Talous

Flying Finn laskeutui Ouluun

Kustannustehokkuus hintoihin. Uusi suomalainen halpalentoyhtiö Flying Finn tuo kilpailun Finnairin tärkeimmälle kotimaan reitille eli Helsinki–Oulu -välille. Tiistaina ensimmäistä kertaa Ouluun lentänyt Flying Finn kilpailee lentomatkustajista 157-paikkaisilla MD 83 -koneilla sekä halvoilla, halvimmillaan 55 euron hintaisilla, lentolipuilla. KUVA: TAPIO MAIKKOLA
Talous 23.4.2003 0:00
Vesa Kärki
Kaleva

Oulu
Vapun jälkeen Oulun ja Helsingin väliselle lentoreitille ilmestyvästä Flying Finn Airways -halpalentoyhtiöstä tehtiin Oulun lentokentällä ensihavainto tiistaina, kun yhtiön MD 83 -lentokone teki markkinointipyrähdyksen Ouluun.

Iskuun oli selkeä syy, sillä toukokuun 2. päivä säännöllisen liikenteen Suomen suosituimmalla ja kannattavimmalla lentoreitillä aloittava suomalaisyhtiö tavoittelee Oulun ja Helsingin väliltä heti alkuun 100 000 lentomatkustajaa.

”Odotamme Oulun ja Helsingin välisestä reitistä yhtä meidän kantareittiä ja kolmannesta yhtiön tälle vuodelle arvioimasta 300 000 matkustajasta”, Flying Finnin toimitusjohtaja Pasi Nopanen sanoo.Uusi yhtiö syntyi
tuomaan kilpailua


Maaliskuun puolivälissä Kittilän- ja Rovaniemen-lennoilla aloittanut Flying Finn on lennättänyt reilun kuukauden aikana tekemällään 156 lennolla reilut 7 000 matkustajaa eli koneissa on ollut keskimäärin noin 50 matkustajaa eli noin kolmannes koneen 157 paikasta on ollut täynnä.

Vaikka 300 000 matkustajan tavoite edellyttää noin 70 prosentin käyttöastetta ja nollatuloskin liki 60 prosentin käyttöä, ei yhtiön pääomistajia eli Rantakarin perhettä edustava Pekka Rantakari ole huolissaan.

”Yleensä lentoyhtiöillä kestää 3—6 kuukautta ennen kuin toiminta muuttuu kannattavaksi. Meilläkin kaksi ensimmäistä viikkoa olivat hiljaisia, mutta esimerkiksi maanantaina ja tiistaina Kittilästä ja Rovaniemeltä Helsinkiin lentäneet koneet olivat jo liki täynnä”, Rantakari vakuuttaa.

Pekka Rantakari tunnustautuu myös mieheksi, joka vastaa Flying Finn -yhtiön yksikertaisesta perustamisideasta.

”Kun maassa on toiminut vain yksi lentoyhtiö, niin jonkunhan se piti se toinen yhtiö perustaa”, Rantakari selvittää.

Kovana ralliautomiehenä Rantakari sai houkuteltua mukaan myös ralliautoilun nelinkertaisen maailmamestarin Juha Kankkusen, joka puolestaan on Flying Finnin suurin henkilöosakas ja ensimmäisen koneen kummi.

”Vuosi sitten lähdimme liikkeelle Pekan ideasta. Sen jälkeen eteneminen on ollut vauhdikasta, mutta kovaa työtä tämä on vaatinut ja puhelinsoittoja vähintään yhden lentokoneen hinnan verran”, Kankkunen nauraa.Halvat hinnat
houkuttimena


Flying Finn kilpailee selkeästi hinnalla samoilla reiteillä lentävän Finnairin kanssa, joka on joutunut säästötalkoisiin ilmailualan kurjimuksessa. Uusi kilpailija sanoo puolestaan lentoliikenteen laman vain vauhdittaneen yhtiön perustamista.

”Alan taantuman takia lentokoneita on saatavilla huomattavasti halvemmalla kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Markkinat ovat myös otolliset tällaiselle tuotteelle. Me tulemme hinnalla markkinoille ja kilpailemme hinnalla myös muiden matkustusmuotojen kuten juna- ja bussimatkustamisen kanssa”, Nopanen sanoo.

Yhtiön tulo Oulun reitille halvimmillaan 55 euron hintaisilla lipuilla on selkeä haaste Finnairille ja Nopanen uskoo Finnairin vastaavan myös hinnoilla kilpailuun.

”Meidän kallein hinta 128 euroa on yli 40 prosenttia halvempi kuin Finnairin normaalihintainen yhden suunnan lippu. Meidän tuoma kilpailu tulee vaikuttamaan varmasti hintatasoon muilla vastaavan palvelun tarjoajilla”, Nopanen muotoilee odotettavissa olevan Finnairin vastaiskun.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:45
Ministeri Mykkänen lupasi: Vaarallisten henkilöiden säilöönottoperusteita tarkennetaan Oulun tapausten takia
17:42
Mäkäräinen sijoittui 21:nneksi pikakilpailussa, ammunta vei jälleen menestystoiveet
17:27
Pyhäjärven kaivoksella kuvataan tv-sarjaa 700:n metrin syvyydessä – Tuottaja: "Tästä tulee erilainen kuin aiemmin nähdyistä pohjoismaisista sarjoista"
17:06
Orpo oikoo poliisikyselyä: Kokoomuksen ansiosta poliiseja koulutetaan maksimimäärä – "Haluan lisää poliiseja Suomeen"
16:39
Maastohiihto–jääkiekko 20–0 – Vuoden urheilijaksi on valittu vuosina 1947–2017 kuudentoista eri lajin urheilijoita
16:36
Jääkiekon World Cupia ei pelata ensi vuonna
16:32
Suomessa paljastumassa useita uusia kartelleja – yritysten rangaistuksia halutaan koventaa
98
Pyhäntäläisyritys esittelee liikkuvaa ja talviasuttavaa mökkivaunua Helsingissä – rakennuslupa tarvitaan, jos mökki jätetään paikoilleen
83
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
59
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
52
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
36
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
29
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"
28
Talvikunnossapito paranee 1500 kilometrillä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – katso kartalta, missä tilanne muuttuu

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

172 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pidätkö aletarratuotteita ostavia köyhänä?

Hölmöintähän tässä kauppojen ruokahinnottelussa on se, ettei hintaa lähdetä alentamaan heti tavaran tultua kauppaan, jol... Lue lisää...
meniskö järkeen

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image