Talous

EK:n asiantuntija varoittaa: Seuraavaksi EU:lla ja USA:lla voi olla edessään veroriita

Talous 13.3.2018 2:57 | Päivitetty 13.3.2018 3:07
STT

Digitaalisten yritysten verottamisesta voi tulla seuraava riita Yhdysvaltain ja Euroopan unionin välille orastavan tullikiistan lisäksi, varoittaa EK:n veroasiantuntija Virpi Pasanen.

EU-komissiolta odotetaan lähiaikoina digiyritysten verotuksesta esitystä, jolla amerikkalaiset yhtiöt kuten Google, Facebook ja Twitter saataisiin maksamaan laajemmin veroja Eurooppaan. Julkisuuteen vuotaneen luonnoksen mukaan isoille digiyrityksille asetettaisiin väliaikaisesti 1-5 prosentin liikevaihtoon perustuva vero.

Varsinkin isot jäsenmaat Saksa, Ranska, Italia ja Espanja ovat ajaneet uudistusta, jolla digijättejä saataisiin verotettua Euroopassa tehokkaammin.

Pasanen Elinkeinoelämän keskusliitosta pitää suunnitelmaa liikevaihdon verottamisesta kestämättömänä. Verotusperiaatteiden muuttaminen voisi olla hänen mukaansa myös vastoin kansainvälisiä verosopimuksia.

Käytännössä ongelmana olisi, että verolle voisivat joutua myös tappiolliset yritykset ja yritysten veroasteet nousisivat huomattavasti.

Julkisuuteen vuotaneessa luonnoksessa mainitaan erikseen nimeltä tiettyjä amerikkalaisyhtiöitä, mikä alleviivaa sitä, miksi verolakeja muutettaisiin.

- Jos liikevaihdon verottaminen kohdistuu nimenomaan yhdysvaltalaisyrityksiin, meillä alkaa olla jo vireillä jonkinlainen verosota kauppasodan rinnalla, Pasanen varoittaa.

EU:ssa tiedostetaan, että kestävin ratkaisu saataisiin, jos digiyritysten verotuksesta päätettäisiin globaalisti OECD:n johdolla. Tämä voi kuitenkin viedä aikaa, minkä takia EU etsii tilapäistä ratkaisua.

MAINOS

Kommentoi

EU:n päästökauppa meni totaallisesti pieleen ja aurinkopaneelien tuontitulliverot jäävät heikoksi joten EU keksii nyt uusia verotuloja jolla se voisi rakentaa Brysseliin korkeamman norsuluutornin. EU alkaa muistuttamaan jo "organisaatioita" jotka pakolla keräävät rahaa yrityksiltä ja kansalaisilta.

En olisi 20 vuotta sitten uskonut että EU:sta tulee organisaatio joka pyrkii rahoittamaan toimintaansa markkinataloutta kiristämällä. Alunperin EU:n piti olla Euroopan yhteismarkkina-alue jossa talous perustuu vapauteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkään tappiollinen ja silti toiminnassa oleva yritys harrastaa luultavasti tulojen siirtoa veroparatiisiin. Eikait näistä tarvikkaan välittää, mitä mieltä ovat.

Toisekseen, kiinasta voisi käydä ottamassa mallia, miten verkon käyttöä voisi unionin ulkorajoilla suitsia. Varsinkin jos lankoja pitkin tunkee yrityksiä palveluita ja vakoiluohjelmia tuottamaan, eivätkä edes maksa siitä veroja. Ajatushan on aika "ei länsimainen", mutta montakohan miljardia menee sivusuun unionin ulkopuolelle.. Seuraavaksi nämä tietenkin ottavat maksun bitcoineina, jos vero eivät miellytä. Mahtaa olla loputon suo suitsia asiaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image