Talous

Huawein ahdinko pahenee, kertoo BBC: Suuryhtiö lopetti yhteistyön kii­na­lais­jä­tin kanssa

Huawei on ilmoittanut kehittävänsä omaa teknologiaa siltä varalta, että siltä estetään Android-käyttöjärjestelmän käyttö. KUVA: MAURITZ ANTIN
Talous 22.5.2019 20:23
STT

Siru- ja prosessorivalmistaja ARM on keskeyttänyt kaiken kaupankäynnin kiinalaisen teknologiajätti Huawein kanssa, uutisoi BBC keskiviikkona.

BBC:n mukaan ARM on lähettänyt työntekijöilleen sisäisen muistion, jossa heitä käsketään lopettamaan kaikki toiminta Huawein kanssa, mukaan lukien tukipalvelut, vanhojen sopimusten sisältämät velvoitteet ja kaikki vireillä olevat projektit.

Suurin osa maailman mobiililaitteista sisältää ARM:n suunnittelemia prosessoreita.

Analyytikot ovat sitä mieltä, että Huawein taru saattaa olla loppu jos ARM:n boikotista tulee pitkäestoinen. Eräs analyytikko sanoo, että Huawein mikrosirut sisältävät ARM:n teknologiaa, josta Huawei maksaa lisenssimaksua.

Huawei käyttää mikrosirujaan niin 5G-tukiasemissaan kuin älypuhelimissaan.

Yhdysvallat on turvallisuussyihin vedoten käytännössä asettanut Huawein kieltolistalle, joka estää sitä ostamasta yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erillistä hyväksyntää.

Muistiossa ARM sanoo, että sen suunnittelemat osat sisältävät yhdysvaltalaisteknologiaa, ja yhtiö uskoo siksi, että Yhdysvaltojen pakotteet koskevat myös sitä.

ARM:n päätöksestä uutisoi Helsingin Sanomat.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Tämä on verhottua keljuilua. Totuus lienee vallan muualla. Pikkurahoista kyse pitkässä juoksussa. - Muuten ostamani Huawei puhelin pierettää havaintojeni mukaan. Sätelyä suolistoonko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina on ennen kaikkea ottanut vaikutteita talouden amerikkalaisesta koulukunnasta (Hamilton, Clay, Lincoln jne.).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko tässä boikotissa takana joku muu laite valmistaja???? Tuntuu hämärältä kun pakotteita aletaan laittamaan ja sysäämään suurinta yritystä pois markkinoilta eikä ole näyttää syytä siihen. Tähän asiaan pitäisi eu ottaa kantaa ja järjestää oikeus koska vapaa kauppaa ei saa estää. Jos usa kokee, että mailleen ei saa tuoda huawei laitteita koska ne on uhka niiden omalle taloudelle niin ei ne saisi puuttua muiden maiden touhuihin. Lopuksi on syy siinä, että usa on menettämässä talous otettu maailmassa ja se haluaa takaisin talous mahdiksi. Kiina on tällä hetkellä markkinoissa suunrin talous maa ja usa tulee perässä. Tätähän ei usa niele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiina valvoo kansalaisiaan, heidän internetliikennettään, Kiinan valtio määrää ja tukee taloudellisesti 5G verkkojen laajentamista Kiinassa, verkkotoimittajana on Huawei muiden 5G-verkkotoimittajien toiminta Kiinassa on jäissä. 5G-verkko on avainasemassa Kiinan valvontayhteiskunnan toteuttamisessa. Trump on ihan oikealla asialla 5G-politiikassaan. Huawein 5G-teknologiauhkasta on varoittanut myös esim. Nokian 5G-johtaja Tommi Uitto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olimme vuosia sitten liikeneuvottelussa erään kiinalaisen maailmanlaajuisesti toimivan yrityksen kanssa. Heiltä oli mukana pääjohtaja, tuotekehitysjohtaja ja omistajan edustaja. Meidän oli tarkoitus esitellä kehittämiämme uutuustuotteita heille kaikkine oikeuksineen ostettavaksi. Neuvottelu sujui kohteliaan ystävällisessä hengessä kunnes aloin ihmetellä tuotekehitysjohtajan kädessä olleen kynän liikkeitä. Hyvin sulavasti kynän pään tietty sivu kääntyi seuraamaan äänessä olevaa puhujaa tai tietokoneruutua. Silloin osoitin tuotekehitysjohtajan kädessä olevaa kynää ja kerroin pääjohtajalle, että ”vai tällaista tuotekehitystä teillä harrastetaan vakoilijan videokynällä”. Vastapuolen nolot selitykset menivät täysin sekaisin. Luonnollisesti lopetimme neuvottelut siihen paikkaan. Myöhemmin saimme huomata, että tuotteitamme yritettiin sieltä vielä monilla muilla keinoilla vakoilla mm. netin kautta. Nykyään näiden ei enää tarvitse vaivautua paikalle, vaan kaikki hoituu näppärästi verkossa. Senpä vuoksi kaikki suunnitteluun liittyvät tietokoneet, suunnitelmat ja data pidetään vain ja ainoastaan sisäisessä verkossa, vaikka siitä on melkoista vaivaa, mutta se kannattaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeistään nyt on kaikille selvää että amerikkalaiset ityhtiöt ovat pakotettuja tai jopa kuuluvat NSAn vakoilukoneistoon. Mikään ei ole muuttunut Snowdenin paljastusten jälkeen. Maailma kaipais pikaisesti riippumatonta käyttöjärjestelmää ihmisten turvaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän Trumpilla on Euroopan varalle. Kaasua ei ainakaan saa ostaa Venäjältä, vaan se pitää ostaa kalliimmalla Usasta.
Tietenkin Trump pitää omiensa puolta, mutta keinot pitää olla reiluja. pakotteet ei sitä ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä nähdään että puhelin alalla on uhkia vaikka on markkina huippu. Huawei olisi pitänyt katsoa pidemmälle tulevaisuuteen kuten nokiankin olisi pitänyt. Huawei olisi pitänyt omaa tekniikkaa kehittää. Tässä näkee samaa aseman tavoittelua kun oli öljy varojen haluaminen ja kehitettiin joku tarina taustalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin kauan kuin Trump on Ameriikan presidentti, en osta yhdysvaltalaista elektroniikkaa missään muodossa. Huawei on muuten paras älypuhelimista tällä hetkellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavuuksiin mennyt jo tämä Trumpin protektionismi. Ja syynä pelkästään se, ettei amerikkalainen teollisuus ole viitsinyt panostaa tuotekehitykseen, vaan jyskyttänyt menemään vanhoilla tuotantoprosesseilla vanhoja tuotteita. Ja kun ne eivät pärjää maailmankaupassa, pistetään suojatulleilla rajat kiinni. USA alkaa vähitellen olla siellä omassa aikakuplassaan, "vanhoissa hyvissä ajoissa" 1950-luvulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodilla ja ydinaseilla mahtaillaan. Mutta tuho on valtava, myös itse ydinaseen laukaisijalle. Sen takia niitä ei käytetä. On kaupoasodat, joilla suurvallat taistelee. Veri ei voida, mutta muuten aiheutetaan miljardi tappiot.
Tämmökseksi on maailma menny.
Annettas vain kaikkien kukkien kukkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erikoista on maailman meno nyt....ilman mitää todisteita vakoilusta tms voidaan kaupalliset sopimukset brutaalisti purkaa ja kaikki tuki lopettaa .. Nokian puhelintoiminnot jenkit sentään ajoi alas hieman ovelammin ja piilotetuimmin keinoin, toki törkeää sekin. Tottahan se toki on että huawei ja kiina ovat päässet teknologiassa nyt pahasti edelle mutta virhe tehtiin jo aikaa sitten kun ahneuksissa avokätisesti vietiin kaikki tuotanto ja kehitys kiinaan , nokia etunenässä. Kiinalaiset hyödynsi kaiken tämän tyhmyyden ja nyt siitä maksetaan kallista hintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Ensin länkkärit antavat teknologian ahneuksissaan ilmaiseksi Kiinaan ja sitten itketään, kun omat tuotteet eivät enää pärjääkään. Kyllä länkkäri on maailman tyhmin ihmislaji.

