Talous

Fennovoiman ydin­voi­ma­las­ta kirjavia hinta-arvioita

Fennovoiman toimisto Pyhäjoella. KUVA: Tapio Maikkola
Talous 18.6.2014 6:04
Raimo Pirttikoski

Venäläisen Rusatom Overseasin talousjohtaja Vjatseslav Ivanov arvioi Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeen kokonaiskustannusten nousevan 6–7 miljardiin euroon.

”Tämän tarkempaa lukua on vaikea antaa. Kyse siis on kaikista kuluista siihen mennessä kun laitos on valmis”, Ivanov sanoo.

”Rakentamis- ja muita kuluja joka tapauksessa valvotaan sovitusti erittäin tiukasti koko projektin ajan, joten mitään yllättäviä viiveitä tai menoeriä ei ole odotettavissa.”

Fennovoima on ilmoittanut voimalansa hintahaarukaksi 4–6 miljardia euroa. Lisäksi on kerrottu, että ydinpolttoainetoimituksista on tehty venäläisten kanssa 450 miljoonan euron sopimus.

Laitostoimittaja Rosatomkaan ei ole kauppahintaa kertonut eikä suomalaisten kertomia summia tarkennellut.

Fennovoima arvelee Ivanovin laskeneen kokonaiskustannusarvioonsa mukaan myös monenlaisia välillisiä kuluja. Yhtiö korostaa, ettei laitostoimitussopimuksessa joulukuussa sovittu kiinteä hinta ole miksikään muuttunut.

”Avaimet käteen -periaatteella tilattu laitostoimitus mahtuu edelleen 4–6 miljardin euron raamiin. Emme kommentoi hintaa tämän tarkemmin, eikä siihen ole tulossa muutoksia”, Fennovoiman pääomistajan Voimaosakeyhtiö SF:n toimitusjohtaja Pekka Ottavainen sanoo.

Lue lisää 18.06.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Puolueen kannanotot suhtautumisessa yl. ydinvoimaan ja erityisesti tähän Fennohankkeeseen ovat karmaiseva esimerkki siitä, miten hankittu leima: Kepu pettää aina, käytännössä pitää paikkansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noinhan se on. Lisäksi kepu ratsastaa kaksilla rattailla: yhtäaikaa puoltaa ja vastustaa ydinvoimaa. Todellinen uskottavuus on tipotiessään. Fenno nakertaa kapasiteet väistämättä aluepoliittisesti ja taloudellisesti toimivilta kotimaisilta turvallisilta pienvoimaloilta. Nuori ydinvoimaa vastustava keskustalainen ei enää löydä paikkaansa tästä vanhasiin ja vihreölöihin jämähtäneestä keronistisesta ydinvoimapuolueesta. Alkiolainen siipi on myös hätää kärsimässä. Fenno on kamalista kamalin hanke. Miten ihmeessä kepu voi liputtaa sen puolesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

