Talous

Fortum ha­vit­te­le­mas­taan Uniper-potista: Ei tietoa, että joku kilpailija olisi liikkeellä

Talous 27.9.2017 12:51 | Päivitetty 27.9.2017 18:03
STT

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan heillä ei ole tietoa, että liikkeellä olisi joku kilpailija E.ONin omistuspotista energiajätti Uniperissä.

Fortumin haaveet merkittävästä omistuksesta Uniperissa ottivat tiistaina askeleen eteenpäin, kun Fortum ja E.ON allekirjoittivat sopimuksen E.ONin vajaan 47 prosentin Uniper-osuudesta. Fortum aikoo tehdä julkisen ostotarjouksen kaikille Uniperin osakkeenomistajille ensi vuoden alussa.

Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä oman tarjouksen E.ONin Uniper-potista, tosin mahdollisia seireenilauluja tulppaavat tehokkaasti Fortumin ja E.ON:in sopimuksen ehdot.

- Nyt pitää koko ajan muistaa, että E.ON ei ole tehnyt meille 100-prosenttista sitoumusta myydä nämä osakkeet. Teemme tarjouksen, ja heillä on mahdollisuus hyväksyä se tarjous, ja jos he eivät hyväksy, niin he joutuvat maksamaan meille tämän kompensaatiomaksun, Lundmark sanoi.

Hän muistutti, että kyse on normaalista markkinatoiminnasta ja markkinoiden pitää nyt arvioida Fortumin tarjous.

- Meillä ei ole mitään tietoa siitä, että joku kilpailija olisi liikkeellä, Lundmark sanoi Fortumin tiedotustilaisuudessa.

Nyt tehdyssä sopimuksessa todetaan, että mikäli E.ON ei hyväksy tarjousta, Fortumilla on oikeus myydä E.ONille kaikki tarjouksen yhteydessä hankkimansa Uniperin osakkeet ja saada lisäksi E.ONilta hyvitysmaksu, joka on vähintään 20 prosenttia E.ONin omistamien Uniperin osakkeiden kokonaisarvosta.

"Absoluuttinen asema Venäjällä kasvaa"

Sähköverkkokauppojen jäljiltä tanakan kassan päällä istuvalta Fortumilta on odotettu isoa liikettä ja Uniper-ostos olisi sellainen. E.ONin Uniper-potin arvo tarjouksessa olisi 3,76 miljardia euroa ja koko Uniperin arvo 8,05 miljardia. Tähän päälle tulevat vielä Uniperin nettovelat.

Yritysten kokoero on hätkähdyttävä, sillä Fortumin liikevaihto oli viime vuonna 3,6 miljardia euroa ja Uniperin liikevaihto peräti 67,3 miljardia euroa. Tosin tämä ero hämää, sillä Uniperin liikevaihdosta erittäin iso osa koostuu trading-toiminnasta.

Uniperillä on paljon vesivoimaa, mutta yhtiö nojaa vahvasti vielä myös hiilivoimaan. Esimerkiksi jotkin sijoitusrahastot ja sijoittajat karsastavat nykyään kovin hiilivetoisia yhtiöitä.

Fortumin isoista panostuksista Venäjälle ja niiden mahdollisuuksista ja riskeistä on riittänyt puhetta viime vuosina. Myös Uniperillä on mittavaa toimintaa Venäjällä.

- Meidän absoluuttinen asema Venäjällä kasvaa, mutta kun katsotaan suhteellista asemaa, koska tässä on kysymys näin isosta yrityksestä, se ei kasva missään tapauksessa, Lundmark sanoi.

Nord Stream 2:n hyväksyttävyys poliitikkojen asia

Uniperissa Fortumille tulee vastaan myös kiistelty Nord Stream 2 -kaasuputki. Uniper yhdessä muutaman muun ison länsieurooppalaisen energiayrityksen kanssa on sitoutunut tietyltä osin rahoittamaan Nord Stream 2:sta, Lundmark totesi.

Asiasta kysyttäessä Lundmark halusi tiedotustilaisuudessa painottaa, että Fortum yhtiönä ei ole millään lailla poliittinen toimija.

