Talous

IS: Pohjois-Pohjanmaalla on juotu enemmän viinejä kuin viinoja tänä vuonna

Pohjois-Pohjanmaalla myytiin yhteensä 843 000 litraa valko- ja punaviinejä sekä 403 000 litraa viinoja ja vodkia. Viinan suhde viineihin maakunnassa oli siis 47,9 prosenttia.
Talous 9.7.2019 13:16
Katri Keskitalo

Ilta-Sanomien mukaan Suomessa on jäljellä enää vain neljä "viinamaakuntaa" eli maakuntaa, joissa Alkoissa myydään viinaa ja vodkaa enemmän kuin viinejä. 

IS:n artikkeli perustuu Alkon tuoreeseen myyntitilastoon, johon on kirjattu viinien ja viinojen myynti litroittain ja maakunnittain tämän vuoden tammikuusta toukokuuhun. Sen mukaan Pohjois-Pohjanmaa ei ole yksi näistä neljästä maakunnasta, joissa viinoja myydään viinejä enemmän. Kainuun maakunta sen sijaan sijoittuu neljän "viinakunnan" joukkoon. 

Tilaston mukaan tammikuun ja toukokuun aikana Pohjois-Pohjanmaalla myytiin yhteensä 843 000 litraa valko- ja punaviinejä sekä 403 000 litraa viinoja ja vodkia. Viinan suhde viineihin maakunnassa oli siis 47,9 prosenttia. Kainuussa puolestaan viinejä myytiin yhteensä 173 000 litraa, kun taas viinoja myytiin yhteensä 113 litraa. Viinan suhde viineihin oli 65,3 prosenttia.   

Tämän kevään Alkon myyntitilastojen mukaan suomalaiset suosivat Alkossa ennemmin punaviinejä kuin valkoviinejä. Pohjois-Savossa, Satakunnassa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa myytiin tänä keväänä enemmän valkoviinejä kuin punaviinejä. Valkoviinien ystävien maakunnista löytyvät myös "viinamaakunnat", jotka tilastojen mukaan ovat Satakunta, Pohjois-Karjala, Etelä-Pohjanmaa ja Kainuu, artikkelissa kerrotaan.

– Ihmiset miettivät terveyskysymyksiä nykyään enemmän kuin aikaisemmin. Sen voi nähdä myös väkevien kysynnän laskussa, toteaa IS:n haastattelema A-klinikkasäätiön vanhempi tutkija Tuuli Pitkänen

Alkon liiketoimintajohtajan Kari Pennasen mukaan terveystrendi on kasvattanut myös alkoholittomien juomien suosiota. Hänen mukaansa myyntitilastot eivät kuitenkaan kerro kaikkea, sillä niissä ei näy esimerkiksi Venäjältä ja Virosta tuotu alkoholi tai mökkeilykauden ja turismin vaikutukset Lapissa ja Sisä-Suomessa. 

MAINOS

Kommentoi

Kyllä kotoinen pontikka on juomien juoma. Sen maustaminen on mukavaa kokeilupuuhaa. Vanha karjakeittiö nykyaikaisine tislauslaitteineen, mm. kaukovalvonta ym. Hälytyssysteemit toimivat kännykällä. Ei avi ym kyttääjät sinne pääse, mittailkoot gps pisteitä sarkaojista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtä haitallista terveydelle se viinikin on verrattuna viinaan. Kaikilla aivosolut kuolevat alkoholin vaikutuksesta, ja siitä seuraa, että meillä on näitä töttöröö-ihmisiä niin paljon. Surullista. Voi elää ilman viinaakin, ja paljon hauskemmin, ilman aamullisia sumuhetkiä ja päänsärkyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viinaan kompastuu enää pian vain metsäsuomalainen, muilla on järkevämpää tekemistä... niinkuin esim työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tikkuviinat ovat tikkuviinoja, sanokoon sommelierit sun muut Alkon käskyläiset yms. mitä sanovat. Marjamehut ovat marjamehuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

terveysvaikutukset? hahah..
no kaikkea kohtuullisesti eli viinakaan ei tapa jos sitä kohtuudella osaa nauttia
päinvastoin, taitaapi tehdä vain hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei ole yhtään maakuntaa, jossa viinaa myytäisiin enemmän kuin viinejä. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla viiniä myytiin yli kaksi kertaa enemmän kuin viinaa. Otsikko on mielestäni liioitteleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti, en ole juonut yhtään, joten tämäkin tutkimus meni harakoille. Sen olen kyllä huomioinut, että menestyvä ruokakauppa kannattaa aina sijoittaa viinakaupan viereen. Silloin on aina tietty asiakasvolyymi olemassa. Mielestäni viinan hintaa voitaisiin ainakin kaksinkertaista, jotta tuloilla voitaisiin edes jonkin verran peittää niiden aiheuttamia haittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuussa moni hakee kirkkaat ja muutkin juomansa rajantakaa, moni ei juuri viinejä tuo.
Eli luku putoaa reilusti alle 50%, jos ne ois tosiaan mukana ja kainuulaiset eivät olisi tilastossa kuin kärjessä.
Lapin luku on etelän matkailijoiden ja turistien ansiosta myös noin viini voittoon en.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näihin tuloksiin ole luottamista, sillä moni hakee juotavansa muualta kuin Suomesta. Ja verotulot myynnistä menee muille ja haitat jää tänne. Ihan typerää olla nostaa alkoholiveroa muka haittojen estämiseksi. Nyt menee tulot muualle ja menot haitoista jää tänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanopa muuta. Ihan käsittämätöntä, että korotusta mietitään, vaikka pitäisi tehdä juuri päinvastoin. Ei paljon järki kulje Arkadianmäellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:02
Susijengiä ei lykästänyt EM-karsintojen arvonnassa – "Kovin mahdollinen lohko"
19:00
Panu Johansson on vesitornien taltijoija, joka valmistelee kokeellista elokuvaa taajamien maamerkeistä Tilaajille
18:50
Poroa väistänyt autoilija suistui tieltä Kuusamossa
18:00
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä: näytteitä Tornionjoella sairastuneista lohista lähtenyt Ruokavirastoon tutkittavaksi – "En usko, että menee kovin kauan, ennen kuin jotakin tiedetään" Tilaajille
17:56
Jokilaaksojen pelastuslaitos muistuttaa metsäpalovaarasta
17:23
Ennennäkemätön tulos Ukrainan vaaleissa: paikallisten odotukset korkealla, mutta presidentin puolueen aikeet ovat epäselvät
17:21
Al-Taee STT:lle: "Se Hussein ei enää ole olemassa" – SDP:n eduskuntaryhmä kuulee kansanedustajaa vasta syyskuussa
124
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
47
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
44
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
43
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
30
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista
29
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.
Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on kännipäissään oma itsensä

Just. Miksi se viina on räyhäjuomaa joillekin ja miksi sen vuoksi on eniten avioeroja? Pitäskö se tuleva mies juottaa p... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image