Talous

ICT-alalla on Oulussa huutava osaajapula

Janne Mustosen mukaan Oulussa on ainakin kymmenen ict-yritystä, jotka ovat työvoiman tarpeessa. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 29.6.2016 6:35
Pasi Klemettilä

Moni Oulussa ict-alalla toimiva yritys olisi jatkuvasti valmis palkkaamaan uusia työntekijöitä, jos sopivia hakijoita osuu kohdalle.

Business Oulun asiakkuuspäällikkö Janne Mustonen sanoo, että hän tietää muutaman kymmenen ict-yritystä, jotka olisivat työvoiman tarpeessa.

– Puhutaan sadoista vapaista työpaikoista alueella. Jos varovasti heitän, sanoisin että yli 300 työpaikkaa. Tämä on hihavakio, mutta me elämme yritysten iholla, Mustonen sanoo.

Muun muassa Nokialta vapautuville ihmisille Business Oulu on ollut mukana järjestämässä rekrytointitapahtumaa yritysten kanssa.

– Siellä oli 17 yritystä hakemassa ihmisiä töihin. Ja kyllähän ohjelmisto-osaajista on huutava pula tällä hetkellä, Mustonen sanoo.

Hänen mukaansa tilanne on positiivisella tavalla kääntynyt ihan toisenlaiseksi kuin se oli vielä jokin aika sitten.

Lue lisää 29.06.2016 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (221)

Humpuukipuheta, mutta uskon. Jos vielä olisi maksavinaan palkkaa tehdystä työstä, niin sehän olisi mahtavaa. Ei kuitenkaan olla valmiita maksamaan edes minimipalkkaa, niin ompa kumma ettei tekijöitä löydy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä muutama kommentoija kehuu että paikkoja on ja joku on jopa kysynyt nimiä, näitä ei siten jaeta koska ei haluta rekrytoida tällä hetkellä työtöntä. Jos seuraatte niin huomaatte että se on jo kokemuksen saanut osaaja joka hyppelehtii paikasta toiseen. Tästä tulee kuva että ehkä on pula osaajista mutta halutaan sellainen joka on kelvannut muille. Samalla kun lukee kommentteja selviää että yritykset eivät halua rekrytä tekijää joka olisi ns. raakile eli tarvitsisi hieman mentorointia.
Jos kehutaan että on paikkoja ja tarvitaan tekijöitä niin itse vaatisin nimiä pöytään sillä tämähän uutinen ei ole todellisuuspohjaa ja samalla toivoisin näiltä yrityksiltä maininnan että he ovat valmiita palkkaamaan työttömän/junior tekijän.
Samalla on nostettu esille miten työhakijaa kohdellaan ja kun tätä tarpeeksi pitkään toistetaan niin ei sinne hae sellaiset joilla on valmiiksi paikka jossa heitä arvostetaan.
Eli mitä tässä uutisesta opitaan -Firmoja on mutta niiden nimiä ei kerrota eli onko niitä yrityksiä edes olemassa, Jos yrityksiä on olemassa nämä ei ole valmiita tekemään omaa osaa että työntekijä sopisi heidän muottiin eli haetaan todella valmista ihmistä ja lopuksi uran alkuvaiheessa olevien on turha hakea jos et ole 24/7 harraste koodari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sama pula ihan missä tahansa, ei Oulu spesifistä. Jos niitä osaajia olisi Inarissa 20 vapaana, joku perustaisi sinne heti konttorin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieni firma joutuu kouluttamaan erikoisosaajansa itse. Suurten firmojen sunnittelijat ovat yhtä nollan arvoisia kuin vasta valmistuneet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

