Talous

EU tuomitsee Trumpin tuontitullit - vastatoimia luvassa

Talous 1.3.2018 20:03 | Päivitetty 1.3.2018 21:50
STT

Presidentti Donald Trumpin suunnitelma määrätä teräs- ja alumiinituonnille tuontitullit sai tylyn vastaanoton Brysselissä. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi, että EU paheksuu sitä voimakkaasti.

- Nähdäksemme toimen tarkoitus on suojella Yhdysvaltojen kotimaista teollisuutta, eikä sitä voida perustella millään kansallisen turvallisuuden tarpeella, Juncker sanoi.

Trumpin lupaamat tullit perustuvat harvoin käytettyyn lakipykälään, joka sallii hänen vedota kansalliseen turvallisuuteen tuonnin rajoittamiseksi.

Juncker varoitti, että EU ei jää toimettomana seuraamaan, kun sen teollisuuteen kohdistuu toimia, jotka uhkaavat tuhansia työpaikkoja unionin jäsenmaissa. Komissio aikoo puolustaa EU-maiden etuja ja ehdottaa toimia lähipäivien aikana, Juncker ilmoitti.

Kauppakomissaari Cecilia Malmström varoitti, että tullit haittaavat amerikkalaisia kuluttajia, teollisuutta, transatlanttisia suhteita ja maailmankauppaa.

Trump ei ole täsmentänyt, koskevatko tulevat tullit kaikkea teräksen ja alumiinin tuontia, mutta EU olettaa, että tullit koskevat myös sen tuotantoa. Kiina on ollut teräsmarkkinoiden suurin häirikkö, koska sen ylituotanto on painanut hintoja maailmanlaajuisesti.

Tieto tulleista aiheutti vellontaa myös Wall Streetillä, jossa teollisuusosakkeita seuraava Dow Jones -indeksi kääntyi kahden prosentin laskuun.

Trump lupaa maansa metalliteollisuudelle pitkäaikaista suojaa

Trump aikoo ensi viikolla määrätä kovat tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Trumpin mukaan halvan teräksen tuonti Kiinasta haittaa amerikkalaisia tuottajia.

Trump ilmoitti suunnitelmasta tavattuaan metalliteollisuuden edustajia.

- Te saatte tämän suojan pitkäksi aikaa, Trump lupasi vierailijoilleen.

Trumpin mukaan teräkselle tulee 25 prosentin tulli, alumiinille 10 prosenttia. Trumpin puheista ei käynyt ilmi, koskevatko tullit vain kiinalaisia vai myös muiden maiden tuotteita. Myös EU on merkittävä toimija tällä markkinalla.

Päätöstä tulleista odotettiin jo torstaiksi, mutta laillisen pohjan valmistelu oli vielä kesken.

Trump lupasi monesti suojata kotimaista terästeollisuutta tuontitulleilla jo vaalikampanjansa aikana, mutta presidentti ei ole päässyt asiassa puuta pitemmälle. Uusien tullien käyttöönotolla on myös vastustajansa Valkoisen talon sisällä, koska niiden pelätään haittaavan myös amerikkalaista teollisuutta ja maailmankauppaa.

Tullien kannattajat ovat edistäneet asiaansa tv-mainoksilla ohjelmissa, joita Trumpin tiedetään katsovan ahkerasti, kertoo New York Times.

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

18:03
Rockmuusikko ja lauluntekijä Bob Seger ilmoitti viimeisestä kiertueestaan
18:00
Käytätkö rahaa enemmän kuin tienaat? Etla: Suomalaisten säästämisasteessa on käynnissä jotain, mitä ei ole nähty sitten 1970-luvun
17:43
Oliko piip-testeistä luopuminen liioittelua vai hyvä varotoimi kunnilta? Opetushallituksen ohjeistus tulee lähipäivinä
17:33
Finanssijätin muutto paisuttaa reilusti Suomen pankkisektoria –  "Nordea pysyy vähintään yhtä tiukan valvonnan piirissä"
17:32
Suomelta pyydetään tuntuvaa määrää rajavartioita EU:n yhteiseen rajavartiostoon
17:21
Orpo: Oikeuskanslerin lausunto Soinin toiminnasta otettava vakavasti
17:16
Ivalossa löytyneiden sodanaikaisten rasioiden sisältö selvisi – rasioiden lisäksi yksityisasunnosta löytyi sodanaikaisia räjähteitä ja aseiden osia
124
Oulun punaiset pyöräilybaanat löydettiin ja todettiin heti liian kapeiksi – väylien erottuvuus kerännyt kiitosta
87
Iltalehti: Jani Toivola nostaa korotettua kulukorvausta tyhjillään olevasta Riihimäen-asunnostaan, vaikka asuu Helsingissä
47
Polttoainesuuttimiin on muodostunut suolaa – Nesteen bensiinin Mercedes-Benzeihin aiheuttamaa vikaa tutkitaan yhä
43
Lippo Pesiksen sarjapaikka siirtyy Lippo Junioreille – uusi yhtiö vastaa sarjapaikasta
39
Koodareista on Suomessa huutava pula – helpotusta haetaan sieltä, missä pippuri kasvaa
34
Oulun kaupunki ei aio keskeyttää Move-testin tekemistä – sivistysjohtaja Mika Penttilä toivoo kuolemantapauksen avointa käsittelyä
32
Maatilojen kriisituen valtaosa suunnattiin kuivuudesta eniten kärsineeseen Etelä-Suomeen – mihin kriisituki riittää?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Työssäkäyvät köyhät? Ei yhdellä paskaduunilla ole tarkoituskaan tulla toimeen! Kun työhaluja vaan löytyy (vaan eipä näil... Lue lisää...
hyvinvoiva

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

18.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image