Talous

Käteisen rahan määrä kasvaa

Oululainen Maila Impiö on jo vuosien ajan käyttänyt enimmäkseen pankkikorttia ostosten maksuun. "Se on niin kätevää. Parkkikolikoita tarvitsee lompakkoon, kun ei ole mennyt siihen systeemiin, missä maksetaan kännykällä."
Talous 14.4.2006 0:00
Pasi Klemettilä
Käteinen raha lisääntyy kaikesta korttirahasta huolimatta. Käteisen rahan määrä on kasvanut koko euroalueella, mutta kahisevan määrä on kasvanut Suomessakin huipputahtia. Suomen pankin liikkeelle laskeman setelistön arvo on kohonnut lähes 5,5 miljardiin euroon, kun se neljä vuotta sitten oli vielä noin 2 miljardia euroa.

"On hämmästyttävää, kuinka liikkeelle lasketun rahan määrä on kasvanut vuodesta toiseen", ihmettelee maksuvälineosaston neuvonantaja Kari Takala Suomen Pankista.

Vähittäismaksuihin käytettyjen pienempien niin sanottujen vaihtorahaseteleiden kysyntä ei ole juuri kasvanut, mutta suurempien euroseteleiden kysyntä on kasvanut Suomessa ja euroalueella. Pelkkää kotimaista maksuvälinekysyntää käteisen kasvu ei ole, sillä korttimaksujen suhteellinen osuus on samalla selvästi kasvanut.

Suosiossa ovat erityisesti 50 euron ja 100 euron setelit.Puukauppaa Venäjällä
ja autoja Saksasta


Takalan mukaan isoista seteleistä suuri osa lähtee ulkomaille.

"Suhteellisen moni ottaa aika paljon seteleitä mukaan lomamatkoille euromaihin, niin itsekin teen", Takala sanoo. Pienyrittäjätkin tekevät erilaisia hankintoja käteisellä rahalla euroalueelta.

Yhteinen raha on Takalan mukaan ollut jouhevampi väline kuin takkuisasti yhteen sopineet sähköiset maksujärjestelmät.

Euron asema kansainvälisenä valuuttana on aivan toisenlainen kuin markan. Suomen markat palautuvat aina takaisin Suomeen, mutta eurosetelit voivat päätyä vaikka venäläisille käteiskassasäästämiseksi.

Suomalaiset autonostajat ovat ainakin tarvinneet isoja seteleitä, kun ovat ostaneet käytettyjä autoja Saksanmaalta. Myös Venäjän puukaupassa käteinen raha on usein ainoa kelvollinen maksuväline.

Tämä selittää erityisesti 500 ja 50 euron kysynnän kasvua, eli liikkeeseen lasketut suuret setelit eivät palaa takaisin Suomen Pankkiin vaan päätyvät ulkomaille.

Käteistä on myös paikoin entistä hankalampi saada, jolloin automaattinoston keskisaldoa ja lompakon saldoa on kasvatettu hätävarana, vaikka yhä suurempi osuus vähittäismaksuista hoidetaan korteilla. Myös se, että euroseteleiden raha-arvo tuntuu pienemmältä pienempien numeroiden takia, voi vaikuttaa psykologisesti.

Kahvilahintojen ja muiden pikkurahalla maksettavien asioiden hinnankorotukset ovat myös saattaneet lisätä seteleiden tarvetta lompakossa.Normaalielämässä kortti käy edelle


Euro on selvästi syrjäyttänyt USA:n dollarin asemaa käteiskassavaluuttana ainakin Itä-Euroopassa ja Venäjällä. Rahakuljetusten perusteella eurokäteisestä jo yli 10 prosenttia onkin euroalueen ulkopuolella.

Eurojen kysyntä harmaassa taloudessa voi olla markka-aikaan verrattuna suurempaa, vaikka mitään erityistä talousrikollisuuden kasvua euroaikana ei ole ollut havaittavissa.

Kolikoita siirtyy Suomen ulkopuolelle oletettavasti selkeästi vähemmän kuin euroseteleitä. Tämä ei kuitenkaan koske suomalaisia pikkusenttejä, joita keräillään laajasti myös ulkomailla.

Kari Takala ennakoi, että sirukorttien tulo pankkikorttien vähentää yhä nopeammin oikean rahan käyttöä. Kun maksu on entistä nopeampaa ja kuittien allekirjoittelu jää pois, yhä useampi maksaa ostoksensa kortilla.

Kauppias Jukka Marttila oululaisesta K-Supermarket Joutsensillasta sanoo myös, että käteinen hupenee.

"Ostoksissa korttimaksut yleistyvät. Päivän päätteeksi on entistä vähemmän seteleitä laskettavaksi, mikä pienentää kuluja", Marttila sanoo.

Hänen mukaansa erilaisia maksukortteja on alkanut ilmestyä myös aiempaa iäkkäämpien henkilöiden käyttöön.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:22
Puolankalaiselta pihalta anastettiin Majava, Buster ja Yamaha
15:00
Karhujen riemulla ei ole rajaa, kun ne pääsevät telmimään heinäpaalien kanssa – katso video Kuusamon Suurpetokeskuksesta
14:35
Mitä tapahtuu seuraavaksi brexit-rintamalla? Näin asiat voivat edetä
13:04
Kanadassa alkamassa juuri jännittävä äänestyspäivä: Justin Trudeau joutuu tiukoille parlamenttivaaleissa
13:00
Olli Rehn kirjoitti eurokriisin opetuksia viisi kesälomaansa Puulaveden rannalla: " Eurosta on tehtävä iskunkestävä ennen seuraavaa taantumaa"
13:00
Ouluun rakennettiin suurten kaupunkien pienimmät yksiöt – Oulu teki poikkeuksen myös uusien asuntojen asukkaiden ikärakenteessa
12:09
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
247
Raksilan markettien tilalle rakennetaan asuintaloja – uusi kauppakeskus nousee pysäköintialueen paikalle
64
Eteläiset maakunnat himoitsevat Itä- ja Pohjois-Suomen EU-rahoja – Onko se moraalisestikaan kestävää, kysyy veteraanipoliitikko Seppo Kääriäinen
54
Oulussa on suurista kaupungeista maan alhaisin HPV-rokotekattavuus – myös alueen ympäristökuntien tilanne on huono
34
Stora Enso suunnittelee organisaatiomuutoksia Oulun tehtaan muuntamisen yhteydessä – Oulusta vähenee asiakaspalvelutehtäviä "merkittävällä tavalla"
31
Avohakkuukielto on liian ehdoton, väittää Metsäteollisuus – kansalaisaloite menossa eduskuntaan tiistaina
28
"Tämä ei ole vihreä aalto, vaan tsunami" – Vihreät nousi vaalivoittajaksi Sveitsissä
28
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus myönsi yritystukia 2,7 miljoonaan euron edestä – katso jutusta tukea saaneet yritykset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Maataloustuet.

103 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rikkaan ajatuksia

Tämä viestini on minun kontribuutioni vedonlyöntiin vastausten määrästä. Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.10.

Fingerpori

21.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image