Talous

Itä-Lapin kunnat: Kemijärven bio­ja­los­ta­moin­ves­toin­ti on alueelle elintärkeä

Talous 6.9.2019 11:40
Anna Leinonen

Itä-Lapissa sijaitsevat Kemijärvi, Salla, Posio, Pelkosenniemi ja Savukoski sekä Itä-Lapin kuntayhtymä sanovat kannanotossaan, että Kemijärven biojalostamoinvestointi on elintärkeä alueen kunnille. Investointi lisäisi koko alueen elintoimaa.

Kuntien mukaan valtion pitäisi edistää hanketta ja osallistua sen rahoitukseen sekä alueen infrastruktuurin ylläpitoon ja rakentamiseen vähintäänkin samansuuruisella panokselle kuin miten valtio on osallistunut vastaaviin investointihankkeisiin.

Rakennusaikana se toisi noin 2700 työpaikkaa ja toiminta-aikana lähes 1300 työpaikkaa. Biojalostamo on saanut ympäristö-, vesitalous- sekä aloittamisluvan kesäkuussa 2019. Investointipäätös tehdään tämän vuoden aikana, ja jalostamo on tarkoitus rakentaa 2020–2022. 

Laitoksen rakentaminen maksaa 950 miljoonaa euroa.

Itä-Lapin kuntien tiedotteessa todetaan, että biojalostamo hankkii raaka-aineet läheltä ja työllistää paikallisia ihmisiä ja yrityksiä sekä suoraan että välillisesti. Kuntien mukaan investointi parantaa myös alueen sahojen ja liimapuutehtaiden toimintaa.

MAINOS

Kommentoi

Mitään tehdasta lappiin tarvita, joutuupi vielä pahimmassa tapauksessa töihin. Metsät raiskataan jäte jää Suomeen ja raha valuu ulkomaille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei sitä tehdasta sinne rakenneta. Vaikka rakennettaisiin, kiinalaiset myy sen parissa vuodessa. Vaikkeivat myy, kuka tuonne lähtee töihin ja mistä puuta. Menee muille tehtaille, sinä ja puut, maksavat enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sehän olisi ihan oikein. Miksi kukaan täysijärkinen antaisi ulkolaisten rakentaa tehdasta ja kuluttaa suomalaista puuta viedäkseen voitot muualle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on mielenkiintoista miten persujen, kokoomuksen ja muun porvariopposition arvostelu ei taaskaan kohdistu tähän. Todellisuudessa Mykkäsen ja Orvon metsää omistavat kaverit Lapissa ovat suurimpia hyötyjiä Rinteen suunnittelemasta menojen lisäyksestä. Minäkin haluaisi valtiolta ilmaista rahaa ison omakotitalon omistajana omistamastani metsäpalstasta. Valitettavasti minulla ei ole metsäpalstaa ja omakotitaloa Lapin kokoomuslaisen tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehtaan myötä tulee paljon saasteita.Sitten alkaa uusi valitus virsi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla vastarannan kiiski joka toppaa uudistukset Suomessa.Sukulaisesi pääsivät töihin ja Posti hommat vois lopettaa kokonaan.Posti on menneen talven lumia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole taaskaan älykkyys noussut lapissa kovin korkealle, kun et tiedä yhtään mitä höpiset.
Mitä järkeä on antaa Suomen puut ulkolaisille pilkkahintaan, kun kuitenkin voitot ja raha valuu ulkomaille.
Mielummin Posti ja vaikka kallis johtaja, kuin suomalaiset metsät tuhotaan ulkolaisten toimesta ja roinat jäävät ainoastaan Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne lupasi jo 300 miljoonaa euroa Kemin uuteen tehtaaseen. Lapin olisi pikkuhiljaa jo yritettävä vähentää muiden suomalaisten antamien verovarojen käyttöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, pitäisikö muiden suomalaisten antaa Lapille työpaikkoja ja työntekijöitä? Tai ottaa vastaan eläkeläisiä Lapista? Lapissa huoltosuhde on korkea, joten on ihan oikein, että sinne kohdennetaan verovaroja. Vastineeksi Lapista on saatu nuoria ihmisiä opiskelemaan ja työskentelemään ympäri Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokaisen tulee tulla toimeen omillaa ja tosiaan muu Suomi joutuu ylläpitämään lappia. Lappilaiset voisivat itse vihdoin alkaa tuottamaan työpaikkoja eikä vain odottaa valmista.
Lappilaiset nuoret opiskelee yhteiskunnan maksamana ja vastineeksi alkavat tekemään töitä ja maksamaan veroja koulutuksestaan. Hyvin vähän on lapista tullut sellaisia joista on oikeasti ollut hyötyä yhteiskunnalle eli samoja kuluttajia kaikki tyynni.
Yhteiskunta maksaa jo nyt lappilaisten eläkkeet, asumiset ym. eli mitä yhteiskunnan vielä tulisi maksaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän se sotien aikainen velka ole jo maksettu. Viipurin työväenluokka sai murto-osan menetyksistään takaisin verrattuna Lapin alueeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja työntekijät otettava taas muualta kuin lapista, sillä eihän lappilaiset kykene töitä tekemään koska tuet niin hyvät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sieltähän niitä Oulusta näyttää työntekijöitä vapautun Stora Enson pistäessä sellun ja kortonkin keittimet kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image