Talous

Huawein ahdinko pahenee, kertoo BBC: Suuryhtiö lopetti yhteistyön kii­na­lais­jä­tin kanssa

Huawei on ilmoittanut kehittävänsä omaa teknologiaa siltä varalta, että siltä estetään Android-käyttöjärjestelmän käyttö. KUVA: MAURITZ ANTIN
Talous 22.5.2019 20:23
STT

Siru- ja prosessorivalmistaja ARM on keskeyttänyt kaiken kaupankäynnin kiinalaisen teknologiajätti Huawein kanssa, uutisoi BBC keskiviikkona.

BBC:n mukaan ARM on lähettänyt työntekijöilleen sisäisen muistion, jossa heitä käsketään lopettamaan kaikki toiminta Huawein kanssa, mukaan lukien tukipalvelut, vanhojen sopimusten sisältämät velvoitteet ja kaikki vireillä olevat projektit.

Suurin osa maailman mobiililaitteista sisältää ARM:n suunnittelemia prosessoreita.

Analyytikot ovat sitä mieltä, että Huawein taru saattaa olla loppu jos ARM:n boikotista tulee pitkäestoinen. Eräs analyytikko sanoo, että Huawein mikrosirut sisältävät ARM:n teknologiaa, josta Huawei maksaa lisenssimaksua.

Huawei käyttää mikrosirujaan niin 5G-tukiasemissaan kuin älypuhelimissaan.

Yhdysvallat on turvallisuussyihin vedoten käytännössä asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää.

Muistiossa ARM sanoo, että sen suunnittelemat osat sisältävät yhdysvaltalaisteknologiaa, ja yhtiö uskoo siksi, että Yhdysvaltojen pakotteet koskevat myös sitä.

