Talous

Hallitus ehdottaa kauppojen aukiolon vapauttamista kokonaan

Lain kumoaminen poistaisi myös poikkeuslupamenettelyn, jolla liikkeet ovat hakeneet lupaa pitää ovensa auki juhlapyhinä. KUVA: Maiju Torvinen
Talous 25.8.2015 13:53 | Päivitetty 25.8.2015 15:39
Kaleva, STT

Kauppojen ja kampaamoiden aukioloajat ovat vapautumassa. Hallituksen lausuntokierrokselle lähteneessä ehdotuksessa esitetään vähittäiskaupan, kampaamo- ja parturiliikkeiden aukiolosta annetun lain kumoamista.

Käytännössä muutos tarkoittaisi sitä, että liikkeet saisivat olla auki silloin kuin ne itse haluavat. Kauppakeskuksessa työskentelevällä pienyrittäjällä olisi tulevaisuudessa kuitenkin oikeus viikoittaiseen vapaapäivään.

Lain kumoaminen poistaisi myös poikkeuslupamenettelyn, jolla liikkeet ovat hakeneet lupaa pitää ovensa auki juhlapyhinä. Poikkeuslupia myöntävät aluehallintovirastot ja luvat ovat olleet maksullisia.

– Esimerkiksi kampaajalle parisataa euroa on iso raha siitä, että voi pitää liikkeen juhlapäivänä auki, kaupallinen neuvos Toni Lounema työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo Ylen haastattelussa.

Ehdotuksen pohjana on hallitusohjelma, jossa todetaan että osana sääntelynpurkua kauppojen aukioloa vapautetaan. Uudistuksella on tarkoitus parantaa perinteisen kauppojen kilpailuasemia verkkokauppaa vastaan. Lausuntokierrokselle lähteneessä luonnoksessa arvioidaan, että muutos parantaisi työllisyyttä.

Työ- ja elinkeinoministeriö pyytää lähettämään lausunnot 21. syyskuuta mennessä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (126)

Sehän on vain kyläkauppojen loppu kun asiakkaat ryntäävät viikonlopuksi
jättimäisiin supermarketteihin ostoksille, elikä jatkossa tarvitaan aina oma auto
millä asioda näissä supereissa. Käy niinkuin Ruotsissakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma. Jatkossa kauppiaat saavat itse päättää, milloin pitävät liikkeitään auki. Ennenhän sen päätöksen on tehnyt virkamies. Vielä viinit ruokakauppoihin, niin edes lähestytään eurooppalaista käytäntöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jippijuu nyt pääsee parturiin keskiyölläkin sehän on selvä että jokainen parturi on töissä 24/7 ihan hallituksen mieliksi, meinaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näytää nyt riehuvan kaikenlaisen sääntelyn purkamisvimma. Pelisäännöt ja lainsäädäntö on kuitenkin tehty ihmisten turvaksi ja estämään kohtuuttomuudet. Toki on varmasti vuosien kuluessa syntynyt tarpeettomankin tiukkaa sääntelyä. Raha ratkaisee aukiolon. Ei kenelläkään ole varaa pitää henkilökuntaa tyhjässä kaupassa. Tulemme näkemään aika piankin miehittämättömiä kassoja ja tietenkin ostaminen siirtyy yhä enemmän nettiin ja sitten mm. jakeluun syntyy uusia työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno aloite, kerrankin hallitus joka uskaltaa purkaa vanhoja raunioita ja rakentaa jotain uutta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten älykästä. Tuloja leikataan, potkuja annetaan, myös palkkoja leikataan, eläkeläisiä kiristetään, mistä ostajia kauppoihin, vaikka eivä ikinä ovejaan sulkisi. Maamme lakkaa olemasta Suomi, sen uusi nimi on Sippilä ja Oulu on nimeltään S-ryhmä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sairastahan tuo on, mutta niinkuin näistäkin kommenteista huomaa, suuri osa meistäkin on...

Seuraava vaihehan tässä on se, että kaikki palkanlisät poistetaan, jottei yö ja viikonlopputyöt olisi kalliimpia ja vähentäisi yrittäjien voittoja.

Toisaalta, kun katsoo noita kauppakeskuksia tälläkin hetkellä, aika hiljaista siellä on ääriaikoihin. Eikä pienet erikoisliikkeet pysty juuri aukiolojaan jatkamaan, vaikka saisivatkin. Että oikeastaan tällä ei loppujen lopuksi ole juuri mitään merkitystä. Hallitus vaan haluaa ikäänkuin saada jotain mullistavaa aikaan, ja tää on nyt sitä.

Ison asia mikä tähän liittyy lienee kirkon asema yhteiskunnassamme. Sen asemahan vajoaa koko ajan alemmaksi, etenkin kun kohtapuoliin arkipyhätkin lakaistaan maton alle. Kirkko menettää merkitystään, samalla kun meille tuodaan monikulttuurisuutta ja uusia uskontoja houkuttelemaan irti vanhoista taantumuksellisista perinteistä, omasta kirkostammekin. Mutta johan avioliittokin tärveltiin, miksei loputkin.

