Talous

Enemmistö kun­ta­päät­tä­jis­tä: Turvapaikan saaneet voivat lisätä kotikunnan elinvoimaa

Kyselyyn vastanneiden kuntapäättäjien enemmistön mukaan turvapaikanhakijat voivat lisätä kotikuntansa elinvoimaa. KUVA: Leinonen Jukka
Talous 24.10.2015 4:00
Lauri Nurmi, Juha Vainio

Enemmistö kuntapäättäjistä arvioi Lännen Median kyselyssä, että turvapaikan saaneet voivat lisätä heidän kotikuntansa elinvoimaa ja että uudet asukkaat ovat tervetulleita. Tätä mieltä oli 51 prosenttia vastaajista kyselyssä, johon vastasi 1 800 kunnanvaltuutettua eri puolilta Suomea.

Julkisuudessa on vallinnut ajoittain kuva, että pienissä kunnissa turvapaikan saaneisiin suhtauduttaisiin kielteisemmin kuin suurissa kaupungeissa.

LM-kysely murtaa osittain tätä mielikuvaa. Alle 20 000 asukkaan kunnista kyselyyn vastasi yli 900 valtuutettua. Heistä 46 prosenttia uskoo maahanmuuttajien tuovan elinvoimaa ja 34 prosenttia arvioi turvapaikan saaneet kulueräksi, josta olisi vaikeata suoriutua.

Yllättävänä voi pitää sitä, että vain neljännes kaikista vastaajista arvioi kotikuntansa nostavan kunnallisveroprosenttia maahanmuutosta aiheutuvien kustannusten takia. Osuus on yhtä suuri kaikenkokoisissa kunnissa.

Vastaajista 57 prosenttia on sitä mieltä, että maahanmuutosta ei aiheudu korotuspainetta. Kuntaliiton kuntatalouteen erikoistunut johtaja Ilari Soosalu epäilee kuntapäättäjien luottavan siihen, että valtio korottaa kotouttamistukia merkittävästi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Turvapaikan hakijat lisäävät Suomen köyhyyttä ja kuntapäättäjät ovat ulkona kuin lumiukot. Eivät tajua mitä on tulossa. Ei varmaan sittenkään kun on jo housussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. En oikein mitenkään jaksa ymmärtää, miksi ihmeessä päivänselvästi ongelmallisesta asiasta koitetaan päivittäin luoda mediassa myönteistä kuvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihanaa, kunnan talous elinvoimaistuu valtion maksamien tukien ja avustusten avulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kustannukset ovat nykyisellään tästä muuttoliikkeestä Suomelle miljoona euroa vuorokaudessa, (tai oikeammin tarkkaa lukua ei ole joidenkin väittämien mukaan edes mahdollista laskea) niin kysytäänkin todella sen elinvoimaisuuden perään kunnissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä tulevat tänne vailla mitään rahaa. Valtio antaa heille vielä vähemmän mitä köyhät saavat. Miten ihmeessä he pärjäävät täällä? TE -keskusista on rahat loppuneet aikaa sitten. Nämä ei voi edes alkaa yrittäjiksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voivat niin miten nämä kuntapäättäjät on niin tyhmiä. Nyt sitä rahaa sitten vissiin on. Kumma kun ei ole löytynyt työttömille, he eivät ole olleet mahdollisuus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ne elinvoimattomat kunnat tekohengityksellä siitä parane. Kuka hullu sinne jäisi teidän virhetänne korjaamaan pitemmäksi aikaa kun on pakko?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainakin veron korotuspaineet kasvaa monta prosenttia . Porvareille työvoimareservivero .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enemmistö?, niin onhan 51% oikeasti otsikkoonkin asti enemmän kuin 50%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin järkevä mielipide, sillä yhteiskuntaa ei olisi olemassakaan ilman ihmisiä. Ihmisten päivittäinen eläminen luo kysyntää, joka luo taloudellista toimintaa, joka luo työpaikkoja, jne. Muistellaanpa miten esim. Itä Saksasta oli täysin mahdotonta poistua, koska hallitus pelkäsi, että jos kaikki lähtevät lännen puolelle, koko talous olisi romahtanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin, meillä vaaditaan rajoja kiinni väärään suuntaan. Nyt heti käärimään piikkilankaa huput päässä köyhien kuntien ympärille, ettei elinvoima karkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

taas tätä viher/vas. Propagandaa tosiasia on, että vaikeuksia tulee ja paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perustuu ideologiseen luuloon että valtion kassa on pohjaton. Vastuuttomuuden huippua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halpatyövoimaa ne pomot hinkuu loput voi varastaa eläkeläisiltä, itte portugalissa porttien suojasta vilkuttavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai kaikki koittavat saada parhaan mahdollisen sopimuksen, niin pomot kuin työntekijätkin. Jos työntekijä ei pysty itse neuvottelemaan palkastaan niin liittyminen ammattiliittoon kannattaa tai sitten kannattaa hankkia itselleen niin mainio osaaminen työssään, että saa työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kertokaa nyt joku miten ihmessä väestö jonka työllisyysaste on hyvä jos 20% voi mitenkään lisätä kunnan elinvoimaa? Hokevatko kuntapäättäjät papukaijan lailla Oikeaa Mielipidettä vai ovatko he tosiaan näin pihalla?
Meilläpäin kaupunginjohtaja kehuu kuinka nyt saadaan kovasti kaivattua kansainvälisyyttä kun kaupunkiin tuli vastaanottokeskus. Ilmeisesti kiinalaiset, turkkilaiset, intialaiset, virolaiset ja venäläiset työperäiset maahanmuuttajat eivät olleet tarpeeksi kansainvälistävää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:22
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
22:11
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
21:42
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
20:57
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
19:51
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
19:48
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
19:40
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"
120
Oulussa aletaan jakaa paketteja sähköavusteisella konttipyörällä Armadillolla – pyörä vie alle kolmasosan jakeluauton vaatimasta tilasta
82
Oulun teatterissa huolestuttiin kaupungille konsulttiselvityksessä ehdotetuista satojen tuhansien eurojen leikkauksista – säästöt johtaisivat kurjistumisen kierteeseen, teatterin johto varoittaa
45
Kahden kiinalaisen turistin epäillään kantavan koronavirusta Ivalossa – ylilääkäri: "Voi olla ihan tavallinen tauti"
43
Kauppakortteli Pekurin ylimpään kerrokseen tulee uusi ravintola – ovet avataan maalikuussa
36
Oulun yliopistoon tulee itseohjautuva Toyota, jota hyödynnetään ohjelmistojen kehittämisessä – autossa voi olla jopa 200 miljoonaa riviä koodia
32
Iltalehti: Hallitus valmistelee korotusta lapsilisiin
25
Seitsenkertainen Suomen mestari ja Sotkamon Jymyn pelaajalegenda Jimi Heikkinen liittyy ensi kaudeksi Lipon joukkueeseen ja heti taustaorganisaatioon – "Olen nöyrän innoissani"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono aluksi seuraavissa Lapin kunnissa: Inari ja Utsjoki lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image