Talous

Fortum: Päätöstä Loviisan ydin­voi­ma­loi­den jat­ko­ha­ke­muk­ses­ta ei ole tehty – Hal­li­tusoh­jel­mas­sa luvalle näytetään jo valmiiksi vihreää, kunhan Stuk puoltaa

Loviisan ydinvoimalan rakentaminen alkoi 1970-luvun alussa, ja kaupallinen tuotanto vuosina 1977 ja 1981. Käyttöluville ehtisi hakea jatkoa myöhemminkin, mutta nyt poliittinen tuki on varma.
Talous 19.8.2019 10:45
Jami Jokinen

Loviisassa luvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030, ja voimayhtiön mukaan laitokset ovat puolen miljardin investointien jälkeen hyvässä kunnossa. Samanikäisiin Olkiluodon laitoksiin haetut jatkoluvat tulivat jo viime vuonna.

Energiayhtiö Fortum ei edelleenkään vahvista hakevansa jatkolupaa Loviisan ydinvoimalalle, vaikka takana on laajoja modernisointeja ja poliittinen tuki jatkolle on varma.

– Virallisia päätöksiä käyttöluvan hakemisesta ei ole vielä tehty, sanoo Fortumin ydinvoimatoimintojen viestintäpäällikkö Pia Fast.

Hallitusohjelmaan asia on kirjattu hyvin konkreettisesti.

– Käytössä olevien ydinvoimaloiden jatkolupiin suhtaudutaan myönteisesti edellyttäen, että Säteilyturvakeskus puoltaa niitä, ohjelmassa todetaan.

Tarkkaan ottaen kyse on voimalaitosten käyttöluvista. Loviisa 1:n käyttölupa on voimassa vuoteen 2027 ja Loviisa 2:n vuoteen 2030.

"Voimalaitos on hyvässä kunnossa"

Poliittinen tuki on siis olemassa, ja yhtiön mukaan tekniikkakin on kunnossa.

Laitokset on liitetty verkkoon vuosina 1977 ja 1980. Ylläpidon lisäksi laitoksia on modernisoitu koko ajan sekä tuotannollisista että kiristyneisiin turvallisuusvaatimuksiin liittyvistä syistä.

Vuosina 2014-2018 Fortum investoi Loviisaan puoli miljardia euroa. Fastin mukaan kyseessä oli laitoksen historian laajin investointiohjelma.

– Vuonna 2017 Loviisan voimalaitoksella toteutetun teknisen esiselvityksen ja päivittäisen toiminnan perusteella voimme todeta, että voimalaitos täyttää turvallisuusvaatimukset ja on hyvässä kunnossa, Fast vakuuttaa.

Lopulta raha ratkaisee. Kysymys onkin ennen kaikkea taloudellinen.

Ikääntyvän laitoksen ylläpito ja edelleen tiukentuvat turvallisuusvaatimukset vaativat investointeja jatkossakin. Usein modernisointi on sitä vaikeampaa kustannukset sitä korkeampia, mitä vanhemmasta laitoksesta on kyse.

Samaan aikaan sähkön hinnan kehitys ja sähkömarkkinoiden muutokset ovat vaikeita ennustettavia.

– Jos Fortum päättää hakea käyttölupia, niin haemme niitä ajoissa, jotta voimme suunnitella ja ajoittaa tulevaisuuden investoinnit ja pitää kiinni osaavasta henkilöstöstämme, Fast summaa.

Länsirannikolla laskettiin, että jatko kannattaa.

Teollisuuden Voima sai hakemansa jatkoluvat Olkiluoto 1 ja 2 -yksiköille viime syyskuussa, ja luvat ovat voimassa vuoden 2038 loppuun. Laitokset ovat saman ikäisiä kuin Loviisassa.

EU-tasolla pitkää jatkoa toivotaan

Käytössä olevien ydinvoimaloiden käytön jatkaminen mahdollisimman pitkään on saanut jatkuvasti laajempaa kannatusta erityisesti ilmastosyistä. Kannatusta löytyy paljon myös sellaisilta suunnilta, joissa uusien voimaloiden rakentamista vastustetaan.

Kun uudet hankkeet törmäävät lähes poikkeuksetta vaikeuksiin, toivotaan mahdollisimman pitkää käyttöikää myös EU:n energiahuollon varmistamiseksi.

– On tärkeää mahdollistaa reaktoreille mahdollisimman pitkä käyttöikä, totesi Euroopan komission ydinenergiaosaston johtaja Massimo Garribba helmikuussa Lännen Medialle.

Olkiluodon nykyiset käyttöluvat tarkoittavat, että laitoksia käytettäisiin noin 60 vuotta. Loviisan mahdollinen jatkoaika johtaisi kutakuinkin samaan.

Sekään ei välttämättä olisi vielä loppusuora. Yhdysvalloissa on jo haettu 80 vuoteen ulottuvia lupia.

MAINOS

Kommentoi

Mistähän osaavat rakentajat uuteen ydinvoimalaan löytyisi? Hanhikiveä on rakennettu viidettä vuotta. On saatu kuoppa aikaiseksi. OL3:n valmistumisaikaa taas kerran lykättiin tuonnemmasi. Japanilaiset vetäytyivät Walesiin vuosia puuhatun neljän reaktorin hankkeesta, jolle oltiin lupaamassa 100 euroa/Mwh:n takuuhinta koko tuotannon ajaksi. Sekään ei riitä enää hinnaksi, jolla kannattaisi länsimaissa rakentaa uutta ydinvoimaa. Sen aika on ohi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vielä parempi kun hakisivat samantien luvan vanhat voimalat korvaavalle uusinvestoinnille. Pääsisin taas nauramaan kun vihreät ovat jälleen kerran hyväksymässä ydinvoiman lisärakentamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista lapsellisimmat pitävät enää Haaviston porukkaa ympäristönsuojelijoina. Ohisalon, Haaviston ja Mikkosen linjan jatkuessa tulee vihreiden kannatus putoamaan 2023 kristillisten tasolle. Kepulit ja vasurit eivät vaaranna kannattajiensa tienestejä ympäristön takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:29
Perussuomalaiset eivät lähde mukaan kokoomuksen välikysymykseen: "Suuria näkemyseroja halpatyövoiman maahantuonnista"
10:46
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
10:36
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
10:27
Samuli Alapuranen tekee elektronista musiikkia nimellä O Samuli A, musiikkiharrastus alkoi kempeleläisestä örinämetallibändistä – Katso video kappaleesta Torspopipo
10:26
Luke lopettaa Ruukin tutkimusnavetan ja keskittyy peltotutkimukseen – nautoja käy navetassa vielä kaksi erää
9:57
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
9:56
Kaleva oikaisee
29
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
19
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
15
Kokoomus arvosteli ankarasti hallitusta keskituloisten verotuksen kiristämisestä, Rinne vieritti vastuun edelliselle hallitukselle
10
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
10
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
9
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
8
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo sekä Enontekiön kunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image