Talous

Euroalueen talous kasvoi nopeammin kuin kymmeneen vuoteen

Talous 7.2.2018 13:59 | Päivitetty 7.2.2018 17:36
STT

Euroopan komission talousennusteen mukaan sekä euroalue että koko EU:n talous kasvoivat viime vuonna nopeammin kuin koskaan kymmenen viime vuoden aikana. Keskimäärin kasvua arvioidaan kertyneen 2,4 prosenttia. Suomea koskeva arvio on peräti 3,3 prosenttia.

Vahvan kasvun odotetaan jatkuvan euroalueella ja koko EU:ssa. Komissio ennustaa kasvuksi tänä vuonna keskimäärin 2,3 prosenttia ja ensi vuonna 2,0 prosenttia.

Komissio ennustaa, että Suomessa päästään jopa EU:n keskiarvon ylittävään bruttokansantuotteen kasvuun. Täksi vuodeksi Suomeen ennakoidaan 2,8 prosentin ja ensi vuodeksi 2,5 prosentin kasvua.

- Syynä koko EU:n ja euroalueen vakaan kasvun ennusteeseen on odotettua vahvempi suhdannetilanne Euroopassa, jossa työmarkkinatilanne jatkaa kohenemistaan ja talouden ilmapiiri on erityisen pirteä, komission tiedotteessa todetaan.

Toiseksi syyksi kerrotaan, että myös maailmantalous ja kauppa ovat elpyneet odotettua vahvemmin. Voimakkaan kysynnän, kapasiteetin korkean käyttöasteen ja suotuisten rahoitusehtojen arvioidaan suosivan investointeja.

Inflaation odotetaan kiihtyvän Suomessa

Koko EU:n pohjainflaation odotetaan pysyvän maltillisena, sillä ennusteen mukaan työmarkkinat piristyvät vain vähitellen ja palkankorotuspaineet pysyvät kurissa. Pohjainflaatiossa ei huomioida energian ja jalostamattomien elintarvikkeiden hintoja, jotka vaihtelevat herkästi.

Sitä vastoin kuluttajahintainflaation ennustetaan kiihtyvän maltillisesti. Siinä näkyy energian hintojen tuntuva vaikutus.

Arvion mukaan inflaatio oli viime vuonna euroalueella keskimäärin 1,5 prosenttia ja Suomessa vain 0,8 prosenttia. Euroalueella inflaation ennustetaan pysyvän ennallaan tänä vuonna, mutta Suomessa sen odotetaan nopeutuvan 1,4 prosenttiin. Ensi vuodeksi sekä euroalueelle keskimäärin että Suomelle ennustetaan 1,6 prosentin inflaatiota.

MAINOS

Kommentoi

Kuinka suuri osuus kasvusta selittyy turvapaikkabusineksella? Sehän on tuonut rahaa yksityisille vastaanottokeskuksille, vartijatoiminnalle, ruokatoimittajille, yksityisille hammaslääkäriasemille, tulkeille ja ennenkaikkea asianajotoimistoille hakemus ja valitusrumban myötä. Tähänkö talous"kasvu" perustuu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos euro ja kiitos Sipilän hallitus. Mutta eiköhän tämä ole jotenkin väärin kasvettu tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

124
Iinattiin rakennetaan Liikuntamaa – alueelle tulossa maastopyöräreittejä, fitness-puisto ja kuntoportaat
118
Oulun kaupungintalon mittava remontti alkaa vuodenvaihteessa – rakenteista ja sisäilmasta paljastui laajoja ongelmia
86
EU:lta tylyä postia: Ei rahaa jäsenmaiden kuivuuskriisiin – Ruotsi auttaa viljelijöitään 120 miljoonalla eurolla, MTK toivoo samaa Suomen hallitukselta
80
Kommandopipoinen mies ryösti kaupan Intiössä, pakeni skootterin kyydissä – poliisi pyytää havaintoja
47
Vorojahdin lopputulos: ”Valistuneet kansalaiset vs. rosvot 3-0” – Oulun poliisilaitoksen partio otti kiinni ulkomaalaisporukan
38
AC Oululle uusi suuromistaja
36
Metoo-liikkeen keskushahmo Asia Argento hiljensi syytökset hyväksikäytöstä rahalla – väitetty uhri oli 17-vuotias

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Aikuset miehet ampuu sorsia niin kuin suuremmatkin sankarit

Joo, se on huvittavaa kun aikunen ukko tulee polleana jonkun sorsan rääpäleen kanssa. Aivan kuin olisi ollut jokin suuri... Lue lisää...
Tirsk

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image