Talous

Kainuun ja Lapin taloudella menee hyvin – joillakin aloilla puhutaan jo työ­voi­ma­pu­las­ta

Kainuun ely-keskus kertoo, että metsätaloudessa on myös pitkästä aikaa markkinalähtöistä kasvua. KUVA: Vesa Joensuu
Talous 10.10.2018 15:37
Kaleva

Sekä Kainuun että Lapin talous on nyt kasvu-uralla, kertovat Kainuun ja Lapin ely-keskukset. Tärkeitä aloja talouskasvun kannalta ovat teollisuus, kaivosala sekä matkailu.

Kainuussa kaivostoimintaan suunnitteilla olevat investoinnit vahvistavat kaivosten merkitystä maakunnalle. Lisäksi metsätaloudessa on pitkästä aikaa markkinalähtöistä kasvua. Vaikka talouskasvu ei ole enää yhtä voimakasta kuin keväällä 2018, merkkejä sen pysähtymisestä tai taantumisesta ei lähimmän puolen vuoden ja vuoden aikana ole. 

Kainuun taloudenkasvu on johtanut siihen, että myös työpaikkoja on ollut tarjolla. Kainuun ely-keskuksen johtava asiantuntija Anne Ristioja sanoo, että Kainuussa voidaan puhua usealla alalla jo työvoimapulasta. Myös Lapissa työvoiman saatavuus on vaikeutunut, ja työvoimapulasta kärsitään yhä useammalla alalla.

Maakuntien työllisyysaste on kääntynyt kasvuun, ja Kainuun työttömyyttä leimaava vaikeasti työllistyvien määrä on vähenemässä.

Globaalin talouden muutokset voivat kuitenkin vaikuttaa nopeastikin Pohjois-Suomen maakuntien taloustilanteeseen. Muutokset esimerkiksi raaka-aineiden kysyntä- ja tarjontatilanteissa voivat olla hyvinkin ennalta-arvaamattomia.

Lapin ely-keskuksen tiedotteessa todetaan, että luonnonvarojen jalostaminen ja jalostusasteen nostaminen ovat mahdollisuus ja haaste. Luonnonvarojen kestävässä käytössä pitää huomioida eri elinkeinot ja luonnonsuojelu. Teknologioiden kehittyminen tuovat uusia mahdollisuuksia jalostusasteen nostamiseen ja ympäristöystävälliseen teknologiaan. 

Kummassakin maakunnassa matkailussa on hyvä vire. Erityisesti Lapissa matkailun kasvu on vahvaa, ja sen odotetaan kasvavan. Kainuussa matkailun henkilöstömäärä on kääntynyt hienoiseen nousuun.

MAINOS

Kommentoi

Minnää oon kuullunna että semmoosii töetä oes tarjolla josta ee soa palakkoa muuta kun työttömyystilastoesta poes että näättäs paremmalta kun onkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos palkkataso on oikea niin tulijoita on pilvin pimein. Tiedoksi ely-keskukselle ja muille kitisijöille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta Ylläksen alueelle ei voi sioittaa esimerkiksi mökkeihin koska se kaivos asia on kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, toivottavasti kaivos tulee koska se tietää liikenteen ja matkustajamäärien kasvua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka lähtee pikkufirmaan töihin jonnekin Kainuun korpeen , kun voidaan irtisanoa mielivaltaisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran kaivoksella tais muistaakseni olla 2 työpaikkaa auki. Joku voi laittaa firmojen nimet kellä on tuövoimapulaa. Itse en tiedä kun tuon Talvivaaran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotkamo Silverin kaivoksella on parhaillaan Baronan kautta haussa lukuisia työpaikkoja. Terrafamen kaivoksen paikkoja on ollut auki jatkuvasti eri tehtäviin. Kaivosten lisäksi työvoimaa tarvitaan Kainuussa monilla muilla aloilla. TE-hallinnon sivuilla on n. 300 paikkaa auki ja avoimien työpaikkojen määrä on ollut jatkuvassa kasvussa. Ja kaikki työpaikathan eivät edes tule TE-hallinnon sivuille välttämättä haettavaksi, vaan ovat haettavissa muissa kanavissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko kaikki vain vuokrafirmojen kautta haussa!?
Ite en kuulu liittoon vaan kassaan, etsin työpaikkaa, vuokrafirmoille en lähe töihin, mutta oikiaan työpaikkaan kyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Aviin kannellaan hoivakodeista yhä useammin, suurimpana huolena henkilöstön riittävyys – Attendo: Työvoiman saatavuus ongelmien syynä
31
Oulun asemanseudulla kuokka uppoaa maahan vuonna 2023 – Kaupungilla suuret odotukset alueen rakentamiselle
29
Terrafamen vuoden 2018 liikevaihto on noin sata miljoonaa euroa parempi kuin 2017 – käyttökatekin lähes kaksinkertaistui
23
Oikeuskansleri Tuomas Pöysti kieltää antaneensa Anne Bernerille kirjallisen lausunnon – epäselvyyksiä myös ruotsalaispankin kokouspäivästä
21
Kommentti: Oppositio hihittelee sivusta, kun hallituspuolueet tunaroivat – ”Kuka haluaa äänestää puoluetta, jossa ministeriksi valitaan Berner?”
21
Oulun poliisilaitos: Henkilökorttihakemusten määrä pomppasi, lupapalvelut ruuhkautuneet
14
Hulevesilasku kolahtaa oululaisten kiinteistönomistajien postiluukkuihin jo maaliskuussa – Summat viime vuoden tasolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

269 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä teille on antanut tämä Juttutupaan kirjoittelu

Onhan se tietynlaista viihdettä seilailla tämän Kalevan ylläpitämän "seinälehden" kirjoituksia. Näkeehän tästä mitä jut... Lue lisää...
Ällistelijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image