Talous

HalpaHalli pitäytyy kris­til­li­sis­sä arvoissaan – toi­mi­tus­joh­ta­ja ei näe ristiriitaa sun­nun­tai­au­kio­lon ja aiempien perinteiden välillä

HalpaHalli aloittaa sunnuntaikaupan. KUVA: Essi Puuri
Talous 28.10.2018 10:24
Tommi Mikkonen

Myymäläketju HalpaHalli ilmoitti alkuviikosta, että se aikoo pitää myymälänsä jatkossa auki myös sunnuntaisin.

Kokkolan HalpaHalli Oy:n toimitusjohtaja Janne Ylinen ei näe ristiriitaa siinä, että ihmisten ostokäyttäytymisen muutoksien myötä sunnuntaiaukiolo aloitetaan, vaikka kauppa on aiemmin pitänyt kiinni kristillisestä perinteestä, mikä tarkoittaa, että sunnuntai pyhitetään perinteisesti lepopäiväksi.

– Ei kauppa pysty säätelemään, mitä ihmisten pitäisi tehdä. Se on tietysti hieno arvo ja olisi hyvä, jos jokainen miettisi näitä asioita henkilökohtaisesti ja kunnioittaisi lepopäivää. Meidän henkilökunnalla on kuitenkin edelleen mahdollisuus tähän lepopäivään eli tämä ei yhtään näitä työpäiviä vähennä eikä lisää, joskin lepopäivä voi olla eri päivä kuin sunnuntai, Ylinen kertoo.

HalpaHalli on kertonut olevansa ihmisläheinen ja asiakkaiden arjen keskellä vahvasti mukana oleva yritys. Ylisen mukaan yhtiössä vallitsee edelleen kristilliset arvot.

– Ei tämä tarkoita sitä, että olisimme jättämässä arvoja taka-alalle. Ne näkyvät meillä edelleen ihmisläheisenä toimintana ja pidämme näitä arvoasioita mukana myös valikoimaratkaisuissa, Ylinen kertoo.

Yhtiön linjamuutosta pohtiessa tulee mieleen kysymys, onko rahalla valta muokata ihmisten arvoja? Ylisen mukaan kannattavassa liiketoiminnassa raha on välttämättömyys, jotta toimintaa voidaan jatkaa. HalpaHalli on kuitenkin arvojensa mukaisesti jättänyt valikoimistaan muun muassa alkoholi- ja tupakkatuotteet.

Lue lisää 28.10.2018 Kalevasta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (111)

