Talous

Kalevan painotalon katolle tulee Suomen suurin au­rin­ko­voi­ma­la

KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 31.3.2015 6:00
Pasi Klemettilä

Oulun Energia Oy rakentaa Suomen suurimman aurinkovoimalan sanomalehti Kalevalle painotalon katolle Ouluun Graniittitielle keväällä 2015. Kyseessä on teholtaan 400 kilowatin aurinkosähköjärjestelmä, jossa on 1 600 paneelia.

Telineineen voimalaitos peittää 3200 neliömetrin alan tasakatolla eli hieman alle puolet kansainvälisten otteluiden normaalin jalkapallokentän pinta-alasta.

Järjestelmää aletaan asentaa lähiviikkoina ja tavoitteena on, että voimala on tuotannossa kesäkuussa.
 
Kalevalle oma aurinkovoimala muodostaa merkittävän osan painotalon sähkön kokonaishankinnasta.

Oulun Energian laskelmien mukaan noin 10 prosenttia Kalevan painotalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta pystytään tuottamaan aurinkoenergialla ja kirkkaana kesäpäivänä jopa 90 prosenttia painolaitoksen sähköstä saadaan aurinkopaneelien kautta. Aurinkosähkö siis parhaimmillaan riittää painokoneidenkin pyörittämiseen.

Hankkeeseen saadaan Työ- ja elinkeinoministeriöltä tukea 30 prosenttia kustannuksista. Tuen jälkeen Kalevan investointikustannukset ovat vajaat 400 000 euroa.

Aurinkopanelien hinnat laskeneet

Investointi on valtiovallan tukien jälkeen taloudellisesti kannattava ja järkevä, kertoo Kalevan talousjohtaja Esko Jokelainen. Takaisinmaksuaika on nykyisillä sähkön hinnoilla laskettuna alle yhdeksän vuotta.

Investointi on mahdollinen, koska aurinkopaneelien hinnat ovat viime vuosina laskeneet merkittävästi. Valtiovallan investointiavustus on kuitenkin Jokelaisen mukaan tarpeen.

Aurinkopaneelien sähköntuotanto käytetään Kalevan omiin tarpeisiin. Kaleva ei aio myydä sähköä talon ulkopuolelle. Paneeleita mahtuu katolle lisää, jos sähkönkäyttö kasvaa.

Aurinkoenergian käyttö sopii Kalevan painotalon sähkönkäytön profiiliin.

Painotalo käyttää sähköä paljon myös päiväsaikaan. Kuumina kesäpäivinä pörssisähkön hinta yleensä nousee, kun sähköä käytetään paljon jäähdytykseen. Silloin Kalevan kannattaa tuottaa itse sähköä aurinkopaneeleilla.

Tähän asti suurin aurinkovoimala Suomessa on ollut Helsingissä oleva Helen Oy:n 340 kilowatin aurinkovoimala.

Oulun Energia ja Kaleva toteuttavat hankkeella omalta osaltaan aurinkovoimalalla EU:n ilmastotavoitetta, jonka mukaan vuoteen 2020 mennessä 38 prosenttia kulutetusta energiasta pitää tulla uusiutuvista energialähteistä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Suomessakin osataan paneelin valmistus. Kummaa touhua alkaa ulkomailta tilaamaan. Keksivät jo vapaaehtoisesti leikata palkoista? Pitää katsoa tarkemmin minne sähkösopimuksen jättää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä. Nyt on parempi syy Oulun 'erota' ydinvoimalahankkeesta. Tällaista uusiutuvaa energiaa maailma tarvitsee, eikä mitään roska-/saastevoimaa(ydinvoimaa)..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin positiivinen uutinen Oulun Energian maineelle sekä Kalevalle. Varsinkin kun Oulu sijoittaa miljoonia Fennvoiman/Rosatomin ydinvomalaan Pyhäjoelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa että Kaleva haluaa profiloitua tällä tavalla! Eikä tämä Oulunkaan maineelle hallaa tee...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu. Oulun energia se täytyy varmaan omistaa tuon tuotantolaitoksen. Ei 50 Kwh aurinkopaneeleja saa pystyttää maksamatta veroja joka tirahduksesta minkä siitä saa. Maksaako Kaleva näitä? Kannattaako?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin voihan sitä hyväuskoisia petkuttaa näinkin. Homma nyt ei Suomessa vaan toimi niin kauan kuin sähköä ei saada jotenkin varastoitua.
Toivottavasti tähän pöljyyteen ei veronmaksajien rahoja upoteta. Kunhan ko. paneelit tulee tiensä päähän, voidaankin sitten laskea, minkälaisesta tappiosta on kyse. Investointi ei nimittäin koskaan tule edes maksamaan itseään takaisin (kun ylläpitokustannuksetkin huomioidaan). Järjen köyhyyttähän se tämmönen on, ja nämä viherkiimaiset, asiaa tuntemattomat maailmanparantajat toivottavasti tämänkin jonain päivänä tajuaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa !!! Aurinkoenergialla painotalon sähköstä jopa 90% .Tämä on 100% järkevämpää energian tuottoa, verrattuna Tuulivoimahuijaukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis 10% voidaan saada vuoden aikana aurinkoenergialla eli sanoisin että aika pieni osa. Jos on kesällä jonakin päivänä optimaalinen auringonpaiste niin tuo 90%. Noita päiviä ei taida paljon olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertakaikkisen hieno juttu ! Hyvä että Kaleva näyttää suuntaa muillekin täällä Pohjois-Suomessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, Hyvä. Hienoa, että Oulu on lähtenyt hyödyntämään aurinkoa.
Minä rakensin omakotitalon katolle aurinkolämpöpatterit vuonna 1980. Vuosittainen polttoöljyn säästö on ollut 500 l/vuosi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensilukemalta tuo kokoluokka yllätti, sillä 50 kW on suurin sallittu mitta omaan käyttöön. Mutta tarkemmin lukien tämä taitaa siis olla Oulun Energian omistama laitos, ja se myy tuottamaansa sähköä Kalevalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on mielestäni hyvä uutinen. Hyvä energia-alalle ja Oulun imagolle. Kaikki energia, mikä saadaan tällä hankittua, on plussaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu, todella!

