Talous

Hen­ki­lös­tö­pal­ve­lua­lal­la pulaa työn­te­ki­jöis­tä – toi­mi­tus­joh­ta­ja Merru Tuliaran mukaan työl­lis­tä­mis­kyn­nys­tä tulisi madaltaa

Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:n toimitusjohtaja Merru Tuliara on seurannut alan kasvua ja kehitystä aitiopaikalta. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 20.8.2019 8:54
Helge Murtovaara

Pula työvoimasta alkaa vaivata viime vuosina kovassa kasvussa ollutta henkilöstöpalvelualaakin. Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL:n toimitusjohtajan Merru Tuliaran mukaan työvoiman saatavuus on jo kasvun hidaste.

– Sitä meidän täytyy yrittää taklata monella tavalla. Tietenkin keinoja ovat jo nämä koulutukset, työn kannustavuus sekä ulkomaalainen työvoima, Tuliara listaa nopeasti.

Yritysten täytyy entistä enemmän hyväksyä se, että valmiita osaajia ei enää ole saatavilla.

– Yritys ehkä joutuu osallistumaan työntekijän perehdyttämiseen ja kouluttamiseen, jotta hänestä tulee työkokemuksen kautta se osaaja.

Henkilöstöpalveluala on itse listannut työllistämiskeinoja. Työllistämiskynnystä tulisi HPL:n mukaan saada matalammaksi purkamalla byrokratiaa ja helpottamalla henkilövuokrausta.

Ideana on se, että vuokrauksen kautta on yritysten helpompi työllistää. Tuliaran mukaan hyvin usein käy niin, että yritys ensin vuokraa työntekijän ja hyväksi havaittunaan ottaa hänet palvelukseensa.

– Varsinkin yksinyrittäjän olisi helpompi ottaa ensimmäiseksi vuokratyöntekijä, koska silloin se työnantajuus ei tule yritykselle, eikä yrityksen tarvitse sitä prosessia hoitaa, kun sen hoitaa asiantuntijayritys, Tuliara pohtii.

– Pirstaleinen työ on monelle toimeentulokysymys, mutta henkilöstöpalveluyrityksen kautta pystyy yhdistämään eri toimeksiantoja sekä saamaan enemmän tunteja sekä tietenkin enemmän palkkaa. Sosiaaliturvan pitäisi olla kannustavampi eli jokaisen työn vastaanottamisen, vaikka se olisi vähäinenkin, pitäisi olla kannustavampaa kuin jättää ottamatta työtä vastaan.

Ulkomaalaisen työvoiman kohdalla ongelmana on se, että työluvan saaminen kestää kauan.

– Kilpailemme Saksan, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa samoilla argumenteilla, mutta jos prosessi toimii naapurimaissa paremmin, työntekijät menevät sitten sinne.

Henkilöstöpalveluyritysten muutos- ja työelämäkoulutukset auttavat pysymään muutoksen vauhdissa. Hyvin monet yritykset ulkoistavat kesätyöpaikat henkilöstöpalveluyrityksille, ja nuoret pääsevät kiinni työelämään vuokratyön kautta.

– Monet yritykset haluavat ulkoistaa määrä- ja osa-aikaiset työsuhteet toisen hoidettavaksi, koska se on niin työlästä ja kallista.

Liitossa toivotaan yhteistyöstä julkisen työnvälityksen kanssa sitä, että työnhakijoiden hakijaprofiilit avattaisiin myös yksityisille yrityksille. Nimet ja henkilötunnukset eivät ole tärkeitä tietoja, vaan tärkeitä asioita ovat kokemus ja tausta.

– Voisimme katsoa tietoja anonyymisti, ja jos olemme jostakin kiinnostuneita, ottaisimme yhteyttä julkiseen työnvälitykseen tai laittaisimme työnhakijalle tiedon kiinnostuksesta ja pyytäisimme ottamaan yhteyttä, Tuliara selventää.

Nyt alkavalta työmarkkinakierrokselta Tuliara odottaa, että monien alojen työehtosopimuksista puretaan vuokratyöhön liittyviä eli ulkopuolisen työvoiman käyttöä koskevia rajoituksia.

– Monet yritykset käyttävät vuokratyötä rekrytointikanavana. On sääli, että rajoitusten vuoksi tätä kanavaa ei voi käyttää.

Henkilöstö-palveluyritysten liitto 30 vuotta

Henkilöstöpalveluyritysten liitto HPL edustaa noin 350 henkilöstöpalvelualan yritystä.

