Talous

EU ostaa liian lepsusti energiaa Venäjältä – Tutkija: EU-maiden pitäisi käyttää enemmän valtaansa ja asettaa tiukemmat ehdot energian hankkimiseksi

Maakaasuputken upottaminen Itämeren alle on parhaillaan menossa. Tällä hetkellä putken asennustöitä tehdään Suomenlahdella. Suomen puolella putkea kulkee reilun 300 kilometrin verran.
Talous 22.5.2019 20:24
Minna Akimo

Yhdysvallat on ilmoittanut jälleen aikovansa laittaa Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen pakotelistalleen. Kritiikin mukaan Saksa ja Eurooppa joutuvat Venäjän "vangeiksi", kun maiden riippuvuus Venäjältä tuotavasta energiasta kasvaa.

Itämeren kaasuputkihanke on ajautumassa syvempiin vaikeuksiin.

Yhdysvallat toisti jälleen tiistaina aikeensa asettaa putkihankkeen pakotelistalleen. Presidentti Donald Trump on jo pitkään arvostellut hanketta ja väittänyt, että Saksa ajautuu Venäjän vangiksi, kun Saksan ja koko Euroopan riippuvuus Venäjän energiasta kasvaa.

– Trumpin huomio on oikeansuuntainen, mutta keinot riippuvuuden vähentämiseksi ovat väärät. Vastaus olisi vahvempi EU:n yhteinen energiapolitiikka, mutta sitä Trump ei pysty ehdottamaan, Venäjän ympäristö- ja energiapolitiikan apulaisprofessori Veli-Pekka Tynkkynen Helsingin yliopistosta sanoo.

Keskustaoikeistolaisen EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred Weber sanoi aiemmin keväällä keskeyttävänsä hankkeen, jos hänet valitaan EU:n komission puheenjohtajaksi.

Hänen mukaansa Itämeren alle rakennettava kaasuputki on EU:n edunvastainen ja se lisää entisestään Euroopan riippuvuutta Venäjän energiasta.

– Kyse on vaalipuheista, mutta ne kuvastavat myös sitä, että kaasuputkihanke on iso energia- ja turvallisuuspoliittinen kysymys, johon Saksassa ja Euroopassa suhtaudutaan hyvin ristiriitaisesti. Tietenkin oma kysymyksensä on sekin, onko tällainen hanke yhden miehen käsissä, Tynkkynen sanoo.

Länsieurooppalaiset investoivat

Nord Stream 2 -hankkeen Suomessa työskentelevä sidosryhmäpäällikkö Minna Sundelin sanoo, ettei yhtiö ota kantaa poliittisiin spekulaatioihin.

– Seuraamme tilanteen kehittymistä, mutta emme osallistu poliittisiin spekulaatioihin. Nord Stream 2:n toteutus ei riipu poliittisista näkemyksistä, vaan se perustuu kattaviin lupamenettelyihin, jotka perustuvat EU- ja kansallisen lainsäädännön sekä kansainvälisten sopimusten selkeästi määriteltyihin oikeudellisiin vaatimuksiin, hän sanoo Lännen Medialle.

Sundelin korostaa, että länsieurooppalaiset energiayhtiöt Itävallasta, Saksasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta ja Hollannista ovat sitoutuneet investoimaan hankkeeseen lähes miljardi euroa kukin.

– Osakkaamme sekä viisi eurooppalaista rahoittajaa ovat täysin sitoutuneita hankkeeseen, kuten myös Nord Stream 2:n urakoitsijat, hän sanoo.

Kyse ei vain yhdestä hankkeesta, vaan EU:n vallasta energiakaupassa

Apulaisprofessori Tynkkysen mukaan keskustelu yhden hankkeen kaatamisesta on turhaa.

Hänen mukaansa nyt pitäisi keskustella enemmän siitä, millä tavalla Euroopan maat voisivat ottaa aktiivisemman roolin ja käyttää omaa valtaansa suhteessa Venäjään. Ehtojen asettaminen hyödyttäisi Tynkkysen mukaan myös Venäjän myönteistä yhteiskunnallista kehittymistä.

– Ennemmin kuin yhden hankkeen kaatamisesta, Euroopassa pitäisi keskustella siitä, miten EU-maat voisivat yhdessä käyttää ostajan voimaa ja määrittää sitä, millaisilla ehdoilla energiaa Venäjältä ostetaan.

EU-maat voisivat asettaa yhä vahvemmin erilaisia vaatimuksia Venäjälle siitä, miten esimerkiksi ympäristöasioista huolehditaan tai millä tavalla fossiilienergiakaupan päästöjä kompensoidakseen maan tulisi kehittää uusiutuvan energian tuottamiseksi.

