Talous

Dota 2 -tie­to­ko­ne­pe­lin maa­il­man­mes­ta­ri Topias Taavitsainen takoi jättitilin – hau­ki­pu­taa­lais­läh­töi­nen nuorukainen jätti myös Kärppien tähdet kauas taakseen tulolistalla

E-urheilun kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Topias Taavitsainen sai viime vuonna kutsun myös itsenäisyyspäivän vastaanotolle. KUVA: Vesa Moilanen
Talous 4.11.2019 10:40
Kimmo Siira

Viime vuodet ovat olleet haukiputaalaislähtöiselle e-urheilijalle Topias Taavitsaiselle, 21, yhtä juhlaa. Taavitsainen on juhlinut Dota 2 -tietokonepelin maailmanmestaruutta 2018 ja 2019 OG-joukkueen jäsenenä. Menestys näkyy myös pankkitilillä. Vuonna 2018 Taavitsainen oli reilun 1,7 miljoonan ansioillaan kovatuloisin Suomeen veronsa maksanut urheilija.

Taavitsainen on avannut taustaansa omilla verkkosivuillaan. Matka e-urheilun maailmassa alkoi 8-vuotiaana. Vanhemmat olivat aluksi "erittäin epäileväisiä" pelaamisen järkevyydestä.

– He yrittivät rajoittaa peliaikaani esimerkiksi viemällä näppäimistöni, hiireni ja jopa nettiyhteyteni, kuvailee Taavitsainen, joka jätti kokkiopintonsa kesken siirryttyään peliammattilaiseksi.

Taavitsaisen tarina kuvastaa laajemmassa katsannossa e-urheilun suosion räjähdysmäistä kasvua ja mahdollisuuksia, joita laji lahjakkaille pelaajille tarjoaa.

Kärppien jääkiekkoilijat ovat perinteisesti nousseet verotilastoissa esiin muhkeilla tuloillaan. Kärppien pelaajista jykevimmät ansiotulot – 218 385 euroa – kirjautti kanadalaispuolustaja Shaun Heshka. Yli 200 000 euron ansioille ylsi myös Kärppien nykyinen kapteeni Lasse Kukkonen (217 566). Yli 100 000 euroa tienanneista Kärppien pelaajista kärkipäätä edustivat Jani Hakanpää (178 660), Jussi Rynnäs (157 435), Nicklas Lasu (154 512) ja Ville Leskinen (130 358), jotka kaikki ovat jo jatkaneet matkaansa Kärpistä eteenpäin.

Lukuja kannattaa tulkita varovasti, sillä urheilija voi siirtää 50 prosenttia tuloistaan tai enintään 100 000 euroa rahastoon uran jälkeistä aikaa varten. Rahastoidut tulot eivät näy verotiedoissa.

Kärppien päävalmentajan Mikko Mannerin 130 581 euron ansiotulot täydentyivät reilun 15 000 euron pääomatuloilla.

Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkunen summasi reilun 433 000 euron tulopotin, joka sisältää 274 393 euron pääomatulot.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (32)

Hauskaa lukea tämmöisiä onnekkaita tarinoita. Jos ihmiset keskittyisikin enemmän ratkaisujen kokeiluun, kuin ongelmien murehtimiseen. Jos välkyllä nuorella on ideoita, niin niihin kannattaisi useinkin investoida! Kannustusta ei välttämättä ole kuitenkaan tarjolla mistään. Usein lähipiiri on se kaikista ongelmallisin, koska vastustamme luonnostaan muutoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urheilua, tuo touhuko? Eeei kait. Sitten meijän isäntäki on suuri urheilija, istuu ja naputtaa läppäriään aamusta iltaan. Eikä lähde töihin , ei kuulemma kannata vaivautua. Muuten, mistä niitä urheilijan avustuksia, apurahoja haetaan, pitäähän sen urheilijan toki tulla toimeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jutun kaveri muuten maksoi veroja melkeen miljoonan tosta summasta eli yli 50%. Se on enemmän, kuin mä tulen koskaan maksamaan ja tuskin edes tienaan tuommoista summaa mitä tämä veroja maksoin. KERTOKAA TÄMÄ JO OTSIKOSSA! Rikkaat maksaa veroja n. 30 prossaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taavitsainen on maksanut tuosta summasta yli puolet veroa. Se toinen veijari ei maksanut juuri mitään... hatunnosto Taavitsaiselle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä pojalla on polvi parantunut,jos hänen isänäidinäitisä on ollut minunkin mummoni

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai että ei pelaaminen tuota yhteiskunnalle mitään lisäarvoa. Jos ei verojen maksu sitä ole niin mikä sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusia tapoja tienata hyvin. En ymmärrä paheksujia.
Menestystä toivon Topiakselle jatkossakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se jännä homma kun oikeassa urheilussa saa nostaa palkkatuloja x määrän ja y määrä pitää mennä sinne tänne ja tuonne rahastoihin uran päättymistä varten.