Jäsenyritykset tuottavat monipuolisia henkilöstöpalveluita, esimerkiksi HR-, rekrytointi- ja vuokrauspalveluita, työllisyys- ja muutosturvapalveluita, valmennus- ja koulutuspalveluita.

30 vuotta täyttävä HPL on Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n jäsen.

 

Maakuntakierros on yksi tapa juhlia. Kierros alkoi Turusta ja Tampereelta, nyt kierros on Oulussa ja sitten ovat vuorossa Kuopio ja Jyväskylä. Varsinainen seminaarijuhla pidetään Helsingissä 3. lokakuuta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (35)

Nyt ei auennut tämä teksti. On siis kamalaa, että yrityksen pitää tukea ja ohjata suomalaista työntekijää työsuhteen alussa? Ja ratkaisu on tuoda tänne ulkomaalaisia työntekijöitä, jotka eivät osaa suomea, eivätkä osaa toimia suomalaisilla työmarkkinoilla? Tässähän on vähän kuin pienoinen ristiriita.
Nyt jäi vähän sellainen olo, että tavoitteena on tuoda maahan helposti hyväksikäytettäviä työntekijöitä, joille ei tarvitse maksaa palkkaa ja joita voi pissiä silmään ihan miten itseä huvittaa. Alkoi kovasti kiinnostaa, mitkä yritykset nyt näitä ulkomaalaisia työntekijöitä haluaisivat palkata. Se kertoo yrityksen arvopohjasta kaiken olennaisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

'' Yritys ehkä joutuu osallistumaan työntekijän perehdyttämiseen ja kouluttamiseen, jotta hänestä tulee työkokemuksen kautta se osaaja. ''

Onko hän aivan tosissaa?
Tuohan nimenomaan on yrityksen tehtävä ja vastuu palkkaamaansa työntekijää ja omaa liiketoimintaansa kohtaan.
Ellei edes tuollaisia alkeellisimpia perusasioita ymmärretä niin se on välittömien potkujen arvoinen suoritus.

Henkilöstön vuokraus pitäisi mielummin kieltää kokonaan sen palkansaajan ansioita vain pienentävänä vahingollisena menettelynä.
Tärkeimmät henkilöstön saamisen edellytykset ovat työsuhteen pysyvyys, työolot ja palkkaus.
Laittakaa oma pesä kuntoon niin tekijöitä löytyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tässä tarkoitetaan sitä, että henkilöstöpalvelualan yrityksen asiakas odottaa saavansa valmiiksi osaavan työntekijän vuokrauksen kautta. Työvoimapula on tuonut ongelmaksi osaavan henkilöstön löytymisen ja täten asiakasyritys joutuu osallistumaan aiempaa laajemmin perehdyttämiseen ja kouluttamiseen.

Ja mikä taas tulee palkkaukseen, pohjalla on aina vähintään työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka. Palkkauksessa noudatetaan asiakasyrityksen omaa linjausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yritys ei sitoudu työntekijäänsä, miksi työntekijä sitoutuisi yritykseen. Työvoimapula voidaan välttää sillä, että tarjotaan työntekijälle pysyvä työsuhde. Tai edes määräaikainen. Jos yritys ei pysty tähän motivoitumaan, sillä ei voi olla kovin suuri työntekijäpula. Ei voi olettaa, että työntekijä uhraa oman elämänsä työnantajan hyväksi, ja sitä vuokratyösuhteessa jatkuvasti oleminen on. Silloin ei saa asuntolainaa eikä luottokorttia, eikä pysty sitoutumaan harrastuksiin tai ylipäänsä suunnittelemaan omaa elämäänsä. Mikä kuitenkin on kaikkein tärkeintä ihan kenelle tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No samaa ajattelin. Mutta eipä nämä vuokrailijat välitä muusta kuin siitä voitosta ja miten sitä saisi mahdollisimman helposti ja halvalla..
Työntekijöitä kyllä riittää mutta eipä ole palkanmaksajia..
Tällaset vuokrafirmat pitää saada pois kokonaan.
Alkaa töitä löytymään yhtäkkiä aika monelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä olisi yksi vapaaehtoinen Hen­ki­lös­tö­pal­ve­lua­lan työvoimapulaa paikkaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omat kokemukseni näistä vuokratyöfirmoista on surkeat. Olen +50v mies eikä koskaan ole yksikään alan yritys vaivautunut edes vastaamaan työhakemuksiini. Alkaa tympiä tämä turha työ nimeltä työnhaku. Työhalua ois mutta kun vastapuolelta ei mitään vastaantuloa niin miksipä enää itseää kiusata. Sama luopua ja jäädä yhteiskunnan elätiksi. Ei enää jaksa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa- ja määräaikaiset työsuhteet työläitä ja kalliita? Tyhmää päättelyä!
Vuokratyö ei ole suositeltavaa nuorille eikä aikuisille työnhakijoille. Vuokratyösuhteessa oleva ei saa pankki- luottokorttia, ei saa pankkilainaa, ei leasingautoa, ei autolainaa. Vuokratyösuhteessa olevan työsuhde päättyy aina ilman irtisanomisaikaa työsuhteen kestosta riippumatta. Työnantajajille vuokratyöntekijä on paljon kalliimpi vaihtoehto kuin suoraan yrityksen vapailta työmarkkinoilta palkkaama työntekijä. Vuokratyöntekijöistä ja heidän taustastaan ei tiedetä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moni yritys turvaa vuokrahakufirmaan juurikin siksi että maine on huono. Ja huomatkaa että jolla jatkuvasti haku päällä ja paikkaauki vähän väliä niin ei ihan oikein asiat ole siellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

