Talous

Itä-Lapin kunnat: Kemijärven bio­ja­los­ta­moin­ves­toin­ti on alueelle elintärkeä

Talous 6.9.2019 11:40
Anna Leinonen

Itä-Lapissa sijaitsevat Kemijärvi, Salla, Posio, Pelkosenniemi ja Savukoski sekä Itä-Lapin kuntayhtymä sanovat kannanotossaan, että Kemijärven biojalostamoinvestointi on elintärkeä alueen kunnille. Investointi lisäisi koko alueen elintoimaa.

Kuntien mukaan valtion pitäisi edistää hanketta ja osallistua sen rahoitukseen sekä alueen infrastruktuurin ylläpitoon ja rakentamiseen vähintäänkin samansuuruisella panokselle kuin miten valtio on osallistunut vastaaviin investointihankkeisiin.

Rakennusaikana se toisi noin 2700 työpaikkaa ja toiminta-aikana lähes 1300 työpaikkaa. Biojalostamo on saanut ympäristö-, vesitalous- sekä aloittamisluvan kesäkuussa 2019. Investointipäätös tehdään tämän vuoden aikana, ja jalostamo on tarkoitus rakentaa 2020–2022. 

Laitoksen rakentaminen maksaa 950 miljoonaa euroa.

Itä-Lapin kuntien tiedotteessa todetaan, että biojalostamo hankkii raaka-aineet läheltä ja työllistää paikallisia ihmisiä ja yrityksiä sekä suoraan että välillisesti. Kuntien mukaan investointi parantaa myös alueen sahojen ja liimapuutehtaiden toimintaa.

MAINOS

Kommentoi

Mitään tehdasta lappiin tarvita, joutuupi vielä pahimmassa tapauksessa töihin. Metsät raiskataan jäte jää Suomeen ja raha valuu ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä tehdasta sinne rakenneta. Vaikka rakennettaisiin, kiinalaiset myy sen parissa vuodessa. Vaikkeivat myy, kuka tuonne lähtee töihin ja mistä puuta. Menee muille tehtaille, sinä ja puut, maksavat enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sehän olisi ihan oikein. Miksi kukaan täysijärkinen antaisi ulkolaisten rakentaa tehdasta ja kuluttaa suomalaista puuta viedäkseen voitot muualle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on mielenkiintoista miten persujen, kokoomuksen ja muun porvariopposition arvostelu ei taaskaan kohdistu tähän. Todellisuudessa Mykkäsen ja Orvon metsää omistavat kaverit Lapissa ovat suurimpia hyötyjiä Rinteen suunnittelemasta menojen lisäyksestä. Minäkin haluaisi valtiolta ilmaista rahaa ison omakotitalon omistajana omistamastani metsäpalstasta. Valitettavasti minulla ei ole metsäpalstaa ja omakotitaloa Lapin kokoomuslaisen tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtaan myötä tulee paljon saasteita.Sitten alkaa uusi valitus virsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla vastarannan kiiski joka toppaa uudistukset Suomessa.Sukulaisesi pääsivät töihin ja Posti hommat vois lopettaa kokonaan.Posti on menneen talven lumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole taaskaan älykkyys noussut lapissa kovin korkealle, kun et tiedä yhtään mitä höpiset.
Mitä järkeä on antaa Suomen puut ulkolaisille pilkkahintaan, kun kuitenkin voitot ja raha valuu ulkomaille.
Mielummin Posti ja vaikka kallis johtaja, kuin suomalaiset metsät tuhotaan ulkolaisten toimesta ja roinat jäävät ainoastaan Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne lupasi jo 300 miljoonaa euroa Kemin uuteen tehtaaseen. Lapin olisi pikkuhiljaa jo yritettävä vähentää muiden suomalaisten antamien verovarojen käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, pitäisikö muiden suomalaisten antaa Lapille työpaikkoja ja työntekijöitä? Tai ottaa vastaan eläkeläisiä Lapista? Lapissa huoltosuhde on korkea, joten on ihan oikein, että sinne kohdennetaan verovaroja. Vastineeksi Lapista on saatu nuoria ihmisiä opiskelemaan ja työskentelemään ympäri Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisen tulee tulla toimeen omillaa ja tosiaan muu Suomi joutuu ylläpitämään lappia. Lappilaiset voisivat itse vihdoin alkaa tuottamaan työpaikkoja eikä vain odottaa valmista.
Lappilaiset nuoret opiskelee yhteiskunnan maksamana ja vastineeksi alkavat tekemään töitä ja maksamaan veroja koulutuksestaan. Hyvin vähän on lapista tullut sellaisia joista on oikeasti ollut hyötyä yhteiskunnalle eli samoja kuluttajia kaikki tyynni.
Yhteiskunta maksaa jo nyt lappilaisten eläkkeet, asumiset ym. eli mitä yhteiskunnan vielä tulisi maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se sotien aikainen velka ole jo maksettu. Viipurin työväenluokka sai murto-osan menetyksistään takaisin verrattuna Lapin alueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja työntekijät otettava taas muualta kuin lapista, sillä eihän lappilaiset kykene töitä tekemään koska tuet niin hyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltähän niitä Oulusta näyttää työntekijöitä vapautun Stora Enson pistäessä sellun ja kortonkin keittimet kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi nousi teille useissa paikoissa
187
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
69
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image