Talous

In­dek­si­jää­dy­tys vie eläkeläisten ostovoimaa

Talous 26.3.2014 17:42
STT

Hallituksen kehyspäätökseen sisältyvä eläkeindeksien osittainen jäädytys pienentää eläkeläisten ostovoimaa.

Hallitus päätti kehysriihessään, että kansaneläkkeen ja työeläkkeiden indeksikorotukset tehdään ensi vuonna 0,4 prosentin suuruisena. Korotus on mitoitettu työmarkkinaratkaisussa sovitun palkkojen korotuksen mukaiseksi. Kyseessä on kuitenkin yli prosenttiyksikön eli noin kahden kolmasosan leikkaus.

Neuvotteleva virkamies Minna Liuttu STM:stä kertoo, että ensi vuoden alussa lainmukaisen kansaneläkeindeksin mukainen korotustaso olisi tämän hetken arvion mukaan 1,6 prosenttia ja työeläkeindeksin 1,5 prosenttia. Todelliset lainmukaiset indeksitasot vahvistuvat vasta lokakuussa.

Indeksijäädytyksellä on tarkoitus saada suoraan valtion kassaan yhteensä 150 miljoonan euron säästöt. Kokonaissäästö on vajaa 300 miljoonaa, joka kohdentuu valtion lisäksi yksityisen sektorin ja kuntien eläkkeisiin.

Eläkeläisten etujärjestöt eivät leikkauksesta ilahtuneet. Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Kalevi Kivistö huomauttaa kannanotossaan, että kansaneläkkeiden indeksijäädytys puree eniten takuueläkkeen ja pienten työeläkkeiden saajiin.

– Leikkaus lisää eläkeläisköyhyyttä. Tätä linjaa täydentää vielä lääkekorvauksien alkuomavastuu.

Myös Eläkkeensaajien keskusliitto EKL paheksuu hallituksen päätöstä voimakkaasti. EKL:n mukaan indeksikorotuksen osittainenkin jäädyttäminen leikkaa eläkkeensaajien reaalista ostovoimaa ja alentaa sosiaaliturvan tason pysyvästi alemmalle kehitysuralle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

kyllä eläkeläiset tarvitsee vähän enemmän sitä eläke nostoa kun muutaman euron eläkeläisillä on paljon kalliita lääkkeitä mitä on pakko ostaa ja ruokakin on tosi arvokasta vai onko näillä eduskunta herroilla tarkotus ajaa eläkeläset roskiksiin syömään hävetkää helsinkin herrat siellä hallituksessa on tosiväärin että pienituloisilta otetaan nekin vähät pois enää ei voi luottaa mihinkään puolueeseen mutta tämmösiä ei kannattaisi äänestää valetta riittää kaikilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

90-lla leikattiin sosialiturvasta! On huono asia, että taas leikataan pienituloisilta; eläkkeiden indeksikorotuksista, vaikka ne ovat lakisääteisiä?! Nämä leikkaukset koskevat erityisesti alempia tuloryhmiä! Nim. vaalit tulossa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekstissä lukee että "indeksijäädytys puree eniten takuueläkkeen ja pienten työeläkkeiden saajiin". Tämä on tietysti valheellista tietoa!
Kaikkein eniten leikkaus puree tietysti nuoriin työkyvyttömyyseläkeläisiin, eläkkeen suuruudesta riippumatta!
Nuoret tk-eläkeläiset voivat olla eläkkeellä 40, 50 tai jopa 60 vuotta eli kuolemaansa asti. Indeksikorotukset kertyvät korkoa-korolle periaatteella ja tarkoitus on pitää ostovoima edes jotenkin muun yhteiskunnan tahdissa. Nyt kun indeksiä leikataan on sillä nuorille tk-eläkeläisille monien vuosikymmenien mittainen korkoa-korolle heikentävä vaikutus.
Työeläkejärjestelmän puolella tähän nuorten tk-eläkkeiden ongelmaan on yritetty korjausta jo ns. kertakorotuksella joka on ikäriippuvainen korotus muutaman vuoden eläkettä saatua. Nyt tämä nollataan hallituksen toimilla!
On aina erittäin kova kohtalo, kun nuori joutuu työkyvyttömäksi, mutta tällä leikkauksella vain edistetään syrjäytymistä, köyhyyskehitystä ja toisarvoiseksi itsensä tuntemista yhteiskunnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näpit irti eläkkeistä! Eläkkeet ovat eläkeläisten sääsätämää rahaa eivätkä poliitikkojen temmellyskenttä. Peruste millä säästettyjä eläkkeitä maksetaan omistajille pitää muuttaa heti vastaamaan kulutushintojen kehitystä ja irroittaa palkkaindekseistä (= työmarkkinajärjestöistä) kokonaan. Paljonko on negatiivinen vaikutus kulutuskysyntään ja kasvuun?
Välikysymys tästä, hyvä oppositio! Meitä on 1,4 miljoonaa ja me muistetaan kuka ajaa eläkkeiden turvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomesta on tehty kurja ja surkea maa. Eihän täällä voi kohta enää elääkään juuri oikein mitenkään. Turha puhua enää mistään hyvinvoinnista, ja ainakaan jos sen valtio-käsitteeseen yrittää liittää! =((

