prosenttia edellisvuodesta. Uusia ympäristötukisopimuksia solmittiin viime vuonna yhteensä 2 541 hehtaarin alalta.

Ympäristötukisopimuksella metsänomistaja sitoutuu jättämään arvokkaan luontoympäristön hakkuiden ja metsänhoitotöiden ulkopuolelle 10 vuodeksi. Korvauksena määräaikaisesta suojelusta metsänomistaja saa ympäristötukea.

Myös ympäristötukisopimuksia valmistelleiden toimijoiden määrä lisääntyi. Noin 10 prosenttia sopimuksista oli muiden kuin Metsäkeskuksen valmistelemia. Yleisimpiä sopimuskohteita olivat rehevät ja puustoiset kohteet, kuten lehdot, korvet sekä pienvesien välittömät lähiympäristöt.

Kemera-tukea saa vuosittain noin 45 000 metsänomistajaa. He ovat omatoimisimpia pienten ja isojen taimikoiden hoitotöissä. Suometsä-, tie-, ja lannoitushankkeet ovat taas pääsääntöisesti metsäammattilaisten organisoimia töitä.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image