Talous

Ihalainen veroalesta: Eläkeläisten verotus edelleen kireämpää

Lauri Ihalaisen mukaan veronalennus vaikuttaa myönteisesti ostovoimaan ja työllisyyteen, jos muut asiat eivät lisää ihmisten epävarmuutta. KUVA: Teija Soini
Talous 11.8.2016 22:17
Maria Kalliokoski

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Lauri Ihalainen pitää hyvänä, että hallitus haluaa tukea myös eläkeläisten ostovoimaa veronalennuksella, mutta yksi iso asia jää hänen mukaansa vielä korjaamatta.

– Eläkeläisten verotus on edelleen kireämpi kuin palkansaajien.

Ihalainen sanoo, että epäkohta tuli esille eduskuntavaalien alla ja eläkeläisten verotusta luvattiin tasa-arvoistaa palkansaajiin nähden.

– Hallituksen esitykseen ei sisälly tällaista. Meidän mielestämme se pitäisi siinä ehdottomasti olla. Annettuja lupauksia pitäisi jaksaa vaalien jälkeen noudattaa, hän sanoo Lännen Medialle.

Tämän vuoden alussa palkansaajille tuli työtulovähennyksiä, jotka kevensivät verotusta. Asia kuumensi eduskunnassa opposition edustajia, jotka hiillostivat silloista valtiovarainministeriä Alexander Stubbia (kok.) vaalilupauksista.


”Ostovoima turvataan, se ei kasva”

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) esittelemässä linjauksessa veronalennuksista on Ihalaisen mukaan kyse lähinnä ostovoiman turvaamisesta eikä lisäämisestä, sillä ensi vuonna palkkoja ei koroteta.

Hän sanoo, että veronalennus vaikuttaa myönteisesti ostovoimaan ja työllisyyteen, jos muut asiat eivät lisää ihmisten epävarmuutta.

Ihalainen on tyytyväinen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja Orpon viesteihin halusta kunnioittaa vaivalla aikaan saatua kilpailukykysopimusta. Hän sanoo, että sopimuksesta kiinni pitäminen on uskottavuuden kannalta tärkeää.

– Se on hallituskauden tärkein talous- ja työllisyyspoliittinen toimi. Se on tehty työmarkkinajärjestöjen voimin, joten sitä ei pidä tärvellä kyseenalaistamalla. Se tulee tarpeeseen, koska talous on niin paljon kotimaisen kysynnän ja ihmisten oman tulevaisuudenuskon varassa.


”Pitkittyvään työttömyyteen tartuttava riihessä”

Ihalainen vetoaa hallitukseen, että se tarttuisi budjettiriihessä pitkäaikaistyöttömyyteen, vähintään sen kasvun pysäyttämiseen. Pitkäaikaistyöttömiä oli kesäkuussa noin 17 000 enemmän kuin vuotta aiemmin.

Hän sanoo, että ellei kasvu pysähdy, hallituksen tavoite työllisyysasteen nostosta 72 prosenttiin karkaa.

Hän varoittaa, että jos pitkittyvän työttömyyden haaste jätetään huomioimatta, luvassa on erittäin suuri yhteiskunnallinen lasku.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (60)

Veroja tarvii leikata kohteista mistä hyötyy kaikki,ensin kuitenki vähennettävä kuntien ja valtion menoja.Vero esim pensa ilman veroja on noin 0,50 e / litra kaikki sen päälle on veroja tai veroluontosia maksuja,auton hinnassa 50 % veroa ja vero luontosia maksuja, uudessa asunnossa 45% asunnon hintaa nostava,perheessä missä käytetää alkoholia 1 viini pullo / kk hyvässä seurassa maksaa 4-6 euroa veroja kk.Tienatessaan rahan millä ostaa tuotteen on maksanu veron.Suomessa tavallinen elämä on veroilla pilattu tai tehty mahdollisimman hankalaksi ja nostettu hinnat kattoon.Nykyään on sama meneekö töihin vai vankilaan.1 vankila vuosi veronmaksajalle maksaa 70 000 e tämän lisäksi yksittäis tapaukset Anneli.Sitten kerrotaan jostaki 0,5 % vero alesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeläiset ovat rinnastettavissa sotaveteraaneihin ja -invalideihin, jotka ovat vain kiusallinen, ja hyödytyn menoerä budjettikirjassa. Eläkerahavaranto kyllä kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verolaskuri näyttää totuuden. Jos eläkeläisen eläke on 16000 € vuodessa niin se valtiovarainministeri Petteri Orpon antama 0,5 % veroalennus eläkeläisen eläkkeeseen tekee 30 € vuodessa.

30 € vuodessa tekee 2,5 € kuukaudessa.

Kun eläkkeet ei ole moneen vuoteen enää nousseet niin valtiovarainministeri Petteri Orpo pitää pilkkanaan eläkeläisiä tuolla 0,5 % :n eläkkeiden veronalennuksellaan.

Miksi eläkkeitä ei veroteta samoilla veroprosenteilla kuin ansiotuloja?

Eläkeläiset ovat tämän hyvinvointivaltion rakentaneet joten perustuslain mukaan eläkeläisille kuuluu sama verotus kuin ansiotyössä oleville?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Leikattu eläkeindeksi leikkaa joka vuosi pois eläkesummasta 1,0 %.

Vuodesta 1995 leikkautunut pois 21 % eläkkeistä.

