Talous

Ely-keskus jakoi 32 miljoonaa EU-rahaa Pohjois-Suomeen, katso maakuntien isoimmat tukien saajat

Kuusamon Rukalla toimiva Rukakeskus on eniten yritystukea saanut pohjoissuomalainen yritys.
Talous 15.1.2018 12:54
Anna Leinonen

Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus on myöntänyt noin 32 miljoonaa euroa yritystukia Pohjois-Suomen kolmeen maakuntaan.

Eniten tukia maksettiin Pohjois-Pohjanmaalle, noin 18 miljoonaa euroa. Lapin yritykselle rahaa myönnettiin noin kymmenen miljoonaa ja Kainuuseen vajaat neljä miljoonaa euroa.

Ely-keskuksen tiedotteen mukaan rahoituksella tuetaan yhteensä reilun sadan miljoonan euron suuruisia investointi- ja kehittämishankkeita. Uusia yrityksiä on tulossa 20, ja työpaikkojen määrän luvataan kasvavan reilut 900:lla.

– Teollisuuden ja matkailun investointihankkeita on käynnistetty melko aktiivisesti koko Pohjois-Suomessa, mutta varovaisuutta on edelleen ilmassa. Sekä saapuneiden hakemusten että myönnetyn rahoitukset määrät olivat vuonna 2017 edellisiä vuosia pienemmät, sanoo yksikön päällikkö Eija Virtasalo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksesta.

Nyt myönnettyjen rahoitusten arvioidaan nostavan yritysten liikevaihtoja yhteensä 232 miljoonaa euroa. Kasvusta puolet tulee todennäköisesti viennin kautta. Tätä Virtasalo pitää hyvänä suuntauksena.

Pohjois-Pohjanmaan tuesta lähes puolet myönnettiin Oulun seutukunnan yrityksille. Suurin yksittäinen tuen saaja on kuitenkin Kuusamon Rukakeskus. Myös Haapaveden ja Siikalatvan suunnalle myönnettiin runsaasti yritystukia, yhteensä 1,8 miljoonaa euroa. Pohjois-Pohjanmaan toimialoista eniten tukea sai ict-ala. Matkailun saama tukipotti kasvoi merkittävästi viime vuodesta.

Lapissa ja Kainuussa yritystukia myönnettiin runsaasti matkailualan yrityksille. Lisäksi puu- ja metalliteollisuudessa on käynnissä merkittäviä investointihankkeita kummassakin maakunnassa. Lapissa iso osa rahoituksesta suuntautui Rovaniemen seudulle ja Pohjois-Lappiin. Rovaniemen seutu sai 2,9 miljoonaa euroa ja Pohjois-Lappi 2,8 miljoonaa euroa. Myös Kemi-Tornion alueelle myönnettiin 2,3 miljoonaa euroa yritystukia.

Katso eniten tukia saaneet yritykset Pohjois-Suomessa (yritys, kotipaikka, saatu tukimäärä euroina).

Pohjois-Pohjanmaan yritykset:

Rukakeskus Oy, Kuusamo, 2 061 870
Lapwall Oy, Pyhäntä, 1 205 450
Ewona Finland Oy, Oulu, 1 008 770
Sähkö-Rantek Oy, Oulu, 715 400
VB-Betoni Oy, Vaala, 551 790
Tactotek Oy, Oulu, 525 000
Lasercomp Oy, Nivala 480 000
Celermec Oy, Sievi 454 750
Haapaveden puukaluste Oy, Haapavesi, 448 400
Paras Biopharmaceuticals Oy, Oulu 444 910

Lapin yritykset:

Unique Entertainment Oy, Rovaniemi, 1 433 000
Inarijärven lomakylä Oy, Inari, 1 125 640
Pellopuu Oy, Pello, 1 083 000
Kultahippu Oy, Inari 860 960
Tervolan saha ja höyläämö Oy, Tervola, 632 500
Tornion Kama-palvelut Ky, Tornio, 444 100
House of Lapland Oy, Rovaniemi 361 130
Aromtech Oy, Tornio, 323 750
Lumivalkea Oy, Inari, 285 030
Aurora Village Oy, Inari, 260 180

Kainuun yritykset:

Kuhmo Oy, Kuhmo 1 013 670
Haapala BNB Oy, Sotkamo, 327 580
Symbicon Oy, Kajaani, 281 300
Hiihtokeskus Ukkohalla-Paljakka Oy, Hyrynsalmi, 264 250
Suokone Oy, Sotkamo, 237 520
Katera Steel Oy, Kajaani, 195 930
Mehi Oy, Suomussalmi,180 600
Walkia Group Oy, Sotkamo, 152 910
Vuokatin Katinkulma Oy, Sotkamo, 140 300
Imagon Oy, Kajaani, 136 500
Rollock Oy, Kajaani, 116 280

