Talous

Fortum ha­vit­te­le­mas­taan Uniper-potista: Ei tietoa, että joku kilpailija olisi liikkeellä

Talous 27.9.2017 12:51 | Päivitetty 27.9.2017 18:03
STT

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtajan Pekka Lundmarkin mukaan heillä ei ole tietoa, että liikkeellä olisi joku kilpailija E.ONin omistuspotista energiajätti Uniperissä.

Fortumin haaveet merkittävästä omistuksesta Uniperissa ottivat tiistaina askeleen eteenpäin, kun Fortum ja E.ON allekirjoittivat sopimuksen E.ONin vajaan 47 prosentin Uniper-osuudesta. Fortum aikoo tehdä julkisen ostotarjouksen kaikille Uniperin osakkeenomistajille ensi vuoden alussa.

Periaatteessa kuka tahansa voi tehdä oman tarjouksen E.ONin Uniper-potista, tosin mahdollisia seireenilauluja tulppaavat tehokkaasti Fortumin ja E.ON:in sopimuksen ehdot.

- Nyt pitää koko ajan muistaa, että E.ON ei ole tehnyt meille 100-prosenttista sitoumusta myydä nämä osakkeet. Teemme tarjouksen, ja heillä on mahdollisuus hyväksyä se tarjous, ja jos he eivät hyväksy, niin he joutuvat maksamaan meille tämän kompensaatiomaksun, Lundmark sanoi.

Hän muistutti, että kyse on normaalista markkinatoiminnasta ja markkinoiden pitää nyt arvioida Fortumin tarjous.

- Meillä ei ole mitään tietoa siitä, että joku kilpailija olisi liikkeellä, Lundmark sanoi Fortumin tiedotustilaisuudessa.

Nyt tehdyssä sopimuksessa todetaan, että mikäli E.ON ei hyväksy tarjousta, Fortumilla on oikeus myydä E.ONille kaikki tarjouksen yhteydessä hankkimansa Uniperin osakkeet ja saada lisäksi E.ONilta hyvitysmaksu, joka on vähintään 20 prosenttia E.ONin omistamien Uniperin osakkeiden kokonaisarvosta.

"Absoluuttinen asema Venäjällä kasvaa"

Sähköverkkokauppojen jäljiltä tanakan kassan päällä istuvalta Fortumilta on odotettu isoa liikettä ja Uniper-ostos olisi sellainen. E.ONin Uniper-potin arvo tarjouksessa olisi 3,76 miljardia euroa ja koko Uniperin arvo 8,05 miljardia. Tähän päälle tulevat vielä Uniperin nettovelat.

Yritysten kokoero on hätkähdyttävä, sillä Fortumin liikevaihto oli viime vuonna 3,6 miljardia euroa ja Uniperin liikevaihto peräti 67,3 miljardia euroa. Tosin tämä ero hämää, sillä Uniperin liikevaihdosta erittäin iso osa koostuu trading-toiminnasta.

Uniperillä on paljon vesivoimaa, mutta yhtiö nojaa vahvasti vielä myös hiilivoimaan. Esimerkiksi jotkin sijoitusrahastot ja sijoittajat karsastavat nykyään kovin hiilivetoisia yhtiöitä.

Fortumin isoista panostuksista Venäjälle ja niiden mahdollisuuksista ja riskeistä on riittänyt puhetta viime vuosina. Myös Uniperillä on mittavaa toimintaa Venäjällä.

- Meidän absoluuttinen asema Venäjällä kasvaa, mutta kun katsotaan suhteellista asemaa, koska tässä on kysymys näin isosta yrityksestä, se ei kasva missään tapauksessa, Lundmark sanoi.

Nord Stream 2:n hyväksyttävyys poliitikkojen asia

Uniperissa Fortumille tulee vastaan myös kiistelty Nord Stream 2 -kaasuputki. Uniper yhdessä muutaman muun ison länsieurooppalaisen energiayrityksen kanssa on sitoutunut tietyltä osin rahoittamaan Nord Stream 2:sta, Lundmark totesi.

Asiasta kysyttäessä Lundmark halusi tiedotustilaisuudessa painottaa, että Fortum yhtiönä ei ole millään lailla poliittinen toimija.

- Tämä menossa oleva poliittinen keskustelu Nord Stream 2:n hyväksyttävyydestä tai ei-hyväksyttävyydestä on sellainen keskustelu, joka poliitikkojen pitää hoitaa. Emme aio puuttua siihen millään tavalla. Yhtiöt toimivat sitten poliitikkojen määräämien raamien puitteissa, Lundmark sanoi.

