Talous

Eukalyptus tyytyy vähään ja kasvaa

Eukalyptuksen taimien istutus on raskasta työtä, sillä sateita ei ole saatu kuuteen viikkoon.
Talous 3.5.2008 0:00
Heino Ylisipola
Taimitarhan yhdessä huoneessa nuoret naiset lajittelevat suurennuslasin avulla parhaita eukalyptuspuun siemeniä. Toisessa huoneessa koulitaan eli leikataan pieniä pistokkaita eukalyptuksen versoista juurtumaan tuoreeseen multapaakkuun. Se on kloonaamista.

Kloonaamalla pistokkaista saadaan täsmälleen samanlaisia kuitupuita kuin emopuu. Pistokkaiden avulla eukalyptus saadaan nopeammin täyteen mittaansa kuin siemenistä. Eukalyptus kasvaa hurjaa vauhtia, sentin päivässä ja voi yltää lopulta jopa 90-metriseksi.

Kun metsää hakataan joka vuosi, täytyy sitä myös istuttaa koko ajan. Sitä varten tarvitaan taimitarha. Uruguayssa metsä ei kasva luonnostaan, vaan jokainen puu on istutettu. Alkuperäisellä pampalla kasvaa vain heinää ja pensaita.

Suomalaisen Botnian tytäryrityksen Forestal Orientalin taimitarha sijaitsee San Fransiscossa, noin 100 kilometriä pohjoiseen Fray Bentosin sellutehtaalta.

Botnia on turvannut puuhuoltonsa tehtaalle ostamalla jo vuosia ennen tehtaan rakentamispäätöstä maata, johon voidaan istuttaa metsää. Eteläisessä Uruguayssa se tarkoittaa eukalyptuksen istuttamista.

Tehdas tarvitsee metsää noin 120 000 hehtaaria, jotta se olisi omavarainen.

Tällä hetkellä Fray Bentosin sellutehtaalla on omien metsien lisäksi sopimusviljelijöitä, jotka tuottavat pelloillaan puuta 10-20 vuoden ajan.



Syysistutukset
ovat alkaneet


San Fransiscon taimitarha tuottaa noin 20 miljoonaa pientä taimenalkua vuosittain kevät- ja syysistutuksiin. Nyt ovat menossa syysistutukset, sillä eteläisellä pallonpuoliskolla eletään päinvastaista vuodenaikaa kuin meillä.

Fray Bentosin sellutehtaan raaka-aineesta 70 prosenttia tulee omilta istutuksilta eli omilta plantaaseilta, 20 prosenttia sopimusviljelmiltä ja loput Botnian yhteistyökumppanilta Otegui-konsernilta harvennuspuuna ja sahahakkeena.

Forestal Orientalin toimitusjohtaja Matthew Rivers kertoo, että Uruguay päätti 40 vuotta sitten ensimmäisestä metsäohjelmastaan. Siitä lähtien maa on aktiivisesti rakentanut pohjaa metsäteollisuudelle. Nyt plantaasi- eli istutusmetsiä on 0,8 miljoonaa hehtaaria.

"Metsätalous on maamme elinkeinoista säädellyin. Istutusmetsiin pitää olla hallituksen lupa ja istutusmetsät tulevat aina karjan ja viljan jälkeen", painottaa Uruguayn metsänomistajien etujärjestön SBF:n toimitusjohtaja Edgardo Cardoso.

Hän kertoo, että 2,4 miljoonaa hehtaaria maaperästä voidaan laittaa kasvamaan puuta. Nyt plantaaseilla kasvaa 70-prosenttisesti eukalyptusta ja loppuosa on mäntyä.

Cardoson mukaan puunviljelijä saa eukalyptuskuutiostaan keskimäärin 25-30 dollaria riippuen siitä, kuinka pitkä kuljetusmatka on tehtaalle.



Muurahaiset ja
heinä kiusana


Istutusmetsien haasteita ovat kasvisairaudet, veden kulutus ja puuistutusten integrointi paikallisen väestön oloihin.

Uruguayssa maanomistus tiedetään aarin tarkkuudelle. Valtio on luokitellut maaperän hedelmällisyyden mukaan niin, että ykkösluokan maata on viljan- ja viininviljelyyn soveltuva maa. Sitten tulee karjatalousmaa ja vasta kolmantena on metsämaa, joka on yleensä myös vähäravinteisinta. Metsää saa istuttaa vain kolmosluokan maalle.

Eukalyptusplantaaseilla muurahaiset ovat taimien kiusana ensimmäisinä kasvuviikkoina, siksi ne pitää myrkyttää pois ennen istutuksia.

Ensimmäisen kasvuvuoden aikana pitää hävittää myös ruoho, jotta eukalyptukset pääsevät kasvamaan. Kun puu kasvaa noin vuodessa miehenmittaiseksi, latvusto on jo niin tuuhea, että heinä ei saa enää valoa ja tukahtuu.

Poikkeuksellisen kuivalla kaudella kuten nyt, eukalyptustaimen istutuskolo pitää kastella erityisellä geelillä, joka pitää maan kosteana, jotta maa ei kuivu liikaa taimen ympäriltä. Kallis geeli on brasilialainen keksintö.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:38
Ulkoministeri Haavisto al-Holin jupakasta: Ylin virkamiesjohto on vakuuttanut, ettei mitään lainvastaista ole tapahtunut
18:31
Ulla-Kirsikka Vainio äänestettiin Rovaniemen uudeksi kaupunginjohtajaksi
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Kuusrock villitsi Oulussa 1970-luvulla – vau, mikä meno! Kaikki hytkyvät, kädet nousevat, rautaista menoa. Tilaajille
18:00
"Siellä missä on kylmimmät ympäristöt, on lämpimiä ihmisiä" – Anna Koivukangas löytää veistoksen lumen sisältä ja rapsuttelee sen esiin Tilaajille
17:36
Vasemmistoliitto jatkaa samoilla ministereillä – "Perussuomalaisilla ei ole mitään muuta sanottavaa, mistään"
17:25
Posti hukkasi lehden koko 31 000 kappaleen painoksen – Uusi Rovaniemi jäi jakamatta
16:49
Talvinen taivas tarjoaa tiirailtavaa – helmiäispilviä, tähdenlentoja ja kirkkaana loistava Venus
138
Katri Kulmuni nousee valtiovarainministeriksi – "Haluamme saada pääministeri- ja valtiovarainministeri-akselin toimimaan"
77
Jopa 100 000 työntekijää aloitti lakon, Pohjois-Suomesta mukana useita isoja työnantajia – Teollisuusliiton Aalto ei niele puheita suhdanteiden heikkenemisestä
65
SDP:n yllätysveto: Eronnut Sirpa Paatero palaa kuntaministeriksi – omistajaohjaus siirtyy Tytti Tuppuraiselle, Antti Rinteestä varapuhemies
46
Katri Kulmuni: Hallituspuolueiden edustajien Twitter-miekkailun pitää loppua
32
Linnanmaan uuden pääpaloaseman rakentaminen alkaa ensi kesänä – Raksilaan uusi paloasema vuonna 2023
25
Lähes 2 000 taloutta oli ilman sähköä Oulussa sunnuntai-iltana
24
Analyysi: Kulmunille vihdoin hallituksen kakkosnyrkki – nyt on uuden sukupolven punamullalla näytön paikka

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

9.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image