Talous

Fennovoima: Asiakirjoja käsitellään määräysten mukaisesti – "Tietojen käsittely ja fyysinen ympäristö ovat meillä hyvällä tasolla"

Ydinvoimalahankkeessa on käsiteltävä myös turvallisuusluokiteltuja viranomaisaineistoja. Fennovoima valmistelee Hanhikivi 1 -ydinvoimalaa Pyhäjoelle. KUVA: Jukka Leinonen
Talous 14.2.2020 20:33
Jami Jokinen

Yhtiö muistuttaa, että kaikista toimenpiteistä huolimatta tahallinen sääntöjen rikkominen on teollisuudessa aina mahdollista heille, joilla on työn puolesta päästy turvallisuusluokiteltuun tietoon.

Ydinvoimayhtiö Fennovoima vakuuttaa käsittelevänsä turvallisuusluokiteltuja viranomaisasiakirjoja määräysten mukaisesti ja kehittävänsä toimintaa koko ajan.

– Kaikkia määräyksiä ja vaatimuksia, jotka liittyvät turvallisuusluokitellun aineiston käsittelyyn, noudatetaan tarkasti ja vähintään vaatimusten mukaisella tasolla. Kaikkiin rikkomuksiin suhtaudutaan ankarasti, yhtiö viestittää.

Se haluaa antaa useamman henkilön kautta kiertäneet kommentit nimenomaan yleisesti yhtiön nimissä.

Tutkinta kesken, siksi asiaa ei ruodita tarkemmin

Lännen Media kertoi aiemmin tällä viikolla, että Säteilyturvakeskuksen (Stuk) mukaan Fennovoiman asiakirjakäsittelyssä on edelleen avoimia kysymyksiä.

Stuk lähetti yhtiölle kesällä selvityspyynnön sen jälkeen, kun voimayhtiön entisen työntekijän kotoa löytyi turvallisuusluokiteltua aineistoa. Tästä tehtiin myös tutkintapyyntö poliisille, ja tarkoitus on selvittää, onko Fennovoiman toiminnassa syytä epäillä rikosta.

Voimayhtiö sanoo tehneensä asiassa aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa.

– Henkilöllä oli työnsä puolesta pääsy salaiseksi luokiteltuun tietoon ja hän käytti oikeuttaan väärin.

Tämän enempää yhtiö ei tapausta kommentoi, koska poliisitutkinta on yhä kesken.

Turvallisuusselvityksiä ja huumetestejä

Yleisellä tasolla Fennovoima kertoo kehittävänsä tiedon suojaamiseksi niin hallinnollisia menettelyjä kuin valvontaakin.

Yhtiö muistuttaa, että kaikista toimenpiteistä huolimatta tahallinen sääntöjen rikkominen on teollisuudessa aina mahdollista heille, joilla on työn puolesta päästy turvallisuusluokiteltuun tietoon.

– Tällaiset tapaukset minimoidaan erilaisilla luvitusmenettelyillä, joita Fennovoimassa ovat esimerkiksi turvallisuusselvitykset ja huumausainetestit.

Turvallisuusluokiteltujen asiakirjojen käsittely oli yhtenä aiheena loppuvuonna tehdyissä Stukin tarkastuksissa. Säteilyturvaviranomaisen mukaan kehitystä on tapahtunut, mutta parannettavaa on edelleen. Stuk esitti myös uusia vaatimuksia.

Kehitystoimia ei avata tietoturvasyistä

Fennovoima sanoo vastaavansa kaikkiin viranomaisvaatimuksiin. Tietoturvasyistä se ei kuitenkaan kerro, millaisia kehitystoimenpiteitä se on viime kesän jälkeen tehnyt.

Yhtiöllä on toimitiloja Helsingissä ja Pyhäjoella. Stuk on todennut Helsingin-tilat ja yhtiön menettelytavat riittäviksi alimman eli nelosluokan turvallisuusluokiteltujen viranomaisasiakirjojen käsittelyyn.

Fennovoiman mukaan suojelupoliisi on puolestaan hyväksynyt erityissuojatut tilat molemmilla paikkakunnilla aina kolmosluokan tietoon saakka.

– Tietojen käsittely ja fyysinen käsittely-ympäristö ovat meillä hyvällä tasolla. Stuk toteuttaa viimeisen katselmoinnin näihin liittyen lähitulevaisuudessa, yhtiöstä todetaan.

