Talous

Fi­nans­si­val­von­ta selvittelee Panama-paljastuksia Nordeasta

Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos ei ole kommentoinut asiaa vielä lainkaan. KUVA: Pekka Lassila
Talous 7.4.2016 9:26 | Päivitetty 7.4.2016 22:24
STT

Suomen Finanssivalvonta selvittelee yhdessä Euroopan keskuspankin sekä Ruotsin finanssivalvojan kanssa paljastuksia, jotka liittyvät Nordean toimintaan veroparatiiseissa.

Nordea on joutunut kovan kritiikin kohteeksi, kun niin sanotuista Panaman papereista kävi ilmi muun muassa, että konsernin Luxemburgin yksikkö on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004-2014.

Ruotsin finanssivalvoja on jo kertonut aloittavansa tutkinnan Nordean toimista Luxemburgissa. Pankkikonsernin emoyhtiö on ruotsalainen, ja Ruotsin finanssivalvoja on siten päävastuussa koko ryhmän valvonnasta.

Suomen Finanssivalvonta (Fiva) ei paljasta, onko tietovuotopaljastusten vuoksi syytä epäillä, että pankkitoiminnassa Suomessa olisi toimittu lakien tai määräysten vastaisesti tai että onko Suomen Nor­dean pankkipalvelutoiminnasta luvassa mahdollisesti tutkinta.

Osastopäällikkö Jyri Helenius ei myöskään sano, onko Fiva pyytänyt tietovuotopaljastusten takia esimerkiksi asiakirjoja joltain valvottavaltaan Suomessa tai tehnyt erityistarkastuksia.

- Me emme pääsääntöisesti kommentoi yksittäisiin valvottaviin liittyviä asioita, Helenius perustelee.

Nordea kuuluu EU:n yhteisen pankkivalvonnan piiriin ja on Euroopan keskuspankin valvonnan alainen. EKP vastaa Suomen suurimpien pankkien eli esimerkiksi juuri Nordean osalta vakavaraisuusvalvonnasta eli siitä, ettei pankki ota liian suuria riskejä, vaan pysyy pystyssä. Tietovuotopaljastukset saattavat esimerkiksi vaikuttaa maineeseen ja sitä kautta pankin toimintaan.

Menettelytapoihin liittyvät asiat sekä mahdollinen rahanpesu ovat puolestaan Suomessa puhtaasti Finanssivalvonnan alaisia asioita.

Wahlroos: Nordea ei ole toiminut väärin

Nordea tai sen asiakkaat eivät ole tehneet mitään väärää lainsäädännön, pankkisääntelyn tai sisäisten sääntöjen mukaan, kommentoi pankkikonserni Nordean hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos panamalaisyhtiö Mossack Fonsecaan liittyvää veroparatiisikohua. Wahlroosin mukaan kaikki on tehty kuten kuuluu.

- Ilmeisesti asiakkaatkaan eivät ole tehneet mitään väärää, Wahlroos sanoi ennen UPM:n yhtiökokousta Helsingin messukeskuksessa.

- On toinen asia, halutaanko tällaisen toiminnan kanssa olla tekemisissä.

Hän sanoo olevansa tietenkin aina huolissaan Nordean maineesta, mutta uskoo asian saavan oikeat mittasuhteet selvitystyön myötä.

- Koko asian mittaluokka on vähän pienempi kuin mitä mediassa on mainittu.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki esitti tänään Twitterissä, että Wahlroos kutsuttaisiin eduskuntaan kuultavaksi. Myös Ruotsissa vasemmistopuolueen johtaja Jonas Sjöstedt on vaatinut, että Wahlroos tulee kertomaan Nordean toimista Ruotsin valtiopäiville.

Hymyilevä Wahlroos kertoi menevänsä mielellään Ruotsin parlamentin kuultavaksi, jos virallinen kutsu käy. Hän on valmis puhumaan asiasta myös Suomen eduskunnalle.

Panaman papereissa paljastettiin muun muassa, että konsernin Luxemburgin-haara on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä vuosina 2004-2014.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Aloite järjestäytyneen rikollisuuden laajaan rikosten sarjaan tuli ... johon me ilomielin osallistumme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan meillä puolue (KIRKKO KOTI JA VEROPARATIISI) joka on luvannut työpaikkoja joka välissä kun on alennettu yhteisöveroja ja kelamaksut poistettu kuis on käynyt

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Suomen finanssivalvonta" ... naurettava kumileimasin jonka loppulauselma tulee olemaan "Joo kaikki kunnossa ei mitään vilunkia missään ja korruptio on suomessa lähellä nollaa !"