Katso kaikki Pohjois-Suomessa tukea saaneet yritykset ja organisaatiot.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Tukirahat ovat Suomalaisten veronmaksajien rahoja joita jaellaan yrityksille ! Pitäisikö rahanjako lopettaa ja mennä pankkiin hakemaan tarvittavia rahoja ? Lopetetaan rahojemme jako .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

edellä myönnetyt tuet olisi voitu laitta konkreettisesti työttömien työllistymiseen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukipolitiikka ja yrityksien verovähenys oikeus on suomenkansan ikuinen riippa joka aiheuttaa kieroutuneen ja sairastavan yhteiskunnan.
Kaikki tukimuodot olipa ne asumistuet tai työttömyystuet tai aluepoliittiset tuet on saatava vastikkeelliseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noiki rahat olisi voitu käyttää tiestön huoltoon olisi laajempi hyöty eikä yksittäisten yksityis yritysten omistajien osinkoihin ja johtajien boonuksiin tämä on keskusta/kokoomus politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisessa keskustelussa täällä valitetaan sitä, kun Pohjantietä korjataan, olisi kuulemma pitänyt nekin rahat laittaa tärkeämpään kohteeseen . . .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiet kuuluu infrastruktuurin piiriin ja palvelee kaikkia myös yrityksiä. Yritykset työllistää ja maksaa veroja. Helsinki-Tampere-Turku alue vie yli 90 prosenttia kaikista tuista, tiet siellä on moottoritietä vähään ja kunnossa. Hyvä että Oulun alue saa edes jotakin! Kilpailu vääristyy ja samat vakavaraiset ovat aina suuremmat valtion tukien saajat ja omistava luokka ottaa avosylein vastaan valittamatta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuki vääristää markkinaa, kun osa kavereista saa tukea. Mm. Seinävalmistaja olisi voinut itse omista rahoista voinut investoida. Johonkin voitotkin menee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukakeskus on vähentänyt tasaisesti työntekijöidensä määrää 2010-luvulta alkaen.

Voisiko näitä yrityksiä velvoittaa palkkaamaan pitkäaikaistyöttömiä? Mielestäni ihan asiallinen kysymys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jotenkin tuntuu tyhjältä lause, että käyttäkää palvelua niin ei tarvitse tukea. Mitä tekee ja mihin avustukset käyttääkään esim. Unique entertaiment jos tuki on melkein puolitoistamiljoonaa reilun vuoden toiminnan jälkee? Firman nimi ei sano itselleni yhtään mitään niin siksi esimerkkinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos näitä ei jaeta suomeen, ne menevät esim. Kreikkaan, sitäkö valittajat haluaa? Kyllä tukihakemus pitää perustella ja kuitteja vastaan ne maksetaan, ei luulojen perusteella. Moniko valittaja on edes yrittäjä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin sitä tässä kukaan haluaa. Kyse on lähinnä siitä, että miksi jaetaan meidän verorahoja EU:n kautta tämmöiselle pienelle porukalle. Kyllä täällä kansan keskuudessa sille rahalle olisi enemmän tarvetta. Oikeastaan niin, että eivät keräisi meiltä rahaa veroina ja EU maksuina pois alkujaankaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö sun kreikkasi kanssa ! EVM hoitaa jo maksut puolestamme ja Suomesta lähetetään rahaa kun Klaus Regling käskyttää. On muuten EVMn saksalainen poliitikko ja Goldman&Sachsin johtohenkilöitä. Kävi neuvomassa urpilaista ennen lisä budjettia ja urpilainen rassukka teki niin kuin Klaus-setä käski. Onneksi joku toi asian julkisuuteen ja niin ei siitäkäkään tullut mitään. Oliko asia taas sellainen maksumiehen paikka verovaroillamme, voi löytyä jos googlaat. Minua vaivaa edelleen tällaiset tietämättömẗ ns. äly hoi, jne... kommentoijat jotka puhuvat puuta heinää. Alahan puhua tiedolla älä usko muita kyseenalaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari vuotta sitten haettiin erittäin järkevään matkailu hankkeeseen tukea. Hanke pitkässä juoksussa kannattava ja olisi tuonut muutaman vakituisen työpaikan. Väsyttivät uuvuksiin koko ajan vetkuttamalla ja muuttamalla perusteita. Tuli selväksi, jos et kuulu hyväveliverkostoon ja kestitse ely-väkeä, tukea ei varmasti tule.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämmöiset haettavat yritystuet sietäisi lakkauttaa. Eriarvoistavat yrityksiä ja tukevat korruptiota. Parempi, kun verotuksessa huomioitaisiin. Tosin eu:ltahan nämä tulee ettei me voida näihin vaikuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maksakaa tarpeeksi tuotteista ja palveluista, niin ei tarvitse tukea.
Ei tule sitten turistejakaan Rukalle Euroopasta eikä Venäjältä.
Oululaisilta ja muilta asumistuet pois.
Eläköön kiinalainen halpatuonti ja halpuutus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko totta että suomalaiset ovat noin yksinkertaisia? Suomi on jo kallein maa EUssa ja vähän muuallakin asumiskustannuksissa, auto on edelleen eliittiylellisyys, asunnot pakkasmaassa niin kalliita, että kun ulkolainen kuuli pienen osakkeen hinnan meni hiljaiseksi ja silmät suurina kysyi kuinka teillä on varaa jos palkat ovat EUn keskitasoa, kaikki senkuin nousee mutta palkkamaltti palkat ei ja aktiivilakia pukkaa kikyn päälle ja toukokuussa lisää ruoskaa työttömille . Ei oikein tunnu sivistysvaltiolta, ei demokraattiselta tasavallalta, ei edes länsimaiselta. Eron huomaa kun menee vaikka Tukholmaan. Ja valtiomme PM sanoo olevansa uskovainen, VAU!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kansalais aloitteen paikka yritystukia ei kannattaville yrityksille vain alotteliville yrityksille ja työllisyysvelvoite mukaan kokopäiväinen vakipaikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Uutisvirta

