Talous

Hallitus päätti avustaa kerrostalojen ener­gia­re­mont­te­ja sadalla miljoonalla eurolla – tukihaku alkaa heti alkuvuonna

Taloyhtiöille tarkoitetun energia-avustuksen perusteina tullaan käyttämään todellisia päästövähennyksiä ja energiansäästöä. KUVA: Silja Viitala
Talous 18.9.2019 15:42
Jami Jokinen

Avustuksen perusteina käytetään sekä energiansäästöä että päästövähennyksiä. Sähköautojen latausjärjestelmien tukea jatketaan, ja sen määrärahaa nostetaan moninkertaiseksi.

Taloyhtiöiden ympäristöremontteihin tulee lähivuosina roimasti lisää valtion tukea.

Hallituksen budjettiriihessä nuijittiin peräti sadan miljoonan euron paketti, jolla avustetaan pääasiassa kerros- ja rivitalojen energiatehokkuutta.

Lisäksi hallitus päätti jatkaa sähköautojen latausinfran rakentamiseen tarkoitettua tukea sekä lisätä tähän varattuja määrärahoja.

Molemmat linjaukset on vedetty jo hallitusohjelmassa.

Mukana päästövähennykset ja energiansäästö

Energia-avustuksen yksityiskohdat ovat vasta valmistelussa.

Hallitusohjelman mukaan järjestelmä perustuu kuitenkin saavutettuihin hyötyihin, joten avustettavien remonttien pitää olla ympäristövaikutuksiltaan konkreettisia.

– Valmistelussa arvioidaan sekä päästövähennyksiä että energiansäästöä, kertoo rakennusneuvos Timo Tähtinen ympäristöministeriön rakennetun ympäristön osastolta Lännen Medialle.

Päätöksiä linjauksista ei ole, mutta energiaremontit voivat mahdollisesti liittyä esimerkiksi lämmitysjärjestelmän vaihtoon tai tehostamiseen, tai aurinkoenergian hyödyntämiseen. Hallitusohjelmassa mainitaan kuitenkin myös älykäs ja joustava energiankulutus, mikä viitannee muun muassa kehittyneisiin lämmönohjausjärjestelmiin.

20 miljoonaa ensi vuonna, sen jälkeen enemmän

Budjetissa energia-avustuksiin suunnattiin peräti sata miljoonaa euroa vuosille 2020-2022. Ensi vuodelle osuus on 20 miljoonaa, joten avustuspotti kasvaa loppua kohden.

Uudiskohteisiin energiatukea ei ole luvassa.

– Tuki kohdistuu olemassa olevaan asuntokantaan, Tähtinen mainitsee.

Vaikka tuen yksityiskohdat ovat vielä valmistelussa, niin hakuaika alkaa Tähtisen mukaan jo ensi vuoden alkupuolella.

Vapaarahoitteisille taloille kyseessä on suora tuki.

Valtion tukeman ARA-asuntokannan puolella energiaremontteja tuetaan puolestaan perusparannuksen käynnistysavustuksella. Se on sidottu korkotukilainaan ja ehtona on energiatehokkuuden parantaminen.

Isojen kaupunkien puukerrostaloihin porkkana

Hallituksen budjettia on kiitelty luonnonsuojelurahoista, mutta ilmastotoimia on pidetty vaatimattomina.Ympäristöministeri Krista Mikkosen (vihr.) mukaan energia-avustukset ovat kuitenkin vasta nopeita toimia.

– Isommat, erityisesti verotukseen liittyvät ratkaisut, vaativat vielä lisäselvityksiä, hän toteaa ministeriönsä tiedotteessa.

Uudisrakentamisen päästöjä hallitus pyrkii vähentämään puukerrostalojen rakentamiseen suunnatulla tuella. Se tosin koskee vain suurimpien kaupunkien maankäyttöön liittyviä MAL-sopimuksia, joiden käynnistysavustuksiin tehdään puurakenteisilla kohteilla 20 prosentin korotus.