Ei ole vielä "herrat" ehtineet näille eeportti sankareille keksiä rahastoja ja muita rajoittimia tuloja estääkseen. Hauskaa nähdä miten tulevaisuudessa käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei huono, heppu on maksanut enempi veroja suomeen 21v jannuna kuin moni "ryömies" koko urallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta silti työmiehet maksavat moninkertaisesti enemmän mitä nämä pelaajatyypit yhteensä koko urallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä totuus on että pelaaminen ei tuota mitään lisäarvoa yhteiskunnalle ja maailmalle. Jos se aika mikä käytetään pelaamiseen ja pelien tekemiseen käytettäisiin oikeaan työhön vaikkapa hyötysovellusten
tekoon niin maapallon luonnonvaratkin säästyis. Valjastetaan vaikka nämä pelaajat lajittelemaan jätteitä kilpaa liukuhihnalta joystcilla ropottikättäohjaamalla ja makstaan parhaalle näitä palkkioita..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valjastetaan saman tien kaikki jääkiekko- ja jalkapallosankarit sun muut formula- ja rallikuskit tuottavaan työhön - kaikki apurahat ja sponsoroinnit pois. Jos tekisikin mieli käydä jotain kumikiekkoa paukuttelemassa kaukalon päätyyn, niin sen saa tehdä ihan omalla ajallaan ja omakustanteisesti. Säästyisi vielä enemmän luonnonvaroja, kun noita maailmanlaajuisia urheilusirkuksia ei pyöritettäisi lainkaan - tämmöiset e-urheilulajit ovat niiden rinnalla aivan kärpäsenkakkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kyllähän tuo nuori mies veroja maksaa, taitaa maksaa enemmän veroja kuin sinä koskaan. Mutta vois sitä sarkastisesti sanoa "menis oikeisiin töihin"...mutta tosissaan ehkä kannattaa vain jatkaa pelaamista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

”Kärppien pelaajat on perinteisesti nousseet...”
Kielioppivirhe. Subjekti monikossa, verbi yksikössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä hommasta on urheilu kaukana, erittäin epäterveellistä istumista. Ei tuota mitään yhteiskunnalle, haittoja vain. Väkivaltaa lisää ja henkistä ja fyysistä laantumista. Iso haittavero tälle touhulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuota yhteiskunnalle mitään? Tuosta 1,7 miljoonasta on yhteiskunta saanut veroina aika messevän siivun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin ku on puhdasta ulkomaan tuloa eikä mitään suomalaisten nahkasta revittyä tuloa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se mitään urheilua ole. Seuraava tosibisnes on moottorisänky + tietokonesetuppi yhdistelmä ja ensisijainen myyntikohderyhmä on juurikin nää tietokonepeli ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (32)

Uutisvirta

10:03
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
9:51
Röyhkeä voro vei auton nivalalaisen omakotitalon pihasta juuri, kun pariskunta oli lähdössä töihin – ”Erittäin kummallinen tapaus”
9:49
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä
9:39
Viimeiset mielenosoittajat sinnittelevät yliopistolla Hongkongissa – Yli 600 ihmistä poistui kampukselta maanantaina
8:25
Sa­vu­kos­ken koulun ra­ken­nus­työ­maal­ta löytyi so­dan­ai­kai­sia heit­ti­men am­muk­sia – 81-millisiä ammuksia löytyi koulun alueelta 15 kappaletta Tilaajille
8:22
Pohjantiellä sattui peräänajo-onnettomuus Iskon ja Laanilan liittymien välillä – tilanne saatiin korjattua puolessa tunnissa
8:01
Postilakossa jätettiin yöllä sovintoesitys, PAU ja Palta antavat vastauksensa aamupäivällä – lakko jatkuu vielä
42
Oulun kaupunki jakaa 2000 ledivaloa pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
26
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
17
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
15
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
8
Oulu päättää pormestarimallista vuonna 2021 – asia jää samana vuonna valittavan kaupunginvaltuuston päätettäväksi
7
Arinan Kastellin huoltoasemahanke jäi pöydälle kaupunginhallituksessa
7
22-Pistepirkko saavutti Euroopassa kulttimaineen tunnistettavalla sointimaailmallaan – Kaleva Live esittää yhtyeen keikan suorana keskiviikkoiltana

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image