MAINOS

Kommentoi

mikään järkevä yritys ei halua ostaa lisää venäjäriskiä,joka Uniperin Venäjän toimintoihin liittyy. Fortumilla sitä on ennestäänkin niin paljon, että Putin voi kiristää sillä Rosatomille ydinvoimalan rakennusluvan ilman minkäänlaisia turvallisuusehtoja puhumattakaan muista hybridioperaatioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei kyse näissä yrityskaupoissa ole ole vaan varojen siirrosta....Näitä kauppoja on helppo tehdä monopoliyhtiöllä joka kerää varat suomen kansalta kun kilpailua ei ole ja kassaa kertyy varoja. Minua on kummastuttanut jo vuosia monet suuryritysten järjettömiltä vaikuttavat kaupat joissa ei ole oikeen mitään taloudellista kannattavaa pohjaa nähtävissä, miljardeja siirretään suomesta muualle... sitten paljastuu että kauppa olikin kannattamaton ja virheliike , eikä kukaan kysele sen enempää minne varat oikeen meni. Todellisuus voi olla tarua ihmeellisempi, kaupoilla hyvä veli verkosto siirtää rahat ulkomaille jossa ne on paljon helpompi siirrellä taas omiin taskuihin. Mitään muuta järjellistä syytä ei oikein keksi tälle vuoisi jatkuneelle vastaavalle toiminnalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:53
Asuinrakennus uhkasi syttyä palamaan Simossa – asukas sai hillittyä palonalkua letkulla
19:35
Aloite haluaa lisätä nuorten vaikutusmahdollisuuksia – Oulun nuorten edustajistolle esitetään suoraa aloiteoikeutta kaupunginvaltuustoon
19:00
JoJon residenssissä vierailleet tanssitaiteilijat Taneli Törmä ja Hilde I. Sandvold ovat tyytyväisiä "oman" asunnon rauhaan: "Paljon parempi kuin hotellihuone" Tilaajille
18:06
Jalosen EHT-maajoukkueeseen ylsi neljä tulokaspelaajaa – "Meillä on selvät sävelet"
18:01
Näkökulma: Onko Björn Wahlroos oikeassa väittäessään, että paperikoneita suljetaan? – Paperiteollisuuden alamäki jatkuu Euroopassa, eikä loppua näy Tilaajille
18:00
Miksi hautojen hoitohinnat ovat nousseet vuosi toisensa jälkeen? "Meillä on ollut erittäin alhaiset hoitohinnat, jotka eivät ole vastanneet hoitokustannuksia" Tilaajille
17:58
Paperiduunari tienaa ennen veroja keskimäärin 3 900–5 100 euroa kuussa – Suomalaisten keskipalkka oli vuonna 2016 reilut 3 300 euroa
137
Metsäteollisuuden laaja kolmeviikkoinen lakko alkoi – alan tuotanto pysähtyy lähes kokonaan Suomessa
83
Lakko pysäyttää työt mekaanisessa metsäteollisuudessa, pelkästään Pyhännällä lakon piirissä on noin 140 työntekijää
79
Kohdeltiinko Kemissä pidetyn pilkkikisan saaliskaloja väärin? SEY kanteli oikeusasiamiehelle Lapin poliisin päätöksestä
36
Yli 600 Stora Enson Oulun tehtaalla työskentelevää henkilöä osallistuu lakkoon – "Me olemme sitä mieltä, että talkootyön pitää nyt loppua"
24
Ylen MOT-ohjelma: Veikkaus jätti kilpailuttamatta kymmenien miljoonien sopimuksen – lakitoimiston arvio sopimusmuutoksen laittomuudesta ohitettiin
20
Pelastuslaitos sai kiinni loukkaantuneen joutsenen – lintu napattiin haavin avulla roikkumalla köyden varassa Merikosken sillalta
19
Jalkansa loukannut joutsen huolettaa oululaisia – lintu kököttänyt Raatissa jään päällä pakkasessa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan keski- ja itäosassa lukuunottamatta Pohjois-Karjalan maakuntaa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon, Taivalkosken ja Pudasjärven kuntia sekä Enontekiön kunnassa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

201 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hinnoittelevatko selluköpit itsensä työttömäksi?

Oulu oyn aikaan sinne pääsivät kaikki kun tehtaalle ei kukaan halunnut. Oli valtion laitos. Sitten se laitettiin kuntoon... Lue lisää...
Miksi et aikanaan me...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image