Talous

Ei yhden miehen takia, ei kahden tai kolmenkaan – Nokian jumittuminen tiettyyn oh­jel­mis­toa­lus­taan ja jatkuvat or­ga­ni­saa­tio­uu­dis­tuk­set saivat mat­ka­pu­he­lin­val­mis­ta­jan syök­sy­kier­tee­seen

Nokian loppuvuosi 2018 oli talouslukujen valossa edellistä parempi, vaikka koko vuoden tulos jäi vuodesta 2017. KUVA: Joel Maisalmi
Talous 19.6.2019 19:30
Riikka Sipilä

Uusi Jyväskylän yliopiston ja Aalto-yliopiston historiantutkimus luotaa Nokian matkapuhelinliiketoiminnan loppuvaiheita.

Yksittäisten johtajien luonteenpiirteet tai päätöksentekotavat eivät ole syy siihen, että Nokian nousukiito alkoi takkuilemaan ja matkapuhelinmarkkinoita vuosia hallinnut yhtiö joutui lopulta luopumaan toimialasta.

Näin todetaan Nokian matkapuhelinliiketoiminnan loppuvaiheista tehdyssä historiantutkimuksessa, joka osoittaa että yhtiöltä loppuivat sekä aika että maltti.

Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa syytti viime vuonna julkaistussa kirjassaan Nokian pääjohtajaa (vuoteen 2006) ja hallituksen silloista puheenjohtajaa (1999–2012) Jorma Ollilaa tietojen panttaamisesta ja pelon ilmapiirin luomisesta yhtiöön.

– Historiantutkijan silmin rapa on roiskunut vähän liikaa yksittäisten ihmisten tekemisten tai tekemättä jättämisten päälle – kyse on kuitenkin paljon moniulotteisemmasta toimintakentästä, johon vaikutti moni tekijä, sanoo liiketoimintahistorian professori Jari Ojala Jyväskylän yliopistosta.

"Yhtiössä ilmeisesti luotettiin siihen, että mikä on toiminut aiemmin, toimii jatkossakin"

Jyväskylän yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimuksen mukaan Nokian vaikeudet kilpailla Androidien ja Applen iPhonen kanssa johtuivat ennemminkin ajan loppumisesta ja vaikeuksista keskittää resurssit kilpailukykyisen puhelimen kehittämiseen.

– Jos yhtiö olisi kyennyt kehittämään kilpailukykyisen puhelimen, tuskin kukaan ylimmästä johdosta olisi sellaisen viemistä markkinoille halunnut estää.

Laajaan julkiseen aineistoon ja entisten nokialaisten haastatteluihin nojaava tutkimus nostaa esiin kaksi keskeistä ongelmaa, jotka lopulta johtivat yhtiön vaikeuksiin.

– Symbian, eli Nokian puhelinten alusta oli huipputuote vielä vuosituhannen vaihteessa, mutta sitä se ei enää vuonna 2008 ollut. Yhtiössä mitä ilmeisimmin luotettiin siihen, että mikä on toiminut aiemmin, toimii jatkossakin.

Tutkimus kertoo, että Nokian jumittuminen ongelmalliseen Symbian-käyttöjärjestelmään johti lopulta umpikujaan, eivätkä kehitystyön alla olleet uudet tuotteet, Android, Meltemi ja Meego, ennättäneet markkinoille.

– Eivät ehtineet tai ne valmistuivat Nokian kannalta liian myöhään. Sitä emme voi koskaan tietää, olisiko joku muu käyttöjärjestelmänä ollut todellinen vaihtoehto – sellainen joka olisi kiinnostanut myös puhelimiin sisältyvien ohjelmistojen kehittäjiä.

"Dramaattisimpia romahduksia maailmassa"

Samanaikaisesti kun yhtiöllä oli vaikeuksia keskittyä kilpailukykyisten puhelimien kehittämiseen, Nokia oli ajautunut jatkuvien organisaatiouudistusten kierteeseen.

– Nokian ylimmän johdon usko "strategiseen joustavuuteen" rohkaisi sisäiseen kilpailuun. Sen lisäksi, että tuotekehityksestä puuttui johdonmukaisuus, uusiutumisvauhti hidastui.

Nokia oli pitkään ylivoimainen tekijä matkapuhelinmarkkinoilla, mutta teknologinen kilpailu oli kovaa, ja toimintaympäristö muuttui nopeasti.

Nokian matkapuhelinliiketoimintojen kohtalo on yksi kautta aikojen dramaattisimmista romahduksista, jota Suomen talouselämässä on todistettu.