no onpas aika rankka yleistys taas. Suurista firmoista löytyy yhtälailla kovia kavereita kuin pienistäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jep, ja koville kavereille tarjoutuu isoissa firmoissa enemmän mahdollisuuksia vaihtaa hommia ja kehittää osaamistaan, ja myös mahdollisuus keskittyä vain yhteen osa-alueeseen kerrallaan jos näin haluaa, samalla kun saa parempaa palkkaa eikä vain lupauksia paremmasta. Pikkufirmoissa näyttää että koko homma pyörii yhden tai kahden kovan kaverin ympärillä, ja ne joutuvat sitten tekemään myös perustason hommia missä osaaminen valuu hukkaan. Näin karkeasti yleistäen... oikeastihan hommat pyörivät tiimitasolla, jolloin yksittäisen duunarin näkökulmasta ei välttämättä ole paljoa eroa onko firmassa 20 vai 2000 työntekijää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Just ohjannut omia lapsia toisille urille, kaupallista tai jotain muuta mutta itse 20 v ICT-hommia tehneenä ja tietoturva-alalla touhuavana ei voi Oulua kehua tilanteella. Nohs e sanottakoon, että suurimman osan ajasta tehnyt Helsingissä hommia, kun Oulussa ei haluta maksaa palkkaa työstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ottanut nokian töitten jälkeen vastaan näitä osaajien töitä. Kolmessa paikassa työnkuvaus poikkesi siitä mitä haastattelussa keskusteltiin. Jäi, kuva etteivät esimiehet ja päälliköt ole kiinnostuneita työstään itsekkään, tai motivaatia hukassa. Yrittävät palkata vaan jonkun tekeen jotain. Vaihdoin ohjelmoinnista elektroniikkaan, siis toisenlaisiin hommiin. Muutin kemiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mistä me normaalit pulliaiset löytäisimme nuo työpaikat? Olen ollut 30 vuotta alalla, eikä ole mitään tietoa siitä, kuka palkkaa ja mihin hommaan ja missä??? Tosin olen töissä, mutta voisin vaihtaa jo työpaikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen työpaikka tämän päivän Suomessa on lottovoitto ja varsinkin kun Etelä Suomessa sanotaan irti päivittäin satoja ihmisiä ja sinne on rakennettu mm. rautateitä monella miljardilla, joka on älytöntä kun väkeä ei sinne saada millään keinoilla. Oulussa on positiivista kasvua yksityisellä onneksi koko ajan, vaikka täältä valtion työpaikat Helsingin päätöksellä on otettu pois! Nämä sadat työpaikat tulee täyttymään nopeasti ja liike elämä Oulusta alkaa taas kasvaa koko Suomen hyväksi!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyajan työelämän vaatimukset ICT-alalla, sekä korkeakoulutuksesta saatu alan ICT-oppi eivät vastaa enää lähellekään toisiaan. ICT-alan koulutuksella ei ole käytännössä juuri lainkaan arvoa työmarkkinoilla. Täytyy olla vahva harrastuspohja ja näyttöä mitä konkreettisesti on tehnyt ja osaa ennen kuin voi päästä näihin avoimiin työpaikkoihin. Harrastuksesta ei tietysti makseta mitään erikseen vaan ICT-taitoja on kehitettävä jatkuvasti vapaa-ajalla, sillä työnantaja vaatii aina uusinta osaamista tulevista tekniikoista.

Tämä on ainutlaatuinen ongelma ICT-alalla, johon ei törmää juuri lainkaan muilla aloilla. Jos vastaava ongelma rinnastettaisiin esim. siivousalan työhön niin siivoojaksi otettaisiin vain sellainen henkilö joilla on laaja ja vankka tuntemus kemiasta sekä ymmärtää täydellisesti miten kemikaalit reagoivat lukuisten ympäristössä olevien materiaalien ja aineiden kanssa. Lisäksi täytyisi hallita vahvasti psykologiaa jotta tulisi toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa, sekä olla erittäin laaja ymmärrys miten erilaiset siivousvälineet vaikuttavat kustannustehokkuuteen siivousalalla. Vasta näillä taidoilla voisi päästä koeajalle siivoustöihin.

Halua ja tahtoa päästä ICT-alan töihin on valtavasti, mutta työnantajat haluavat tällä hetkellä kuoria vain kermaa päältä. Kukaan ei ole valmis antamaan vastavalmistuneelle ICT-alan opiskelijalle mahdollisuutta oppia töihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitat asiaa, juuri näin on alalla. Täytyy olla kova halu tehdä työtä myös vapaa-ajalla ja päivittää osaamista koko ajan. Ei nuihin uusin työpaikkoihin pääse jos ei vimeisintä tietotaioa ja halukkuutta työskennellä 24/7 vaikka hakijalta haastaatelussa ja työpaikka ilmoituksessa ei tätä vaadita. Täytyy olla aikamoinen kone jotta pystyy vastaamaan nykyajan työpaikkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Ja oppilaitokset ovat jähmeitä kun mammutinraadot ikiroudassa vastaamaan työelämän uusiin vaatimuksiin. Työelämän kannalta oikeiden asioiden opettelu jää kaikkien töitä hakevien, myös tuoreiden opiskelijoiden omalle vastuulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ICT-ala on käsitteenä niin laaja, ettei siitä tulisi käyttää. Katettuina ovat kaikki tieteet ja tekniikan alat teoreettisesta fysiikasta ja tietoliikenneteoriasta matematiikan, tietojenkäsittelytieteen ja filosofian kautta fysiologiaan sekä psykologiaan, jopa lingvistiikkaan, muotoiluun jne. Millaisista ICT-alan osaajista nyt onkaan huutava pula?

