Talous

En­nä­tyk­sel­li­sen suuri tavarajuna kuljettaa SSAB:n terästä Raahesta Hä­meen­lin­naan, juna on 690 metriä pitkä

VR aloitti uuden junan liikennöinnin vappuaattona. Arkistokuva. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Talous 3.5.2018 13:25 | Päivitetty 3.5.2018 13:27
Kaleva

Massaltaan suurin kotimainen tavarajuna on aloittanut vapunaattona säännöllisessä liikenteessä Raahen ja Hämeenlinnan välillä.

Kyseessä 5 200 tonnia painava megajuna, joka kuljettaa teräskeloja Raahesta Hämeenlinnaan. Tähän asti keloja on kuljetettu kahdella junalla päivässä. Nyt kuljetus hoidetaan yhdellä junalla.

Uusi megajuna pystyy kuljettamaan kerrallaan jopa 3 800 tonnia terästä. Junassa on 52 vaunua, ja sen pituus vetureineen on 690 metriä. Vuosittainen suurjunan kuljetusmäärä on yli miljoona tonnia.

– Junakoon kasvu tuo tehokkuutta kuljetuksiin. Pystymme kuljettamaan enemmän tavaraa pienemmällä junamäärällä. Vaikutukset näkyvät koko kuljetusjärjestelmän tasolla, VR Transpointin rautatielogistiikan myynti- ja markkinointijohtaja Tero Kosonen kertoo.

Uuden toimintamallin taustalla ovat Pohjanmaan radan parannustyöt sekä akselipainon nosto 25 tonniin maaliskuun lopussa.

– Ratainfra mahdollistaa nyt suuremmat kantavuudet ja kuormakoot, ja haluamme hyödyntää tätä täysmääräisesti. Akselipainon korotus myös muilla pääreiteillä on tärkeää sekä kotimaiselle että kansainväliselle tavaraliikenteelle ja sitä kautta Suomen teollisuuden kilpailukyvylle, Kosonen toteaa.

Megajunan liikennöinti Raahesta Hämeenlinnaan alkoi 30. huhtikuuta. Kuljetuksissa on tarkoitus hyödyntää jatkossa myös VR Transpointin uusia sähkövetureita, jotka pystyvät vetämään aiempaa raskaampia tavarajunia.

Katso video megajunan matkasta:

Megajuna – massaltaan suurin kotimainen tavarajuna from VR Group on Vimeo.

MAINOS

Kommentoi

Pieniä on silakat joulukaloiksi. Maailman pisin säännöllisesti liikennöivä juna on todennäköisesti Etelä-Afrikassa Sishenin kaivoksilta Saldanhan satamaan kulkeva malmijuna, jolla on pituutta 4 100 metriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etelä-Afrikan juna on tosiaan pisin säännöllisesti ajettava malmijuna, mutta Kanadassa kulkee säännöllisesti 4200 metrisiä konttijunia.

Mainittakoon vielä että pisin juna koskaan oli Australiassa ajettu koemalmijuna. Pituus 7342 metriä, 8 kpl 6000hv vetureita, 682 vaunua. Kokonaispaino oli 99734 tonnia. Mutta tämä oli tosiaan koeajo eikä vakituinen ajo :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veturi on jo lähes Hämeenlinnassa, kun viimeinen vaunu nytkähtää Raahesta liikkeelle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla pisin ja painavin. Yleensä junassa 60 Vok vaunua. Pituutta yleensä idän Malmilla 873m ja painoa noin 5500 tonnia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, onneksi Rinne kieltää hallitukseen päästessään myös kaivinkoneet. Yksi semmoinen vie sadan lapiomiehen työt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakaan näitä junia ei tarvi pestä tai puhdistaa, koska näyttää olevan niin likainen, mutta sehän on vain uusi suomalainen normaali.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

95
Talliosakkeiden kauppa käy kiivaana Oulussa, ostajat teettävät tiloihin parvia, vessoja ja toimistotilaa – "Kaikki menee jo ennakkomarkkinoinnissa"
79
Puolustusvoimat järjesti kunnon show'n Heinäpäässä – todentuntuinen tykkituli paukkui ja jytisi, katso kuvat
52
Aika on ajanut tillilihasta ohi, rössypotusta kiistellään ja puuro on kestosuosikki – maksutonta kouluruokaa on syytä juhlia, mutta Oulussa sitä päätyy satoja kiloja päivässä biojätteeksi
23
Sisäministeri Mykkänen ei lämpene sinisten idealle poliisiopiskelijoiden tukemisesta - käyttäisi rahat lähiöpoliiseihin
22
Linnanmaan Baanan ensimmäinen vaihe avattiin liikenteelle
20
Kommentti: Urheilijan epäonnistuminen on systeemin vika
18
Nettiopas avuksi sorsastajalle: jätä nämä yksitoista vesilintua rauhaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan pohjoisosassa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta huomenna, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa Satakunnan, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Kemi, Keminmaa ja Tornio.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Oletpa melkoinen sanaseppo,johan kirjoittamisellakin voisit tienata :) Minä niin samaistun sinuun,en päivääkään ole kaiv... Lue lisää...
ahvenkahven

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image