Talous

EU:n vastaveto Trumpille: Ylimääräinen tullimaksu maa­päh­ki­nä­voil­le, bour­bon­vis­kil­le ja leviksille

Talous 7.3.2018 13:30 | Päivitetty 7.3.2018 14:13
STT

Euroopan unioni toivoo yhä, että Yhdysvallat perääntyisi uhkauksestaan nostaa teräksen ja alumiinin tuontitulleja. Kauppakomissaari Cecilia Malmströmin mukaanEU ei hyväksy Yhdysvaltojen perustelua, jonka mukaan tulleja pitäisi korottaa maan kansallisen turvallisuuden nimissä.

EU on valmistautunut reagoimaan tullipäätökseen samansuhtaisesti. Komissio esittää lähipäivinä listan amerikkalaistuotteista, joiden tulleja voitaisiin korottaa. Listalta löytyy teräs-, maatalous- ja teollisuustuotteita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti viime viikolla harkitsevansa teräksen 25 prosentin ja alumiinin 10 prosentin tuontitullia.

EU voisi vastatoimena nostaa esimerkiksi Harley-Davidson-moottoripyörien, bourbonviskin tai Levi's-farkkujen tulleja, kuten komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on väläyttänyt.

Malmström lisäsi listaan keskiviikkona maapähkinävoin, karpalot ja appelsiinimehun.

- Lista julkaistaan hyvin pian, jotta voitte suunnitella viskin juomistanne, Malmström lupasi tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Komissaarien kokous käsitteli EU:n suoja- ja vastatoimia keskiviikkona.

Malmströmin mukaan Yhdysvaltojen päätös heikentäisi transatlanttisia suhteita.

- Olemme tehneet selväksi, että jos tällainen siirto tehdään, se vahingoittaa EU:ta ja vaarantaa tuhansia työpaikkoja ja siihen pitää vastata tiukasti ja samansuhtaisesti, Malmström sanoi.

EU voi ottaa käyttöön myös omaa teollisuutta suojaavia toimia. Yhdysvaltojen tullikorotuksen seurauksena Eurooppaan voi virrata liikaa teräs- ja alumiinituotteita, minkä takia EU varautuu ottamaan käyttöön suojatoimia, jotka voisivat olla esimerkiksi tuontirajoituksia.

Teräksen ylituotantoon voidaan EU:n mukaan puuttua vain yhteistyöllä.

- Protektionismi ei ole koskaan vastaus.

- Niin kauan kuin toimia ei ole tehty, elämme toivossa, että voimme välttää laajemman kauppariidan, joka ei ole kenenkään intresseissä.

MAINOS

Kommentoi

Kuka syö Suomessa maapähkinävoita, tai juo hajuvettä (bourbon viski). Karpaloita suot pullollaan, jos vain viitsii kerätä. Ei vaikuta ainakaan minun talouteeni millään tavalla. Israelkin tuottaa appelsiinimehua, mutta on muuten boikotissa väkivaltaisen politiikkansa takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voin elää ilman ko. tuotteita?!
P.S. Oikeat viskit tulevat Skotlannista, Amerikasta tulee vain likaista pontikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu itse tekee täsmälleen samaa kuin Usa. Kiinalaisille aurinkopaneeleille asettaa hirmu tullit kun ei muuten pysty kilpailemaan hinnassa. Omien EU kansalaisten vahingoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n tullimaksut USA:n - autoille, lentokoneille, moottoripyörille, laivoille ja tietenkin kaikkille 'digi-' palveluille ja tuotteille, kuten ohjelmistoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällaista on kokoomuksen ihannoiman USA:n vapaa markkinatalous.
" kilpailu ja markkinavoimat hoitaa asiat"
Kannattaa jättää haaveet Natosta ja USA yhteistyöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU on kauppasodassa Venäjän kanssa ja kohta USAn kanssa. EUn piti olla rauhanliitto vai miten se mainoskampanja menikään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image