– Ellei peräti koko maailmassa. Toisaalta historiantutkijan näkökulmasta ei lainkaan ihmetytä, miten nopeasti Nokia kaatui vaan ennemminkin se, kuinka pitkään se pystyi sinnittelemään ennen kaatumistaan. Sudenkuoppia matkalla kyllä riitti, Ojala toteaa.

Matkapuhelinten markkinajohtaja

Vuonna 1982 Nokia esitteli maailman ensimmäisen autopuhelimen analogiselle NMT-standardille.

1991 ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Nokian matkapuhelimella yhtiön Radiolinja-operaattorille rakentamassa verkossa.

Samoihin aikoihin Nokia teki strategisen päätöksen keskittyä televiestintälaitteisiin. Muut liiketoiminnot, kuten kaapeli-, kumi-, sähköntuotanto- ja televisiotoiminnot, myytiin.

Vuonna 1998 Nokia oli jo maailman johtava kännykänvalmistaja, ja yhtiö piti kiinni asemastaan yli kymmenen vuoden ajan.

Vuonna 2011 Nokia yhdisti voimansa Microsoftin kanssa älypuhelinmarkkinoilla.

2014 Nokia myi Devices & Services -liiketoimintansa Microsoftille.

MAINOS

Kommentoi

Katsokaa ympärillenne mitä on tapahtunut NSA vakoilee jokaista sekä kiristää kaikkia jotka eivät noudata USAn käskyjä.
IMF johtaja Dominique Strauss-Kahn, Saksan liitto kansleri Angela Merkel sekä Assagne ihan vain muutamia mainitakseni.

Syy Nokian matkapuhelinten valmistamisen lopettamiseen on amerikkalaisten halu hallita kaikkia viestimiä vakoilu tarkoitukseen.
Symbian oli vain liian turvallinen alusta johon ei voinut helposti asentaa vakoiluohjelmia.

Symbian on vieläkin ylivertainen ominaisuuksiltaan android ja Iphoneihin verrattaessa.
Jos joku väittää että symbianiin oli vaikea kehittää ohjelmia niin hän on ihan väärässä Symbian tuki QT ohjelmia jotka voi portata(kopioida/siirtää) eri alustoille ilman ongelmia.

Tämä "tutkimus" on nyt esillä kun maailmalla on havahduttu tähän NSAn/amerikkalaisten vakoiluun joka uhkaa valtioiden itsemääräämisoikeutta.
Kiinalaiset todennäköisesti tulevat kieltämään Android ja Iphone alustat Kiinassa ja kehittävät omat prosessorit tietokoneisiin koska Amerikkalaisiin prosessoreihin on sisällytetty vakoilu osa. (Venäläiset aloittivat omanprosessorin kehityksen jo vuonna 2006 kun huomasivat amerikkalaisten suunnitelman vakoiluosan lisäämisestä.)

Venäläiset, Kiinalaiset sekä monet etelä-amerikan maat ovat ottaneet käyttöönsä suomessa kehitetyn Sailfish käyttöjärjestelmän puhelimiinsa.
Tämä Sailfish käyttöjärjestelma on Nokian Meego puhelimen peruja.

Monet voivat nyt sanoa että ei minua haittaa jos minua seurataan... , mutta haittaako jos meidän ministereitä kiristetään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensin ...

Elcoteq SE (OMXH: ELQAV) oli suomalainen kuluttajaelektroniikan tuotteiden ja komponenttien sopimusvalmistaja.
Se ajettiin Nokian toimesta pankkien avulla (rikollisesti) sopimusrikkomuksella konkurssiin vuonna 2011. - MOT 09.04.2019
Konsernin liikevaihto oli korkeimmillaan yli 4,3 miljardia euroa (2006), ja se työllisti enimmillään yli 19 000 henkilöä (2007).

Ja sitten ...

Nokiasta palava lautta - pyromaanin käsissä tuhkaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Bilderberg-illuminati Ollila lienee saanut määräyksen liian hyvin menestyneen NOKIA,n jakamisesta kilpailijoittenkin hyödyksi. Seurauksena on nyt sitten kiinalaisten ja muittekin Kaukoidän valmistajien ylivalta alalla. Miten lie patenttikauppa taustalla edennyt, vai onko jo kaikki menetetty ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