11:55
Merivartiostot suorittavat tehostettua vesiliikennevalvontaa tänäkin juhannuksena – muistathan nämä asiat, ennen kuin lähdet vesille
11:44
Mykkäklassikoita livemusiikin kera Valveella elokuussa – Chaplinin Kultakuumekin saa monitaiteellisen säestyksen
11:34
Mikkelin rajua koulupaloa tutkitaan tuhopolttona – tutkinnanjohtaja tyynnyttelee somehuhuja
11:32
Kiinan Xi matkusti Pohjois-Koreaan tapaamaan Kimiä, Yhdysvaltain Trump haluaa kuulla uutiset pian Xiltä itseltään
11:19
Poliisi: Suomeen salakuljetettiin Venäjältä susia, joita käytettiin siitostoimintaan koirasusitilalla
11:10
Iran sanoo pudottaneensa amerikkalaisen lennokin Iranin alueella – USA:n mukaan isku tapahtui kansainvälisessä ilmatilassa
11:01
Suomalaisten kesälomabudjetti on kyselyn mukaan 1 200 euroa, suunta alaspäin – "Ensi vuonna lomabudjetit saattavat taas nousta"
49
Tuppuraisella liki 400 000 euroa asuntolainaa, Kulmunilla lainaa 100 000 euroa – Harakalla muhkea osakesalkku ja sijoitusasuntoja
31
Päivi Räsänen arkkipiispa Luoman sateenkaarisuvaitsevaiseen vastaukseen: "Pride-liikkeen ideologiaa ja kirkon arvopohjaa mahdotonta sovittaa yhteen
21
Hagelberg uskoo: Stockmannin entisiin tiloihin syntyy monipuolinen kauppakeskus – ”Pekurin korttelin kehitys tärkeää koko keskustalle”
20
IL: Riitta-Liisa ja Toni Roponen muuttavat Ida-tyttärensä kanssa Haukiputaalta Yhdysvaltoihin – Toni Roponen Denverin yliopiston hiihtovalmentajaksi
17
Alman mittaus: Perussuomalaiset selvästi suosituin puolue
11
HS: Harkimon liike aikoo rekisteröityä puolueeksi – "Tiedän ja ymmärrän, että tästä tulee kritiikkiä"
11
Lehto Group käynnistää neljä rakennushanketta ympäri Suomea – pohjoisin paikka Utsjoella, projektien arvo yhteensä 27 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

UV-säteily on voimakasta Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa. UV-indeksin arvo on 6.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

On kukkia
Lukija

Uusin lukijakuva

oulu
mällinen h

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi Suomella menee niin kuin menee?

Suomella menee ihan hyvin ja suomalaiset ovat myös hyvin arvostettuja ihmisiä maailmalla. Osa aloittajan mainitsemista ... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image