"Aurinkoenergian käyttö sopii Kalevan painotalon sähkönkäytön profiiliin."
Mutta eikö lehteä paineta eniten juurikin yöllä, kun aurinkopaneelitkin nukkuvat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä hienoa että Oulussakin tähän hajutettuun päästöttömään lähisähköön investoidaan. Voisi Oulunenergia tuoda saman konseptin tännekin kuin mikä Helenillä on. Kesällähän aurinkoa riittää. Samoin voisi Oulussa harkita kaupunkilämmön tuotantoa maalämmöllä isossa yksikössä. Espoossahan vastaava projekti on käynnissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla systeemillä kuitenkin sähköä tuotetaan eniten, kun sitä tarvitaan vähiten. Oikeastaan kaikkien Oulun keskustan talojen katoille voitaisiin rakentaa aurinkopaneelit, täyttää kallioparkki vedellä ja lämmittää sitä kirkkaiden kesäpäivien ja öiden auringonvalolla talven kaukolämmön varalle. Siinä olisi oikea energiasampo Oulun kaupungille.

Hesassa Espan alla on jo vastaava tankki, vaikka sitä ei tässä vaiheessa lämmitetä auringon avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

lukemisen ymmärtäminen? Oulun Energian laskelmien mukaan noin 10 prosenttia Kalevan painotalon vuotuisesta sähkönkulutuksesta pystytään tuottamaan aurinkoenergialla ja kirkkaana kesäpäivänä jopa 90 prosenttia painolaitoksen sähköstä saadaan aurinkopaneelien kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, Kaleva osoittaa edistyksellisyyttä. Onneksi tätä energiauutista ei julkaistu vasta huomenna...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

aurinkopaneelien vuosituotto saadaan kertomalla teho 900 eli 400kwhx900=360 000kwh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

20.2.
MTV: Oulun poliisin tutkinnassa 29 törkeää alaikäisiin kohdistunutta seksuaalirikosta – rikosylikomisario kertoo hyväksikäytön jatkuneen laajimmassa jutussa yli vuoden
20.2.
Kolme tehopistettä yhdessä erässä merkkauttanut Jussi Jokinen halusi nollata Kakon ja kumppanit – ”Tämä peli oli merkitty saletisti meidän kalenteriin”
20.2.
Kärpät otti murskavoiton Raksilassa, katso kuvia ottelusta
20.2.
Influenssaa sairastetaan nyt eniten pohjoisessa ja Itä-Suomessa – THL: Epidemia alkanut tänä vuonna normaalia hitaammin
20.2.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
20.2.
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
20.2.
Analyysi: Juncker ja Soros esitetään Unkarin hallituksen julisteissa pakolaisvyöryn alullepanijoina

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

SIPILÄ / BERNER

"Parivaljakko tuhosi Keskustan kannatuksen vajaassa neljässä vuodessa." Juuri tuo on "mannaa" korvilleni! Eikä se nyt... Lue lisää...
Kuulostaapa se hyväl...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image