Miten silloin eläkeläisten ostovoima voi parantua kun eläkkeet ei nouse kuten palkat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi eläkkeitä ei veroteta kuten ansiotuloja.? Johtunee varmaankin siitä, että ansiotulon saaja maksaa myös muita maksuja palkastaan kuten eläkevakuutusmaksut jne, jotka esim. 53 vuotiaalle tekevät 7.1% lisäloven nettopalkkaan.
Kun tämä huomioidaan, niin eläkeläisten nettoansio on suurempi kuin saman bruttoansion saama työssäkäyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verohallinnon verolaskuri näyttää seuraavaa. Esimerkkinä on oman kunnan veroäyri ja yksinäinen henkilö, tulot 25.000 euroa vuodessa. Ennakonpidätys palkkatuloista 16,5 %, etuuksista 27,5 % ja eläkkeestä 25,5 %. Toki palkansaajalta peritään eläkevakuutusmaksua ja työttömyysvakuutusmaksua, jonka saavat vähentää verotuksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös se demarivetoinen hallitus aikoinaan nostanutkin eläkeläisten verot pysyvästi korkeammille tasoille?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"veronalennus vaikuttaa myönteisesti ostovoimaan ja työllisyyteen" ... Niin ja verojen ja maksujen nostot vievät "alennukset" kaksin tai kolminkertaisesti. Turha teidän on maalata mustaa valkoiseksi. Nykyisetkin muutokset on tehtailtu vain rikkaille perintövero ja palkanalennuksineen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myös sairauvakuutus maksu on korkeampo eikö eläkeläiset ole tasavertaisia kansalaisia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP on aloittanut aikoinaan eläkeläisten kyykyttämisen ja sitä ovat jatkaneet kepu ja kokoomus.
Siitä syystä äänestän aina tästälähtien Perussuomalaisia,koska he eivät ole sen pahempia kuin nämä mainitsemani puolueet.
Eipähän tule annettua ääntä ainakaan niille joiden puheessa on sananhelinää ja kyykyttämisen meininki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eläkeläiset saavatkin sitten alennusta joka paikassa: liikennevälineissä, palveluissa, konserteissa ja museoissa jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samoin eläkkeitä. Laiskottelevat päivät pitkät ja riehuvat bingossa... töihin joutaisivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kireäpää kuin kenellä? Komparatiivi vaatii vertailukohteen. Esimerkiksi: eläkeläisten verotus on edelleen kireämpää kuin pitkäaikaistyöttömän. No, täämä oli vain esimerkki, joka ei taida pitää paikkaansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kannattaisi Ihalaisen olla vaatimassa tai kommentoimassa yhtään mitään - oli edellisen hallituksen työministeri eikä saanut mitään positiivista aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka äänesti kepun ja Kokoomuksen , kun ei ole lehmiä eikä peltoa ei voi äänestää Kepua ja kun et ole todella rikas pääoman omistaja et voi äänestää kokomusta. Jos äänestät niin äänestät itseä vastaan. Eivät aja palkansaajan etua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykää tutustumassa www.vero.fi sivuilla vuoden 2016 verolaskuriin. Siellä voitte kokeilla palkkatulojen, eläketulojen ja etuuksien veroprosenttia miten eroavat. Tulona voitte käyttää vaikkapa 25.000 e tai muuta tuloa. Suuret matkakulut voi alentaa veroprosenttia, ei juuri muut vähennykset. Erot veroprosenteissa ovat suuret. Uusi kädenojennus verohelpotuksesta eläkeläiselle on naurettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan demarit ihan tosissaan eläkeläisten tasapuolisesta kohtelusta. Vähän vanhemmat teot puhuvat toista. Nyky nuoret ovat niin itsekkäitä tuskin hyväksyvät tätäkään asiaa. Tosiaan Ihalainenkin oli neljä vuotta ministerinä miksi ei silloin hoitanut asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kyllä kumma että eläkeläisiä rokotetaan viimeisen päälle vaikka he ovat pönkittäneet koko työhistorian suomea ja pitäneet rattaat pyörimässä ,mutta kansanedustaja kun on yhden kauden edustajana hänelle kyllä maksetan eläkettä vaikka työvuosia on vielä jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (60)

Uutisvirta

6:36
Oululaisen lähiöpubin omistajat harjoittivat alkoholin ohimyyntiä eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
6:00
Kysyimme Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien paikallisyhdistysten uusilta puheenjohtajilta, miten he aikovat toimia luottamustoimessaan Kaupallinen yhteistyö
6:00
Karjasillan asemakaavamuutosta vauhditettava – tilanne on kohtuuton alueella asuville ja sinne kodin haluaville Lukijalta
6:00
Talvilomaksi lumen keskelle? Useassa hiihtokeskuksessa on vielä tilaa, mutta kannattaa olla nopea Tilaajille
24.2.
Janne Kuokkanen joutui kauppatavaraksi – Oulunsalon kasvatti vaihtaa maisemaa päittäin Sami Vatasen kanssa
24.2.
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
24.2.
Tshernobyl näkyy yhä Perämeren pohjassa: raskasmetallien pitoisuudet ovat laskeneet jo montakymmentä vuotta – "Jotakin ollaan merialueilla tehty oikein" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

211 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lentoaseman vastuu koronaviruksen tarttumisessa

tuo korona virus hysteria ampuu yli ja kovasti enemmän tappaa normaali infulenssa kausi ihmisiä.pitäs kävellä suojain s... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image