Talous

HS: Juha Kärkkäisen uus­nat­si­kyt­kök­set hiertävät suo­ma­lais­yri­tyk­siä – moni harkitsee, jatkaako yhteistyötä

J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa, joista yksi sijaitsee Ylivieskassa. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 23.10.2017 17:53 | Päivitetty 23.10.2017 18:03
Kaleva

Liikemies Juha Kärkkäisen kytkökset uusnatsijärjestöön herättävät närkästystä suomalaisten yritysten parissa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehti kertoi sunnuntaina, että tavarataloketju J. Kärkkäisen toimitusjohtajana toimiva Juha Kärkkäinen on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.

Helsingin Sanomien mukaan useat suomalaisyritykset harkitsevat nyt yhteistyön jatkamisen edellytyksiä tavarataloketju J. Kärkkäisen kanssa.

Esimerkiksi Fazer kertoo lopettavansa välittömästi tuotteidensa jakelun J. Kärkkäiselle, jos kauppaketju tai sen johtohenkilö jatkossa loukkaa ihmisarvoja tai käyttää luvatta Fazer-konsernin tavaramerkkejä tai nimeä.

Myös Muumi-yhtiöissä Juha Kärkkäisen toiminta on nähty ongelmallisena. Muumi-tuotteita myy ja valmistaa Fiskars Group, jonka kautta tuotteita päätyy myyntiin myös J. Kärkkäisen tavarataloihin. Nyt kuitenkin myös Fiskars Group aikoo arvioida seuraavia toimenpiteitä J. Kärkkäistä kohtaan. Yhtiön viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Taimi sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Fiskars sanoutuu irti kaikenlaisesta epäeettisestä toiminnasta ja samaa edellytetään myös jälleenmyyjiltä.

Kustannusyhtiöitä Otava pyrkii katkaisemaan sen kustantamien kirjojen kaikki reitit J. Kärkkäiselle. Myös Tammi aikoo vaatia yhtiöltä vastauksia tiettyihin kysymyksiin. Lisäksi Joutsen ja Nokian jalkineita myyvä Berner Oy aikovat arvioida yhteistyötään J. Kärkkäinen tavarataloketjun kanssa.

Finlayson ilmoitti puolestaan jo keväällä 2015, että se lopettaa kaiken yhteistyön tavarataloketjun kanssa. Helsingin Sanomien mukaan tavarataloista löytyy yhä joitakin Finlaysonin tuotteita, joita päätyy myyntiin Finlaysonin lisenssivalmistajan kautta.

Tuomioita juutalaisvastaisesta kirjoittelusta

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi Juha Kärkkäisen 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan lokakuussa 2013. Tuomion taustalla olivat Magneettimedia-lehdessä ja sen verkkosivuilla julkaistut juutalaisvastaiset kirjoitukset. Samassa yhteydessä J. Kärkkäinen Oy tuomittiin 45 000 euron yhteisösakkoon kirjoitusten vuoksi.

Juha Kärkkäinen toimi kirjoitusten julkaisuaikaan lehden päätoimittajana ja lehteä kustansi J. Kärkkäinen Oy.  Nykyisin J. Kärkkäinen kustantaa KauppaSuomi-lehteä.

Magneettimedia-lehteä julkaistaan yhä verkossa. Helsingin Sanomien mukaan lehdestä ovat nykyään vastuussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistit.

Tavarataloketju J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa. Viime keväänä se aukaisi uusimman liikkeensä Jyväskylään. Sen lisäksi tavarataloja on Ylivieskassa, Oulussa, Iissä ja Lahdessa. Yritys työllisti tämän vuoden alussa reilut 500 henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image