ARM:n päätöksestä uutisoi Helsingin Sanomat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Ainakaan huawein taloudessa ahdinko ei näy. Huawei on uusien tietojen mukaan kasvattanut tulostaan. Huawei on myös tuonut uusia tuotteita ja laajentanut osaamistaan television puolelle ja näin samsung saa huaweistä kilpailijan myös television puolelle. Ihan ymmärrettävää, että Usa yrittää laittaa jarruja huaweille sekä muutenkin kiinalle. Usa tahtoo ettei kukaan saa liikaa voimaa markkinoilla ettei muut tuotteet pärjää. Tämä ei lopuksi ole hyväksi kilpailulle jos muut tuotteet häviävät pois kannattavuuden takia. Tosi asia kuitenkin on, että muut merkit ovat jääneet kilpailussa jälkeen ja huawei tekniikassa 5G nopeudessa on muita edellä. Usa yrittää hieman jarruttaa, että muut saavat teknologian kiinni. Usa:n ongelmat muutenkin on nähty intellin teknologian kehityksen pysähtymisenä ja amd on ottanut kiinni ja mennyt ohi. Usa:lla ei ole muuta ratkaisua kun jarruttaa tulleilla ja kieltää tuotteita myymästä jotka ovat sille uhka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on verhottua keljuilua. Totuus lienee vallan muualla. Pikkurahoista kyse pitkässä juoksussa. - Muuten ostamani Huawei puhelin pierettää havaintojeni mukaan. Sätelyä suolistoonko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on ennen kaikkea ottanut vaikutteita talouden amerikkalaisesta koulukunnasta (Hamilton, Clay, Lincoln jne.).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässä boikotissa takana joku muu laite valmistaja???? Tuntuu hämärältä kun pakotteita aletaan laittamaan ja sysäämään suurinta yritystä pois markkinoilta eikä ole näyttää syytä siihen. Tähän asiaan pitäisi eu ottaa kantaa ja järjestää oikeus koska vapaa kauppaa ei saa estää. Jos usa kokee, että mailleen ei saa tuoda huawei laitteita koska ne on uhka niiden omalle taloudelle niin ei ne saisi puuttua muiden maiden touhuihin. Lopuksi on syy siinä, että usa on menettämässä talous otettu maailmassa ja se haluaa takaisin talous mahdiksi. Kiina on tällä hetkellä markkinoissa suunrin talous maa ja usa tulee perässä. Tätähän ei usa niele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina valvoo kansalaisiaan, heidän internetliikennettään, Kiinan valtio määrää ja tukee taloudellisesti 5G verkkojen laajentamista Kiinassa, verkkotoimittajana on Huawei muiden 5G-verkkotoimittajien toiminta Kiinassa on jäissä. 5G-verkko on avainasemassa Kiinan valvontayhteiskunnan toteuttamisessa. Trump on ihan oikealla asialla 5G-politiikassaan. Huawein 5G-teknologiauhkasta on varoittanut myös esim. Nokian 5G-johtaja Tommi Uitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos seuraat niin syy huawein syyttämiseen turvallisuus uhkana on niin läpinäkyvää. Onhan tämä nähty miksi irakkiin mentiin. Kaikki on kiinni rahasta. Usa:ssa pääsyy on nyt nähty, että intel myi applelle 5g modeemi linjansa ja tämä ei varmasti olisi onnistunut jos huawein asemaa ei olisi markkinoilla hankaloitettu. Intellin 5g tekniikka ei nopeudessa pärjää huawein balong 5g tekniikalle lähimainkaan. Monet euroopan operaattoreillekkaan ei ole mennyt Usa:n boikotti läpi vaan ovat nähneet, että tällä haetaan vaan parempaa kauppa etua yhdysvaltojen tuotteille. Joten monet operaattorit euroopassa käyttävät ja tulevat nopeampia huawei tekniikkaa käyttämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme vuosia sitten liikeneuvottelussa erään kiinalaisen maailmanlaajuisesti toimivan yrityksen kanssa. Heiltä oli mukana pääjohtaja, tuotekehitysjohtaja ja omistajan edustaja. Meidän oli tarkoitus esitellä kehittämiämme uutuustuotteita heille kaikkine oikeuksineen ostettavaksi. Neuvottelu sujui kohteliaan ystävällisessä hengessä kunnes aloin ihmetellä tuotekehitysjohtajan kädessä olleen kynän liikkeitä. Hyvin sulavasti kynän pään tietty sivu kääntyi seuraamaan äänessä olevaa puhujaa tai tietokoneruutua. Silloin osoitin tuotekehitysjohtajan kädessä olevaa kynää ja kerroin pääjohtajalle, että ”vai tällaista tuotekehitystä teillä harrastetaan vakoilijan videokynällä”. Vastapuolen nolot selitykset menivät täysin sekaisin. Luonnollisesti lopetimme neuvottelut siihen paikkaan. Myöhemmin saimme huomata, että tuotteitamme yritettiin sieltä vielä monilla muilla keinoilla vakoilla mm. netin kautta. Nykyään näiden ei enää tarvitse vaivautua paikalle, vaan kaikki hoituu näppärästi verkossa. Senpä vuoksi kaikki suunnitteluun liittyvät tietokoneet, suunnitelmat ja data pidetään vain ja ainoastaan sisäisessä verkossa, vaikka siitä on melkoista vaivaa, mutta se kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeistään nyt on kaikille selvää että amerikkalaiset ityhtiöt ovat pakotettuja tai jopa kuuluvat NSAn vakoilukoneistoon. Mikään ei ole muuttunut Snowdenin paljastusten jälkeen. Maailma kaipais pikaisesti riippumatonta käyttöjärjestelmää ihmisten turvaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän Trumpilla on Euroopan varalle. Kaasua ei ainakaan saa ostaa Venäjältä, vaan se pitää ostaa kalliimmalla Usasta.
Tietenkin Trump pitää omiensa puolta, mutta keinot pitää olla reiluja. pakotteet ei sitä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nähdään että puhelin alalla on uhkia vaikka on markkina huippu. Huawei olisi pitänyt katsoa pidemmälle tulevaisuuteen kuten nokiankin olisi pitänyt. Huawei olisi pitänyt omaa tekniikkaa kehittää. Tässä näkee samaa aseman tavoittelua kun oli öljy varojen haluaminen ja kehitettiin joku tarina taustalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin Trump on Ameriikan presidentti, en osta yhdysvaltalaista elektroniikkaa missään muodossa. Huawei on muuten paras älypuhelimista tällä hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On myös oikeastaan hyvä, että markkinoille tulee eri tuotteita. Puhelimissa on nykyään tullut huonoksi kun ei pysty turhia googlen ohjelmia poistamaan vaikka ei niitä käytä. Googlehan kerää kuitenkin käyttäjätietoja ja niitä käytetään markkinointiin. Joten eiköhän kaikista käyttäjistä tiedot valu nettiin vaikka kuinka ihmisille sanotaan, että tietoja ei valu muualle. Tosiasia on, että käytät mitä konetta tahansa niin tiedot sinusta vuotaa nettiin mitä siellä teet. Ainoa keino yksityisyyden suojaamiseen jos käyttää nettiä on vpn-yhteydellä suojaaminen ja nämä ovat maksullisia palveluita ja tietääkseni tätä ei ole puhelimen puolella tarjolla.

