Talous

Euroopan keskuspankki elvyttää taas: tal­le­tus­kor­koon lisää miinusta ja arvopapereita ostetaan 20 miljardilla kuukaudessa

Toisena merkittävänä elvytystoimena EKP aloittaa arvopaperien oston markkinoilta marraskuun alusta alkaen. Kuukausittain tähän käytetään 20 miljardia euroa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Talous 12.9.2019 15:16
Jami Jokinen

Ostoja jatketaan siihen saakka, että korkoa aletaan nostaa. Tarkoituksena on elvyttää laskussa olevaa Euroopan taloutta.

Euroopan keskuspankki (EKP) on päättänyt laskea talletuskorkoja entisestään. Pankin neuvoston tänään tekemän päätöksen mukaan peruskorko laskee -0.5 prosenttiin, kun se tähän saakka on ollut -0.4 prosenttia.

Tarkoituksena on elvyttää laskussa olevaa Euroopan taloutta.

Toisena merkittävänä elvytystoimena EKP aloittaa arvopaperien oston markkinoilta marraskuun alusta alkaen. Kuukausittain tähän käytetään 20 miljardia euroa.

Ostoja jatketaan siihen saakka, että korkoa aletaan nostaa.

EKP kertoo elvytystoimistaan tarkemmin klo 15.30 alkavassa tiedotustilaisuudessa.

Ennusteet samansuuntaisia

Esimerkiksi Danske Bank ennakoi aiemmin EKP:n laskevan korkoa vielä tänä vuonna. Lisäksi se uskoi EKP:n aloittavan uudestaan joukkolainojen osto-ohjelman.

– Kauppasota ja kasvun hidastuminen ovat saaneet keskuspankit muuttamaan kurssiaan ja aloittamaan elvytystoimet rahapolitiikan kiristämisen sijaan, toteaa Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen pankin tiedotteessa.

Handelsbank puolestaan ennakoi EKP:n laskevan talletuskorkoaan, ottavan käyttöön portaittaisen talletuskorkojärjestelmän ja aloittavan uudelleen määräelvytysohjelman loppuvuoden aikana

Maailmantaloudessa jännitteitä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan syyskuussa antaman arvion mukaan Suomen talouskasvu hidastuu ensi vuonna aiemmin arvioitua enemmän. Tutkimuslaitoksen näkemyksen mukaan Suomi on pienenä avotaloutena herkkä maailmantalouden huolille ja heilahteluille.

Handelsbankenin arvion mukaan maailman talouskasvu on hidastunut globaalien jännitteiden painaessa talouden toimeliaisuutta ja luottamusta. Politiikka on ottanut keskeisen roolin talouden suunnannäyttäjänä – merkittävimpinä tekijöinä USA:n ja Kiinan välinen kauppasota sekä Brexit.

Pankin mukaan lisäksi erityisesti Kiinan kysynnän heikentyminen on vaikuttanut maailmankaupan ja globaalin teollisuussuhdanteen hiipumiseen. Vaikka maailmantalouden kasvuvauhti hidastuu, pankki ei usko globaaliin taantumaan, koska keskuspankit ovat hyvissä ajoin ryhtyneet torjumaan negatiivisia kasvuriskejä elvyttävämmällä rahapolitiikalla.

MAINOS

Kommentoi

Euro on menestys. Euro on menestys. Euro on menestys. Paitsi että ei ole todellisuudessa. Sen osoittavat Eurooppalaiset pörssikurssit, jotka ovat menneet vaakamaboa jo kymmenen vuotta, kun muulla nousua on ollut reilusti. Neuvostoliitto romahti ihan syystä ja EU ei ole yhtään kummempi, varsinkaan nykymenon osalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on rikkaiden liittymä, joka maksattaa kansalaisilla rikkaiden tappiot. Antaisi vain rikkaiden hävitä rahansa ja aloittaa uudestaan pohjalta. Se olisi tervettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EKP ostaa konkurssikypsien yritysten ja pankkien roskalainoja ja puhuu arvopaperiostoista😅. Eipä toiminut edellinekään elvytys" eikä tule toimimaan tämä uusikaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

26.1.
Anita Korva näki valonpilkahduksia Rokualla OHS:n kansallisissa kisoissa
26.1.
Pysähtyvätkö paperitehtaat ja seisahtuvatko sellutehtaat? Metsäteollisuuden sovittelusta ei ole tihkunut tietoja, lakko uhkaa alkaa keskiyöllä
26.1.
OLS pullotti pinkin pyörremyrskyn – Pitkä tappioputki katkesi, kun huippujoukkue Classic kaatui Kastellissa
26.1.
Mediat: Ex-koripallotähti Kobe Bryant on kuollut helikopterionnettomuudessa – pidetään yhtenä kaikkien aikojen NBA-pelaajista
26.1.
Ynni otti voiton Kristika Turusta vuoristoratamaisen esityksen jälkeen, katso kuvia ottelusta
26.1.
Talvinen sää palaa Ouluun: Ensi viikolla taivaalta tulee lunta useampana päivänä, lämpötila pysyy pakkasen puolella
26.1.
Kapteeni täynnä tahdonvoimaa – Vili Hautala laittaa kroppaa peliin Ynnin puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

210 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paras asumismuoto?

Kun ei tarvi miettiä raha-asioita, vaan voi keskittyä pelkästään tuohon viihtyvyyteen, niin sehän on tottakai oma OKT, s... Lue lisää...
ESIMERKKI TODELLISUU...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image