Veikkaan, että kyse on ohjelmistoalasta. Voin kertoa, että kyllä vastavalmistuneellekin löytyy töitä, mutta palkkavaatimus ei voi olla kovinkaan korkea. Kun kisälli saapuu työpaikalle, aiheuttaa hän lähinnä kustannuksia ensimmäisten kuukausien - vuodenkin - ajan, koska mestarit joutuvat käyttämään paljon aikaa virheiden korjaamiseen ja kouluttamiseen. Tällaiseen ei pienillä firmoilla ole varaa. Nuorilla on myös tapana vaihtaa työpaikkaa tiheään tahtiin, jolloin panostus valuu hukkaan.

Ohjelmistoalalla, jos missä, pätee pari sanontaa: "mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa" ja "yhdeksän naista ei saa lasta aikaiseksi yhdessä kuukaudessa". Työvoiman lisääminen projektiin vain haittaa edistymistä, ellei työntekijällä ole täsmäosaamista, mistä johtuvat pitkät vaatimuslistat työpaikkailmoituksissa. Tosin, jos perusteet on kunnossa, perusteet vaadituista taidoista ehtii opetella ennen haastattelua.

Ala myös uudistuu jatkuvasti, minkä ei pitäisi olla yllätys kenellekään. Jos automatisaatio on vasta tulossa muille aloille, IT-yrityksissä automatisoidaan kaikkea tekemistä koko ajan. Samasta syystä työvoiman massakouluttaminen tiettyihin täsmätehtäviin ei kannata - ennemmin kannattaa automatisoida prosessi. Alalle tarvitaankin henkilöitä, jotka eivät halua toistaa itseään, joilla on laajat tiedot tietotekniikasta, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä, ja lisäksi ajankohtaista erityisosaamista tietystä kapeasta sektorista - siis epätavallisen lahjakkaita ihmisiä, nörttejä.

Koulutuksella on kuitenkin arvoa, jos halutaan tehdä muuta kuin perushommia. Valtaosa Oulun IT-yrityksistä tekee matalan haastavuustason projekteja, eikä niissä juuri mietitä, miten työntekijöiden erityistaitoja voisi kääntää kassavirraksi. Syytä lienee niin yritteliäisyyden puutteessa, pieniin voittoprosentteihin tyytymisessä kuin johdossa, joka ei anna työntekijöille tarpeeksi vapautta ja vastuuta toteuttaa itseään. Oulussa on vain kourallinen kunnon R&D:tä tekeviä teoreettista työtä maistereille ja diplomi-insinööreille tarjoavia yrityksiä. Liekö tästä johtuen alueella tehdyt hittituotteetkin kovin vähissä.

Ohjelmistoala on eräänlainen käsityöala, ja siksi uniikki, että omatoimisesti kotona opiskelemalla voi pärjätä ihan yhtä hyvin kuin akateemista tietä kulkien. Reitti vaikuttaa vain erityisosaamisen painotuksiin. Alalla pärjäämisen eteen on kuitenkin tehtävä vuosien pohjatyö ja opiskeltava aina uutta, oli polku mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussa on osaajia enemmän kuin tarpeeksi. Koneinsinöörejä ja koodaajia enemmän kuin tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuulostaa hyvältä pitkästä aikaa jospa Oulu nostaisi Suomen tälläkin kertaa tästä syvästä lamasta! Microsoftin sekoilu Helsinki-Tampere-Turku akselilla oli Suomen historian suurin virhe, joka kertoo kaiken johtamisesta, ylimieisyydestä ja ammattitaidosta. Microsoft hakee ammattitaitoa muualta maailmasta koska Suomi epäonnistui täysin Etelässä vaikka mannaa oli tarjolla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on niin pirun kaukana pohjosessa, ettei kukaan järkevä ihminen halua sinne työn perässä muuttaa. Helsinki Tampere Turku kolmiosta löytyy yrityksille osaavaa henkilökuntaa. Oulun pikku piperrys ei siinä paljoa paina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu tämä on totta. Mutta vielä enemmän totta on, että maailman mittakaavassa Helsinki-Tampere-Turku piperrys ei paljoa paina. Suomi kun on niin pirun kaukana pohjoisessa ja harvaan asutettu, että kuka järkevä tänne työn tai työntekijöiden perässä lähtisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ei oikeasti osaaville haluta maksaa lähellekkään kansainvälisesti kilpailukykyistä palkkaa. Tämä ei onnistu, koska se tarkoittaisi sitä että oikeasti hyvälle koodari pitäisi maksaa reilusti enemmän kuin tämän esimiehelle , ja koodarin sosiaalinen arvo ei vastaa esimiehen korkeampaa statusta. Sitten ei voi kuin itkeä, että "Suomessa ei ole osaajia".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (221)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
103
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
51
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
42
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
26
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
22
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image