Talous

Fortum: Päätöstä Loviisan ydin­voi­ma­loi­den jat­ko­ha­ke­muk­ses­ta ei ole tehty – Hal­li­tusoh­jel­mas­sa luvalle näytetään jo valmiiksi vihreää, kunhan Stuk puoltaa

Loviisan ydinvoimalan rakentaminen alkoi 1970-luvun alussa, ja kaupallinen tuotanto vuosina 1977 ja 1981. Käyttöluville ehtisi hakea jatkoa myöhemminkin, mutta nyt poliittinen tuki on varma.
Talous 19.8.2019 10:45
Jami Jokinen

Loviisassa luvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030, ja voimayhtiön mukaan laitokset ovat puolen miljardin investointien jälkeen hyvässä kunnossa. Samanikäisiin Olkiluodon laitoksiin haetut jatkoluvat tulivat jo viime vuonna.

Energiayhtiö Fortum ei edelleenkään vahvista hakevansa jatkolupaa Loviisan ydinvoimalalle, vaikka takana on laajoja modernisointeja ja poliittinen tuki jatkolle on varma.

– Virallisia päätöksiä käyttöluvan hakemisesta ei ole vielä tehty, sanoo Fortumin ydinvoimatoimintojen viestintäpäällikkö Pia Fast.

Hallitusohjelmaan asia on kirjattu hyvin konkreettisesti.

– Käytössä olevien ydinvoimaloiden jatkolupiin suhtaudutaan myönteisesti edellyttäen, että Säteilyturvakeskus puoltaa niitä, ohjelmassa todetaan.

Tarkkaan ottaen kyse on voimalaitosten käyttöluvista. Loviisa 1:n käyttölupa on voimassa vuoteen 2027 ja Loviisa 2:n vuoteen 2030.

"Voimalaitos on hyvässä kunnossa"

Poliittinen tuki on siis olemassa, ja yhtiön mukaan tekniikkakin on kunnossa.

Laitokset on liitetty verkkoon vuosina 1977 ja 1980. Ylläpidon lisäksi laitoksia on modernisoitu koko ajan sekä tuotannollisista että kiristyneisiin turvallisuusvaatimuksiin liittyvistä syistä.

Vuosina 2014-2018 Fortum investoi Loviisaan puoli miljardia euroa. Fastin mukaan kyseessä oli laitoksen historian laajin investointiohjelma.

– Vuonna 2017 Loviisan voimalaitoksella toteutetun teknisen esiselvityksen ja päivittäisen toiminnan perusteella voimme todeta, että voimalaitos täyttää turvallisuusvaatimukset ja on hyvässä kunnossa, Fast vakuuttaa.

Lopulta raha ratkaisee. Kysymys onkin ennen kaikkea taloudellinen.

Ikääntyvän laitoksen ylläpito ja edelleen tiukentuvat turvallisuusvaatimukset vaativat investointeja jatkossakin. Usein modernisointi on sitä vaikeampaa kustannukset sitä korkeampia, mitä vanhemmasta laitoksesta on kyse.

Samaan aikaan sähkön hinnan kehitys ja sähkömarkkinoiden muutokset ovat vaikeita ennustettavia.

– Jos Fortum päättää hakea käyttölupia, niin haemme niitä ajoissa, jotta voimme suunnitella ja ajoittaa tulevaisuuden investoinnit ja pitää kiinni osaavasta henkilöstöstämme, Fast summaa.

Länsirannikolla laskettiin, että jatko kannattaa.

Teollisuuden Voima sai hakemansa jatkoluvat Olkiluoto 1 ja 2 -yksiköille viime syyskuussa, ja luvat ovat voimassa vuoden 2038 loppuun. Laitokset ovat saman ikäisiä kuin Loviisassa.

EU-tasolla pitkää jatkoa toivotaan

Käytössä olevien ydinvoimaloiden käytön jatkaminen mahdollisimman pitkään on saanut jatkuvasti laajempaa kannatusta erityisesti ilmastosyistä. Kannatusta löytyy paljon myös sellaisilta suunnilta, joissa uusien voimaloiden rakentamista vastustetaan.

Kun uudet hankkeet törmäävät lähes poikkeuksetta vaikeuksiin, toivotaan mahdollisimman pitkää käyttöikää myös EU:n energiahuollon varmistamiseksi.

– On tärkeää mahdollistaa reaktoreille mahdollisimman pitkä käyttöikä, totesi Euroopan komission ydinenergiaosaston johtaja Massimo Garribba helmikuussa Lännen Medialle.

Olkiluodon nykyiset käyttöluvat tarkoittavat, että laitoksia käytettäisiin noin 60 vuotta. Loviisan mahdollinen jatkoaika johtaisi kutakuinkin samaan.

Sekään ei välttämättä olisi vielä loppusuora. Yhdysvalloissa on jo haettu 80 vuoteen ulottuvia lupia.

MAINOS

Kommentoi

Mistähän osaavat rakentajat uuteen ydinvoimalaan löytyisi? Hanhikiveä on rakennettu viidettä vuotta. On saatu kuoppa aikaiseksi. OL3:n valmistumisaikaa taas kerran lykättiin tuonnemmasi. Japanilaiset vetäytyivät Walesiin vuosia puuhatun neljän reaktorin hankkeesta, jolle oltiin lupaamassa 100 euroa/Mwh:n takuuhinta koko tuotannon ajaksi. Sekään ei riitä enää hinnaksi, jolla kannattaisi länsimaissa rakentaa uutta ydinvoimaa. Sen aika on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä parempi kun hakisivat samantien luvan vanhat voimalat korvaavalle uusinvestoinnille. Pääsisin taas nauramaan kun vihreät ovat jälleen kerran hyväksymässä ydinvoiman lisärakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista lapsellisimmat pitävät enää Haaviston porukkaa ympäristönsuojelijoina. Ohisalon, Haaviston ja Mikkosen linjan jatkuessa tulee vihreiden kannatus putoamaan 2023 kristillisten tasolle. Kepulit ja vasurit eivät vaaranna kannattajiensa tienestejä ympäristön takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
160
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
71
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image