Ihmettelen vaan miksi pääministeri ei ole jo kiirehtinyt toteamaan että nordeakin nauttii hänen täyttä luottamustaan kuten berner ja muut asiantuntijat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurimmat rosvot selittelee ja puolustelee tapahtuntutta . Teemme oman sisäisen tarkastuksen jonka aikana siivoamme kaikki jäljet pois ja sen jälkee voivat viranomaiset tulla tutkimaan tapausta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee: ensin tutkitaan.

Toistaiseksi näissä "paljastuksissa" ei ole ilmennyt mitään rikollista. Katsotaan mitä tulee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Finanssivalvonta, vitsi sinänsä. Lafkat, niin Suomen, Ruotsin kuin Euroopankin osalta ovat tiettyjen piirien nukkuvia lastenkaitsijoita.
Suomen finanssivalvonnan ohjeistuuksiin kuuluu VALVOA pankkien toimintaa. Ruususen uni päättyi Panama-paljastuksiin, minkä taholta. Ei ainakaan finanssivalvonnan taholta, siitä mistä se veronmaksajien rahoista palkkansa saavat (en puhu muusta rahoituksesta, ns näkemättömyydestä).
Jopa meriselitys: emme ota kantaa yksittäiseen taoaukseen, kuulostaako tutulta?
Kysymys kuuluu, huomautuksia on jaettu, mutta mihin tapaukseen finanssivalvonta on koskaan ottanut kantaa? V:0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jj Lopultakaan kysymys ei ole häpeämisestä tai mistään eettisestä koodeksista. Ajattelepas nyt entisen taistolaista, muka suomalaista, nykyisin ruotsalaista joka myy selkärangattomuuttaan niljaisissa luolissa pitkin ja poikin maailmaa. Jonka ainoa motto on moittia suomalaisia tyhmyydestä, siis rehellisyydestä, jonka hän on idänsä varjona ei-tiedostanut (en viitsisi psykoterapiaa tälle tyypille, se on turhaa).
Kysymys viime kädessä on meistä. Laeista, jotka edustamamme eduskunta on sääyänyt, etiikasta, joka on suomalaisuus sinänsä.
Aatemaailma, jota me rahoinemme edustamme, pankki, jossa me rahojamnme säilytämme, arvot, joita sinä ja minä haluamme lapsillemme jättää.
Siitä on lopulta kysymys. Kukin tekee oman valintansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhdysvalloissa valtiovarainministeriö aikoo ryhtyä vaatimaan pankeilta ja vastaavilta, että niiden täytyy jatkossa selvittää kuoriyhtiöiden taustalla olevat todelliset omistajat ja edunsaajat. Tätähän mm. Luxenburgin pankit eivät ole tehneet. Ne ovat mahdollistaneet verojen välttelyn, koska tietojen vaihtosopimuksista huolimatta Luxenburgista ei ole saatu tietoja veroja välttelevistä. EU:ssa tarvitaan myös pikaisesti sääntelyä, joka pakottaa panki ja vastaavat selvittämään kuoriyhtiöiden taustahenkilöt ja vastaavat tahot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seli, seli... Kyllä nyt tämä asia pitäisi selvittää Suomen osalta pankkitarkastusviraston ym. asiantuntijatahojen toimesta perusteellisesti ja jos joidenkin epäillään syyllistyneen rikokseen, niin tehdään sittent tutkintapyyntöjä poliisille. Kyllä poliisinkin pitää olla aktiivisesti mukana tämän asian perusteellisessa selvittämisessä pankkitarkastusviraston ja verottajan kanssa, vaikka tutkintapyyntöä ei vielä olisi tehtykään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne nämä miehet tee koskaan mitään väärää,ne tekee vaan porsaanreikiä itselleen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huijari on huijari vaikka voissa paistaisi, ja hyvävelijärjestelmä suojelee lailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ole toimineet väärin lain, mutta yleisen oikeustajun mukaan kylläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa hyvä että nalle kertoo näin selvästi moraalistaan ja yhteiskuntavastuustaan, Veronkierto ei ole millään hänen mittarillaan tuomittavaa. Siinä ei hänen näkemyksensä mukaan ole mitään rikollista. Kaikista tavallista ihmistä puoltavista asioista hän on löytänyt tuomittavia toimia tähän asti. Siis kaikista muista kuin itsestään.

Hyvä nalle,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimimerkki kertoo kaiken. Miksipä sitä omissa tekemisissä, tekemättä jättämissä tai puheissa mitään vikaa näkisi kun on massia millä mällätä ja vankkumaton asema, teki kuinka tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos käyttää laissa olevia porsaanreikiä niin se on toki silloin laillista ... se taasen ei tarkoita että se olisi moraalisesti oikein !

Paitsi tietty nallen maailmassa jossa heikot sortuu elon tiellä ja on vahvemman oikeus polkea muut mutaan !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

112 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image