Talous

HS: Juha Kärkkäisen uus­nat­si­kyt­kök­set hiertävät suo­ma­lais­yri­tyk­siä – moni harkitsee, jatkaako yhteistyötä

J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa, joista yksi sijaitsee Ylivieskassa. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 23.10.2017 17:53 | Päivitetty 23.10.2017 18:03
Kaleva

Liikemies Juha Kärkkäisen kytkökset uusnatsijärjestöön herättävät närkästystä suomalaisten yritysten parissa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehti kertoi sunnuntaina, että tavarataloketju J. Kärkkäisen toimitusjohtajana toimiva Juha Kärkkäinen on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.

Helsingin Sanomien mukaan useat suomalaisyritykset harkitsevat nyt yhteistyön jatkamisen edellytyksiä tavarataloketju J. Kärkkäisen kanssa.

Esimerkiksi Fazer kertoo lopettavansa välittömästi tuotteidensa jakelun J. Kärkkäiselle, jos kauppaketju tai sen johtohenkilö jatkossa loukkaa ihmisarvoja tai käyttää luvatta Fazer-konsernin tavaramerkkejä tai nimeä.

Myös Muumi-yhtiöissä Juha Kärkkäisen toiminta on nähty ongelmallisena. Muumi-tuotteita myy ja valmistaa Fiskars Group, jonka kautta tuotteita päätyy myyntiin myös J. Kärkkäisen tavarataloihin. Nyt kuitenkin myös Fiskars Group aikoo arvioida seuraavia toimenpiteitä J. Kärkkäistä kohtaan. Yhtiön viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Taimi sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Fiskars sanoutuu irti kaikenlaisesta epäeettisestä toiminnasta ja samaa edellytetään myös jälleenmyyjiltä.

Kustannusyhtiöitä Otava pyrkii katkaisemaan sen kustantamien kirjojen kaikki reitit J. Kärkkäiselle. Myös Tammi aikoo vaatia yhtiöltä vastauksia tiettyihin kysymyksiin. Lisäksi Joutsen ja Nokian jalkineita myyvä Berner Oy aikovat arvioida yhteistyötään J. Kärkkäinen tavarataloketjun kanssa.

Finlayson ilmoitti puolestaan jo keväällä 2015, että se lopettaa kaiken yhteistyön tavarataloketjun kanssa. Helsingin Sanomien mukaan tavarataloista löytyy yhä joitakin Finlaysonin tuotteita, joita päätyy myyntiin Finlaysonin lisenssivalmistajan kautta.

Tuomioita juutalaisvastaisesta kirjoittelusta

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi Juha Kärkkäisen 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan lokakuussa 2013. Tuomion taustalla olivat Magneettimedia-lehdessä ja sen verkkosivuilla julkaistut juutalaisvastaiset kirjoitukset. Samassa yhteydessä J. Kärkkäinen Oy tuomittiin 45 000 euron yhteisösakkoon kirjoitusten vuoksi.

Juha Kärkkäinen toimi kirjoitusten julkaisuaikaan lehden päätoimittajana ja lehteä kustansi J. Kärkkäinen Oy.  Nykyisin J. Kärkkäinen kustantaa KauppaSuomi-lehteä.

Magneettimedia-lehteä julkaistaan yhä verkossa. Helsingin Sanomien mukaan lehdestä ovat nykyään vastuussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistit.

Tavarataloketju J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa. Viime keväänä se aukaisi uusimman liikkeensä Jyväskylään. Sen lisäksi tavarataloja on Ylivieskassa, Oulussa, Iissä ja Lahdessa. Yritys työllisti tämän vuoden alussa reilut 500 henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image