Talous

Ensimmäiset kaupalliset 5G-mobiiliverkot tulevat Suomessa käyttöön to­den­nä­köi­ses­ti ensi vuoden alussa

5G-verkkoteknologian odotetaan luovan suuret mahdollisuudet esineiden internetille. Siitä esimerkkinä tämä Barcelonan mobiilimessuilla helmikuussa näytteillä ollut Huawein, China Mobilen ja ABB:n yhdessä kehittämä kauko-ohjattava robotti. KUVA: imago stock
Talous 13.4.2018 5:00
Mikko Pulliainen

5G-teknologiat ovat tällä hetkellä testausvaiheessa, mutta maailmalla odotetaan yleisesti ensimmäisten 5G-verkkojen kaupallisen lanseerauksen tapahtuvan vuonna 2019.

– Kaupallisista verkoista meillä ei ole tarkkoja päätöksiä olemassa. Siihen vaikuttaa taajuusjaon, kaupallisen tason verkkolaitteiden ja 5G-päätelaitteiden aikataulu. Tärkein asia on tietenkin asiakaskysyntä, mutta 5G:stä on oltu hyvin kiinnostuneita, kertoo Elisan mobiiliteknologiajohtaja Eetu Prieur Lännen Medialle.

Liikenne- ja viestintäministeriön on tarkoitus myöntää tämän taajuusalueen toimiluvat kuluvana vuonna, joten kaupallinen 5G-verkkotoiminta voisi Suomessakin alkaa vuoden 2019 alussa.

5G on yleisnimi uusille langattoman verkon teknologioille, jotka mahdollistavat entistä nopeamman tiedonsiirron ja uusia palveluita niin kuluttajille kuin teollisuuteenkin.

Edellyttääkö 5G uusia laitteita?

Kyllä. Nykyiset päätelaitteet – siis vaikkapa uudet älypuhelimet tai langaton modeemi – eivät ole 5G-yhteensopivia.

Tiedossa ei vielä ole, minkälaisia nopeuksia kotiin tarjotaan, mutta esimerkiksi Elisa myy jo nykyään 300 megan 4G-yhteyttä, josta mennään todennäköisesti moninkertaisesti yli.

Mitä uutta 5G tuo minulle?

Perusvirtasen näkökulmasta 5G näkyy alussa nopeampana ja luotettavampana tiedonsiirtona.

– 5G:n myötä saadaan käyttöön uusia taajuuskaistoja, eli alueella jossa on paljon ihmisiä, laajakaistayhteys toimii monella kuluttajalla luotettavammin, havainnollistaa tietoliikennetekniikan akatemiaprofessori Matti Latva-aho Oulun yliopiston langattoman viestinnän yksiköstä.

Yliopisto tekee 5G-tutkimusta yhteistyössä muun muassa Nokian ja VTT:n kanssa.

– Eihän missään ole niin loistavia mobiiliverkkoja kuin Suomessa. Meillä ei tiedetä kapasiteettiongelmista mitään. Mutta maailmalla väestörikkaissa kaupungeissa päästään nauttimaan niistä sovelluksista, joista me olemme iloinneet jo pitkään.

Latva-ahon mukaan ensimmäiset uudet teknologiset sovellukset tulevat lähinnä nk. esineiden internetin puolelle.

Tässä on kysymys laitteiden langattomasta kommunikoinnista, jossa vaikkapa metsäkone voi automaattisesti ilmoittaa laitteen valmistajalle kesken metsätöiden, että moottorin mäntä numero 3 alkaa olla huollon tarpeessa.

MAINOS

Kommentoi

"5G-teknologiat ovat tällä hetkellä testausvaiheessa, mutta maailmalla odotetaan yleisesti ensimmäisten 5G-verkkojen kaupallisen lanseerauksen tapahtuvan vuonna 2019."

Kyllä ihminen joutuu olemaan alttiina monille langattomille verkoille nykyään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti Nokisulle pikkuhiljaa selviää mitä 5G merkitsee tai ei merkitse. Miksi pitää tietää mikä on jääkaapin kaljatilanne avaamatta ovea? Tämä on järkevintä mitä olen Ohjelmajohtajan sanoneen, vai olisko vielä jotain muuta..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan nyt on vain esimerkki. Kustannussäästöjä tuo viakkapa puhtaanapidossa kun roskis ilmoittaa itse että hei olen täynnä. Ei tarvi ukkojen mennä joka aamu kurkkimaan että ono siellä mitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

He he no eipä ole ukot kurkkineet roskalaatikkoani aamuisin vielä tähänkään asti . Osoittaa vain että onkohan ihan viisaat liikkeelleä? Eikö ole yhtään järkevämpää..?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Mike litoris" on oikeassa.

Näillä suunnitelluilla yli 3 GHz:n taajuuksilla signaali ei etene kuin hyvin lähelle. Niin, ellei sitten lähetystehoja kasvateta monin (-kymmen) kertaisiksi. Ja sitä ei tule tapahtumaan.

