Talous

Danske Bankin virolainen ra­han­pe­su­ju­pak­ka paisuu miljardeilla, pankin sisäisen tutkinnan tuloksia odotetaan syyskuussa

Talous 8.7.2018 9:57 | Päivitetty 8.7.2018 12:43
STT

Tanskan suurin pankki Danske Bank on viime aikoina ryvettynyt yhä pahemmin virolaisen tytäryhtiönsä rahanpesuskandaalissa.

Sanomalehti Berlingske uutisoi Danskea koskevista rahanpesuepäilyistä jo viime vuonna. Lehti kertoi tuolloin, että pankki olisi pessyt noin 3,3 miljardin euron edestä itäeurooppalaista hämärärahaa.

Lehti päivitti tällä viikolla uutistaan ja kertoi, että pesty rahasumma nousee yli kaksinkertaiseksi alkuperäisestä arviosta, yli seitsemään miljardiin euroon. Tiedot perustuvat 20 virolaisen tytäryhtiön kanssa asioineen yrityksen tilitietoihin.

- Tämä heittää varjon koko pankkisektorin ylle, paheksui Tanskan elinkeinoministeri Rasmus JarlovTwitterissä.

Tanskan finanssivalvonta selvittää uusia tietoja ja keskustelee jatkotoimista virolaisten viranomaisten kanssa. Viron finanssivalvonnassa oli jo aiemmin epäilyjä, että sivukonttori osallistui Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n ja presidentti Vladimir Putinin sukulaisten rahojen pesuun.

Myöhemmin selvisi, että sekä Tanskan finanssivalvonta että Dansken pääkonttorin lakiosasto tiesivät jo vuonna 2012, että sivukonttorin venäläisasiakkaiden joukossa oli epäilyttäviä tapauksia.

Pankki myönsi viime vuonna, että sen valvonta oli pettänyt virolaisessa sivukonttorissa ja aloitti jupakasta sisäisen tutkinnan. Tuloksia odotetaan syyskuussa. Sitä ennen Danske ei kommentoi arvioita pestyistä rahasummista, ilmoitti konsernin laillisuusvalvonnasta vastaava Anders Meinert Jörgensen.

Epäselvyydet ovat osaltaan painaneet Dansken osakekurssia, joka on vuoden aikana laskenut yli neljänneksellä.

Tanskan finanssivalvonta antoi toukokuussa harvinaisen ankarat moitteet Danskelle sen toiminnasta mutta ei määrännyt pankille seuraamusmaksua.

Berlingske jatkoi selvityksiään ja paljasti viime kuussa, että sivukonttori oli sotkeentunut myös asekauppoihin Pohjois-Korean kanssa.

Kytkyjä Sergei Magnitskin paljastuksiin

Vaikka suuret rahanpesujupakat ovat olleet Pohjoismaissa harvinaisia, on Euroopassa ollut useita muitakin suuria rahanpesuskandaaleja. Joukossa ovat muun muassa Ranskan BNP Paribas ja Saksan Deutsche Bank.

- On selvää, että yksikin pesty kruunu on liikaa, ja me suhtaudumme tähän hyvin vakavasti, vakuutti Jörgensen.

Kaikkia pankin lausunnot eivät vakuuta. Tapausten laajuus on niin suuri, että pankin johdon olisi pitänyt reagoida aikaisemmin ja ilmoittaa asiasta viranomaisille, sanoi brittiläinen rahanpesuasiantuntija Graham Barrow Tanskan TV2:lle.

Berlingsken löytämät tilitiedot kytkeytyvät venäläisen juristin Sergei Magnitskin paljastamiin petostapauksiin. Magnitski kuoli vuonna 2009 venäläisessä tutkintavankeudessa 37 vuoden ikäisenä syytettyään venäläisiä viranomaisia laajoista veropetoksista.

Magnitskin entinen asiakas, brittiläinen liikemies Bill Browder on selvittänyt venäläisen rahan pesua yhdeksän vuoden ajan. Browder kertoi uutistoimisto AFP:lle aikovansa tehdä Dansken virolaisen sivukonttorin toiminnasta rikosilmoituksen Tanskan ja Viron viranomaisille.

Browderin mukaan virolaispankki oli mukana laajassa ja monimutkaisessa rahanpesuketjussa, joka ulottui muun muassa Moldovaan, Viroon, Latviaan, Liettuaan ja Ukrainaan.

Magnitskin nimi on tullut tunnetuksi Yhdysvalloissa säädetyn lain mukaan. Magnitski-laki kieltää myöntämästä Yhdysvaltoihin viisumeita venäläisille, joita epäillään osuudesta juristin kuolemassa.

Linkki juttuun

Linkki juttuun

MAINOS

Kommentoi

Nyt ei ole kuulunut näistä jättimäisistä kansainvälisistä pankeista ainakaan vuoteen mitään muuta kuin negatiivista. Danske Bank pyörii rahanpesu-jupakan keskellä eli rikosepäily tässä ja pahimmasta päästä. Toinen mammutti Deutsche Bank on taistellut omien ongelmiensa kanssa vielä pidempään ja joka kerta kun sieltä jotain kuuluu, niin se ei ole hyvää.

Minä kerron mitä minä keväällä tein. Sijoitin omat pankissa olleet säästöni kaikki Bitcoiniin ja hieman Litecoiniin. En sano tarkkaa summaa, mutta joistakin kymmenistä tuhansista puhutaan. Nyt minun omaisuus on sellaisessa valuutassa kiinni joka ei voi romahtaa ja jota eliitti ei voi printata lisää (inflaatio). Bitcoinien max määrä on 21milj kpl ja nyt minä omistan niistä muutaman. Kun nämä pankit lopulta sortuvat ja teidän siellä olevat rahat haihtuvat savuna ilmaan, niin minun varallisuus kryptovaluutassa vain kasvaa, koska siitä tulee ainoa käyttökelpoinen valuutta.

Katsotaan miten käy, mutta voi hyvin olla, että te tässä nyt luette tulevaisuuden monimiljonäärin postia, sillä Bitcoinin arvon odotetaan nousevan miljooniin tulevina vuosina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä jupakka on ruotsalais-tanskalainen, kuten pankkikin, eikä virolainen. Minä en ole mukana tässä, sillä siirryin paikallisosuuspankkiin jo aikoja sitten. Palvelu on ollut hyvää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs virolaista siinä on kun Tanskalaisessa pankissa tanskalaiset pesevät azerbaidzhanilaista rahaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja Suomessa ylittää uutiskynnyksen vasta nyt. Pankki vaikeuttaa asiakkaiden asiointia rahanpesuun vedoten, mutta kas kummaa, touhuakin itse hämärän rahan kanssa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Johtajat kantavat vastuunsa nostamalla huimaa palkkaa ja optiot päälle mutta pesevät kätensä laittomuuksien paljastuttua. Mikä johtaja se semmoinen on joka vetoaa tietämättömyyteen firmansa toimista käryn käytyä. Valitettavasti 99,99 % johtajista juuri tälläisiä. Japanissa kantavat vastuunsa ja tekevät harakirin siitä se 0,01 %.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Ei muuta, kuin ala teettämään remonttia ja palkkaa remonttia tekemään joku firma, niin saat sinäkin kotitalousvähennykse... Lue lisää...
OLD ENOUGH

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image