Mihin me oikeastaan lakeja ja määräyksiä edes tarvitaan. Kaikkihan me tiedetään miten homma pitää hoitaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutetaan kaikki viikonpäivät samalle viivalle niin, että vuodessa on 365 arkipäivää. Häivytetään vuorokaudenaikojen merkitys. Kaikki aika on samaa jöötiä joka minuutti. Työtä tehdään liukuvasti viikonpäivän nimestä ja kellonlyömästä riippumatta. Pyhiä viettävät omin tavoin ja ajoituksin ne, jotka niitä kaipaavat. Loppuu noppailu arjen, pyhien, iltojen, päivien, öiden kesken.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos esim katsoo juhannusta ja joulua, niin on sairasta että ihmiset pakotetaan ostamaan ostoksensa kauheassa jonoissa ja tämä on minun asenteella, lain kumoaminen estää myös tätä joukkohysteriaa, kun ihmiset tietävät että joku kauppa ainakin on auki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varmaa on ,että ruoka ym kallistuu ,koska yövartiat ym maksaa paljon kaupalle. Kuka nyt yötöitä päiväpalkalla tekee??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän tämä suinkaan tarkoita, että kauppojen pitää olla 24/7 auki! Ei hallitus sellaista käske tekemään. Suomalaisilla ei käsittääkseni ole suurta tarvetta käydä öisin kaupassa, joten eiköhän uskota kauppiaiden terveeseen järkeen ja myyntitaitoon. Sitä paitsi, jos kauppias haluaa pitää putiikkinsa öisinkin auki pikkukylissä ja nukkumalähiöissä, niin suotakoon se hänelle. Säännösten purku kohdistuu aivan muihin tarpeisiin, kuten on jo moneen kertaan todettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä uutinen Kielto-Suomessa. Jospa tästä aukaistaan muutkin kiellot ja Suomesta tehdään Eurooppalainen demokraattinen maa, ettei tarvitse olla Pohjois-Korean naapuri. On hyvä, että työtä voi tehdä aina tai silloin, kun se palvelutarjoalle sopii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsokaa nyt kuinka helppoa niiden sääntöjen ja rajoitusten poistaminen on. Ei tarvita mitään uusia lakeja säätää tai erikseen "antaa lupaa olla auki", vaan yksinkertaisesti kumotaan koko sääntö ja ei mitään tilalle. Nyt olemme niin sanotussa normaalissa ja luonnollisessa jarjestyksessa kauppojen aukiolon suhteen. Mitä on aikaisemmalla sukupolvella mielessä liikkunut kun heidän mielestään oli hyvä idea rajoittaa ihmisten elämää, asiointia, työntekoa ja kanssakäymistä? Tämän ei olisi pitänyt olla alkujaankaan hallinnon asia puuttua meidän kansalaisten asioihin.

Yhtä nätisti tulee aikanaan poistukaan alkoholin kieltolain jäännökset kuten Alkon monopoli ja tuhannet rajoitukset. Alkoholilaki vain kumotaan eikä korvata yhtään millään. Samalla erotetaan tarpeettomana massiivinen virkamieskoneisto joka tämänkin asian ympärille on pesiytynyt.

Ja tästä ei ole pitkäkään matka siihen, että myös kannabiksen kieltolaki kumotaan tuosta noin vain ja mitä tulee esimerkiksi nuuskan kieltoihin, niin kumotaan samalla nuijan tömäytyksellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti nyt jotain alkoholilainsäädäntöä säilytetään, esim. ikärajat, ettei nyt ihan alakouluikäisille saa myydä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muutenkin helpottaa jatkossa, kun arkipyhistä luovutaan kokonaan tuottavuushypyn vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meinaatko nakata itsenäisyyspäivän viikonlopulle ellei automaattisesti ole? Helatorstain sunnuntaille etc?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (126)

Uutisvirta

18:48
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
18:41
Mitä Googlen hankkeet tarkoittavat Kainuussa ja Haminassa ja paljonko ne tuovat työpaikkoja?
18:33
Helsinki Horse Show'n osallistujalistaan kova vahvistus – mukaan saksalainen huippuratsastaja Michael Jung
18:32
Suomen lentopallomiehet ovat selvinneet jo yhdestä painekattilasta – lauantaina edessä on toinen, kun joukkue kohtaa Ranskan
18:00
Mauno Vanttaja vietti viisi pitkää päivää tulitaistelujen ja silmittömän joukkomurhan keskellä – kuusamolainen poliisi teki elämäntyönsä YK:ssa Tilaajille
17:45
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
17:01
Asiantuntijat: Googlen hanke lisää tuulivoimaa tuntuvasti ja tuo mainehyötyjä, jotka voivat poikia lisää investointeja – Myös Ikea investoi Suomeen
69
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
49
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
46
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
45
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
35
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
28
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
23
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

Suunitelmat neljän korvetin hankkimisesta merivoimille teki Sipilän, Orpon ja Soinin sosialistihallitus. Nykyinen halli... Lue lisää...
sosialistit suunnitt...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image