Talous

Finnair jatkaa kasvuaan kiristyvän kilpailun markkinoilla

Finnairin strategia kantoi kunnolla hedelmää vuonna 2017.
Talous 16.2.2018 16:04 | Päivitetty 16.2.2018 16:09
Mikko Pulliainen

"Vuosi 2017 oli Finnairille erinomainen."

Ei ole aivan tavallista, että Finnairin tilinpäätöstiedotteen toimitusjohtajan katsaus alkaisi tällaisella lauseella, mutta Pekka Vauramolla on tällä kertaa siihen aihetta.

Yhtiö paitsi kasvatti matkustajamääräänsä liki kymmenellä prosentilla, mutta onnistui myös lyömään tiskiin kolme kertaa edellisvuotista suuremman liikevoiton. Maailman- ja kotimaisen talouden hyvä vire luonnollisesti auttaa tässä, mutta samalla Finnairin strategia toimii ainakin nyt juuri niin kuin yhtiö on suunnitellutkin. Pähkinänkuoressa: Aasian ja Euroopan välillä matkustetaan pirteään tahtiin, uusittu kaukoliikennekalusto on osoittanut kustannustehokkuutensa, ja todennäköisesti jo niiden hankintahinnat olivat varsin kohtuulliset.

Sama suunta jatkunee vielä ainakin alkuvuoden. Finnair aikoo kuluvana vuonna kasvattaa kapasiteettiaan 15 prosentilla, ja suuri osa kasvusta osuu juuri vuoden ensimmäiselle puoliskolle. Bloombergin haastattelema Vauramo totesi Finnairin olevan jo suurin eurooppalaisyhtiö Japanissa ja toiseksi suurin Kiinassa.

Samalla Finnair odottaa myös kokonaismarkkinan kasvavan voimakkaasti. Kilpailu taas kiristyy etenkin Euroopan ja Aasian sekä Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisillä reiteillä. Tarkkaan yhtiö ei kilpailijoita yksilöi, vaan puhuu ainoastaan nykyisistä ja uusista toimijoista. Toki on kiinnostavaa seurata ainakin, kasvaako aasialaisten lentoyhtiöiden kiinnostus Eurooppaan yleensä ja Helsinkiin erityisesti.

Uusi lentoyhtiö Keski-Eurooppaan

Keskieurooppalaisen lentoliikenteen uusjako saatiin päätökseensä tammikuussa, kun konkurssiin menneen Air Berlinin tytäryhtiö Nikin asema selvisi. Sen hankki - olennaisilta osiltaan - yhtiön aikanaan perustanut Niki Lauda, joka aloittaa liikennöinnin 15 koneen voimin maaliskuussa.

Yhtiön uudeksi nimeksi tulee Laudamotion. Se on kolmas lentoyhtiö, jonka Niki Lauda on perustanut ja nimennyt itsensä mukaan. Harrastuksensa kullakin.

Itse Air Berlinin kalustoa, henkilöstöä ja reittejä jaettiin Lufthansa Groupin halpayhtiö Eurowingsille ja Saksan-operaatioitaan laajentavalle EasyJetille, joka muuten on aloittamassa lennot Berliinistä Helsinkiin maaliskuun alussa. Tältä osin markkinatyhjiö on täyttymässä.

Esimerkiksi British Airwaysin ja Iberian omistava IAG jäi tässä pelissä tappiolle. Se hävisi taistelun Nikistä, josta oli kaavailtu IAG:n espanjalaisen halpalentoyhtiö Vuelingin tytäryhtiötä.

Italialaisen Alitalian ostajan piti selvitä jo hyvän aikaa sitten, mutta vääntö jatkuu edelleen.

Norwegian teki tappiota

Voimakkaasti laajentunut Norwegian teki viime vuonna 110 miljoonan euron tappiot. Erityisen kehnosti sillä meni vuoden viimeisellä neljänneksellä, jota ennen yhtiö oli tuloksessaan vielä plussan puolella.

Yhtiö joutui vaikeuksiin, kun se joutui maadoittamaan toistakymmentä uutta Boeing 737 MAX -konettaan moottoriongelmien takia samalla, kun niiden kapasiteetti oli jo myyty. Tämä johti erinäisiin kalliiksi osoittautuneisiin pikajärjestelyihin.

Yhtiön nopea laajentuminen on toki nostattanut kulmakarvoja jo hyvän aikaa. Syksyllä 2016 toimitusjohtaja Björn Kjos kertoi Lännen Median haastattelussa, että yhtiö pystyy jatkamaan kasvuaan, jos matkustamisen kysyntä pysyy korkealla.

– Pitää katsoa viivan alle. Kunhan yhtiön tulos vain on kunnossa, lentokonehankintojen rahoittaminen on tällä hetkellä edullista, Kjos totesi.

– Jos markkina on vahva, jatkamme kasvuamme. Jos ei, liisaamme tytäryhtiömme kautta tilaamiamme koneita eteenpäin suunniteltua enemmän. Markkinoilla kalustomme on haluttua, joten siinä ei ole ongelmia, toimitusjohtaja vakuutti.

Markkinaolosuhteet lienevät tänä vuonna sen verran suotuisat, että Kjosin strategia joutuu kunnon testiin. Edessä on mielenkiintoinen kevät.

Finnair 2017

Liikevaihto kasvoi 10,9 prosenttia vertailukaudesta ja oli 2 568,4 miljoonaa euroa (2 316,8 meur vuotta aiemmin).

Tarjotut henkilökilometrit kasvoivat 8,9 prosenttia.

Vertailukelpoinen liiketulos oli 170,4 miljoonaa euroa (55,2).

Liiketulos oli 224,8 miljoonaa euroa (116,2) ja sisälsi yhden A350-koneen myyntivoiton.

Liiketoiminnan nettorahavirta oli 382,3 miljoonaa euroa (219,7) ja investointien nettorahavirta -157,5 miljoonaa euroa (-499,6).

Yksikkötuotto nousi 1,8 prosenttia vertailukaudesta.

Yksikkökustannus laski 2,6 prosenttia ja yksikkökustannus ilman polttoainetta kiintein valuuttakurssein nousi 0,3 prosenttia vertailuvuodesta.

20 miljoonan euron tehokkuusparannusohjelma toteutui kesään mennessä täysimääräisesti.

Matkustajakohtainen lisämyynti kasvoi 5,2 prosenttia vertailukaudesta ja oli 12,15 euroa.

Osakekohtainen tulos oli 1,23 euroa (0,55 eur).

Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2017 jaetaan osinkoa 0,30 euroa osaketta kohden.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

18:32
Pateniemessä liikenneonnettomuus – tie suljettiin liikenteeltä
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
16:36
"On vaikea tarkkaan arvioida, millainen vaikutus huumausaineilla on tavallisen raahelaisen turvallisuuteen" – Poliisi valvoi tehostetusti huumeita Raahessa, tuloksena 17 rikosilmoitusta
40
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
36
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
23
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
21
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
12
Merivesi voi nousta rajusti Perämerellä, merivartiosto varoittaa: "Näin kovat ennustukset ovat todella harvinaisia"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

263 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image