"Olemme ottaneet voimakkaampaa roolia"

Stuk on viime vuosina puuttunut useaan kertaan Fennovoiman turvallisuuskultturiin. Viranomaisen mukaan suunta on kuitenkin ollut kohti parempaa erityisesti viime vuonna toteutetun organisaatiouudistuksen ansiosta.

Fennovoiman mukaan merkittävimpiä muutoksia ovat olleet vastuiden selkeyttäminen ja uuden laitostominnot-yksikön perustaminen. Myös päätöksentekoa on yhtiön mukaan selkeytetty.

– Olemme myös ottaneet voimakkaampaa roolia projektin ohjaamisessa. Tekninen yhteistyö laitostoimittajan kanssa on vahvistunut ja suunnittelutyö edennyt merkittävästi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On hyvä opetella vastuunkantoa ajoissa, ei me haluta mitään Tšernobyliä Suomeen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Fennovoiman toiminta on ollut alusta lähtien yhtä selittelyä ja venkoilua. En luota puljun toimintaan sitten pätkääkään. Ja vielä ydinvoimala pitäisi saada aikaiseksi - väärissä käsissä koko projekti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt projekti seisoo ja kulut juoksevat.

Kuka maksaa nämä suorat seisokkikulut ja laitoksen myöhästymisestä aiheutuneet kulut?
Asian luulisi kiinnostavan suomalaisia osakkaita koska muita maksajia seisokkikuluille ja siitä johtuville muille kuluille ei ole.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Propaganda ei fennovoiman taholta kyllä uppoa ainakaan minuun. Kaikki viranomaiset puhuu toista kuin Fennovoima.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:33
Liigan ärsyttävimmäksi äänestetty ketju jälleen kasassa – ainoastaan ykkösnyrkki säilyi ennallaan Mannerin muokatessa hyökkäysvitjoja JYP-peliin
12:28
Maustetytöt saivat kultalevynsä Tavastialla – vaalalaistaustaisen kaksikon debyyttilevy ylitti kultalevyrajan
12:11
Yhdysvallat kirjoittamassa sopimusta Afganistanin sodan lopettamiseksi – Ulkoministeri Pompeo saapui Qatariin, jossa ovat myös Talebanin edustajat
12:11
Näyttelijä Timo Reinikan Andrén herkkä kaari isä pieneksi – Oulun teatteri tarttui tärkeään ja hienoon näytelmään, joka puhuttelee ympäri maailmaa Tilaajille
11:34
Ostitko tältä mieheltä television, pyykkikoneen tai puhelimen? Lauri Ylipaavalniemi on tehnyt kauppaa lähes 60 vuotta ja innostuu yhä asiakkaasta, joka sanoo ei Tilaajille
11:18
PS-nuoret kaatoivat emopuolueen ajaman sääntömuutoksen – Halla-aho: Puoluehallitus ratkaisee, mitä tehdään
10:22
Koronavirus leviää uusiin maihin – epidemiapesäkkeet kasvavat Kiinan ulkopuolella ja talouselämä kärsii
64
Minua hävettää tunnustaa olevani oululainen eli kaupungista, jossa puistometsästä tehdään peltoa, jonka tarve on kyseenalainen Lukijalta
52
Sisäministeri Maria Ohisalo: Suomi on nyt varautunut paremmin turvapaikanhakijoihin kuin vuonna 2015
25
Selvitys: 90 prosenttia Kiinassa toimivista eurooppalaisyrityksestä kärsinyt merkittävästi koronaviruksesta – Suomen talous erittäin riippuvainen Kiinasta
15
Selvitys ehdottaa Suomeen vesiveroja, tavoitteena käytön tehostaminen – suurimpia maksajia olisivat metsäteollisuus ja ydinvoimalat
9
Vanhoista käsityötaidoista on hyötyä vielä tänäkin päivänä – "Käsityöihminen ei ole koskaan työtön"
8
Koirien kiinnipitoaika alkaa sunnuntaina – lailla taataan rauha luonnoneläimille pesiä ja kasvattaa poikasia
8
HUSissa on varmistunut toinen koronavirustartunta – työikäinen nainen sai tartunnan Pohjois-Italiasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Oletko kylmäpäinen sijoittaja?🤧🤒🥵

Ei näytä ainakaan puunkasvu hidastuvan coronataudista... Lue lisää...
Puu kasvaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

29.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image