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaa ne olla raukkamaisia. Aikaisemmin, parempina aikoina oli taitettu indeksi ja eläkeindeksi ei seurannut palkkojen nousevaa kehitystä. Vaan nyt kun leikataan niin eläkeindeksi yhtäkkiä alkaakin palkankorotuprosentteja seuraamaan. Ei voi kuin syvästi halveksia tuollaisa päättäjiä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tätähän jutta halusi ja voi nauttia tuloksesta.
tämä hallitus on tehnyt solidaarisia päätöksiä ja minä saan brysselistä eläkeviran eli en ole vastuussa,vaikka köyhyys lisääntyy se ei brysselin betoni bunkkeriin näy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä nyt moni pikku eläkettä saava muuttaa viroon eihän täällä enään pysty asuun ei vain yksinkertasesti rahat riitä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeläisiltä on helpoin ottaa, ei me mennä parrikaateille huutamaan,jupistaan vaan täällä.Noo pannaan tekohampaat lasiin oottelemaan aikoja parempia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saa niitä parempia aikoja odotella, ikinä ei ole paluuta entiselle tasolle. Tämä on lopullinen ratkaisu erään kuuluisan kyseenalaisen saksalaisen valtiomiehen sanoja lainatakseni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hyvä ,toivotaan että saadaan kunnon deflaatio aikaiseksi ,kun tilillä on rahaa ,eikä ole oikein järkevää sijoituskohdetta. Ensui kuussa kaikki on hivenen halvempaa , toivotaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä meillä Suomessa on alamäki alkanut, pelottaa ajatella tulevaisuutta. Ero rikkaiden ja köyhien välillä vain kiihtyy, kiitos osaamattomien poliitikkojen. Oisko virkamieshallitus vaihtoehto nykymenolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...puree eniten pienten työeläkkeiden saajia. Miksi näin? Siksi, kun meitä on paljon. Sentissä se on miljoonan alku arvelevat Jutta ja Jyrki loput ovatkin sitten joo joo miehiä ja naisia. Mitä väliä on köyhillä, kyllä ne sen kauraryynipakettinsa pystyvät ostamaan ja vähän rasvatonta maitoakin palanpainikkeeksi. Kyllä se siitä, sanoi entinen pressakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Törkeää. Törkeää.Törkeää!
Eläkeläiset edustavat jo niin suurta kansalaisryhmää, ettei uskoisi tällaisen riiston olevan mahdollista. Pitääkö ministeri Urpilainen meitä lukutaidottomina? Jossain määrin kyvyttömiä voimme tosin olla, kun emme pysty omia asioitamme paremmin hoitamaan. Taas ennen seuraavia vaaleja hän jakelee niitä katteettomia lupauksiaan, hänet olisi saatettava niistä vastuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuten varmaan koskenut kansanedustajien sopeutuseläkkeitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

paljonko kansanedustajilta leikataan palkoja +avustajilta kaikilta päiviltä palkka pois jos ei ole silloin paikalla kun on kysely tunti osa on pakosalla mukamas matkoilla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää etujärjestöt jotakin, pelkälle paheksumiselle nauraa jo naurismaan aidatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image