HPL yrityksiin ei hakeudu töihin ammattitaitoiset rekrytoijat. Alaa pidetään ammattilaisten keskuudessa roskapaikkoina. Käytännössä tämä sitten näkyy kentällä ammattitaidottomuutena ja käytöstapojen puutteena. Työntekijöitään arvostava yrityshän ei käytä rekryfirmoja vaan hankkii osaamisen ja lisäkouluttaa tarvittaessa työvoiman itse. Puhelinmyynti ja vuokratyö samassa kastissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhelinmyyntityö ja vuokratyö ovat samassa kastissa. Puhelinmyyntityössä myyntiprovisiot menevät työvuoroesimiehen pankkitilille palkkapäivänä. Puhelinmyyntialalla toimivista yrityksistä osa on liiketoimintakiellossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisi mukava kuulla mitä ne 'kannustavat' toimet olisivat. Sosiaalihuollon lakkauttaminen, työttömyysturvan leikkaaminen? Maksakaa kokopäivätyöstä palkkaa jolla tulee toimeen niin 'ongelmanne' ovat ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokravirmat voi voi.Työntekiät istuvat kotona ja odottavat milloin tulee keikka,ahaa tänään tuli 4 tuntia, huomenna ei mitään,siellä suosikki järjestelmä tutut ja puoli tutut saavat keikat muut jäävät nopen osille.Kotona istua ja odotella milloin sais muutaman työ tunnin.Samahan se on Oulun kaupungillakin,entinen seviisi muuttunut vuokravirmaksi,johdon kaverit ja puolitutut saavat keikat.Turhaa siinä ihmetellään miksi työvoimaa pulaa pukkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä vuokrafirmat ovat lähinnä ihmisten hädänalaisen tilan hyväksikäyttäjiä, olisi kiellettävä kuten pikavippifirmatkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä firmat saa minutkin olemaan hakematta tarjoamiinsa töihin. Tämä täytyisi lailla kieltää. Hakisivat työnantajat omalla nimellekään työntekijää, jos maine sen vielä sallii, tuntuis työ teho olevan oikein palkatulla omalla työntekijällä parempi kuin vuokrafirman alipalkatulla ilman mitään työntekijän etuja olevalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuokratyöntekijän oikeusturva on olematon. Vuokratyöntekijän työsuhde voidaan lopettaa aina ilman irtisanomisaikaa. Epävarmuus leimaa vuokratyöntekijän elämää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ulkomainen työvoima on lähes ilmaista yrityksille,valtio maksaa artistin päivärahat,kotouttamisrahat,asumistuet yms..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Julksella sektorilla voitas ottaa käyttöön susteemi joka ei tuntis nk vakituista työpaikkaa. Työttavuus paranis 100% kun nämä ns sairaslomalaiset alkais tekemään työtänsä sen vaatimalla tavalla.
Vuokafirmoja ei suomi tarvitse

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ymmärrä näitä jotka valittaa työntekijä pulasta . Kun niiltä menee kysyyn töitä niin tarjotaan niin pientä palkkaa ettei sillä tule toimeen . On se kumma ettei ne käsitä että ihmisillä on ns. Kiinteitä menoja jotka pitäs sillä palkalla maksaa . Paljon puhutaan ihmisten hyvinvoinnista . Kyllä se hyvinvoinnin ensimmäinen lähtökohta ole kunnollinen toimeen tulo johon kuuluu oikea plkkataso.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (35)

Uutisvirta

19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image