600 MW suomalaiseen käyttöön tästä Fennon hirmuhankkeesta. Tuo määrä sähköstä on helposti korvattavissa kotimaisilla pienvoimaloilla. Uusiutuvan turvallisen energian lisäksi työvoima ja -paikat kotimaista laatua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näissä ydinvoimalahommissa voidaan nyrkkisääntönä pitää, että aikataulu ja budjetti pitää kertoa kolmella. Eikä pikku sätilykään haittaa kun on oma söpö ydinvoimala.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se hinta tietysti kansalaisille kuulu, vaikka verorahoista maksetaankin. Valtiota pienempien yksiköiden osakkaita kiinnostaa aina, mikä maksaa mitäkin, eikä heiltä sitä tietoa oikein voi pimittää. Miksi siis nyt?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksei valtio ota osaa Fennovoimaan? miksi valtio tukee kannattamtonta tuulivoimaa jossa rahat valuu ulkomaille ja joka tulee nostamaan sähkön hintaa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hah! Vastaus on ilmeinen: Fennovoiman projekti on liiketaloudellisesti huonompi kuin huonoinkaan tuulivoima. Tottakai muuten valtio sijoittaisikin. Itseasiassa valtiohan edelleenkin sijoittaa siihen ainoaan (ehkä) kannattavaan ydinvoimalayhtiöön eli Fortumiin omistamalla siitä edelleen enemmistön. Fennovoimassa ei ole mitään kannattavaa eikä edes kannatettavaa muuta kuin paikallisten aluepoliitikkojen mielestä, joilla on tarve suhmuroida ja tehdä itseään tärkeän oloiseksi paikallisten veronmaksajien rahoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tyhmää rueta maksamaan roskavoimalaa jota ei edes rakenneta pyhäjoelle on vain sitä luulosairautta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Te jotka aijotte vaihtaa sähkölaitosta katsokaahan mistä se sähkö tulee. Onko se sitä edullista kivihiiltä jonka hinta laskee ja sitten kun Hanhikivi on valmis siirrytte käyttämään ydinvoimaa kun sitä saa halvalla. Monet vaahtoaa luonnon puolesta, mutta miettikääpä omaa kulutusta minkälainen hiilijalanjälki jää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elä sinä siitä huolehi. Kyllä katsotaan. Puhdas tuulisähkösopimus on kilpailijalla on muuten halvempi kuin Oulun Energian sopimus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maailman kalleinpia rakennuksia nämä ydinvoimalat eli rahaa on jos sitä haluttaisiin järkevästi käyttää. Epämääräisellä ulkomaalaistyövoimalla rakennettava ydinvoimala ei missään nimessä ole järkevää rahankäyttöä - päinvastoin, aivan umpihullua! Käyttäkää rahat johokin järkevään kohteeseen. Oulun kaupungin toimialaan ydinvoima ei kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päätöshän on tehty aivan väärillä tiedoilla, koska jo samalla viikolla ilmoitetaan hinnan olevan vähintään 1 - 2 miljardia enemmän. Sehän merkitsee, että sähkön hintakin on vähintään 20 % enemmän. Oulun päättäjille on annettu tarkoituksella vääriä tietoja tai he ovat vihkiytyneet asiaan mistään välittämättä. Tuollainen päätös on siis laiton ja se on heti kumottava tavalla tai toisella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo joo ja hinnat nousee mutta onneksi voimalaa ei rakenneta pyhäjoelle se on roska voimala jolla ei tee mitään muuta kuin sotkea maamme puhtaus turhaa touhua tuommosen roskan takia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavaksi katsotaan mitä tapahtuu kun tuo atomivoimala alkaa tuhoamaan ympäristöä myrkyillään. Ainoa mitä Ely-keskus tulee asialle tekemään on toimiston siirtäminen helsinkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu lähtee mukaan sillä eihän Oulun kunnallispolitiko/ ryöstöparoonitt osaa sanoa hankkeisiin ei näin kävi myös kun kivisydäntä ryhdyttiin rakentamaan kenelläkään ei olut tietoa oikeast hinnasta ja vieläpä valehdeltiin kaupunkilaisille ettei veroeuroa käytetä. Käytettihän silllä Oulun oli lunastettav maa-alueet ja niihin käytettiin veronmaksajien rahoja kysymättä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovinpa on kapea-alaista tuo sinun käsityksesi myrkyistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

14:31
Akkuliikkeissä on vilinää Oulussa – "Enemmän kuin kymmenen autoa konepeltiä pystyssä pihalla"
14:31
Kiiminkiläisestä Anita Korvasta kasvatettiin hiihtäjälupaus Kainuussa – Valmentaja: "Hän on oma, hyvä persoonansa. Hyvin suora ja rehellinen."
13:58
Varastorakennuksessa ollut pakettiauto syttyi tuleen Sotkamossa
13:28
Henkilöauto törmäsi rekan perään Oulun Raksilassa
13:28
Kiimingistä kotoisin oleva Anita Korva hiihti jälleen nuorten MM-pronssille: "Tähtäin on aikuisten sarjassa, mutta kivahan täällä on pärjätä"
13:20
Kymmenkunta vaalitilaisuutta osuu Rinteen sairausloman ajalle – Puoluesihteeri Rönnholm: Tilaisuuksien määrät lähtevät nousemaan vasta maaliskuun aikana
13:04
Suomessa kierrätettiin ennätysmäärä renkaita viime vuonna – Rengaskierrätys: "Kuopat teillä aiheuttavat helpommin vaurioita"
70
Oulun keskusta täyttyi ihmeellisistä vanhoista autoista kaikenlaista rojua katoillaan – hollantilainen porukka seikkailee Tanskan, Suomen, Ruotsin ja Norjan halki halpisautoilla
58
Sinun vuoro kysyä Kalevan vaalikoneessa – ehdokkaat Oulun vaalipiirin alueelta vastaavat
43
Kolmesataa hollantilaista halpisautoa hurautti Oulun kautta Ruotsiin – Tarkastiko poliisi enintään 500 euroa maksaneiden ajopelien kuntoa?
41
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
26
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
20
Tyrnävä kokeilee palkattomia vapaita
15
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kansan elintason romahduksen lähtölaukaus

No jos se 80-luku oli niin kultaista aikaa, niin mietitäänpä hetki mitä nyt pitäisi sitten tehdä? Miten se työttömyys ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image