että Symbian alusta olisi lähtenyt nousukiitoon, jos Nokian johto olisi ymmärtänyt isojen näyttöjen olevan tulevaisuus. Ja kyllä Nokian alamäkeen liittyi huono johtamiskulttuuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse taannoisena sybian (pun intented) kehittäjänä voin sanoa suoraan että sen järjestelmän oikea paikka olisi ollut tietokoneen roskakori. Se saattoi vielä soveltua sulautettujen laitteiden käyttöjärjestelmänä mutta sillä ei ollut mitään tulevaisuutta kun matkapuhelimet alkoivat kehittyä täysverisiksi tietokoneiksi. Kyllä tämä siellä Nokian työntekijöiden ja alihankkijoiden kehittäjäportaassa tiedettiin, mutta kun johto päätti että tällä mennään niin sillä roskakasalla sitten räpellettiin eteenpäin. Ihan surkeitahan ne sybianin päälle väsätyt kosketusnäyttöluurit olivat, mutta enpä mitään muuta lopputulosta odottanutkaan. Ja kolmannen osapuolen sovelluskehittäjille järjestelmä oli täysi painajainen, ei mikään ihme että ne luikkivat applen ja googlen alustojen pariin heti kun vain oli mahdollista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minne unohtui todellinen syy eli Microsoft? Jokainen tiesi mitä tulee tapahtumaan kun Stephen Elop palkattiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ettei vaan olisi maksettu "tutkimus"?!

Hyvä-Veli-Verkosto pauhaa Suomessa todella voimakkaasti. Hys-Hys, näistä ei saa puhua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitamaton, jääräpäinen johto, pelon ilmapiiri ja jatkuvat yt:t ovat tappava yhdistelmä mille tahansa yritykselle. Toivottavasti joku muu yritys ottaisi opiksi ja poistaisi tappiokierteen tekijät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa sattuvasti mainittu. Sopii semmoisenaan Toppilansalmessa makaavaan merellisen yhdistyksen alukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se menee. Kun puhutaan palkkioista ja optioista silloin johtaja vastaa kaikesta. Kun vastuun perään kysytään ei johtajalla olekkaan vastuuta. Turha tutkimus uskoo ken tahtoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh, jokainen Nokian asioista tietävä kyllä tietää kenen ylimielisyys kaatoi yhtiön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi tätä jauhetaan edelleen ? Mennyt on mennyttä, toivottavasti on otettu opiksi. Suomi on jäänyt takapajulaksi maailman mittakaavassa ja nyky politiikalla mennään edelleen alapäin. Kivikausi odottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kannattaisi jonkun toimijan miettiä kannattaisiko markkinoille tuoda jotain erilaista. Älypuhelimet on viimevuosina olleet ominaisuuksien ja muotoilun näkökulmasta toistensa kopioita joihin tulee seuraavaan malliin vain isompi näyttö ja marginaalisesti tehokkampi suoririn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yli 20v Nokialla työskennellä voi sanoa että jo Ollilan toimari aikana alkoi hommat vääristymään.
Manageri kerrosta kasvatettiin, tuotekehitystä hajautettiin ympäri maailmaa ja ihmisiä palkittiin täysin vääristä asioista. Seurauksena oli organisaatio, joka pelasi "varman päälle", vastuut oli hajalla ja neuvostoliittotyyliin palkittiin ne, jotka sai asiat näyttämän hyvältä vaikka totuus oli kaikkea muuta. Ollilalla vain nousi jossakin vaiheessa jalat liian korkealle maanpinnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas. Tätä on setvitty varmaan kymmeniä kertoja. Noinkohan tämä tuo vielä jotain uutta aiheeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosituhannen vaihteessa puhelinten näytöt Nokialla jäivät minikokoisiksi arkkitehdin linjausten johdosta. Miten näyttö 4cm kanttiinsa voi kilpailla kilpailijoitten koko puhelimen kokoisen jättinäytön kanssa, Ei voinut mitenkään, aika näytti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. iPhone josta seurasi johdon paniikki ja se oli siinä.
Ja olihan tuo Symbian huonosti ja tehottomasti koodattu, sitä tehtiinkin ympäri maailmaa eikä keskitetysti yhdessä paikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itseasiassa Nokia ei pysynyt yhdessä ohjelma-alustassa, vaan se vaihtui vuosittain ja ohjelmat ei olleet yhteensopivia keskenään.
Asiaa voisi verrata kun joka vuosi tulee uusi android versio, ei edellisen vuodet ohjelmat toimisi uudessa puhelimessa.
Se tappaa äkkiä ohjelmakehityksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Blackberry/RIM kilpailla Nokian kanssa tuosta maailman dramaattisin romahdus -tittelista...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

249 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Tämä kehitys tulee vielä näyttään että työläisellä ei ole mitään vaikutus kanavaa etujensa ajamiseen. Työnantajat tulee ... Lue lisää...
Kertokkeepa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image