– Noin kolmannes hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakentamisesta ja rakennuksista. Puunkäytön lisääminen rakentamisessa auttaa osaltaan ilmastotavoitteiden saavuttamisessa, Mikkonen toteaa.

Sähköautojen kotilataukselle melkein nelinkertainen tuki

Hallitus päätti jatkaa sähköautojen kotilatauksen mahdollistavaa tukea. Se on tarkoitettu taloyhtiöille ja muille asuinrakennuksia omistaville yhteisöille.

Tälläkin hetkellä käytössä olevaa tukea voi hakea latauspisteiden edellyttämiin muutoksiin rakennusten sähköjärjestelmissä. Tukea voi saada enimmillään 35 prosenttia niin suunnitteluun, toteutukseen kuin latauslaitteisiinkin.

Tänä vuonna tukiin varattu määräraha on ollut 1,5 miljoonaa euroa.

– Järjestelmän määrärahaa korotetaan. Vuosina 2020 ja 2021 se on 5,5 miljoonaa euroa, Tähtinen kertoo.

EDIT: klo 15.37 Lisätty sähköautojen latausinfran tukisumma.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kesäaikaan kerrostaloissa helteellä on liiankin lämmintä. Siihen ei auta muu kuin sähkötoiminen jäähdytys. Aurinkopaneleilla sähköä ja jäähdytetty vesi kiertämään pattereissa tai ilmalämpö/ jäähdytyspumput kaikille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"– Noin kolmannes hiilidioksidipäästöistä aiheutuu rakentamisesta ja rakennuksista."
Siitä huolimatta Oulun kaupungin poliitikot myöntävät hirvittävällä raivolla rakennusyhtiöille lupia UUDEHKOJEN rakennusten purkamiseen vielä uudempien homepesien rakentamiseksi tilalle. Melkein kaikki näistä uudehkoista olisivat helposti korjattavissa nykymuodin mukaisiksi. Ei niitten betonista tehty runko ole mennyt miksikään ja nimenomaan se betonin tuottaminen tuottaa valtavat hiilidioksidipäästöt. Mutta eihän Virkamiehen ja Poliitikon tarvitse niistä välittää, kaikkihan on sen pienen veronmaksajan syytä ja häntä pitää kurittaa tästäkin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sähkönhinta nousee kuin pulla taikina.Kellään ei oo varaa ostaa sähköauto tai lämmittää asuntoa sähköllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä asuntosijoittaminen etenkin pohjoisessa tuottaa kepuleille ja demareille isot tienestit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Kommentti: Ehdotus bensakiintiöstä on kuin EU:n päästökauppa – hyvässä ja pahassa
22
SSAB sulkee Raahen toisen masuunin väliaikaisesti – seisakin arvioidaan kestävän viikkoja
21
Moottoritietä pääsee ajamaan pian aina Kiiminkijoelle saakka – uudella tiellä on aluksi 80 kilometrin nopeusrajoitus
18
Teknologiateollisuuden kysyntä laskee selvästi – Työmarkkinapomo Minna Helle: Kiky-tunneista luopuminen merkitsisi palkankorotuksista tinkimistä
14
Senaatti-kiinteistöt pitkittää Poliisin toimitilaongelmaa Oulussa, luvattujen uusien tilojen suunnittelu viipynyt kohtuuttomasti Lukijalta
14
Pahasti myöhässä oleva junaliikenne pääsi liikkeelle – Juna Helsingistä Kemijärvelle myöhästyy noin 10 tuntia
11
Vihreät lopettaa puoluelehtensä – Vihreän Langan päätoimittaja on uutisesta surullinen, järkyttynyt ja yllättynyt

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Lapissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

119 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mitä mieltä sisäministeri Ohisalosta?

PS-kansanedustaja Packalén sanoi ihan oikein, että Ohisalon toiminta on populistista flirttailua anarkismille, eikä täll... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image