On se ihime hommaa ku lisäävät aukioloaikaa. Eihän ihimissä ole tiettävästi rahat lisääntyneet. Nyt myynti jakaantuu 7 päivälle, kun ennen saman rahan sai kuudessa päivässä. Hölömöläisten hommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kristillisyys ja bisnes eivät kuulu koskaan yhteen. Uskonto on uskoa, ei tiedettä, uskoa ei ole todistettu ja se on mitä tahansa huuhaata. Bisnesmaailma on työtä eikä siihen sovi sekoittaa ihmisen omaa mielikuvitusta. Säälittävää, että 2000-luvulla joku horisee uskosta ja rahanteosta. Ja Raamattu on monien ihmisten (miesten) kirjoittama kokoomateos, ei Jeesuksen saatika Jumalan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niin vanhanaikaista ja vanhoillista ajatella, että juuri sunnuntai on se lepopäivä. Eihän näin sanota Raamatussakaan, vaan puhutaan, että Jumala lepäsi 7. päivänä, ja 10 käskyn mukaan käsketään pyhittää lepopäivä. Jollekin se voi olla vaikka maanantai - ja ehkäpä koko lepopäiväajatuskin täytyisi ymmärtää laajemmin. Siis että ihmisen on muistettava pitää myös lepopäiviä - siis levätä ja pitää lomaa. Se jos jokin on tärkeä asia muistaa nykyaikana. Mutta ei sitä siis pidä tulkita siten kuin esim. ortodoksijuutalaiset, jotka eivät sapattina (heillä lauantai) saa edes painaa hissin nappia, koska "se on työtä".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kristilliset arvot ei ole sen kummallisemmat arvot kuin ei kristilliset arvotkaan. Fiksu ihminen tietää että jokaisen on levättäväkin, mutta ei sen lepopäivän pidä olla sunnuntai. Uskonnon varjolla elämän sääntely pitäisi oikeasti lailla kieltää. Jokainen päivä on kuitenkin tosielämässä samanlainen päivä riippumatta viikonpäivän nimestä. Se lepopäiväkin voi olla sitten päivä kuin päivä sen mukaan miten vuorot sattuu. Myös turhista keinotekoisista uskonnon säätelemistä pyhätyölisistä pitäisi luopua. Ei ne kuulu enää tähän päivään. Keskipalkkoja voi korottaa tuon lisän verran, mutta tasapalkka päivästä riippumatta on tätä päivää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euro on paras konsultti monien mielestä. Se kykenee myös muokkaamaan kristillisiä arvoja kaupalliseen suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta, sillä kyllä minä ainakin uskon euron voimaan enemmän, kuin johonkin 2000 v vanhaan satuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kristilliset arvot ovat vapaasti muokattavaa kamaa. Kukin veistelee mukavammin. Toiset lahkot pitävät myös useita vaimoja mutta uskokaa tai älkää viini ja olut on oikeasti uskonnollinen ja raamatullinen juoma. Sunnuntaityö on Israelissakin välttämätöntä. HH pyhitti vuosikymmeniä pyhän ja nyt het liinat kiinni? Sanoisin että uskonnollista vehkeilyä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kristillisiä arvojakin on joka lähtöön. Moni kristillinen yrittäjä on siirtynyt paljon aikaisemmin myymään viiniä kirjoille ja olutta kansalle sunnuntaisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinaherrojen ohjaamat sätkynukkepäättäjät pakottivat aukioloaikojen lainmuutoksella Halpa-Hallin tähän mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokainen kauppias päättää itse pitääkö huuhaa liikkeensä sunnuntaisin auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös iso J käskenyt pitää sunnuntaina lepopäivän. Nyt meni HH boikottiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipäs, vaan "lepäsi seitsemäntenä päivänä". Ihmisten keksintöä, että olisi aloittanut hommansa maanantaina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sunnuntain pyhittäminen on ihan keksittyä. Jopa raamattu sanoo että tehkää duunia 6pv mutta pyhittäkää seitsämäs päivä. Israelissa juutalaiset pitää Lauantaina pyhimpänä ja sunnantaina painetaan duunia. Oikeastaan kaikkialla muualla vapari on sunnuntaina. Täten voisi vetää johtopäätöksen että jokainen työntekijä voisi pyhittää oman lepopäivänsä, sattui se mille viikonpäivälle tahansa. Eikä täm olisi ristiriidassa edes raamatun kanssa:
(2. Moos. 20:8-11) Muista pyhittää lepopäivä. Kuutena päivänä tee työtä ja hoida kaikkia tehtäviäsi, mutta seitsemäs päivä on Herran, sinun Jumalasi, sapatti. Silloin et saa tehdä mitään työtä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käskenyt. Se käski pitää lepopäivän sabattina eli lauantaina. On väärin kutsua sunnuntaita pyhäpäiväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän papitkaan pyhitä sunnuntaita lepopäiväksi. Sama koskee poliiseja, palomiehiä, lääkäreitä, vartijoita. Ajatelkaa, jos vanhukset olisivat aina sunnuntaisin ilman huolenpitoa vanhainkodeissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kauppojen pitkien aukiolojen vuoksi poliisin ja vartian työt ei vähene ainakaan. Rikollisuus lisääntyy kaupoissa. Asiakkaat käyttäytyvät uhkaavasti esim.humalassa,huumeissa...tarvitaan myös lääkäreitä ja muuta hoitohenkilökuntaa. Jääkaapit ja pakastimet keksitty,minulle riittää kerran viikossa kaupassa käynti. Vietän vaapaani ystävien kanssa kotona.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä ns.uskovaiset ovat hoito työssä kaikista ahneimpia sunnuntai työhön. Nähty ja koettu on......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei koske pelkästään hoitoalaa. Kyllä näyttää olevan alalla kuin alalla kovimpia ylitöihin lähtijöitä ja varsinkin pyhisin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (111)

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image