Talous

Kaupan liitto: Kuluttajat innostuivat vapaista aukioloista

Etenkin viikonloppuisin kaupassa asioivat ovat olleet tyytyväisiä uusiin aukioloihin. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 11.10.2016 12:02 | Päivitetty 11.10.2016 12:27
STT

Kolme viidestä kuluttajasta kertoo asioineensa kaupoissa uusina aukioloaikoina joko myöhäisillassa tai viikonvaihteessa. Eniten oli hyödynnetty lauantai-iltojen tai sunnuntaiden aukioloja. Tämä käy ilmi Kaupan liiton teettämästä tuoreesta selvityksestä.

Kauppojen vapaata aukioloa arvostavat erityisesti alle 40-vuotiaat naiset ja pääkaupunkiseutulaiset sekä luonnollisesti uusia aukioloja käyttävät.

Kyselyn mukaan noin 80 prosenttia heistäkin, jotka eivät ole käyttäneet uusia aukioloaikoja, pitävät muutosta periaatteessa hyvänä. Innostuneimpia asiasta olivat pääkaupunkiseutulaiset ja muut uusmaalaiset, joista 86 prosenttia oli tätä mieltä. Länsisuomalaiset vastaajat olivat maltillisempia, mutta heistäkin 79 prosenttia piti uudistusta periaatteessa hyvänä.

Etenkin viikonloppuisin kaupassa asioivat ovat olleet tyytyväisiä uusiin aukioloihin, ja laajentuneita viikonlopun asiointimahdollisuuksia arvostetaan lapsiperheissä ja suurissa kaupungeissa.

Sunnuntaishoppailu miellyttää

Sunnuntai on vakiintunut ostospäiväksi: Selvitykseen vastanneista pääosa, uusmaalaisista jopa noin 90 prosenttia, kertoi käyneensä tänä vuonna ostoksilla sunnuntaina. Alle nelikymppiset naiset ovat ahkerimpia sunnuntaishoppailijoita.

– Pääkaupunkiseudulla kuluttajat ovat alkaneet käydä enemmän myös erikoiskaupoissa ja tavarataloissa lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin. Tämä kehitys todennäköisesti vahvistuu ja leviää myös muihin suuriin kaupunkeihin, arvelee Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja.

Lauantai-iltojen pidentyneitä aukioloaikoja oli hyödynnetty vähemmän. Silti melkein 60 prosenttia vastaajista kertoo käyneensä tänä vuonna kaupoilla lauantaisin kello 18:n jälkeen.

Arki-iltojen myöhäisimmät aukiolotunnit kiinnostavat asiakkaita vähemmän. Uusmaalaisista vastaajista noin joka toinen kertoi käyneensä kaupassa iltayhdeksän jälkeen, mutta esimerkiksi muista eteläsuomalaisista tätä mahdollisuutta oli hyödyntänyt vain vajaa kolmannes.

Kauppiaista moni on tyytymätön

Kuluttajien lisäksi aukioloista kysyttiin myös kauppiailta: Päivittäistavarakaupan vastaajista valtaosa, noin kahdeksan kymmenestä, ilmoitti kilpailun kiristyneen laajempien aukiolojen myötä. Heistä useampi kuin joka toinen pitää uutta lainsäädäntöä huonompana kuin entistä.

– Valtaosa vapaista aukioloista pitävistä kaupoista saa itse päättää aukioloistaan tai ainakin niillä on hyvät mahdollisuudet neuvotella niistä, Kurjenoja selventää.

– Monet nykyistä vapautta vastustavista kaupoista kannattavat periaatteessa sääntelyn purkamista, jos vain saisivat sulkea kauppansa kannattamattomina tunteina, hän jatkaa.

Liitto selvitti jäsenyritystensä, asiakkaiden ja netin kuluttajakyselyyn vastanneiden näkemyksiä elo- ja syyskuussa.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kuluttajat innostuivat, entä asiakkaat?Kuluttajathan ei muuta tekisikään kuin asuisi kauppakeskuksissa, mutta ne asiakkaat taas on tavallisia järkeviä ihmisiä jotka ostaa tarpeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ole mahtavaa että saa tehdä mitä haluaa lauantai-iltana? Jos haluaa saunoa, voi saunoa! Jos haluaa tehdä ostoksia voi käydä kaupassa! Hienoa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Oulun vastarannankiiskit pitivät tätä turhana uudistuksena ja ettei sitä kukaan käy kaupassa iltaisin :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image