Radioaaltojen vaimentuminen on suoraan verrannollinen käytetyn taajuuden neliöön. Voitte tästä päätellä, että nykyään taajamissa käytetty 1800 MHz:n 4G- taajuus melko lailla kaksinkertaistuu. Tästä seuraa vaimenemisen nelinkertaistuminen.
Eli päästään juuri tuohon, että näitä 5G- tukiasemia on oltava muutamien satojen metrien välein. Kaikkiin on vielä järjestettävä valokuituyhteys ulkoverkkoon.
Kuka tai mikä operattori tällaista verkkoa alkaa rakentamaan. Sen haluan tietää.

Onko tarkoitus että kotitalouksiin, joilla on kiinteä kuituyhteys, hankitaan uusi 5G-päätelaite ja nämä jakavat verkkoa muille lähialueen käyttäjille.
Minä en ainakaan ryhdy ylläpitämään kotonani jonkun operaattorin yleistä tukiasemaa, ellei siitä makseta riittävää vuokraa.

Kyllä tuokin vertaus 5G-verkon hyödyllisyydestä johonkin metsäkoneeseen on melko ontuva.
Ensinnäkin miten se 5G-verkko sinne korpeen saadaan ja toisekseen miten jonkin metsäkoneen sylinterin huoltotarve tiedon välittäminen laitevalmistajalle vaatii gigabittien siirtonopeuden. Tuohon riittää ihan jo 2G- (GSM) verkon siirtonopeus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän ne Ufot ja Kuu-ukot oikein meistä ajattelee, kun sinne viedään vain vanhentunutta 4G tekniikkaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G:stä tietoliikenne ogelmiensa korjaajaksi odottaville tulee karu yllätys: yhden säteilijän solukoko (kuinka etäälle se voi lähettää/vastaanottaa) on varsin pieni. Oulun yliopistollakin pitää olla useampia 5G tukiasemia. Optisten kuitujen pitää siis tulla käytännössä "joka paikkaan" ja säteilijöitä pitää tulla käytännössä jokatoiseen valopylvääseen. Kuulosta kalliille. Kaiken lisäksi 5G signaali ei läpäise selektiivilaseja. Verizon USA:ssa on ratkaissut asian siten, että ikkunalasin ulkopuolelle ja sisäpuolelle tulee A3:n kokoinen vastaanottava ja lähettävä yksikkö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ei tule lähiaikoina tänne landelle.
Arvostan hyviä yöunia ja ajatusten selkeyttä enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä edes 4G toimi pätkii kun yrittää katsoa urheilu lähetyksiä ei esineiden internet tuu toimiin miten vsrmistetaan ettei rikollinen nappaa esineiteitä etänä tuhoaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

5G tuo myös lisää syöpää ja viranomaisille mahdollisuuden paremmin hallita massoja. Miltä kuulloostaa esim päänsärky joka sitä isompi mitä lähempänä lähetys tornia on.. Tämä siis vain jos viranomaiset sitä haluavat. On se jännä ja armeijakin tykkää..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se 5G tuo lisää syöpää? Miten niitä massoja hallitaan 5G:llä paremmin? Miten niitä hallitaan nykyisillä mobiiliteknologioilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Meillä ei tiedetä kapasiteettiongelmista mitään" Tämä ei pidä paikkaansa, ilmenee esim. netin hidasteluna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:37
Kaupunginhallitus myönsi merikylpylä Allas Sea Poolille tonttivarauksen Kiikelistä – seuraavaksi neuvotellaan vuokrasopimuksesta
19:00
Täydellinen kuunpimennys herätti keskustelua Kuun vaikutuksesta ihmiseen – unettomuudesta ja kuuhulluudesta puhutaan, mutta tutkittua tietoa on vain vähän Tilaajille
18:34
Asukas säilytti puita hiljan lämmitetyssä leivinuunissa – kytevät puut puskivat omakotitalon täyteen savua
18:01
Utajärven ja Taivalkosken paloasemille saadaan uudet pelastusveneet tällä viikolla – vanhat myydään huutokaupassa
17:13
Veikkaus aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve noin 400 henkilöä
16:56
Ennuste: Suomelle 2,15 mitalia Tokion olympiakisoista
16:41
Pohjois-Pohjanmaan liiton maakuntahallitus aloitti ilmastostrategian päivitystyön
182
Työttömyys maksaa yhteiskunnalle vuosittain useita miljardeja euroja – Ministeri Lindström: "Suomella ei ole varaa näin suureen kuluerään"
28
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
28
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
28
Pohjois-Suomeen annettu talven ensimmäinen pakkasvaroitus: pakkanen voi kiristyä yli 30 asteeseen – katso miten kiehuva vesi kiteytyy kylmässä
25
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
22
Intercityjunan mystisestä pamauksesta jäi jäljet junan pohjaan
22
Sinisten Maria Lohela loikkaa Harkimon liikkeeseen, mutta ei aio olla ehdolla kevään vaaleissa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

169 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image