Samalla EU-maat purkaisivat itse pohjaa Venäjän suurvaltapolitiikalta, jota maa voi energiakaupan kautta harjoittaa.

– Tällä hetkellä EU-mailla ei ole sellaista vipuvartta, jolla EU voisi omilla ehdoillaan edistää Venäjän myönteistä kehittymistä. Kun energiakauppa on atomisoitunut yksittäisten valtioiden ja niiden omistamien energiayhtiöiden väliseksi kaupaksi, Venäjä pystyy toteuttamaan hajota ja hallitse -politiikkaansa, Tynkkynen sanoo.

EU-vaalien tulos voi vain vahvistaa nykytilannetta

Toiveet EU:ssa yhteisen energiapolitiikan luomiseksi voivat kuitenkin hautaantua entisestään, mikäli oikeistopopulistiset puolueet menestyvät vaaleissa ja pystyvät luomaan oman blokkinsa EU-parlamenttiin.

– Jos oikeistopopulistiset liikkeet saavat Euroopassa enemmän valtaa, tätä hanketta tuskin haudataan. Heidän mukaan energiakaupassakin on kyse valtioiden omasta sisäisistä asioista, eikä EU:n pitäisi puuttua niihin, Tynkkynen sanoo.

 

Nord Stream 2 -kaasuputki

Nord Stream 2 -kaasuputki rakennetaan Itämeren poikki Venäjältä Saksaan.

Putkilinja menee Venäjän, Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Saksan aluevesien ja/tai talousalueen läpi.

Maat suhtautuvat kaasuputkihankkeeseen ristiriitaisesti. Osassa maista putki nähdään turvallisuusuhkana, mikä lisää maiden riippuvuutta Venäjästä.

Myös Yhdysvallat on kritisoinut uuden maakaasuputken rakentamista voimakkaasti.

Meren alla kulkevan maakaasuputken pituus on 1 230 kilometriä, josta reilut 300 kilometriä on Suomen alueella.

Tällä hetkellä putken rakennustyöt ovat meneillään Suomenlahdella.

Putken kautta maakaasua voi kuljettaa 55 miljardia kuutiometriä vuodessa. Määrä vastaa noin 26 miljoonan kotitalouden energiatarpeita.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat kahdeksan miljardia euroa.

Nord Stream 2 -kaasuputken pitäisi olla kaupallisessa käytössä ensi vuoden alussa.

Nord Stream 2 -yhtiön pääomistaja on Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom.

Rahoittajien joukossa on muun muassa Uniper, jonka yksi iso omistaja on suomalainen Fortum.

MAINOS

Kommentoi

Tosi varmaan on hinta joka ratkaisee,tyhmä on se joka liikaa maksaa.Muu on polittista höpinää jota mediassa pyöritetään useilta kanteilta ja erikulmista,sitten asiantuntijat voi päteä omankulman kohdalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EU:n kannattaa ehdottomasti tehdä mm. strateginen infra kuten kaasuputki Venäjältä Saksaan, koska se sitoo Venäjän erittäin hyvin asiakkaisiin, jotka voivat lakata ostamasta ko kaasua ja ottaa uusiutuvat käyttöön. Putki on EU:n etu halvan energian ja tarvittaessa painostuksen muodossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Trump ei aseta osarahoittaja Fortumille pakotteita tämän putken takia. Tai samantein koko suomelle, meneehän putki suomen aluevesien kautta ....... Pitääkö olla huolissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annetaako Trumpin määrätä kuka saa ostaa ja myydä. Tulee mieleen Ilmestyskirjan peto. Pistäkää vain Venäjän maakaasu putki boikottiin ja maksaakaa sitten kovaa hintaa Trumpin myymästä energiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trump on businessmies. Yrittämisestä ei voi moittia, mutta ei EU:n kannata tanssia USA:n pillin mukaan. Syy ei ole pelkästään Trumpin vaan koko USA:n hallituksen, mikä nyt milläkin presidentillä ja milloinkin sattuu olemaan vallassa. USA yrittää jatkuvasti määräillä kaikkia muita maita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kumma ajattelutapa, nimittäin meidän kyläkauppias ainakin on ostajien edessä melkein polvillaan ja sama se on maakaasun kanssakin, kun kilpailevia energialähteitä kuitenkin on. Eiköhän asiassa ole kyse aivan muusta kuin uutisoidusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Usa:lla ei ole mitään asiaa puuttua tähän hankkeeseen. Toisi itse sitä kaasua Eurooppaan jos pystyy halvemmalla tuomaan. Tämä maailman yleishäirikkö Usa yrittää boikotoida ja häiriköidä joka asiassa ympäri maailmaa.
Mitä se Usa:lle kuuluu mistä Euroopan maat kaasunsa ostaa. Se ei piirrä jolla ei ole liitua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas yksi polittiikkaa tekevä tutkija, joka ei osaa pysyä lestissään.

