Talous

Finnairin uusi konetyyppi laskeutui Helsinki-Vantaalle

Talous 12.8.2014 19:01 | Päivitetty 12.8.2014 19:03
STT

Finnairin uusi kaukoliikenteen peruskonetyyppi Airbus A350 on ensimmäistä kertaa Suomessa. Koelentokiertueella oleva kone on laskeutunut Helsinki-Vantaalle. Helsinkiin kone lensi Moskovasta.

Finnairin on määrä saada käyttöönsä ensimmäinen A350-koneensa runsaan vuoden kuluttua. A350 on selvästi taloudellisempi kuin edeltävät konetyypit, sillä koneessa on käytetty runsaasti kevyitä hiilikuiturakenteita.

Tilauksessa on 11 konetta, ja yhtiöllä on mahdollisuus myös 8 koneen lisähankintaan.

Finnair tilasi A350-koneet vuonna 2005. Yhtiön piti saada koneet käyttöönsä jo vuosina 2011-2013, mutta Airbusin A350-ohjelman aikataulu petti pahasti. Lentoyhtiöt olivat tyytymättömiä A350:n alkuperäiseen versioon, ja Airbus joutui suunnittelemaan koneen uudelleen.

Koneen myöhästymisellä on ollut suuri vaikutus lentoyhtiöiden talouteen, sillä polttoainekulut ovat lentoyhtiöiden suurin yksittäinen kuluerä. Finnairinkin talous on kärsinyt, koska sillä ei ole ollut käytössään nykyistä taloudellisempia kaukoliikenteen koneita suunnitellussa aikataulussa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

"eipäs selitellä", Jos jotain koneista, Boeing 787 Dreamliner tuotiin kiirellä -ja KESKENERÄISENÄ myyntiin, kun amerikkalaiset halus kilpailla Airbussin kanssa -ja sehän kostautui sitten vikoina asiakkailla(vähän niinkuin kännykkä-bisnes, uusi malli loppuun-kehitellään asiakkaalla -ja käytössä) -ja kustnnuksia voi vaan arvailla.. Airbussilla ei tietääkseni ole ollut vastaavia ongelmia, mutta nepä onkin tehty €uroopassa -ja hieman eri näkökannsta lähtien. Uskoisin, että Airbus 350 on hyvä kone -ja tuotanto-valmis.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finnair on tosin kohta konkurssissa, koska Venäjän sulkiessa ilmatilansa EU:lta ja Pohjois-Amerikalta, ei Finnairilla ole enää mitään jakoja markkinoilla, joissa Aasian reitit ovat olleet sen henkireikä. Mutta eiköhän Airbus saa myytyä Finnairille alun perin tarkoitetut koneet muuallekin, vaikkapa aasialaisille kilpailijoille, jotka edelleen voivat lentää Venäjän ylitse, koska niiden kotimaita eivät kiinnosta kahinat Euroopassa (paitsi ehkä Malesiaa).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Venäjän ilmatilan sulkeminen aiheuttaisi ongelmia Japanin, Korean ja Kiinan pohjoisosien lennoille. Sensijaan kaakkois-aasian lennoille ei tulisi merkittävää lisämatkaa vaikka koneet lentäisivät eteläistä reittiä. Näillä uusilla koneilla Finnair voisi saada pientä kilpailuetua kun koneet kuluttavat vähemmän polttoainetta.

Itse en usko että Venäjä sulkee ilmatilan koska EU varmasti vastaisi samalla mitalla. Käytännössä Venäläiset lentoyhtiöt voisivat lentää vain itään jos EU:n ilmatila olisi kiinni. Euroopan kiertäminen olisi rutkasti hankalampaa ja tulisi Venäläisille todella kalliiksi. Lentokiellon voisi asettaa myös Malesia, USA, Kanada ja Australia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finnairin talous on kärsinyt ihan muista syistä, ennen kaikkea ylikalliin henkilöstön vuoksi. Ei kilpailijoillakaan ole sen taloudellisempia lentohärveleitä, erityisesti 787 on tuottanut pahoja yllätyskustannuksia sen tilanneille. Norwegian on kohta konkurssissa sen takia, tosin taisi itse töpätä kun ei ollut taitoa koneen käyttöön, huoltoon ja reittisuunnitteluun. Kuka tietää, mitä ylläreitä 350 vielä tuottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa kehittyy illalla tai yöllä ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy paikoin voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s. Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Laita sellanen auto jonka haluat ja johon sinulla on varaa ilman rahoitusta. Rekisteritiedon perusteella näkee kuitenkin... Lue lisää...
käteisostaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image