Talous

”Eu­roop­pa­lai­sen va­paa­pa­lo­kun­nan letkumies” – näin Olli Rehn eteni Suomen Pankkiin

Olli Rehn. KUVA: Pekka Lassila
Talous 14.10.2016 10:17
Laura Myllymäki

Olli Rehn (kesk.) siirtyy Suomen Pankin johtokuntaan Juha Sipilän (kesk.) hallituksen elinkeinoministerin tehtävistä. Hänen lisäkseen johtokuntaan valittiin Finanssivalvonnan apulaisjohtaja Marja Nykänen.

Hallituksessa Rehnin vastuulle ovat kuuluneet elinkeino- ja innovaatioasiat, energiapolitiikka sekä alueiden kehittäminen.

Olli Rehn on kotoisin Mikkelistä. Hän syntyi maaliskuussa 1962 yrittäjäperheeseen.

Rehn on tunnettu jalkapalloharrastuksestaan, ja hän pelasi paljon kouluvuosinaan. Kouluaikanaan hän myös teki töitä varaosamyyjänä.

Armeijassa olleessaan Rehn haki stipendejä, jotta hän voisi lähteä opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Hän päätyi Minnesotaan Macalester Collegeen opiskelemaan ekonomiaa, kansainvälisiä suhteita ja journalismia vuosina 1982–1983. Suomeen palattuaan Rehn opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä. Kandidaatiksi hän valmistui vuonna 1989.

Rehn toimi keskustan varapuheenjohtaja vuosina 1988–1994, ja hän vaikutti Helsingin kaupunginvaltuustossa vuosina 1988–1994. Eduskuntaan Rehn valittiin ensimmäisen kerran vuonna 1991.

Rehn jatkoi myös tutkimuksen tekemistä. Vuonna 1996 Rehn väitteli filosofian tohtoriksi Oxfordin yliopistosta. Korporatismia käsitelleen väitöskirjan otsikko oli Corporatism and Industrial Competitiveness in Small European States.

Euro Rehnin elämäntehtävänä

Suuri yleisö tuntee Olli Rehnin parhaiten komissaarin urasta. Vuosina 2004–2010 Rehn työskenteli EU:n laajentumisesta vastaavana komissaarina ja vuosina 2010–2014 talous- ja raha-asioista vastaavana komissaarina. Silloin Rehnistä tuli koko Euroopan tuntema julkisuuden henkilö ja kasvot Euroopan unionin talouskuripolitiikalle.

Euron kriisistä kertovan kirjansa Myrskyn silmässä (Otava, 2012) esipuheessa Rehn kuvaa suhdettaan euroon elämäntehtävänä. Rehn kuvaa kirjassaan, että talouskomissaarin työ tuntui ”eurooppalaisen vapaapalokunnan letkumiehen töiltä”.

Vuonna 2015 Rehn teki paluun kotimaan politiikkaan kansanedustajaksi, ja hän nousi Sipilän hallituksen elinkeinoministeriksi. Rehnin valintaa Suomen Pankin johtokuntaan pidettiin etukäteen lähes varmana.

Monet arvioivat, että luonteva jatkopesti Rehnille olisi Suomen Pankin pääjohtajan virka. Nykyisen pääjohtajan Erkki Liikasen toinen seitsenvuotiskausi päättyy kesällä 2018, eikä Liikanen voi enää hakea jatkoa.

Olli Rehnin perheeseen kuuluvat aviovaimo Merja Rehn sekä 16-vuotias tytär Silva Rehn.

Nykänen hallitsee pankit ja arvopaperimarkkinat

Marja Nykänen siirtyy Suomen Pankkiin Finanssivalvonnan apulaisjohtajan paikalta. Nykänen on varatuomari, ja Finanssivalvonnassa hän on johtanut instituutiovalvonnan yksikköä.

Marja Nykänen on työskennellyt tähän asti Finanssivalvonnan apulaisjohtajana.

Nykänen aloitti Finanssivalvonnan osastopäällikkönä vuonna 2010. Sitä ennen hän toimi Nordeassa Group Credit Control -yksikön yksikönjohtajana.

Nordeassa Nykänen on luonut uraansa kauemminkin, yhteensä 11 vuoden ajan. Hänen vahvuuksiaan ovat pankkialan sekä arvopaperimarkkinoiden tuntemus.

Rehnin kaltainen julkkis Nykänen ei ole.

Suomen Pankissa ei ole sukupuolikiintiöitä, vaikka toisesta johtokuntapaikasta on julkisessa keskustelussa puhuttu ”naispaikkana”.

Johtokunnan lasikaton ovat rikkoneet Suomen Pankin pääjohtajana vuosina 1992–1998 toiminut Sirkka Hämäläinen ja johtokunnan jäsenenä vuosina 2000–2010 toiminut Sinikka Salo.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Sipilän hallitus ainakin osaa hyödyntää poliittisia virkanimityksiä. Tätä se on Suomalainen korruptio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon ehti ministerinä saada pahaa aikaan: mm. Fortum menetti mahdollisuuden päästä mukaan Karjalan massiivisiin vesivoimahankkeisiin koska Rehnin piti junailla Fortum omistajaksi surullisenkuuluisassa Fennovoimaprojektissa. Ryssykät veti Rehnin "kölin alta". Mitähän tuhoa saakaan aikaan SP:ssa. Alpo Rusi tunnusti tämän A-studiossa kun hän sanoi että Rehn joutui Venäjällä pahaan paikkaan. Myös EU-komissaarina epäonnistui surkeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin EU "konkkaan" tai ainaskin tosi huonoja päätöksiä... ja nyt Suomi perässä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu jatkaa poliittisten virkanimitysten tiellä. Sipilän "Hyvä veli" -verkosto ja "kaverille kans" -tiimi iski jälleen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä tuo Rehn ole poliitikkona suomalaisten elämänkulkuun pahemmin vaikuttanut, ei hyvässä eikä pahassa. Lähinnä sellainen väritön selittelijä. Menestystä vain Suomen Pankin Pääjohtajan paikkaa odotellessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdotti ennen viime eduskuntavaaleja poliittisista virkanimityksistä luopumista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen valtaan tuloa oppositiossa ollessaan Juha Sipilä lupasi lopettaa poliittiset virkanimitykset. Nykyisen pääministerin lupaukset edes tältä osin eivät ole pitäneet, vaan kepurekrytointirumba jatkuu entiseen malliin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhä enemmän ja enemmän vahvistuu, että kepua ei kannata äänestää, koska ei ole mitään luottamista, niin kuin Sipilän puheetkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Löydätte varmaan arkistoistanne kommentin, mitä nuori Rehn sanoi toimittajille, kun nämä tonkivat hänen saamansa tutkimusapurahan myöntämisen poliittisia taustoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt tuli hyvä päätös!
Näin Rehn pysyy vähän loitommalla julkisuudesta ...
... toivottavasti @

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sipilä oli kovana vaalien alla, että poliittisista virkanimityksistä on luovuttava. Pitihän se arvata, että ei ne kepulaiset niin vain käännä kelkkaansa. Se tiedetään, että poliittisten sulle mulle- nimitysten tahti tulee vain kiihtymään hallituskauden loppua kohti. Sieltä on demarit tulossa seuraavaan hallitukseen täyttämään virkoja omilla jäsenillä, joten kepu ei halua jäädä virkanimityksissä jälkeen muista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuo ole poliittinen virkanimitys. Kenellä toisella on niin rautainen ammattitaito kuin Rehnillä? Heitä nimiä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:17
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
23
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image