Talous

Eukalyptus tyytyy vähään ja kasvaa

Eukalyptuksen taimien istutus on raskasta työtä, sillä sateita ei ole saatu kuuteen viikkoon.
Talous 3.5.2008 0:00
Heino Ylisipola
Taimitarhan yhdessä huoneessa nuoret naiset lajittelevat suurennuslasin avulla parhaita eukalyptuspuun siemeniä. Toisessa huoneessa koulitaan eli leikataan pieniä pistokkaita eukalyptuksen versoista juurtumaan tuoreeseen multapaakkuun. Se on kloonaamista.

Kloonaamalla pistokkaista saadaan täsmälleen samanlaisia kuitupuita kuin emopuu. Pistokkaiden avulla eukalyptus saadaan nopeammin täyteen mittaansa kuin siemenistä. Eukalyptus kasvaa hurjaa vauhtia, sentin päivässä ja voi yltää lopulta jopa 90-metriseksi.

Kun metsää hakataan joka vuosi, täytyy sitä myös istuttaa koko ajan. Sitä varten tarvitaan taimitarha. Uruguayssa metsä ei kasva luonnostaan, vaan jokainen puu on istutettu. Alkuperäisellä pampalla kasvaa vain heinää ja pensaita.

Suomalaisen Botnian tytäryrityksen Forestal Orientalin taimitarha sijaitsee San Fransiscossa, noin 100 kilometriä pohjoiseen Fray Bentosin sellutehtaalta.

Botnia on turvannut puuhuoltonsa tehtaalle ostamalla jo vuosia ennen tehtaan rakentamispäätöstä maata, johon voidaan istuttaa metsää. Eteläisessä Uruguayssa se tarkoittaa eukalyptuksen istuttamista.

Tehdas tarvitsee metsää noin 120 000 hehtaaria, jotta se olisi omavarainen.

Tällä hetkellä Fray Bentosin sellutehtaalla on omien metsien lisäksi sopimusviljelijöitä, jotka tuottavat pelloillaan puuta 10-20 vuoden ajan.Syysistutukset
ovat alkaneet


San Fransiscon taimitarha tuottaa noin 20 miljoonaa pientä taimenalkua vuosittain kevät- ja syysistutuksiin. Nyt ovat menossa syysistutukset, sillä eteläisellä pallonpuoliskolla eletään päinvastaista vuodenaikaa kuin meillä.

Fray Bentosin sellutehtaan raaka-aineesta 70 prosenttia tulee omilta istutuksilta eli omilta plantaaseilta, 20 prosenttia sopimusviljelmiltä ja loput Botnian yhteistyökumppanilta Otegui-konsernilta harvennuspuuna ja sahahakkeena.

Forestal Orientalin toimitusjohtaja Matthew Rivers kertoo, että Uruguay päätti 40 vuotta sitten ensimmäisestä metsäohjelmastaan. Siitä lähtien maa on aktiivisesti rakentanut pohjaa metsäteollisuudelle. Nyt plantaasi- eli istutusmetsiä on 0,8 miljoonaa hehtaaria.

"Metsätalous on maamme elinkeinoista säädellyin. Istutusmetsiin pitää olla hallituksen lupa ja istutusmetsät tulevat aina karjan ja viljan jälkeen", painottaa Uruguayn metsänomistajien etujärjestön SBF:n toimitusjohtaja Edgardo Cardoso.

Hän kertoo, että 2,4 miljoonaa hehtaaria maaperästä voidaan laittaa kasvamaan puuta. Nyt plantaaseilla kasvaa 70-prosenttisesti eukalyptusta ja loppuosa on mäntyä.

Cardoson mukaan puunviljelijä saa eukalyptuskuutiostaan keskimäärin 25-30 dollaria riippuen siitä, kuinka pitkä kuljetusmatka on tehtaalle.Muurahaiset ja
heinä kiusana


Istutusmetsien haasteita ovat kasvisairaudet, veden kulutus ja puuistutusten integrointi paikallisen väestön oloihin.

Uruguayssa maanomistus tiedetään aarin tarkkuudelle. Valtio on luokitellut maaperän hedelmällisyyden mukaan niin, että ykkösluokan maata on viljan- ja viininviljelyyn soveltuva maa. Sitten tulee karjatalousmaa ja vasta kolmantena on metsämaa, joka on yleensä myös vähäravinteisinta. Metsää saa istuttaa vain kolmosluokan maalle.

Eukalyptusplantaaseilla muurahaiset ovat taimien kiusana ensimmäisinä kasvuviikkoina, siksi ne pitää myrkyttää pois ennen istutuksia.

Ensimmäisen kasvuvuoden aikana pitää hävittää myös ruoho, jotta eukalyptukset pääsevät kasvamaan. Kun puu kasvaa noin vuodessa miehenmittaiseksi, latvusto on jo niin tuuhea, että heinä ei saa enää valoa ja tukahtuu.

Poikkeuksellisen kuivalla kaudella kuten nyt, eukalyptustaimen istutuskolo pitää kastella erityisellä geelillä, joka pitää maan kosteana, jotta maa ei kuivu liikaa taimen ympäriltä. Kallis geeli on brasilialainen keksintö.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11
Suojeltu myllyrakennus puretaan Toppilassa – tilalle pitää rakentaa saman näköinen talo
6
Lippo ja Oulun kaupunki hakevat pesäpallon Itä–Länttä yhdessä – tavoitteena saada arvo-ottelu Raksilaan 2021 tai 2023
5
Isis-leirin naisten paluumahdollisuutta kammoksutaan oppositiossa – Suomen lähtökohtana on ettei aikuisia auteta
4
Sisäministeri Maria Ohisalo ei halua riisua suomalaisilta kansalaisoikeuksia edes Isis-leirien tapauksessa – "suomalaista oikeusvaltioita ei pitäisi lähteä murentamaan"
4
Loppuunmyyty Qstock rikkoo jälleen kävijäennätyksensä – festivaalille odotetaan yhteensä 40 000 kävijää
2
Porokello-sovellus myös kuluttajien käyttöön: pian jokainen autoilija voi varoittaa porokolaririskistä
2
Paloauto suistui ojaan Suviseura-alueella Muhoksella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Laitoinpa uuden auton tilaukseen

83 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Karmea moka Pudasjärvellä

Hyvä Pudis. Turistin toholakkeet ajelee ihmisten päälle, kun kattelee pitkin jokien varsia. Sillälailla. Lue lisää...
Oulun poika

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

27.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image