Talous

HS: Juha Kärkkäisen uus­nat­si­kyt­kök­set hiertävät suo­ma­lais­yri­tyk­siä – moni harkitsee, jatkaako yhteistyötä

J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa, joista yksi sijaitsee Ylivieskassa. KUVA: Heikki Uusitalo
Talous 23.10.2017 17:53 | Päivitetty 23.10.2017 18:03
Kaleva

Liikemies Juha Kärkkäisen kytkökset uusnatsijärjestöön herättävät närkästystä suomalaisten yritysten parissa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehti kertoi sunnuntaina, että tavarataloketju J. Kärkkäisen toimitusjohtajana toimiva Juha Kärkkäinen on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.

Helsingin Sanomien mukaan useat suomalaisyritykset harkitsevat nyt yhteistyön jatkamisen edellytyksiä tavarataloketju J. Kärkkäisen kanssa.

Esimerkiksi Fazer kertoo lopettavansa välittömästi tuotteidensa jakelun J. Kärkkäiselle, jos kauppaketju tai sen johtohenkilö jatkossa loukkaa ihmisarvoja tai käyttää luvatta Fazer-konsernin tavaramerkkejä tai nimeä.

Myös Muumi-yhtiöissä Juha Kärkkäisen toiminta on nähty ongelmallisena. Muumi-tuotteita myy ja valmistaa Fiskars Group, jonka kautta tuotteita päätyy myyntiin myös J. Kärkkäisen tavarataloihin. Nyt kuitenkin myös Fiskars Group aikoo arvioida seuraavia toimenpiteitä J. Kärkkäistä kohtaan. Yhtiön viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Taimi sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Fiskars sanoutuu irti kaikenlaisesta epäeettisestä toiminnasta ja samaa edellytetään myös jälleenmyyjiltä.

Kustannusyhtiöitä Otava pyrkii katkaisemaan sen kustantamien kirjojen kaikki reitit J. Kärkkäiselle. Myös Tammi aikoo vaatia yhtiöltä vastauksia tiettyihin kysymyksiin. Lisäksi Joutsen ja Nokian jalkineita myyvä Berner Oy aikovat arvioida yhteistyötään J. Kärkkäinen tavarataloketjun kanssa.

Finlayson ilmoitti puolestaan jo keväällä 2015, että se lopettaa kaiken yhteistyön tavarataloketjun kanssa. Helsingin Sanomien mukaan tavarataloista löytyy yhä joitakin Finlaysonin tuotteita, joita päätyy myyntiin Finlaysonin lisenssivalmistajan kautta.

Tuomioita juutalaisvastaisesta kirjoittelusta

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi Juha Kärkkäisen 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan lokakuussa 2013. Tuomion taustalla olivat Magneettimedia-lehdessä ja sen verkkosivuilla julkaistut juutalaisvastaiset kirjoitukset. Samassa yhteydessä J. Kärkkäinen Oy tuomittiin 45 000 euron yhteisösakkoon kirjoitusten vuoksi.

Juha Kärkkäinen toimi kirjoitusten julkaisuaikaan lehden päätoimittajana ja lehteä kustansi J. Kärkkäinen Oy.  Nykyisin J. Kärkkäinen kustantaa KauppaSuomi-lehteä.

Magneettimedia-lehteä julkaistaan yhä verkossa. Helsingin Sanomien mukaan lehdestä ovat nykyään vastuussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistit.

Tavarataloketju J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa. Viime keväänä se aukaisi uusimman liikkeensä Jyväskylään. Sen lisäksi tavarataloja on Ylivieskassa, Oulussa, Iissä ja Lahdessa. Yritys työllisti tämän vuoden alussa reilut 500 henkilöä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

19:50
Turun terrori-iskun vuosipäivän mielenilmaukset sujuivat rauhallisesti
19:47
"Siellä saa olla hoomoilasena jokainen" – Isä–lapsi-parkit antavat eväitä isyyteen, sanoo 50 vuotta täyttävä Kari Rekilä
19:00
Oulua merellistetään uusien asuinalueiden avulla, mutta pääsevätkö niistä nauttimaan muutkin kuin alueiden asukkaat? – merenrantatontti Pateniemenrannassa voi maksaa yli 300 000 euroa Tilaajille
18:24
Koiteli elää tuo festivaalin keskelle koskea
18:22
Susijengin Maxhuni siirtyy Espanjaan – aloittaa kolmostason joukkueessa
18:21
"What the pukk?" – Sanaleikeistä ja tilastoista ei tullut Pukin hattutempun jälkeen loppua, mutta fanipaidoista tuli
18:00
Samuli Edelmann tanssitti riehakkaalla folkilla, mutta pimeän mukana laskeutui haikeus – Tällainen on Koiteli elää -festivaali, joka myydään joka vuosi minuuteissa loppuun Tilaajille
98
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
86
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
60
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
55
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
35
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
32
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
22
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Et kyllä ole tosissasi, etkö tiedä kuinka monen alan tekijäksi esim. lähihoitaja on valjastettu, vaikka koulutus pitäisi... Lue lisää...
Vieläkö valitat.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image