Se on totta, että huawein 5g puhelin olisi ollut markkinoiden ylivoimaisesti parhain puhelin. Nyt jää mielenkiinnolla katsomaan Usa:n estojen takia, miten huawei pystyy vastaamaan kilpailuun. Onhan tämä nähty myös videoissa ettei parhain teknisesti voittanut vaan vhs vei voiton markkinatilanteiden suosimisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavuuksiin mennyt jo tämä Trumpin protektionismi. Ja syynä pelkästään se, ettei amerikkalainen teollisuus ole viitsinyt panostaa tuotekehitykseen, vaan jyskyttänyt menemään vanhoilla tuotantoprosesseilla vanhoja tuotteita. Ja kun ne eivät pärjää maailmankaupassa, pistetään suojatulleilla rajat kiinni. USA alkaa vähitellen olla siellä omassa aikakuplassaan, "vanhoissa hyvissä ajoissa" 1950-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodilla ja ydinaseilla mahtaillaan. Mutta tuho on valtava, myös itse ydinaseen laukaisijalle. Sen takia niitä ei käytetä. On kaupoasodat, joilla suurvallat taistelee. Veri ei voida, mutta muuten aiheutetaan miljardi tappiot.
Tämmökseksi on maailma menny.
Annettas vain kaikkien kukkien kukkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoista on maailman meno nyt....ilman mitää todisteita vakoilusta tms voidaan kaupalliset sopimukset brutaalisti purkaa ja kaikki tuki lopettaa .. Nokian puhelintoiminnot jenkit sentään ajoi alas hieman ovelammin ja piilotetuimmin keinoin, toki törkeää sekin. Tottahan se toki on että huawei ja kiina ovat päässet teknologiassa nyt pahasti edelle mutta virhe tehtiin jo aikaa sitten kun ahneuksissa avokätisesti vietiin kaikki tuotanto ja kehitys kiinaan , nokia etunenässä. Kiinalaiset hyödynsi kaiken tämän tyhmyyden ja nyt siitä maksetaan kallista hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Ensin länkkärit antavat teknologian ahneuksissaan ilmaiseksi Kiinaan ja sitten itketään, kun omat tuotteet eivät enää pärjääkään. Kyllä länkkäri on maailman tyhmin ihmislaji.

Taitaa trumpettia ottaa pattiin kunnolla. No, eiköhän kiinalainenkin keksi miten jenkille laitetaan kapulaa rattaisiin. Se vaan voi olla, että siinä sivussa estettä tulee kauppojen saamiseen Kiinassa muillekin. Toivottavasti suomalaiset firmat eivät lähde näihin öykkäröintipeesailuihin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä firma saa maksaa ehkä sijaiskärsijänä kansankulttuuriin iskostuneesta yleisestä muiden omaisuuden vastuuttomasta kopiointi perinteestä. Yhteen on helpompi iskeä tuntuvasti kuin miljoonaan pienempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

12:10
Raportti: Kasvihuonekaasujen päästöjä pitäisi rajoittaa kolme kertaa enemmän, jotta kahden asteen tavoitteeseen päästään
12:00
Oulun yliopiston ryhmä palkittiin eturauhassyöpätutkimuksesta – tunnustus kansainvälisesti korkeatasoisesta työstä
11:59
Game of Thrones piti Emmy-otteensa loppuun asti, mustanpuhuva komedia Fleabag yllätti
11:58
Game of Thrones juhli Emmy-gaalassa - upeita pukuja ja juhlan loistoa
11:41
Kohu presidentti Trumpin ympärillä syvenee – Trump myöntää puhuneensa Ukrainan presidentin kanssa Bidenistä
11:18
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
11:05
Konkurssiin kaatuneen Thomas Cookin kiinalainen päärahoittaja pahoittelee – Brexit-epävarmuus sai britit lykkäämään matkavarauksiaan
26
Thomas Cook konkurssiin – Tjäreborg peruu maanantain lentonsa emoyhtiönsä konkurssin vuoksi, maailmalla noin 3 500 asiakasta
25
Kysyimme: Miksi kaikille koululaisille ei aina riitä istuinta ja turvavyötä Oulun joukkoliikenteessä?
16
On liian monia taloyhtiöitä, missä yhtiön hallitus on luovuttanut ”valtansa” ja päätöksenteon isännöintitoimistolle ja hoitavalle isännöitsijälle Lukijalta
14
"Kuinka nykyaikana voidaan näin tehdä" – oululaisen Kari Martikaisen kahden viikon Madeiran matka oli koneeseen istumista vaille
12
Tjäreborgin yhden edestakaisen Antalya-Oulu -lomalennon tilanne auki – lähtemässä ja palaamassa yhteensä yli 300 matkustajaa
9
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
9
Googlen jätti-investointien toinenkin tuulivoimakohde selvisi: Sijoittuu Kalajoelle, Kannukseen ja Kokkolaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

101 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

AKAVA VIRITTELEE JO TYÖTTÖMYYSTURVALEIKKURIA.

Meidän kaikkien hyvinvointi vaatii kunnollista työntekoa. Kuka tarvitsee työttömyystuella chillailijaa, joka vie silti l... Lue lisää...
Idea kaikkien etu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image