Talous

Hallitus päätti avustaa kerrostalojen ener­gia­re­mont­te­ja sadalla miljoonalla eurolla – tukihaku alkaa heti alkuvuonna

Taloyhtiöille tarkoitetun energia-avustuksen perusteina tullaan käyttämään todellisia päästövähennyksiä ja energiansäästöä. KUVA: Silja Viitala
Talous 18.9.2019 15:42
Jami Jokinen

Avustuksen perusteina käytetään sekä energiansäästöä että päästövähennyksiä. Sähköautojen latausjärjestelmien tukea jatketaan, ja sen määrärahaa nostetaan moninkertaiseksi.

Taloyhtiöiden ympäristöremontteihin tulee lähivuosina roimasti lisää valtion tukea.

Hallituksen budjettiriihessä nuijittiin peräti sadan miljoonan euron paketti, jolla avustetaan pääasiassa kerros- ja rivitalojen energiatehokkuutta.

Lisäksi hallitus päätti jatkaa sähköautojen latausinfran rakentamiseen tarkoitettua tukea sekä lisätä tähän varattuja määrärahoja.

Molemmat linjaukset on vedetty jo hallitusohjelmassa.

Mukana päästövähennykset ja energiansäästö

Energia-avustuksen yksityiskohdat ovat vasta valmistelussa.

Hallitusohjelman mukaan järjestelmä perustuu kuitenkin saavutettuihin hyötyihin, joten avustettavien remonttien pitää olla ympäristövaikutuksiltaan konkreettisia.

– Valmistelussa arvioidaan sekä päästövähennyksiä että energiansäästöä, kertoo rakennusneuvos Timo Tähtinen ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolta Lännen Medialle.

Päätöksiä linjauksista ei ole, mutta energiaremontit voivat mahdollisesti liittyä esimerkiksi lämmitysjärjestelmän vaihtoon tai tehostamiseen, tai aurinkoenergian hyödyntämiseen. Hallitusohjelmassa mainitaan kuitenkin myös älykäs ja joustava energiankulutus, mikä viitannee muun muassa kehittyneisiin lämmönohjausjärjestelmiin.

20 miljoonaa ensi vuonna, sen jälkeen enemmän

Budjetissa energia-avustuksiin suunnattiin peräti sata miljoonaa euroa vuosille 2020-2022. Ensi vuodelle osuus on 20 miljoonaa, joten avustuspotti kasvaa loppua kohden.

Uudiskohteisiin energiatukea ei ole luvassa.

– Tuki kohdistuu olemassa olevaan asuntokantaan, Tähtinen mainitsee.

Vaikka tuen yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa, niin hakuaika alkaa Tähtisen mukaan jo ensi vuoden alkupuolella.

Vapaarahoitteisille taloille kyseessä on suora tuki.

Valtion tukeman ARA-asuntokannan puolella energiaremontteja tuetaan puolestaan perusparannuksen käynnistysavustuksella. Se on sidottu korkotukilainaan ja ehtona on energiatehokkuuden parantaminen.

Isojen kaupunkien puukerrostaloihin porkkana

Hallituksen budjettia on kiitelty luonnonsuojelurahoista, mutta ilmastotoimia on pidetty vaatimattomina.Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan energia-avustukset ovat kuitenkin vasta nopeita toimia.

– Isommat, erityisesti verotukseen liittyvät ratkaisut, vaativat vielä lisäselvityksiä, hän toteaa ministeriönsä tiedotteessa.

Uudisrakentamisen päästöjä hallitus pyrkii vähentämään puukerrostalojen rakentamiseen suunnatulla tuella. Se tosin koskee vain suurimpien kaupunkien maankäyttöön liittyviä MAL-sopimuksia, joiden käynnistysavustuksiin tehdään puurakenteisilla kohteilla 20 prosentin korotus.

– Noin kolmannes hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakentamisesta ja rakennuksista. Puunkäytön lisääminen rakentamisessa auttaa osaltaan ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, Mikkonen toteaa.

Sähköautojen kotilataukselle melkein nelinkertainen tuki

Hallitus päätti jatkaa sähköautojen kotilatauksen mahdollistavaa tukea. Se on tarkoitettu taloyhtiöille ja muille asuinrakennuksia omistaville yhteisöille.

Tälläkin hetkellä käytössä olevaa tukea voi hakea latauspisteiden edellyttämiin muutoksiin rakennusten sähköjärjestelmissä. Tukea voi saada enimmillään 35 prosenttia niin suunnitteluun, toteutukseen kuin latauslaitteisiinkin.

Tänä vuonna tukiin varattu määräraha on ollut 1,5 miljoonaa euroa.

– Järjestelmän määrärahaa korotetaan. Vuosina 2020 ja 2021 se on 5,5 miljoonaa euroa, Tähtinen kertoo.

EDIT: klo 15.37 Lisätty sähköautojen latausinfran tukisumma.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kesäaikaan kerrostaloissa helteellä on liiankin lämmintä. Siihen ei auta muu kuin sähkötoiminen jäähdytys. Aurinkopaneleilla sähköä ja jäähdytetty vesi kiertämään pattereissa tai ilmalämpö/ jäähdytyspumput kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Noin kolmannes hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakentamisesta ja rakennuksista."
Siitä huolimatta Oulun kaupungin poliitikot myöntävät hirvittävällä raivolla rakennusyhtiöille lupia UUDEHKOJEN rakennusten purkamiseen vielä uudempien homepesien rakentamiseksi tilalle. Melkein kaikki näistä uudehkoista olisivat helposti korjattavissa nykymuodin mukaisiksi. Ei niitten betonista tehty runko ole mennyt miksikään ja nimenomaan se betonin tuottaminen tuottaa valtavat hiilidioksidipäästöt. Mutta eihän Virkamiehen ja Poliitikon tarvitse niistä välittää, kaikkihan on sen pienen veronmaksajan syytä ja häntä pitää kurittaa tästäkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönhinta nousee kuin pulla taikina.Kellään ei oo varaa ostaa sähköauto tai lämmittää asuntoa sähköllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä asuntosijoittaminen etenkin pohjoisessa tuottaa kepuleille ja demareille isot tienestit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

27.2.
Ilmastonmuutos vaikuttaa lintujen elämään monin tavoin
27.2.
Mitalipeleihin edennyt Kärpät ei rallatellut jatkoon ilmaiseksi HIFK:ta vastaan
27.2.
Thyssenkruppin hissiliiketoiminta päätymässä pääomasijoittajille – hinnaksi tuli 17,2 miljardia
27.2.
Leijona auttaa ja kehittyy – Lionsien hyväntekeväisyystoiminta on Suomessa erityisen suosittua
27.2.
Britannian toiveet ristiriidassa EU:n kanssa – uhkasi neuvottelun lopettamisella jo ennen neuvotteluiden alkamista
27.2.
Näin koronatilanne etenee: Virus leviää Euroopassa ja testien määrä lisääntyy Suomessa, Teneriffan karanteenihotellista päästetään yli sata pois
27.2.
Viestikohun keskelle joutunut vasemmistoliiton toiminnanjohtaja pyytää anteeksi kohua – Yle: Toiminnanjohtajan perustamalta Twitter-tililtä jaettiin väkivaltaa ihannoivia viestejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei päässyt rikastumaan osakesäästötililä

Juuri siksihän tässä hommassa ei pärjääkään kuin robotit, TRJ, Pannari ja Milady. Muiden on ihan turha yrittää koska täm... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

28.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image