Talous

Kannustimet työttömän työntekoon ovat parantuneet – kannustimilla voi olla kuitenkin myös päinvastainen vaikutus

Työttömyysturvan suojaosa kannustaa työttömiä töihin. KUVA: Satumaari Ventelä/KL
Talous 6.7.2018 10:41
Hannu Toivonen

Byrokratian kankeat rattaat ja tiedonkulun ongelmat vaikeuttavat työttömien osa-aikaista työntekoa. Työnteon esteitä pitää edelleen madaltaa. Tätä mieltä on perjantaina julkaistun tutkimuksen perusteella Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) tutkimusprofessori Tomi Kyyrä.

– Työttömillä ei ole välttämättä tietoa, miten tilapäiset työt vaikuttavat etuuksiin. Osa-aikaisen työn vastaanottaminen saattaa myös johtaa siihen, että työttömyysetuudet maksetaan viiveellä, koska työttömyyskassaan tai Kelaan pitää toimittaa palkkatodistuksia sovitellun päivärahan laskemista varten. Jos perheen talous on tiukoilla, voi olla, ettei tarjottua työtä oteta vastaan maksuviiveiden pelossa, vaikka se olisi taloudellisesti kannattavaa, Kyyrä sanoo Lännen Medialle.

Kyyrän mukaan kannustimet tehdä osa-aikaista tai pätkätyötä työttömyyden aikana ovat kuitenkin aika hyvät.

– 300 euron suojaosa on parantanut kannustimia entisestään, hän sanoo.

Liian suuret kannustimet voivat viedä työhaluja

Taloudelliset kannustimet ovat Kyyrän mielestä hyvät erityisesti ansiosidonnaista päivärahaa saavilla. Huonompi tilanne on työttömillä, jotka saavat työttömyysturvan lisäksi asumis- ja toimeentulotukea. Työtulot leikkaavat työttömyysturvan lisäksi niitäkin.

Kyyrä ei kuitenkaan innostu ajatuksesta, että työttömyysturvan suojaosaa korotettaisiin entisestään.

– Ansioturvan saajien kannustimia ei voi loputtomasti parantaa. Jos osa-aikainen työnteko tehdään työttömälle liian kannattavaksi, ihmiset saattavat hakeutua mieluummin osa-aikaisiin töihin ja nostaa etuuksia kuin hakeutua kokoaikaiseen työskentelyyn.

Kyyrä mainitsee, että monessa maassa ei ole mitään työttömyysturvan suojaosaa ja joissain maissa työttömän jokainen tienaama euro leikkaa työttömyysetuutta eurolla.

VATT:n perjantaina julkaistu tutkimus Työttömyysturvan suojaosa ja työttömyyden aikainen työskentely toteutettiin käyttämällä SISU-mikrosimulointimallia ja laajoja yksilötason rekisteriaineistoja. Aineisto kuvaa työttömyysetuuksia saaneiden kotitalouksien saamia tuloja, etuuksia ja maksamia veroja.

Aineiston ja simuloinnin avulla arvioitiin, kuinka yleisiä kannustinongelmat ovat ja miten suojaosa on vaikuttanut tilapäiseen työntekoon.

Suojaosa lisää työttömien työntekoa

Työttömien tekemät osa-aikaiset työt sekä pätkätyöt ovat lisääntyneet vuodesta 2010 lähtien.

Vuonna 2014 käyttöönotettu työttömyysturvan 300 euron suojaosa on lisännyt työttömien lyhytaikaista työskentelyä. Suojaosan aiheuttama muutos ei ole kuitenkaan merkittävä.

Ennen suojaosan käyttöönottoa työttömän jokainen tienattu euro vähensi työttömyysturvaa 50 sentillä. Suojaosan käyttöönoton jälkeen työtön on saanut ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman, että työttömyysetuuksia vähennetään.

Vuonna 2015 otettiin käyttöön asumistuen 300 euron suojaosa, mikä on helpottanut asumistukea saavien tilannetta.

MAINOS

Kommentoi

Paras keino yhteiskunnan kannalta on, että, jos jotain töitä on tarjolla, niin kaikki turhat tuet pois. Toimeentulo- ja asumistuista on tullut monille pysyvä elinkeino, eikä suinkaan tilapäinen apu, kuten tarkoitus on. Jos ei työnteko maistu, niin antaa masun kurnia sillan alla. Ei työssäkäyvien tarvitse elättää kotona lorvivia. Ja turha vetää tähän monisairaita tai vanhuksia mukaan...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyttökin erehty menemään puhelinmyyjäksi työkkärin innostamana. Ansio jäi 200 euroon kuussa mutta mitään tukea hän ei se lisäksi saanut, kun tulojen vähyys ilmeni - vaikka aikaisemmin oli saanut ansiosidonnaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö, kävin 3 kuukautta osa-aikatyössä kela laski joka kerta sovitellun päivärahan väärin. Hirveä paperisota eikä koskaan tiedä milloin tulee rahaa ruokaan/vuokraan "voit toimittaa liitteitä"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

TE-toimistoissa on henkilöitä nimenomaan koulutettuina työnhakuun ja heillä on ammattitaito sekä verkostot, eivätkä silti pysty järjestämään töitä. Kertokaapa miten onnistuisi ammattitaidottomalta työttömältä, joka on nähnyt tietokoneen n. kahden metrin etäisyydeltä, työpaikan hankkiminen? Panttaako joku tahallaan työllistymiseen auttavaa tietotaitoa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viranomaiset eivät tajua sitä, että yksinelävän on täysi mahdottomuus ottaa vastaan lyhytaikaista työtä. Sen takia koska tuet katkeavat ja palkkan saa vasta työsuhteen loppumisen jälkeen. Palkka ei riitä elämiseen siihen asti, että tuet taas juoksevat. Tätä se on olllut jo 1990-luvun lamasta lähtien. Mitään ei ole asian helpottamiseksi tehty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vaikka se olisi taloudellisesti kannattavaa" Tämäkään kun ei pidä paikkaansa...sitä kun ei voi jättää laskuja tai vuokria maksamatta! Tarvitaan ne säännölliset tulot eli sen että se raha tulee tasaisin väliajoin sinne tilille. Näissä käy usein niin että kun rahaa sitten tulee niin siitä joutuu maksamaan kahden kuun vuokrat ja ne muut kasautuneet laskut..ei siis todellakaan tämmöinen ole miltään osin kannattavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksi esimerkki siitä, että toinen käsi ottaa ja toinen antaa. Ei järjen häivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kelpaa keppi eikä porkkana. Mikähän se olisi hyvä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parhaat kannustimet ovat varmaankin toimeentulotukiasiakkaalla, joka tekee pimeitä töitä. Kelalta saa rahaa ilman sanktioita, ja työstä nettoaa hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

parhaat kannustimet on työnantajalla joka ei maksa palkkaa työläisilleen vaan valtio maksaa sen, valtio kouluttaa ilmaiseksi ja huolehtii terveydestä ilmaiseksi, kaikki puhdasta voittoa työnantajalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kokemusta on. Kuukausi töitä ja 2kk ilman tuloja. Oli käsittelyssä ruuhkaa. Et silleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image