Missä vaiheessa EU:n yhdeksi tehtäväksi on otettu Venäjän "suurvaltapolitiikan" patoaminen?

Se on toki jenkkien tavoite, eli voidaan kysyä, onko EU:sta tullut samanlainen USA:n etäispääte kuin Natosta?

Toivottavasti EU-vaalien lopputulos on: Eurooppa ensin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eu un ja saksan ydin enerkian ja kivihiilen vastainen politiikka on heidät ajanut venäjän syliin, kun enerkiaa saa sieltä halvemalla kuin muualta.Sama loppu tulos tulee olemaan ilmasto vouhotuksellakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksalaiset ovat niin nöyryytettyjä vieläkin, etteivät välitä kun heidän etujaan poljetaan pitemässä juoksussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

USAlle Nord Stream 2 on piikki lihassa, koska se vähentää USAn valtaa euroopassa. Selkeää on että USAa ja sen hännystelijöitä pelottaa, mutta EUn kannalta todella hyvä ratkaisu ettei jäädä vain yhden suurvallan rahastettavaksi. Parempi pelata molempiin suuntiin. Ukrainan sota ja sen painoarvo loppuu sillä hetkellä kun tuo putki alkaa toimia ja hyvä niin. Hajota ja hallitse -politiikan pääarkkitehti euroopassa on USA.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama asia Trumpin kertomana ei kelpaa. Apulaisprofessori Tynkkynen on kuitenkin eri maata. Häneen voi luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitää myös iskeä jäihin venäläisten ydinvoimala Hanhikivessä. On erinomaisen huonoa makua alkaa veljeillä venäjän kanssa niin että saavat energiaankin ison otteen ja ihan länsirannikolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen sähkönkäyttö nojaa valtavaan sähköntuontiin Venäjältä.
Vain omassa harhassa elävien vihreiden mielestä niin on parempi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä viimeaikoina suurempi tuonti on ollut Ruotsin puolelta, kuin Venäjältä, vaikka Venäjän osuus onkin viime aikoina ollut nousussa. Fingridin sivuilta näkee ajantasaisen tilanteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muut maat koijaavat Suomea minkä ehtivät ja ovat jo kaapannet suomalaisten jättämän aukon Venäjän markkinoilla. Samaa tulee koskemaan myrkytöntä hiilisioksiidia. Saksa polttelee kivihiiltä ja rakentaa savuavia tehtaita ja pöljien maasta, eli Suomesta, tehdään hiilinielu, suomalaisten hurratessa tälle toimenpiteelle. Kyllä ne vain meille Euroopassa nauraa ja makiasti!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Euroopan maat, eikä vähiten Saksa, ovat pelanneet korttinsa todella huonosti tulevaisuuden energia-asioissa. Ensinnäkin EU on laatinut maailmanpelastusvimmoissaan rasitteekseen päästöoikeusmekanismin, jolla on suora, erittäin haitallinen vaikutus etenkin energiaintensiivisten yritysten kustannuksiin ja riskeihin verrattuna EU:n ulkopuolisissa maissa oleviin kilpailijoihin. Toiseksi, maakohtaiset ilmoitukset ydinvoimasta ja hiilellä tuotettavasta energiasta luopumisesta lisäävät entisestään EU-maiden muista lähteistä tarvittavan energian määrää valtavasti jo nykykulutuksella. Tämän lisäksi energian (lähinnä sähkön) kulutuksen kasvu tulee tulevaisuudessa pohdinnan alle. -Millä markkinoilta kaikentyyppisen sääntelyn nojalla poistuva energiamäärä+kulutuksen kasvu voidaan hallita kun lähestulkoon kaikki tuotantomuodot ovat ilmastohysterian varjolla asetettu pannaan? Jäljelle jäävät vain kaasumaiset polttoaineet, jotka kaikki, lukuunottamatta jätteistä valmistettavia biokaasuja, ovat yhtälailla fossiilisia polttoaineita. Näiden suurin tuottajamaa lähellä EU-aluetta on kiistatta Venäjä ja riippuvuuden Venäjästä EU-maat tulevat vielä tuntemaan nahoissaan omien typerien energiapäätöstensä vuoksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
67
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
53
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
36
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
33
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
27
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image