- Tämä menossa oleva poliittinen keskustelu Nord Stream 2:n hyväksyttävyydestä tai ei-hyväksyttävyydestä on sellainen keskustelu, joka poliitikkojen pitää hoitaa. Emme aio puuttua siihen millään tavalla. Yhtiöt toimivat sitten poliitikkojen määräämien raamien puitteissa, Lundmark sanoi.

MAINOS

Kommentoi

mikään järkevä yritys ei halua ostaa lisää venäjäriskiä,joka Uniperin Venäjän toimintoihin liittyy. Fortumilla sitä on ennestäänkin niin paljon, että Putin voi kiristää sillä Rosatomille ydinvoimalan rakennusluvan ilman minkäänlaisia turvallisuusehtoja puhumattakaan muista hybridioperaatioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei kyse näissä yrityskaupoissa ole ole vaan varojen siirrosta....Näitä kauppoja on helppo tehdä monopoliyhtiöllä joka kerää varat suomen kansalta kun kilpailua ei ole ja kassaa kertyy varoja. Minua on kummastuttanut jo vuosia monet suuryritysten järjettömiltä vaikuttavat kaupat joissa ei ole oikeen mitään taloudellista kannattavaa pohjaa nähtävissä, miljardeja siirretään suomesta muualle... sitten paljastuu että kauppa olikin kannattamaton ja virheliike , eikä kukaan kysele sen enempää minne varat oikeen meni. Todellisuus voi olla tarua ihmeellisempi, kaupoilla hyvä veli verkosto siirtää rahat ulkomaille jossa ne on paljon helpompi siirrellä taas omiin taskuihin. Mitään muuta järjellistä syytä ei oikein keksi tälle vuoisi jatkuneelle vastaavalle toiminnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:25
Seutukaupungit iloitsevat, maakuntien keskuskaupungeissa ehdotus siirtää rahanjaon painopistettä huolestuttaa – Oulu toivoo aluekehitysrahojen säilyvän nykyisellä tasolla
18:00
Kannuksen karhuhyökkäys on tyyppiesimerkki, mutta tapaukset ylipäätään ovat harvinaisia – "Saat helpommin lottovoiton kuin karhun kimppuusi"
17:49
Elinkautisen tiukentaminen edelleen oikeusministeriössä mietittävänä – selvitystehtävä laajeni kesällä hallitusohjelman kirjauksen myötä
17:00
"Kusi ja potki, mutta opetti paljon" – Lapin ensimmäisissä lämminverisissä riitti luonnevikaisia ja loppuunajettuja, mutta niistä alkoi ravien uusi aika Tilaajille
16:41
Kommentti: Vasta Macronin tviitti räjäytti pankin Amazon-kannanotoissa – näin ei olisi pitänyt olla, sillä helvetintuli on raivonnut viikkotolkulla
16:06
Heijastuvatko Brasilian sademetsien maastopalot ja mahdollinen kauppasopimuksen hyllytys suomalaisen kahvikupilliseen? – Näin vastaa Paulig
15:56
Sotkamossa on liikkeellä haavoittunut karhu – "Väistää ihmistä, jos sitä ei uhata"
111
Muovin kierrättäminen on monelle epäselvää – tarkista ainakin pakkausmerkintä ja kokeile rypistystestiä
95
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä
58
Kahden naisen epäillään varastaneen pankkikortteja palvelutalon asukkailta Oulussa – varkaat saivat saaliikseen useita tuhansia euroja
50
IS: Jyrki Katainen nousemassa Sitran johtoon
43
Onko kuusivuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen? Lukijalta
37
Iin IlmastoAreenalle tultiin pohtimaan kestäviä ilmastoratkaisuja sadesäästä huolimatta – "Paljon on muuttunut meidän aikanamme, ilmaston tilanne huonoon suuntaan, mutta ihmisten käytös parempaan"
33
Latitude 66 -kaivosyhtiö aikoo etsiä teknologiamineraaleja Lapista – yli 2000 hehtaarin alue levittäytyy Rovaniemelle, Tervolaan, Ranualle ja Kemijärvelle

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Työvoimapula on vaivannut Suomessa jo vuosikymmeniä! Ei tuo mitään uutta ole! Lue lisää...
Työvoimapula jyllää!

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image