Talous

Ikea-miljardööri Kamprad jätti puolet rahoistaan Pohjois-Ruotsin kehittämiseen

Ingvar Kamprad kuoli tammikuussa. KUVA: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA
Talous 13.3.2018 14:10 | Päivitetty 13.3.2018 14:52
STT, Kaleva

Huonekalujätti Ikean perustaja Ingvar Kamprad on määrännyt testamentissaan puolet miljardiomaisuudestaan säätiölle, joka tukee koulutusta ja tutkimusta Ruotsin Norlannissa.

Toinen puolikas menee Kampradin lapsille. Rintaperillisiä ovat pojat Peter, Jonas ja Mathias Kamprad sekä tytär Annika Kihlbom.

Rahat ohjataan vuonna 2011 perustetun Familjen Kamprad -säätiön kautta, jolle on jo kertynyt 4,7 miljardin kruunun (noin 470 miljoonan euron) pääoma.

Tammikuussa kuolleen Kampradin testamentista kertoi Dagens Nyheter. Tarkkoja summia ei paljastettu. Kamprad ohjasi jo elinaikanaan suurimman osan Ikea-omistuksiaan kahdelle säätiölle.

Hän oli kotoisin Etelä-Ruotsin Smoolannista, mutta kiinnostui myös Pohjois-Ruotsin asioista.

– Hän halusi, että nuoret voisivat elää siellä eivätkä joutuisi muuttamaan pois, sanoi Ikea Foundation -säätiön johtaja Per Heggenes.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Merkittävä henkilö oli Ikean Iivari. Köyhätkin ovat voineet ostaa uusia huonekaluja hinnalla kuin kirppikseltä vanhoja saa.
Pohjois-Ruotsi on todella takapajula huoltoasemien suhteen verrattuna suomen huoltoasemiin. Toivottavasti nuoret saisivat yrittäjyyteen starttirahaa
perustaa huoltoasemapalveluja uusimalla ne vanhat, joista ei edes kahvia eikä jäätelöä ole voinut ostaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäpä myös meidän miljönääreille esimerkkiä kampradista että laittavat rahansa oman maan kehittämiseen eikä paratiisisaarille !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä ei ole yhtään kampradia. Meidän miljonäärit eivät ole kiinnostuneita Suomen kehittämisestä. He sujauttavat rahat kuoreen ja siirtävät verotoimiston ulottumattomiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö vapaassa maassa saa sijoittaa omat rahansa niin kuin itse haluaa?

Paljonko itse sijoitat pakollisten verojen lisäksi "Suomen kehittämiseen"?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno ele ja nostaa kaverin arvoa vielä enemmän. Jotkut ne osaa, eivätkä jää suremaan mammonan perään, vaan osaavat sen laittaa hyödyksi ja alueiden ja ihmisten auttamiseksi. Nyt sitten seuraavaksi hankitaan Ingvarille patsas Pohjois-Ruotsiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellä aletaankin rahaa polttamaan oikein kirkkaalla liekillä. Saakohan varsinainen kohde edes 20%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin vain Ruotsissa? Todella hieno ele mieheltä joka eli todella vaatimattomasti suhteessaan varallisuutensa. Jos olette kuulleet joskus sanonnan,"raha ei tee onnelliseksi" ei ainakaan pidä paikkaansa nyt Ruotsin Norlandin asukkaista, iloiseksi se ainakin tekee. Nytpä ymmärrämme toisekin syyn miksi Ikea rantautui aikoinaa Haaparanta Tornio akselille, Kamprandin kiinnostus pohjolaa ja hajaasutusta kohtaan. Ikea on elvyttänyt torniojokilaakson talouselämää ja antanut osaltaan toivoa ja sykettä. Meillä valtio on pumpannut Kainuuseen miljardi tolkulla rahaa jolla on saatu aikaiseksi vain valtava ympäristökatastrooffi. Toivoa sopii että Igvardin raha poikii lisää sykettä koko kalotille, myös Suomelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoin juuri Areenasta viime lauantain Ykkösaamun. Siinä selevästi asenteellinen toimittaja kerto kuinka Helsingin seutu elättää muuta Suomea. Rivien välistä ja naaman ilimeestä oli havaittavissa että on se niin väärin. Ministerin piti oikoa häntä siinä että ne pääkonttorit yms. saavat tuottonsa maakunnissa olevista tehtaista ja laitoksista. Lisäksi ruoan tuotanto on ihan jossain muualla ku Hesassa. Vapaavuoren kaltaiset ihmiset eivät varmaankaan millään voi ymmärtää että joku haluaa antaa rahaa syrjäseutujen lasten koulutukseen. On maallemme erittäin arvokasta se että koko maa pysyy asuttuna, näin metsävarallisuuskin tulee hyödynnettyä. Eläähän Suomi edelleenki isolta osalta metsästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väykkä-Paavon perintö Keminmaalle vetää kyllä vertoja jollekin halpishuonekalufirmalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väykkä-Paavon perintö = myymättä jääneitä kirjoja ja kiinassa valmistettuja mukeja.

Nii ja tieten jalasmökki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan Oulun rikkaista lahjoitaisi rahansa Oulun liitoskuntien koulujen, palvelujen ja bussiyhteyksien ylläpitämiseksi ja parantamiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää olla tarkkana, ettei käy niin kuin lähellä Torinrantaa Oulussa kävi. Piano ostettiin, yms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen valtiolta ei tuollaista pottia KehäYkkösen taakse voi kuvitellakaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläpä on koska meillä on aina ylimäärästä rahhaa millä mällätä. Siitä voidaan hyvin antaa pikku sipilälle että se saa ostaa namia kaupasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image