Talous

EU-komissio haluaa suuryritysten maakohtaiset verotiedot julkisiksi

Talous 12.4.2016 3:27 | Päivitetty 12.4.2016 4:10
STT, Lännen Media, Kaleva

EU:n komissio esittää tänään uusia toimia veronkierron torjumiseksi. Komission odotetaan vaativan EU:ssa toimivilta suuryrityksiltä maakohtaista ja julkista raportointia veroista ja voitoistaan.

Komissio on jo aiemmin esittänyt, että suuryritykset raportoivat maakohtaiset tiedot viranomaisille, jotka jakavat ne automaattisesti keskenään. Nyt komissio haluaa raportointitiedot julkisiksi.

Panama-vuodon jälkeen raportointivaatimus halutaan tiettävästi ulottaa myös EU:n ulkopuolisiin veroparatiiseihin, jos yrityksillä on niissä toimintoja.

- Mikäli (vaatimusta) todella sovelletaan yhtiöiden toimintaan EU:n ulkopuolella, se on suuri saavutus tässä vaiheessa, sanoo europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.).

Hautalan ja kokoomusmeppi Sirpa Pietikäisen mukaan lakiesitys on kuitenkin jäämässä pahasti vajavaiseksi, koska sen odotetaan koskevan vain yrityksiä, joiden vuotuinen liikevaihto on vähintään 750 miljoonaa euroa.

- Sen piiriin tulisi pelkästään 10-15 prosenttia yrityksistä, Pietikäinen sanoo.

Jarrutuksen syynä "väärä direktiivi"

Suomen hallitus on ilmoittanut tukevansa vahvasti EU:n yhteisiä toimia veronkierron torjunnassa. Hallitus on kuitenkin saanut oppositiosta syytöksiä jarruttelusta muun muassa maakohtaisen raportoinnin kohdalla.

Hallituslähteiden mukaan varauksellisuus on johtunut siitä, että EU-parlamentti on yrittänyt sisällyttää raportointivaatimuksen "väärään direktiiviin" ilman vaikutusarviota sen kustannuksista yrityksille.

Perussuomalaisten meppi Pirkko Ruohonen-Lerner sanoo äänestäneensä viime kesänä samasta syystä muutosta vastaan.

Heidi Hautalan mielestä perustelu on ontuva. Hänen mukaansa avoimuutta ei pidä jarruttaa juuttumalla lakiteknisiin seikkoihin.

- (Toimet) sitten löytävät oikean paikkansa, jos poliittista tahtoa asian läpiviemiseen on riittävästi.

Komission tänään iltapäivällä julkistettava esitys koskee tilinpäätösdirektiivin muuttamista. Se on Suomen hallituslähteiden mukaan fiksumpi tapa säätää maakohtaisesta raportoinnista. Myös Ruohonen-Lerner kannattaa tätä mallia.

"Kaukaa haettuja" selityksiä

Maakohtainen julkinen raportointi on jatkoa komission aiemmin esittämille toimille aggressiivista verosuunnittelua vastaan. Alkuvuonna komissio esitti mittavaa pakettia, jolla yritetään tukkia yritysten käyttämät keskeisimmät porsaanreiät.

Toimilla puututaan muun muassa keinotekoiseen voitonsiirtoon, jolla tuottoja kanavoidaan halvemman verotuksen maihin.

Suomen hallitus on ilmaissut huolensa lisäsääntelyn vaikutuksesta EU:n kilpailukykyyn ja yritysten hallinnolliseen taakkaan. Kilpailukyky voi hallituksen mukaan heikentyä, jos unionin ulkopuoliset maat eivät ryhdy vastaavaan sääntelyyn.

Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK on korostanut lisäsääntelystä aiheutuvaa kilpailuhaittaa ja byrokratiaa. Pietikäisen mielestä veroasioita valmistelevat virkamiehet kuuntelevat Suomessa liian herkällä korvalla EK:n näkemyksiä.

- Hallituksen kannat ovat yllättävän yksi yhteen EK:n kantojen kanssa. En syyttäisi poliittisesti tätä hallitusta, koska se on ollut aikaisemminkin niin. Voi kysyä, onko (virkamiehillä) riittävästi monipuolisuutta ja kompetenssia katsoa näitä asioita.

Pietikäisen mielestä kilpailuhaitasta ja hallinnollisesta taakasta puhuminen on "kaukaa haettua". Yrityksillä on jo olemassa maakohtaiset tiedot liiketoiminnastaan, joten uusi raportointivaatimus ei tuo merkittäviä lisäkustannuksia.

Väitetyn kilpailuhaitan taas voi Pietikäisen mielestä kääntää voitoksi.

- Jos on niin, että suomalaisyritykset maksavat veroja paremmin kuin muut - näin olen kuullut EK:sta ja muualta - eikö se ole meille pikemminkin kilpailuetu, että tällainen raportointi tulee, hän kysyy.

- Ne jotka käyttäytyvät huonosti, joutuvat toimiaan korjaamaan. Se on kunniaksi meidän niille yrityksillemme, jotka hoitavat tämän asian.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

banamasta sitä kilpailu kyky loikkaa kun näyttää siltä että valtion yhtiöt ym on kaikki suhmuroinnu rahat banamaan ym paratiiseihin.sijoittaja listan näkee kun katsoo vuoristo neuvosten nimet .ja kyllä sipilä tietää kaverit

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomen hallitus ja Stubb yritää päivastoin salailla omistusta ns. hallintorekisteriuudistuksella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.9.
Henkilöauto syttyi tuleen Intiössä – lämmitystolppa kärsi vahinkoja
22.9.
Tanssinopettaja Aurora Ylisellä on täsmälääke syksyn pimeyteen – Bollywood-tunneilla hymy nousee tanssijan huulille
22.9.
Reissusa: Risteilyllä Norjan Huippuvuorilla näki jäätiköllä käyskentelevän jääkarhun ja pääsi uimaan hyisessä meressä
22.9.
Syyspäiväntasausta vietetään koleissa merkeissä, mutta ilma lämpenee loppuviikkoa kohti – alkuviikosta kannattaa varautua liukkaisiin teihin
22.9.
Donald Trumpia saattaa uhata virkasyyte – Trumpin väitetään painostaneen Ukrainan presidenttiä sotilasavustusta panttaamalla
22.9.
Liki 70 hengen delegaatio Saksasta saapuu Ouluun – vieraat tutustuvat muun muassa paikallisiin yrityksiin
22.9.
Persianlahdella lientymistä: Iran lupaa YK:lle rauhansuunnitelmaa, kaapattu tankkeri määrä vapauttaa, huthikapinalliset puhuvat iskujen lopettamisesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi koko maassa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

122 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Älkää laittako vieraita nukkumaan lattialle

Pitäisi sanomatta ymmärtää, että varaa itselleen hotellista huoneen kun tulee yökuntiin vieraalle paikkakunnalle. Lue lisää...
Ymmärrä ensi kerrall...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image