Taitaa trumpettia ottaa pattiin kunnolla. No, eiköhän kiinalainenkin keksi miten jenkille laitetaan kapulaa rattaisiin. Se vaan voi olla, että siinä sivussa estettä tulee kauppojen saamiseen Kiinassa muillekin. Toivottavasti suomalaiset firmat eivät lähde näihin öykkäröintipeesailuihin mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä firma saa maksaa ehkä sijaiskärsijänä kansankulttuuriin iskostuneesta yleisestä muiden omaisuuden vastuuttomasta kopiointi perinteestä. Yhteen on helpompi iskeä tuntuvasti kuin miljoonaan pienempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, ja rahat menee jenkkilään. Tuonne iphone tehtaalle oli pitänyt laittaa verkot katolle aikanaan, kun työntekijät alkoivat hyppimään katoilta, että semmoista tehtailua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

13:00
Suomalaistutkimus: Jo puoli tuntia kevyttä liikuntaa viikossa suojaa tehokkaasti tappavalta aivoverenvuodolta
12:23
USA siirsi siirtolaislapset pois ylikansoitetuista "kauhistuttavista selleistä"
11:46
Poliisin palvelujen aukioloajoissa on kesällä muutoksia – katso tästä aikataulut
11:45
Perhosia voi houkutella pihalla sopivilla kukilla – lähetä kuvia kesän upeista perhosista
11:00
Valvovien valtuutettujen ja asiamiesten virkoja on perustettu viime aikoina lukuisia – näillä näkymin lisää on luvassa vanhusasiavaltuutetun verran
10:56
"Milanon kokaiinikuningas" pakeni vankilasta Uruguayssa
10:54
Oulun yliopistossa kehitteillä kaksi hanketta, joiden tarkoitus on kehittää nivelrustovaurioiden hoitoa: "Riskiryhmässä ovat urheilevat, kovia kontaktilajeja harrastavat"
64
Oulun poliisilaitoksen sisäilmaongelmat jatkuvat, osa väestä välttelee Hiukkavaaran tiloja – Työsuojeluvaltuutettu: "Kyllä siellä aika tyhjää on"
19
Biologi kouluttautuu nyt 12 viikossa koodariksi, kun oman alan töitä ei löytynyt – pikakoulutuksista toivotaan apua ohjelmistoalalle
17
Qstockin kahden päivän liput myyty loppuun kuukausi ennen festivaalia – tältä kesältä odotetaan uutta kävijäennätystä
16
Oulun kaupunginhallitus myönsi Torihotellille jatkoajan tiukoilla ehdoilla – kaupungille 800 000 euron vakuus
16
Iran: Diplomatian tie on suljettu Yhdysvaltain pakotteiden takia
9
Kauppa yritettiin ryöstää Oulun Koskelassa, teko keskeytyi toisen myyjän tultua paikalle – poliisi kaipaa havaintoja tapahtuneesta
9
Britannian Boris Johnson: Theresa Mayn neuvottelema brexit-sopimus on kuollut

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juhannusjuhlat 1944

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kaleva rikkoo

Kaikilla suomen kansalaisilla on myös oikeus valittaa. Myös mediassa. Mikä ihmeen pyhä lehmä on eri uskonnot. Saako sitt... Lue lisää...
jussijuonio

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image