Talous

EU-komissio haluaa suuryritysten maakohtaiset verotiedot julkisiksi

Talous 12.4.2016 3:27 | Päivitetty 12.4.2016 4:10
STT, Lännen Media, Kaleva

EU:n komissio esittää tänään uusia toimia veronkierron torjumiseksi. Komission odotetaan vaativan EU:ssa toimivilta suuryrityksiltä maakohtaista ja julkista raportointia veroista ja voitoistaan.

Komissio on jo aiemmin esittänyt, että suuryritykset raportoivat maakohtaiset tiedot viranomaisille, jotka jakavat ne automaattisesti keskenään. Nyt komissio haluaa raportointitiedot julkisiksi.

Panama-vuodon jälkeen raportointivaatimus halutaan tiettävästi ulottaa myös EU:n ulkopuolisiin veroparatiiseihin, jos yrityksillä on niissä toimintoja.

- Mikäli (vaatimusta) todella sovelletaan yhtiöiden toimintaan EU:n ulkopuolella, se on suuri saavutus tässä vaiheessa, sanoo europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

Hautalan ja kokoomusmeppi Sirpa Pietikäisen mukaan lakiesitys on kuitenkin jäämässä pahasti vajavaiseksi, koska sen odotetaan koskevan vain yrityksiä, joiden vuotuinen liikevaihto on vähintään 750 miljoonaa euroa.

- Sen piiriin tulisi pelkästään 10-15 prosenttia yrityksistä, Pietikäinen sanoo.

Jarrutuksen syynä "väärä direktiivi"

Suomen hallitus on ilmoittanut tukevansa vahvasti EU:n yhteisiä toimia veronkierron torjunnassa. Hallitus on kuitenkin saanut oppositiosta syytöksiä jarruttelusta muun muassa maakohtaisen raportoinnin kohdalla.

Hallituslähteiden mukaan varauksellisuus on johtunut siitä, että EU-parlamentti on yrittänyt sisällyttää raportointivaatimuksen "väärään direktiiviin" ilman vaikutusarviota sen kustannuksista yrityksille.

Perussuomalaisten meppi Pirkko Ruohonen-Lerner sanoo äänestäneensä viime kesänä samasta syystä muutosta vastaan.

Heidi Hautalan mielestä perustelu on ontuva. Hänen mukaansa avoimuutta ei pidä jarruttaa juuttumalla lakiteknisiin seikkoihin.

- (Toimet) sitten löytävät oikean paikkansa, jos poliittista tahtoa asian läpiviemiseen on riittävästi.

Komission tänään iltapäivällä julkistettava esitys koskee tilinpäätösdirektiivin muuttamista. Se on Suomen hallituslähteiden mukaan fiksumpi tapa säätää maakohtaisesta raportoinnista. Myös Ruohonen-Lerner kannattaa tätä mallia.

"Kaukaa haettuja" selityksiä

Maakohtainen julkinen raportointi on jatkoa komission aiemmin esittämille toimille aggressiivista verosuunnittelua vastaan. Alkuvuonna komissio esitti mittavaa pakettia, jolla yritetään tukkia yritysten käyttämät keskeisimmät porsaanreiät.

Toimilla puututaan muun muassa keinotekoiseen voitonsiirtoon, jolla tuottoja kanavoidaan halvemman verotuksen maihin.

Suomen hallitus on ilmaissut huolensa lisäsääntelyn vaikutuksesta EU:n kilpailukykyyn ja yritysten hallinnolliseen taakkaan. Kilpailukyky voi hallituksen mukaan heikentyä, jos unionin ulkopuoliset maat eivät ryhdy vastaavaan sääntelyyn.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK on korostanut lisäsääntelystä aiheutuvaa kilpailuhaittaa ja byrokratiaa. Pietikäisen mielestä veroasioita valmistelevat virkamiehet kuuntelevat Suomessa liian herkällä korvalla EK:n näkemyksiä.

- Hallituksen kannat ovat yllättävän yksi yhteen EK:n kantojen kanssa. En syyttäisi poliittisesti tätä hallitusta, koska se on ollut aikaisemminkin niin. Voi kysyä, onko (virkamiehillä) riittävästi monipuolisuutta ja kompetenssia katsoa näitä asioita.

Pietikäisen mielestä kilpailuhaitasta ja hallinnollisesta taakasta puhuminen on "kaukaa haettua". Yrityksillä on jo olemassa maakohtaiset tiedot liiketoiminnastaan, joten uusi raportointivaatimus ei tuo merkittäviä lisäkustannuksia.

Väitetyn kilpailuhaitan taas voi Pietikäisen mielestä kääntää voitoksi.

- Jos on niin, että suomalaisyritykset maksavat veroja paremmin kuin muut - näin olen kuullut EK:sta ja muualta - eikö se ole meille pikemminkin kilpailuetu, että tällainen raportointi tulee, hän kysyy.

- Ne jotka käyttäytyvät huonosti, joutuvat toimiaan korjaamaan. Se on kunniaksi meidän niille yrityksillemme, jotka hoitavat tämän asian.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

banamasta sitä kilpailu kyky loikkaa kun näyttää siltä että valtion yhtiöt ym on kaikki suhmuroinnu rahat banamaan ym paratiiseihin.sijoittaja listan näkee kun katsoo vuoristo neuvosten nimet .ja kyllä sipilä tietää kaverit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus ja Stubb yritää päivastoin salailla omistusta ns. hallintorekisteriuudistuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
20:03
Kärppien lahjakas puolustaja Aino Karppinen pelasi nuoruutensa poikien joukkueissa ja käy yhä poikajunioreiden treeneissä: "Tykkään, kun saa taklia, eikä tarvi väistellä ketään" Tilaajille
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
40
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
29
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
26
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

181 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

600 000 EUROA AUTOIHIN

On kuulemma opposition kestävät. Eivät pääse kyytiin. Lue lisää...
Kyllä kestää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image