Talous

EK haluaa yhä lakko-oikeuden kolmikantaan – SAK: Emme näe poliittisia lakkoja sellaisena ongelmana, josta pitäisi panna työryhmää pystyyn

Noin 30 000 palkansaajaa osallistui Helsingin Rautatientorilla mielenosoitukseen hallituksen kaavailemia pakkolakeja vastaan syyskuussa 2015. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 17.6.2019 6:00
Ilkka Hemmilä

Hallitusneuvotteluissa käyty vääntö lakko-oikeuden rajaamisesta ei johtanut hallitusohjelman kirjaukseen. EK esittää silti yhä työryhmän perustamista poliittisten lakkojen rajaamiseksi. SAK ottaisi työelämän uudistusten ohjenuoraksi mieluummin taannoisen työllisyys- ja kasvusopimuksen.

Elinkeinoelämän keskusliitto esittää yhä kolmikantaisen työryhmän perustamista lakko-oikeuden rajaamiseksi. Työrauhakysymykset olivat esillä hallitusneuvotteluissa, mutta hallitusohjelmaan ei tullut kirjausta lakko-oikeuden rajaamisesta. Lännen Median tietojen mukaan lakko-oikeutta käsiteltiin työelämäasioihin keskittyneen työryhmän lisäksi puheenjohtajien pöydässä.

Lakko-oikeuden rajaaminen oli EK:n kärkitavoitteita hallitusneuvotteluissa. EK:n mukaan työryhmä voitaisiin yhä perustaa irrallaan hallitusohjelman linjauksista.

EK:n johtaja Ilkka Oksala sanoo, että järjestö haluaa rajoittaa oikeutta poliittisiin lakkoihin, nostaa laittomista lakoista määrättävien sakkojen suuruutta sekä kieltää suhteettoman suuriksi tulkittavat tukilakot. Työehtosopimusneuvotteluihin liittyvään lakko-oikeuteen EK ei esitä rajauksia.

– Poliittisia lakkoja pitäisi rajoittaa muiden Pohjoismaiden tapaan, sillä näissä lakoissa maksajiksi joutuvat työnantajat. Näin kävi esimerkiksi viime syksynä irtisanomiskiistaan liittyneessä lakkojen sarjassa. Laittomien lakkojen seuraukset (sakot) eivät ole suhteessa lakkojen aiheuttamiin vahinkoihin. Olemme pettyneitä siihen, ettei hallitus käynnistänyt työryhmää työrauhan parantamiseksi, vaikka se muuten viisaasti tavoittelee vakautta työmarkkinoilla.

EK on ilmoittanut lähtevänsä mukaan kolmikantaiseen työryhmään työllisyyden nostamiseksi 75 prosenttiin. Vaatimusta lakko-oikeuden rajaamisesta EK ei aio Oksalan mukaan tuoda tähän neuvottelupöytään. Kyse on EK mukaan eri asioista eikä niitä haluta niputtaa yhteen.

SAK kaivaisi työllisyys- ja kasvusopimuksen esiin

Ehdotus lakko-oikeuden rajaamisesta saa odotetun kriittisen vastaanoton työntekijäpuolelta. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta uudistaisi työmarkkinoiden neuvottelu- ja sopimusjärjestelmää ennemmin ennen Juha Sipilän hallitusta neuvotellun työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisesti.

– Emme näe poliittisia lakkoja sellaisena ongelmana, josta pitäisi erikseen panna työryhmää pystyyn, Eloranta kommentoi.

Työllisyys- ja kasvusopimuksen piirissä oli yli 90 prosenttia palkansaajista. Kolmivuotisessa sopimuksessa sovittiin muun muassa palkankorotuksista.

Myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola kertoo, ettei järjestö näe tarvetta kyseisenlaisen työryhmän perustamiseen.

– Kun olimme kuultavana hallitusneuvotteluissa, totesimme, ettemme näe tarvetta uudistaa neuvottelu- ja työrauhajärjestelmää, Palola sanoo.

STTK ja SAK kertovat kuitenkin osallistuvansa keskusteluihin, mikäli sellaiset aloitetaan.

MAINOS

Kommentoi

EK on tietoisesti ajanut asioiden isompaa sopimista alas ja levitellyt kösiään useassa asiassa, ettei se nyt voi eikä aio tehdä mitään. Työmarkkinoita on muutettu työnantajan markkinoiksi. Työntekijällä ei ole juuri muita mahdollisuuksia kuin tehdä mitä työnantaja määrää - myös tilanteissa, joissa työntekijää käytetään törkeästi hyödyksi. Ay-liikkeen tuki työntekijältä tällaisessa tilanteessa halutaan poistaa. Oikeusprosessissa voidaan havaita vain, että työntekijä on alistunut paikalliseen sopimukseen. Vain räikeät, tiettyjä lakeja rikkovat tapaukset saavat tuomion.

EK on siirtänyt työmarkkinavaltaansa erittäin oikeistolaisille ja yrittäjäkeskeisille hallituksille, joista Sipilän saneluhallitus oli vasta alkua. Todelliset, työntekijän asemaan ja palkkaukseen todella rajusti puuttuvat hallitukset ovat vasta tulossa. Olisi ikävä, jos työntekijää rangaistaisiin poliittisista lakoista: "no voi voi, onhan tämä toiminta tietysti kauhean väärin, mutta kun se kriminalisoitiin, niin olet nyt sitten täysin ja yksin.henkilökohtaisesti vastuussa seurauksista"... Kun päätöksenteko työmarkkinoista on politiikassa, tulee olla mielenilmaisuoikeus poliittisia päätöksiä kohtaan.

Suomen työmarkkinoilla on työntekijöitä, jotka lusmuavat eivätkä ymmärrä vastuutaan. Valtava osa on tunnollisia työntekijöitä. Osaa heistäkin johdetaan huonosti, uhkailemalla ja välinpitämättömästi. Pelon ja uhan työmarkkinat eivät kuulosta tehokkailta ja motivoituneilta. Mutta voihan yrittäjövastuun kaataa työntekijöille jatkossa täysin. Harva vastaantullut yrittäjä kuitenkaan voitoistaan vapaaehtoisesti antaa penniäkään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.7.
Oululainen Tommi Kostekivi nappasi Iskelmämestarin tittelin Kiuruvedellä – "Onhan tämä hassua, koska kilpailussa oli kova taso"
21.7.
Presidentti Volodymyr Zelenskyin puolue otti parlamentin hallintaansa Ukrainan sunnuntaisissa vaaleissa
21.7.
Alkava viikko voi tuoda Ouluun jopa 30 asteen helteet – odotettavissa hellevaroitus
21.7.
Siirtolapuutarhan mökkien ovet avautuivat vierailijoille, katso kuvia
21.7.
Äimäraution siirtolapuutarhassa oli sunnuntaina avoimien ovien päivä – siskosten mökissä värimaailma rakentuu turkoosin lipaston ympärille
21.7.
Irlannin Lowry tuuletti tuulisessa Pohjois-Irlannissa golfin major-voittoa, Korhonen 63. sijalle
21.7.
Keskittymisen mestari Lasse Virén elää vapaaherrana – "Suhteeni liikuntaan on huono", toteaa nelinkertainen olympiavoittaja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Aika rankka yleistys tuo, että uuden auton ostaminen ilman, että vastaavaa käytettyä on saatavilla, olisi pelkkää näyttä... Lue lisää...
Autokaupoille

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image